Bananele pot fi un aliment derutant. Pe de o parte, stim ca nutritia bananelor este bogata in zahar, iar zaharul este orice, dar nu este deloc bun pentru noi. Pe de alta parte, auzim, de asemenea, ca sunt pline de nutrienti importanti care pot ajuta la promovarea unei sanatati mai bune. Asadar, care este verdictul privind nutritia bananelor si daca sunt sanatoase sau nu?
Bananele sunt intr-adevar o sursa excelenta de mai multi nutrienti esentiali, inclusiv potasiu, magneziu, fibre si multe altele. De asemenea, sunt un aliment ideal pentru sportivi si pentru cei care fac exercitii fizice in mod regulat, datorita concentratiei de carbohidrati cu actiune rapida. Acesti carbohidrati pot ajuta la cresterea nivelului de energie si va pot mentine in forma toata ziua. De fapt, bananele contin o sursa convenabila de energie perfecta pentru chiar inainte de un antrenament. Ele sunt, de asemenea, bogate in nutrienti vitali dupa antrenament, care pot ajuta la repararea tesuturilor musculare si la echilibrarea retentiei de apa.
Toate aceste beneficii inghesuite intr-o singura bucata de fruct de 100 de calorii suna ca o afacere destul de buna, dar bananele pot fi, de asemenea, inselatoare pentru anumite persoane si s-ar putea sa nu fie cel mai bun fruct de alegere pentru toata lumea.
Deoarece bananele contin o cantitate relativ mare de zahar si carbohidrati, dar practic nu contin proteine din banane sau grasimi sanatoase, acestea pot creste rapid nivelul de zahar din sange. Aceasta este o problema pentru oricine care are o forma de rezistenta la insulina, inclusiv pentru cei care sunt prediabetici sau au diabet. Prin urmare, bananele reprezinta o gustare excelenta pentru majoritatea – dar nu pentru toti.
Daca sunteti o persoana care este altfel sanatoasa si relativ activa, bananele sunt o alegere alimentara inteligenta si benefica de adaugat la dieta dumneavoastra. Cu toate acestea, daca sunteti in cautarea de a pierde in greutate sau aveti dificultati in gestionarea nivelului de zahar din sange, este posibil sa doriti sa mergeti cu alte optiuni de fructe si alimente in locul bananelor.
Informatii nutritionale
Deci, cate calorii sunt intr-o banana, cati carbohidrati sunt intr-o banana si sunt bananele sanatoase? Aruncati doar o singura privire la datele nutritionale ale bananei medii si este usor de vazut de ce acest super fruct este atat de nutritiv. Nu numai ca bananele sunt bune pentru tine, dar sunt, de asemenea, bogate in mai multe vitamine si minerale cheie, inclusiv vitamina B6, vitamina C, mangan si potasiu.
O banana medie (aproximativ 118 grame) contine aproximativ:
105 calorii
27 de grame de carbohidrati
1,3 grame de proteine
0,4 grame de grasimi
3,1 grame de fibre dietetice
0,4 miligrame de vitamina B6
10,3 miligrame de vitamina C
0,3 miligrame de mangan
422 miligrame potasiu
31,9 miligrame de magneziu
23,6 micrograme de acid folic
0,1 miligrame de riboflavina
0,1 miligrame de cupru
0,8 miligrame de niacina
0,4 miligrame de acid pantotenic
26 miligrame de fosfor
Nutritia bananelor contine, de asemenea, cantitati mici de vitamina A, vitamina E, vitamina K, calciu, fier, zinc si seleniu.
Beneficii banane pentru sanatate
1. Stimuleaza energia
Bananele sunt o gustare foarte buna pentru a te ridica, deoarece furnizeaza carbohidrati sub forma de zaharuri cu eliberare rapida pe care corpul tau le poate folosi pentru energie instantanee. Dupa un antrenament intens, corpul tau foloseste acesti carbohidrati pentru a realimenta si a repara fibrele musculare care au fost rupte.
Dupa exercitii fizice, alimentatia cu banane contine molecule de zahar care sunt capabile sa ajunga la tesuturile musculare exact atunci cand este nevoie de ele. Acest lucru ajuta la refacerea rapida a rezervelor de glucoza, ceea ce este vital pentru a oferi organismului tau energia de care are nevoie pentru a castiga muschi si forta. Bananele sunt utile fie inainte de exercitii fizice, fie imediat dupa acestea, oferind organismului tau suficiente carbohidrati si nutrienti din banane pentru a ajuta la promovarea recuperarii.
2. Incarcate cu potasiu
Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de potasiu din lume. Potasiul este un alt nutrient care este crucial pentru cei care sunt activi din punct de vedere fizic, dar exista o multime de beneficii ale potasiului de care se poate bucura si oricine altcineva. Potasiul actioneaza ca un electrolit, promoveaza sanatatea sistemului circulator, ajuta la gestionarea fluxului de suflu si a nivelului de hidratare din organism si face posibil ca oxigenul sa ajunga la celulele tale.
Potasiul este util in prevenirea hipertensiunii arteriale si poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si de accident vascular cerebral prin reglarea circulatiei, a sodiului si a retentiei de apa in organism. Potasiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin contracararea efectului sodiului din sange, pentru ca inima dumneavoastra sa functioneze eficient. Din fericire, studiile au aratat ca cel mai bun mod de a optimiza potentialele beneficii ale potasiului este de a consuma mai mult din acesta prin surse alimentare integrale, cum ar fi fructele si legumele. Potasiul ajuta, de asemenea, la prevenirea crampelor musculare in urma exercitiilor fizice si ajuta la vindecarea si construirea musculara mai eficienta. Acest lucru il face un nutrient deosebit de important pentru oricine este activ din punct de vedere fizic, precum si pentru cei care se recupereaza dupa o accidentare.
3. Imbunatateste sanatatea digestiva
Fiecare banana contine aproximativ trei grame de fibre. Fibrele din banane pot ajuta la sustinerea regularitatii pentru a preveni constipatia, balonarea si alte simptome digestive nedorite. Fibrele din banane ajuta la restabilirea mentinerii functiilor intestinale regulate, deoarece se leaga de deseurile si toxinele din tractul digestiv, ajutand la excretia lor din organism.
Potrivit unei analize realizate de Departamentul de Medicina Interna si Programul de Stiinte Nutritionale de la Universitatea din Kentucky, fibrele se mandresc si cu o lista lunga de alte beneficii digestive. De fapt, acestea pot fi benefice si in tratamentul refluxului gastroesofagian, ulcerelor intestinale, diverticulitei, constipatiei si hemoroizilor.
4. Imbunatateste starea de spirit
Bananele contin un aminoacid numit triptofan. Triptofanul este folosit pentru a produce serotonina, unul dintre principalii nostri „hormoni ai fericirii”. Nivelurile sanatoase de serotonina lucreaza pentru a va ridica starea de spirit si pentru a preveni tulburarile de dispozitie, cum ar fi anxietatea si depresia. Nutritia bananei include, de asemenea, antioxidanti care ajuta la eliberarea dopaminei in creier, un alt hormon care imbunatateste starea de spirit. Consumul regulat de banane va poate creste energia, poate preveni oboseala si poate mentine niveluri sanatoase ale acestor neurotransmitatori cheie pentru a va imbunatati starea de spirit.
5. Gustare accesibila, convenabila si sanatoasa
Bananele sunt sarace in calorii, fiecare banana medie avand doar aproximativ 105 calorii. In comparatie cu multe alte optiuni de gustari procesate sau cu multe calorii, bananele reprezinta o gustare sanatoasa excelenta in miscare, deoarece sunt pre-portionate si pline de nutrienti si fibre. Acest lucru face ca bananele sa fie o alegere buna pentru oricine care isi urmareste aportul de calorii pentru a pierde in greutate. In plus, in timp ce poate fi dificil sa cureti, sa pregatesti si sa portionezi alte fructe, cum ar fi fructele de padure, pentru a te bucura de ele ca de o gustare sanatoasa, bananele sunt usor de transportat si nu au nevoie sa fie refrigerate. Pretul lor este un alt avantaj de top al bananelor. Acestea sunt unul dintre cele mai putin costisitoare soiuri de fructe pe care le puteti cumpara si chiar si optarea pentru alimentatia cu banane organice este, de obicei, foarte accesibila.
Incearca sa le pastrezi la serviciu, in birou, in geanta de sport sau chiar in masina ca o gustare de urgenta pentru a alunga foamea atunci cand apar poftele. Asociati-le cu o sursa sanatoasa de proteine sau grasimi, cum ar fi untul de migdale, iaurtul grecesc sau fulgii de ovaz, pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate si pentru a mentine stabil nivelul de zahar din sange.
6. Sursa buna de mangan
Adaugarea unei portii sau doua de banane in dieta zilnica este o modalitate excelenta de a va creste aportul de mangan. Manganul este important pentru multe functii in organism, inclusiv pentru mentinerea sanatatii pielii, mentinerea structurii scheletului puternic, mentinerea unei functii corecte a creierului si reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.
Studiile au aratat ca manganul poate contribui la o functionare sanatoasa a creierului si poate ajuta la prevenirea unor afectiuni precum epilepsia si boala Parkinson. Unele studii arata, de asemenea, ca suplimentarea cu mangan ar putea ajuta la cresterea densitatii minerale osoase si poate chiar ajuta la prevenirea unor afectiuni precum osteoporoza.
In plus, manganul actioneaza, de asemenea, ca antiinflamator si antioxidant, doua proprietati cruciale care sunt utile in incetinirea naturala a imbatranirii, deoarece reduc daunele provocate de radicalii liberi si stresul oxidativ.
7. Promoveaza pierderea in greutate
Bananele sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre dietetice, un nutrient important care te ajuta sa te simti satula mai mult timp. De fapt, unele studii au constatat ca un aport mai mare de fructe bogate in fibre poate fi asociat cu o pierdere in greutate mai mare in timp. Din acest motiv, bananele sunt adesea recomandate ca ingredient de baza intr-o dieta sanatoasa de slabire pentru cei care doresc sa scape de cateva kilograme in plus.
In plus, deoarece bananele contin cantitati mari de fibre si au un continut ridicat de apa, acestea pot ajuta sa va saturati si sa va impiedice sa luati gustari din alte alimente procesate intre mese. Acest lucru le face o optiune fara vina pentru a va satisface pofta de dulce fara a deraia eforturile de pierdere in greutate in acest proces.
8. Imbunatateste functia rinichilor
Bananele sunt incarcate cu potasiu, un micronutrient care joaca un rol central in aproape toate aspectele sanatatii, mai ales cand vine vorba de functia renala. Unele cercetari sugereaza ca a manca mai multe banane ar putea ajuta la conservarea functiei renale si poate fi chiar protector impotriva bolilor de rinichi. De exemplu, un studiu publicat in International Journal of Cancer a aratat ca consumul unei cantitati mai mari de banane pe luna a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a carcinomului cu celule renale.
Retineti ca multora dintre cei care sufera de boli renale li se poate recomanda sa modereze aportul de potasiu prin limitarea consumului de fructe precum bananele, deoarece prea mult potasiu poate fi daunator in unele cazuri. Daca suferiti de boli renale sau aveti niveluri ridicate de potasiu, consultati-va cu medicul dumneavoastra sau cu dieteticianul inainte de a creste aportul de fructe si legume bogate in potasiu,, cum ar fi bananele.
9. Sprijina sanatatea inimii
Bananele sunt pline de mai multi nutrienti importanti care pot ajuta la mentinerea inimii sanatoase si puternice, inclusiv atat potasiu, cat si magneziu. Potasiul, in special, ajuta la reglarea tensiunii arteriale pentru a preveni o presiune excesiva asupra muschiului cardiac. Nu numai ca un aport mai mare de potasiu este legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral, dar poate ajuta, de asemenea, la scaderea riscului de boli coronariene si atac de cord.
Bananele contin, de asemenea, o doza consistenta de magneziu, cu aproximativ 8 la suta din valoarea zilnica recomandata in fiecare portie. Magneziul este implicat in peste 300 de reactii enzimatice si este, de asemenea, esential pentru sanatatea inimii. De fapt, o deficienta de magneziu poate fi corelata cu afectiuni cronice grave, cum ar fi tensiunea arteriala ridicata, diabetul si niveluri ridicate de colesterol si trigliceride.
Istoric si utilizari in medicina traditionala
Se crede ca bananele au fost cultivate si consumate pentru prima data in unele parti din Asia de Sud-Est si Papua Noua Guinee cu mii de ani in urma, undeva in jurul anului 5000 i.Hr. potrivit unor surse. Documentele arata, de asemenea, ca bananele au fost cultivate in regiuni din Africa si pe insula vecina Madagascar la scurt timp dupa aceasta perioada. Bananele s-au raspandit in regiunile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, inclusiv in zonele din Egipt si Palestina, in jurul secolelor IX si X. Ele au fost mentionate chiar si in unele texte islamice antice.
Atunci cand exploratorii din Orientul Mijlociu si Europa au inceput sa calatoreasca in America Centrala si de Sud, au adus cu ei bananele in calatoriile lor, introducand astfel fructul intr-o populatie cu totul noua. Exploratorii portughezi au fost primii care au adus banane in regiunile si populatiile nou descoperite in aceasta zona, unde sunt consumate pe scara larga si astazi.
Bananele erau usor de cultivat la tropicele din America Centrala si de Sud, astfel ca au inceput sa fie recoltate rapid in cantitati mari, in timp ce popularitatea lor s-a raspandit pana in America de Nord. Din punct de vedere istoric, aproape toate partile plantei de bananier au fost folosite in scopuri medicinale. Florile erau folosite pentru a trata ulcerele si dizenteria, iar florile gatite erau administrate diabeticilor pentru a ajuta la reglarea zaharului din sange. Intre timp, se credea ca seva plantei ajuta la epilepsie, febra, muscaturi de insecte si hemoroizi.
In prezent, zone din Caraibe si din America Centrala si de Sud inca mai cultiva cantitati mari de banane, inclusiv Brazilia, Ecuador si Columbia. Cu toate acestea, India, Uganda si China sunt considerate astazi cele mai mari trei natiuni exportatoare de banane. In timp ce bananele salbatice originale contineau seminte mari, tipul modern de banane pe care le consumam sunt cunoscute ca fructe partenocarpice. Acest lucru inseamna ca pulpa lor se umfla si se coace fara ca semintele sa aiba nevoie sa fie fertilizate. Astazi, vedem seminte mult mai mici in banane si o dimensiune mai compacta decat bananele care erau consumate initial.
Nutritia bananelor vs. nutritia merelor
Merele si bananele sunt doua dintre cele mai populare fructe de pe piata, datorita gustului lor delicios, accesibilitatii si comoditatii. Cu toate acestea, exista, de asemenea, cateva diferente notabile intre aceste doua fructe, mai ales atunci cand comparam datele nutritionale ale bananelor cu cele ale merelor.
Atunci cand se compara o banana medie cu un mar mediu, exista putin mai multi carbohidrati intr-o banana si, de asemenea, mai multe calorii in banana. Exista, de asemenea, mai mult potasiu in banana. De fapt, un mar mediu contine doar aproximativ jumatate din cantitatea de potasiu din banana pe portie. In plus, desi merele contin un pic mai mult zahar, ele sunt, de asemenea, mai bogate in fibre alimentare decat bananele. Acestea fiind spuse, ambele au un continut ridicat de vitamina C si pot fi incluse in cadrul unei diete sanatoase si bine rotunjite pentru a profita de setul unic de nutrienti pe care fiecare dintre ele il are de oferit.
Banana vs. plantain
Bananele si bananele plantain au destul de multe asemanari si este usor sa confunzi aceste doua fructe tropicale. Nu numai ca sunt strans inrudite, dar si arata la fel, au profiluri nutritive similare si contin cateva dintre aceleasi vitamine si minerale importante in fiecare portie.
Bananele plantain sunt mai bogate in amidon si contin mult mai putin zahar decat profilul nutritional tipic al bananei Cavendish. De fapt, nutritia plantainelor contine o cantitate mai mare de carbohidrati si calorii. Este, de asemenea, mai bogata in nutrienti cheie, cum ar fi fibrele, vitamina A si vitamina C. Cu toate acestea, ambele sunt surse bune de vitamina B6, potasiu si acid folic, ambaland o cantitate comparabila in fiecare portie.
De asemenea, bananele plantain sunt putin mai versatile decat bananele. In timp ce bananele sunt de obicei savurate crude sau amestecate in produse de patiserie si smoothie-uri ca o gustare dulce, bananele plantain sunt de obicei gatite inainte de consum. Acestea sunt disponibile in varietati verzi, galbene si negre. Plantainurile pot fi coapte, fierte, prajite, facute la gratar, pasate sau chiar prajite pentru a fi folosite in tocanite, supe, chipsuri si garnituri.
Cum se utilizeaza
In prezent, banana Cavendish este cel mai des vandut tip de banana. La nivel mondial, multe natiuni nu fac distinctie intre banane si banane de padure si le folosesc aproape interschimbabil. In prezent, bananele constituie o importanta cultura alimentara de baza pentru milioane de oameni care traiesc in tarile in curs de dezvoltare din America Latina, Africa, India si Pacificul de Sud.
Acestea sunt o cultura importanta deoarece cresc din abundenta pe tot parcursul anului si sunt foarte ieftine. Bananele pot fi gatite in numeroase moduri, in functie de tipul de bucatarie. In mod obisnuit, sunt prajite, fierte, coapte, amestecate sau taiate si „ciobite” inainte de a fi deshidratate. Chipsurile de banane sunt un adaos excelent la o granola fara cereale pentru a adauga un mic plus de energie dupa un antrenament sau cand va loviti de acea criza de dupa-amiaza.
Retineti ca este mai bine sa feliati si sa deshidratati singuri bananele ori de cate ori este posibil. Multe dintre „chipsurile” pe care le cumparati de la magazin – cunoscute si sub numele de chipsuri de banane Kerala – sunt adesea prajite cu uleiuri hidrogenate care anuleaza toate beneficiile potentiale ale nutritiei bananelor. Daca va decideti sa optati pentru chipsurile cumparate din magazin, verificati de doua ori ingredientele nutritionale ale bananelor Kerala atunci cand le cumparati sau incercati sa le procurati de la o piata organica si intrebati ce ulei folosesc sau daca sunt deshidratate.
In timp ce este ideal sa consumati cat mai multe alimente cultivate organic, bananele sunt unul dintre fructele despre care se crede ca contin mai putine pesticide daunatoare decat unele alte fructe. Acest lucru se datoreaza faptului ca bananele sunt inchise intr-o coaja groasa. Acest lucru ajuta la blocarea lor de la absorbtia multor substante chimice si toxine dure care sunt pulverizate pe culturi. De asemenea, ele cresc la inaltime in copaci, unde sunt in general mai in siguranta fata de rozatoare, animale si anumite insecte. Ca atare, sunt mai putin stropite cu pesticide si erbicide decat multe alte alimente.
Retete
Bananele sunt extrem de versatile in retete. Ele pot inlocui chiar si lucruri precum zaharul, uleiurile rafinate, fainurile procesate si multe altele. Deoarece bananele sunt dulci si contin umiditate, ele sunt un ingredient de inlocuire excelent in retete pentru alimente mai putin sanatoase si zahar adaugat. De asemenea, puteti manca banane simple, le puteti manca cu unt de nuci sau le puteti folosi in retete precum clatite, briose si paine sanatoase.
Iata cateva retete gustoase care va permit sa va bucurati cu usurinta de numeroasele beneficii ale bananelor in dieta zilnica:
Paine cu banane fara gluten
Clatite sanatoase cu banane
Budinca de banane
Bucatele de banane congelate
Negrese Paleo Zucchini Brownies cu chipsuri de ciocolata neagra
Riscuri si efecte secundare
Deci, bananele sunt rele pentru tine? Dupa cum am mentionat mai devreme, chiar daca exista o multime de beneficii pentru sanatate ale bananelor de luat in considerare, s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere alimentara pentru toata lumea.
De exemplu, cei care au probleme in mentinerea nivelului de zahar din sange la o stare sanatoasa sau care incearca sa piarda in greutate ar putea fi nevoiti sa mentina consumul cu moderatie pentru a maximiza potentialele beneficii pentru sanatate ale bananelor. In comparatie cu alte fructe precum fructele de padure, citricele si kiwi, in banana exista mult mai mult zahar. In plus, fiecare portie contine mai putine fibre si o cantitate mai mare de calorii si carbohidrati din banane. Fibrele sunt esentiale pentru a ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in sange pentru a mentine stabil nivelul de zahar din sange.
Fructele de padure sunt un exemplu excelent de fruct cu un raport sanatos intre zahar si fibre. Acestea au un continut relativ scazut de zahar pentru un fruct, dar sunt foarte bogate in fibre si antioxidanti benefici. Din acest motiv, ar putea fi cel mai bine pentru cei care cauta sa gestioneze greutatea sau nivelul de zahar din sange sa se limiteze la consumul de fructe de padure si alte forme de fructe cu continut scazut de zahar/cu continut ridicat de fibre, cum ar fi merele verzi, kiwi si citricele. Aceste fructe au un indice glicemic mai mic decat bananele. Astfel, ele au un impact mult mai putin dramatic asupra nivelului de zahar din sange.
Interesant este insa ca, in ciuda cantitatii de carbohidrati din banana, studiile arata ca bananele contin un indice glicemic mai mic si zaharuri care se absorb mai lent atunci cand nu sunt coapte. Daca va luptati sa va mentineti glicemia stabila, alegerea bananelor verzi in locul fructelor complet coapte poate fi o optiune mai buna pentru a va bucura de multitudinea de beneficii ale bananelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca bananele subcoapte contin mai multe amidon rezistent decat cele coapte. Amidonul rezistent se descompune mai lent in organism.
Ganduri finale
- Aruncati o privire la datele nutritionale ale bananei si este usor de inteles de ce acest super fruct este atat de bun pentru dumneavoastra. Nutritia bananei este bogata in fibre, vitamina C, vitamina B6 si potasiu, plus o serie de alte vitamine si minerale importante.
- Doar cateva dintre potentialele beneficii ale bananei includ imbunatatirea nivelului de energie, o digestie mai buna, o dispozitie imbunatatita, o pierdere in greutate crescuta si o sanatate imbunatatita a inimii si a rinichilor.
- Savurati bananele ca atare pentru o gustare sanatoasa, in miscare, sau adaugati-le la produse de patiserie, clatite, budinci si multe altele.
- Cu toate acestea, in comparatie cu alte fructe, exista mai multe calorii si carbohidrati in banana, asa ca este important sa pastrati consumul cu moderatie pentru a va ajuta sa va gestionati nivelul de zahar din sange si greutatea.