Migdalele au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri si se crede ca sunt cele mai vechi culturi de nuci. Astazi, migdalele sunt inca una dintre cele mai iubite si mai sanatoase nuci ale omenirii. Beneficiile nutritionale ale migdalelor sunt apreciate in intreaga lume, unde sunt folosite in numeroase moduri: consumate crude ca o gustare sanatoasa, ca ingredient de baza in untul de migdale si faina de migdale, amestecate in lapte de migdale si transformate in multe tipuri de lotiuni de corp, uleiuri si parfumuri.
Care sunt beneficiile consumului de migdale? Reducerea colesterolului este probabil cel mai celebru beneficiu pentru sanatate al migdalelor, un beneficiu care a fost demonstrat in studii in repetate randuri. Exista si multe alte motive pentru a manca migdale in mod regulat. De exemplu, migdalele au un continut scazut de acizi grasi saturati, sunt bogate in acizi grasi nesaturati si contin fibre de umplutura, antioxidanti fitosterolici unici si protectori, precum si proteine vegetale.
Sigur, poate exista o cantitate decenta de calorii in nutritia migdalelor, dar nu ar trebui sa va temeti de aceste calorii si nici de continutul de grasimi din nutritia migdalelor. Studiile sugereaza ca migdalele sunt de fapt benefice atunci cand vine vorba de pierderea in greutate, in ciuda continutului lor mai mare de calorii. Un studiu a constatat chiar ca migdalele consumate ca gustari reduc foamea si dorinta de a manca mai tarziu in cursul zilei, iar atunci cand persoanele care tin dieta mananca migdale zilnic, acestea isi reduc aportul total de calorii. Si asta nu este tot.
Date nutritionale despre migdale
Din punct de vedere botanic, migdalele (denumite stiintific Prunus dulcis) sunt de fapt fructe cu samburi foarte mici din familia Amygdalus. Ele sunt inrudite cu alte fructe care contin samburi tari, inclusiv cu „fructe cu samburi” precum ciresele, prunele si piersicile. Migdalele sunt un tip de nuca cu drupe, ceea ce inseamna ca, alaturi de alte fructe cu coaja lemnoasa precum macadamia, nucile pecan si nucile, au mai multe straturi care inconjoara o singura samanta tare in centru.
Deoarece migdalele sunt drupe uscate, ele trebuie mai intai extrase (ceea ce se numeste „decojire”) inainte de a fi vandute si consumate. Acesta este motivul pentru care este posibil sa vedeti descrierea „migdale decojite” atunci cand cumparati migdale gata de consum.
In lumea medicala, nutritia migdalelor este cel mai mult laudata datorita prezentei acizilor grasi mononesaturati, a fibrelor alimentare si a antioxidantilor. Migdalele contin, de asemenea, vitamine, cum ar fi vitamina E si riboflavina, si oligoelemente, cum ar fi calciul si magneziul.
Desi migdalele sunt bogate in calorii si sunt considerate „dense din punct de vedere energetic” (asa cum sunt toate nucile), ele ofera o intreaga gama de nutrienti si compusi chimici esentiali care le lipsesc adesea oamenilor in dieta americana standard (numita uneori „SAD”). Pentru cei care urmeaza o dieta cu continut scazut de carbohidrati, vor fi fericiti sa stie ca nu sunt foarte multi carbohidrati in migdale in general, ceea ce le face potrivite pentru ceva precum dieta keto.
Conform cercetarii privind datele nutritionale ale migdalelor publicate de Departamentul de Agricultura al Statelor Unite, aproximativ 28 de grame de migdale ofera aproximativ:
- 161 calorii
- 6,1 grame de carbohidrati
- 5,9 grame de proteine
- 13,8 grame de grasimi
- 3,4 grame de fibre
- 7,3 miligrame de vitamina E
- 0,6 miligrame de mangan
- 57 miligrame de magneziu
- 0,3 miligrame de riboflavina
- 136 miligrame de fosfor
- 0,3 miligrame de cupru
- 73,9 miligrame de calciu
- 1 miligram de fier
- 197 miligrame de potasiu
- 0,9 miligrame de zinc
- 0,9 miligrame de niacina
In plus, nutritia migdalelor contine ceva tiamina, acid folic, acid pantotenic, colina si seleniu.
Beneficiile migdalelor pentru sanatate
1. Ajuta la prevenirea bolilor de inima si a atacurilor de cord
De ce sunt migdalele bune pentru tine daca esti la risc de boli de inima? Doi dintre compusii chimici vedeta ai nutritiei migdalelor sunt acizii grasi mononesaturati sanatosi (MUFA) si antioxidantii care sustin sanatatea inimii si previn factorii de boli cardiovasculare. Migdalele furnizeaza in mod specific flavonoide antioxidante, compusi de origine vegetala prezenti in coaja migdalelor care lucreaza impreuna cu vitamina E pentru a imbunatati sanatatea arterelor si a reduce inflamatia.
Nutritia migdalelor detine, de asemenea, nutrienti cheie pentru sanatatea inimii, inclusiv arginina, magneziu, cupru, mangan, calciu si potasiu. Studiile arata ca migdalele au un efect consistent de reducere a colesterolului „rau” LDL, in special la persoanele cu colesterol ridicat si diabet. Un studiu a constatat ca consumul de migdale ca o gustare zilnica a redus nivelul colesterolului total si al colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta (LDL) fara a modifica lipoproteinele cu densitate ridicata (HDL, colesterolul „bun”).
Migdalele ajuta la prevenirea deteriorarii in interiorul peretilor arterelor si protejeaza impotriva acumularii de placi periculoase. Beneficiile nutritionale ale migdalelor le fac, de asemenea, un aliment excelent pentru a sustine un nivel sanatos al colesterolului si al tensiunii arteriale, pe langa combaterea cresterii in greutate si a obezitatii – trei dintre cei mai mari factori de risc asociati cu atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.
2. Sprijina functia sanatoasa a creierului
Migdalele sunt adesea considerate unul dintre cele mai bune alimente pentru creier. Nutritia migdalelor este oarecum unica prin faptul ca migdalele contin riboflavina si L-carnitina, doi nutrienti cheie capabili sa afecteze pozitiv activitatea neurologica si sa previna declinul cognitiv.
Migdalele par sa ajute la protejarea creierului prin combaterea stresului oxidativ. Anumite studii efectuate pe sobolani au constatat ca migdalele pot contribui la imbunatatirea memoriei, la combaterea bolilor neurologice si la protejarea impotriva disfunctiilor cognitive asociate cu varsta. Acesta este unul dintre motivele pentru care adultii, in special cei in varsta, sunt incurajati sa manance nuci de mai multe ori pe saptamana. Acestea sunt asociate cu o reducere a riscului de inflamatie care poate provoca tulburari cerebrale, inclusiv dementa si boala Alzheimer.
3. Mentine sanatatea pielii
Migdalele sunt o sursa excelenta de vitamina E si alti antioxidanti care hranesc pielea si reduc semnele de imbatranire. Cercetarile constata ca nutritia migdalelor contine concentratii ridicate de antioxidanti catechine, epicatechine si flavonoli, inclusiv quercetina, kaempferol si izorhamnetina. Acesti compusi lupta impotriva cancerului de piele si a deteriorarii pielii prin inversarea stresului oxidativ provocat de o dieta saraca, poluare si expunerea la lumina UV. Grasimile sanatoase ale migdalelor, plus capacitatea lor de a imbunatati circulatia, ajuta, de asemenea, la mentinerea pielii hidratate si mai bine capabile sa vindece ranile.
4. Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si la prevenirea diabetului
Studiile arata ca migdalele au efecte pozitive asupra tolerantei la glucoza si asupra factorilor de risc pentru sindromul metabolic. Aprovizionarea bogata de migdale cu MUFA-uri ajuta la incetinirea ratei la care glucoza (zaharul) este eliberata in sange. Pe langa gestionarea glicemiei si prevenirea rezistentei la insulina (care poate aparea in timp, atunci cand organismul devine mai putin reactiv la insulina, hormonul care controleaza zaharul), beneficiile nutritionale ale migdalelor includ capacitatea de a reduce alte riscuri comune ale diabetului: greutatea corporala nesanatoasa, inflamatia si nivelurile ridicate de stres oxidativ.
5. Ajuta la pierderea in greutate si ajuta la prevenirea supraalimentatiei
Migdalele sunt sanatoase sau ingrasa? In ciuda cantitatii relativ mari de calorii din migdale, grasimile sanatoase si fibrele dietetice gasite in nutritie migdale ajuta la pierderea in greutate, deoarece te ajuta sa te simti satul. Acest lucru franeaza mancatul in exces si gustarile nesanatoase. Un studiu din 2013 publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica a concluzionat: „Migdalele ofera beneficii metabolice si apetisante post-ingestive si nu au crescut riscul de crestere in greutate”.
Desi nucile sunt bogate in grasimi si calorii, ele prelungesc senzatia de satisfactie dupa ce mancati si va mentin glicemia mai stabila decat o fac mesele cu continut scazut de grasimi. Astfel, este mai putin probabil sa experimentati un roller coaster de scaderi de energie si pofte alimentare.
Studiile, cum ar fi Nurses’ Health Study, arata chiar ca migdalele sustin un metabolism sanatos. De asemenea, persoanele care mananca frecvent migdale si alte fructe cu coaja lemnoasa isi pastreaza o greutate corporala mai sanatoasa si rate mai mici de obezitate si sindrom metabolic in timp, in comparatie cu cei care evita fructele cu coaja lemnoasa.
Te ajuta migdalele sa pierzi grasimea de pe burta? Unele studii arata ca, atunci cand persoanele care tin dieta mananca zilnic migdale, este mai putin probabil sa consume prea multi carbohidrati si este mai probabil sa atinga si sa mentina o greutate corporala mai sanatoasa. Acest lucru poate include faptul ca au mai putina grasime viscerala periculoasa. Grasimea viscerala este cea care va inconjoara organele si care creste riscul pentru anumite boli.
De exemplu, un articol din 2003 publicat in International Journal of Obesity a constatat ca, atunci cand femeile au consumat migdale pe o perioada de sase luni, in comparatie cu alte femei care nu au mancat migdale, acestea au inregistrat reduceri mai mari ale greutatii/BMI, ale circumferintei taliei, ale masei de grasime si ale tensiunii arteriale sistolice.
6. Creste absorbtia nutrientilor
Organismul are nevoie de cantitati adecvate de grasimi in alimentatie pentru a absorbi in mod corespunzator nutrientii „liposolubili”, cum ar fi vitaminele A si D. Migdalele sunt, de asemenea, capabile sa influenteze pozitiv tractul gastrointestinal, reducand acumularea de acid si echilibrand pH-ul organismului. Un nivel sanatos al pH-ului este crucial pentru o digestie adecvata, imunitate si prevenirea bolilor. In plus, nutrientii prezenti in migdale pot ajuta la reglarea enzimelor digestive care sunt implicate in extragerea nutrientilor, sinteza colesterolului si producerea de acizi biliari.
7. Imbunatateste sanatatea digestiva
Pe langa grasimile sanatoase si moleculele care formeaza alcalinitatea, migdalele (in special coaja migdalelor) contin componente prebiotice care ajuta la digestie, detoxifiere si la o crestere bacteriana sanatoasa in cadrul microbiotei/florei intestinale. Acest lucru este esential pentru utilizarea efectiva a nutrientilor din alimentele pe care le consumam.
Studiile sugereaza ca migdalele si pielitele de migdale pot duce la o imbunatatire a „profilului microbiotei intestinale”. Acest lucru inseamna ca activitatile bacteriene ale intestinului se imbunatatesc si promoveaza numeroase beneficii pentru sanatate datorita prezentei proprietatilor prebiotice, precursori pentru probiotice. Un studiu din 2016 publicat in Journal of Science of Food and Agriculture a constatat: „Atat migdalele crude, cat si cele prajite prezinta potentiale efecte prebiotice, inclusiv reglarea bacteriilor intestinale si imbunatatirea activitatilor metabolice”.
Un studiu realizat in 2014 de Institutul de Stiinta si Tehnologie Alimentara din China a constatat ca, atunci cand femeile au consumat o doza zilnica de 56 de grame de migdale pe o perioada de opt saptamani, au fost observate cresteri semnificative ale populatiilor de bacterii intestinale sanatoase numite Bifidobacterium si Lactobacillus.
8. Pot ajuta la combaterea cancerului si a inflamatiei
Migdalele contin gama-tocoferol, un tip de vitamina E care actioneaza ca un antioxidant puternic. Astfel, migdalele lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si a stresului oxidativ care sunt legate de cancer. Multe studii gasesc o legatura intre consumul de nuci si prevenirea cancerului, inclusiv un risc redus pentru cancerul de colon, de prostata si de san.
9. Ajuta la mentinerea sanatatii dentare si osoase
Migdalele sunt o sursa buna de oligoelemente, inclusiv magneziu si fosfor, care joaca un rol in construirea si mentinerea unor dinti si oase puternice. Datorita continutului lor de minerale, beneficiile nutritionale ale migdalelor pot include capacitatea de a ajuta la prevenirea cariilor dentare, la combaterea cariilor, la scaderea riscului de fracturi osoase si la combaterea osteoporozei.
Nutritia migdalelor in medicina traditionala
Din punct de vedere istoric, migdalele au insemnat multe lucruri pentru diferite culturi. Literatura ebraica din 2.000 i.Hr. mentioneaza migdalele, la fel ca si literatura timpurie din Turcia, Romania si Peninsula Baltica. De asemenea, Biblia face numeroase referiri la migdale, descriindu-le ca pe un obiect de valoare si un simbol al sperantei, de exemplu, in Geneza 43:11.
Inregistrarile arata chiar ca regele Tut a luat mai multe maini de migdale in mormantul sau datand din 1352 i.Hr. Ani mai tarziu, se credea ca migdalele cresteau in apropierea rutelor comerciale, cum ar fi faimosul Drum al Matasii, care facea legatura intre centrul Chinei si Marea Mediterana. Migdalele erau populare in dieta egiptenilor antici si a populatiilor indiene, de asemenea.
Astazi, vedem inca utilizari traditionale ale migdalelor in sisteme de medicina precum Ayurveda. Vechii practicanti ayurvedici indieni credeau ca migdalele erau capabile sa creasca capacitatea cerebrala, capacitatea intelectuala si longevitatea. Migdalele sunt, de asemenea, foarte apreciate in Ayurveda pentru efectele lor vata-pacifiante. Acest lucru inseamna ca sunt impamantenitoare, dulci si incalzitoare. Se recomanda ca migdalele sa fie albite si puse la inmuiat peste noapte pentru a ajuta la imbunatatirea digestiei si eliberarea substantelor nutritive.
Migdalele vin in doua varietati: dulci si amare. Uleiurile din migdalele dulci sunt extrase pentru a forma uleiul de migdale, un ulei benefic si hidratant cu multe utilizari vindecatoare pentru corp si gospodarie. O practica ayurvedica traditionala este masarea uleiului de migdale incalzit pe piele pentru a promova circulatia, relaxarea si sanatatea pielii. Se spune ca uleiul de migdale nu numai ca lubrifiaza pielea, dar „sustine toate cele sapte dhatus (tesuturi), in special Shukra dhatu (tesutul reproducator)”.
Migdalele dulci sunt, de asemenea, folosite in multe retete din Asia, SUA si din zona mediteraneana, unde nucile sunt considerate o parte importanta a dietei mediteraneene. O utilizare populara a migdalelor in Italia este zdrobirea migdalelor in martipan, care este folosit ca ingredient dulce in produsele de patiserie. De asemenea, acestea sunt adaugate la amestecurile de legume, sunt folosite pentru a face ulei de migdale pentru gatit si sunt folosite pentru a produce extract de migdale care este un bun inlocuitor al extractului de vanilie. In India, migdalele sunt adesea presarate si tocate, apoi adaugate la budinci/cereale, briose, paine, cereale si salate (de obicei cu ingrediente precum nuci, seminte de floarea-soarelui, curmale si stafide). Uneori sunt amestecate in sosuri pentru salate sau adaugate in smoothie-uri pentru o bautura satisfacatoare.
Migdale vs. Arahide vs. Nuci vs. Caju
In comparatie cu multe alte fructe cu coaja lemnoasa, cum ar fi nucile, migdalele sunt putin mai putin calorice. Ele sunt, in general, mai bogate in proteine si mai sarace in grasimi decat multe alte nuci, de asemenea. De exemplu, puteti manca 23 de migdale pentru 160 de calorii, fata de 14 jumatati de nuci pentru 190 de calorii
- Arahidele si migdalele au asemanari prin faptul ca ambele sunt bogate in proteine si fibre, plus mai putin calorice decat multe alte nuci. Cu toate acestea, alunele pot contine mucegai si sunt un alergen comun, asa ca luati masuri de precautie atunci cand le consumati. Untul de migdale reprezinta o alternativa excelenta la untul de arahide pentru persoanele alergice sau sensibile la arahide sau care au alergie la arahide.
- Migdalele contin mai multe grasimi mononesaturate si mai putine grasimi polinesaturate, inclusiv mai putine omega-3, decat nucile. Migdalele sunt considerate o sursa mai buna de fibre, calciu si vitamina E (cea mai buna sursa de nuci a acestui antioxidant) decat nucile.
- Comparativ cu nutritia migdalelor, nutritia cajuului este o sursa mai buna de vitamina K si zinc. Cu toate acestea, nucile caju au mai putine fibre, vitamina E si calciu. Caju este una dintre nucile cu cel mai mare continut de carbohidrati (desi inca relativ scazuta in carbohidrati) si, in general, o modalitate buna de a obtine magneziu si grasimi saturate sanatoase.
Consumul unei varietati de nuci va ofera cele mai multe beneficii. Asta pentru ca diversele nuci si seminte contin cantitati diferite de grasimi sanatoase si antioxidanti si minerale usor diferite. De exemplu, nucile de macadamia sunt una dintre nucile cu cele mai multe grasimi mononesaturate si cea mai mare cantitate de calorii. Alunele de padure sunt bogate in grasimi nesaturate (in principal acid oleic) si bogate in magneziu, calciu si vitaminele B si E. Nucile de Brazilia sunt o sursa excelenta de seleniu (doar o singura nuca contine mai mult decat cantitatea necesara pentru o zi!) si contin un amestec bun de grasimi mononesaturate si polinesaturate.
Cum se cumpara si cum se utilizeaza
Cate migdale ar trebui sa mananci pe zi? Cand vine vorba de toate nucile, recomandarea standard este de a manca un mic „pumn”, sau aproximativ un sfert de cana (aproximativ 1 pana la 1,5 uncii), de nuci la un moment dat – mai degraba decat sa te lasi dus de val cu o portie foarte mare, care poate provoca dureri de stomac. Studiile arata ca un consum zilnic de migdale in aceasta cantitate (1,5 uncii) este suficient pentru a ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cardiometabolice la persoanele sanatoase .Daca mancati unt de migdale, spre deosebire de migdale intregi, aproximativ una-doua linguri la un moment dat este considerata o portie standard.
Tipuri de migdale vandute in magazine
Nu toate migdalele sunt create la fel. Cu siguranta doriti sa evitati migdalele si orice nuci acoperite cu zahar, uleiuri hidrogenate si tone de sodiu. Multe nuci sunt supuse unor prelucrari care le scad beneficiile pentru sanatate. De exemplu, prin incalzirea nucilor la temperaturi foarte ridicate, o parte din antioxidantii lor pot fi distrusi.
Haideti sa vorbim despre diferitele tipuri de migdale disponibile in magazinele alimentare. De exemplu, ce sunt migdalele albite? Dar migdalele crude?
- Migdalele crude – Migdalele crude sunt cele care nu au fost gatite, albite sau pasteurizate si care inca au coaja maro intacta. Din punct de vedere tehnic, nu exista o definitie legala a termenului „crud” atunci cand vine vorba de migdale, asa ca este totusi posibil ca migdalele crude vandute in magazine sa fi fost incalzite intr-o anumita masura. Cu toate acestea, majoritatea autoritatilor sustin ca studiile arata ca pasteurizarea nu schimba valoarea nutritiva a migdalelor.
- Migdalele albite – Migdalele albite sunt migdale crude care au fost fierte in apa rapid, timp de aproximativ unu-doua minute, pentru a le ajuta sa se desprinda de pielita exterioara.
Un dezavantaj al consumului de migdale produse in SUA este ca legislatia Statelor Unite cere ca toate migdalele crude sa fie pasteurizate, fierte la aburi sau iradiate inainte de a fi vandute consumatorilor. Potrivit USDA, exista mai multe procese obligatorii de tratare prin pasteurizare pentru a reduce nivelul de contaminare potentiala a migdalelor „fara a diminua calitatea produsului, valoarea nutritiva sau calitatile senzoriale (gust si crocant)”. Printre acestea se numara: prajirea in ulei, prajirea uscata si albirea si prelucrarea cu abur. Multe trec prin pasteurizare cu abur, astfel incat migdalele sa nu transporte bacteriile de pe campuri pana la consumatori. Intregul proces, de la inceput pana la sfarsit, poate dura aproximativ noua ore.
Migdalele contin acizi grasi naturali si uleiuri care sunt sensibile la caldura mare, asa ca atunci cand sunt foarte prelucrate este posibil ca aceste uleiuri sa devina „rancede”. De exemplu, atunci cand migdalele sunt prajite, ele sunt de obicei inmuiate in uleiuri hidrogenate sau OMG, grasimi care sunt daunatoare si favorizeaza bolile de inima. Ca regula generala, cu cat se prelucreaza mai putin migdalele, cu atat mai bine. Migdalele precojite si prajite sunt probabil mai putin benefice decat migdalele usor albite sau crude care se gasesc inca in invelisul lor natural.
Inmuierea migdalelor
Un pas care poate creste de fapt continutul de nutrienti al migdalelor este inmuierea si germinarea acestora. Inmuierea si germinarea migdalelor elimina o parte din antinutrientii lor naturali care blocheaza absorbtia de catre organism a unor minerale. Puneti-le la inmuiat peste noapte, timp de 12-24 de ore, intr-un castron mare, acoperindu-le cu apa si clatinandu-le in dimineata urmatoare.
Ce zici de untul de migdale sau de faina de migdale?
Ambele sunt optiuni excelente pentru a adauga mai multa nutritie din migdale in dieta ta. Untul de migdale este pur si simplu migdale macinate, dar cautati unturi care nu contin uleiuri sau zahar adaugat. Cel mai bun pariu? Faceti singur untul de migdale prin macinarea nucilor intr-un blender de mare viteza sau intr-un robot de bucatarie pana cand se omogenizeaza.
Cand vine vorba de faina de migdale (numita si faina de migdale), cautati din nou ingrediente simple si directe, de obicei doar migdale. Folositi faina de migdale pentru a inlocui pesmetul si combinati-o cu alte fainuri fara gluten sau faina de nuca de cocos pentru a face produse de patiserie.
Ce zici de laptele de migdale? Laptele de migdale a devenit o alternativa foarte populara la produsele lactate. Este sarac in calorii si poate fi un schimb inteligent pentru laptele obisnuit. Doar asigurati-va ca alegeti o marca care nu este indulcita si nu contine multe substante chimice greu de pronuntat. De asemenea, puteti face lapte de migdale de casa prin amestecarea si strecurarea migdalelor, care lasa in urma un lichid „laptos” care poate fi indulcit cu extract de vanilie si stevia.
Istorie si fapte
Ai crede ca astazi industria migdalelor este estimata la 4,3 miliarde de dolari anual si ca peste 2 miliarde de kilograme de migdale sunt produse in fiecare an in intreaga lume? Spre deosebire de multe alte fructe cu coaja lemnoasa si fructe, SUA – in special California, care este de fapt singurul stat care produce migdale in scop comercial – este cel mai mare producator de migdale, producand aproximativ 80% din migdalele din lume.
Migdalele ar putea creste in popularitate in fiecare an, pe masura ce cercetarile dezvaluie mai multe despre beneficiile nutritionale ale migdalelor, dar consumul de migdale dateaza de fapt de mii de ani, in jurul anului 4.000 i.Hr. Specia de migdal este originara din Orientul Mijlociu si Asia de Sud. Un copac inalt, cu flori roz si albe, creste in climatele calde si uscate, motiv pentru care s-a raspandit in regiunea mediteraneana si a devenit un aliment de baza in dieta de acolo.
Migdalele salbatice sunt de fapt amare si contin in mod natural substante toxice, cum ar fi cianura mortala, astfel incat oamenii au trebuit sa gaseasca mai intai un anumit tip de migdala „dulce” printre numeroasele specii diferite de migdal inainte de a le domestici. In India si Pakistan, migdalele fac parte de secole din alimentatia curenta, unde sunt numite badam. Migdalele au fost raspandite pentru prima data de oameni in antichitate de-a lungul tarmurilor Mediteranei in nordul Africii, Asia si sudul Europei, ajungand in cele din urma in SUA. Pe parcurs, nucii i s-a dat cuvantul „migdala”, care provine din vechiul cuvant francez almande.
Riscuri si efecte secundare
La fel ca in cazul tuturor nucilor, alergiile pot fi o problema pentru unele persoane atunci cand vine vorba de migdale. Copiii sunt mai sensibili la alergiile la nuci si ar trebui sa evite migdalele daca au o alergie cunoscuta.
Pot fi prea multe migdale rele pentru tine? Pentru cei care nu sunt alergici la migdale, exista alte cateva potentiale dezavantaje ale migdalelor atunci cand sunt consumate in cantitati mari – in principal faptul ca acestea ofera o cantitate mare de calorii si prea multa vitamina E in unele cazuri. Consumul a prea multe nuci poate declansa cresterea in greutate, poate provoca anumite interactiuni cu medicamente (cum ar fi supradozajul de vitamina E) si ar putea duce la probleme gastrointestinale la unii, dar acesta este de obicei un risc doar daca se consuma o cantitate foarte mare. Ca si in cazul tuturor surselor de grasimi sanatoase, acestea ar trebui sa reprezinte o parte substantiala din dieta dumneavoastra, dar controlul portiilor este important.
O ultima observatie este ca migdalele crude au potentialul de a purta bacterii, motiv pentru care USDA cere ca acestea sa fie procesate. In cazuri rare, salmonella si E. coli au fost purtate de migdalele crude, asa ca, incepand din 2007, migdalele crude, netratate din California nu sunt, din punct de vedere tehnic, disponibile in SUA – desi majoritatea oamenilor nu intampina nicio problema mancand migdale crude.
In ceea ce priveste migdalele amare, potrivit Food and Drug Administration, migdalele amare sunt considerate „otravitoare”, deoarece contin anumiti acizi care pot cauza probleme in cazuri rare, asa ca nu sunt recomandate pentru consum – desi unii practicieni de sanatate alternativa nu sunt de acord cu acest lucru.
Concluzii:
- Migdalele (Prunus dulcis) sunt fructe mici cu samburi din familia Amygdalus. Ele sunt o sursa buna de grasimi sanatoase, vitamina E, mangan, riboflavina, magneziu si antioxidanti protectori de tip fitosterol.
- Chiar daca migdalele sunt dense din punct de vedere energetic si bogate in acizi grasi nesaturati, beneficiile migdalelor fac din aceasta nuca un aliment foarte bogat in nutrienti, in special pentru sanatatea inimii.
- Primele noua beneficii pentru sanatate ale nutritiei migdalelor includ prevenirea bolilor de inima, sustinerea functiei cerebrale, mentinerea sanatatii pielii, prevenirea diabetului, asistarea pierderii in greutate, sustinerea sanatatii digestive, combaterea inflamatiilor si a cancerului si mentinerea sanatatii oaselor.