Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
58 Lucruri Despre Cambodgia – Topist.ro

58 Lucruri Despre Cambodgia

steag Cambodgia

Cambodgia, oficial Regatul Cambodgiei, este a 72-a cea mai populata tara din lume. Este un stat suveran situat in partea sudica a peninsulei Indochina, in Asia de Sud-Est. Are o suprafata de 181.035 km². Capitala si cel mai mare oras al sau este Phnom Penh. Khmerul este limba oficiala a Cambodgiei. Riel (KHR) este moneda Cambodgiei. Oamenii care traiesc in Cambodgia sunt numiti cambodgieni sau khmerii. Cambodgia are trei tari limitrofe care includ Thailanda, Vietnam si Laos.

Tara se afla sub o monarhie constitutionala si este condusa de Hun Sen, care a fost seful guvernului Cambodgiei in ultimii 25 de ani, impunandu-se ca fiind cel mai longeviv lider non-roial din Asia de Sud-Est. Cu aceste 58 de fapte interesante despre Cambodgia, haideti sa exploram mai multe despre istoria, cultura, oamenii, politica, Khmerii Rosii, Angkor Wat etc.

1. Budismul Theravada (pronuntat – mai mult sau mai putin – „terra-VAH-dah”), care este practicat de aproximativ 95 la suta din populatie, este religia oficiala a Cambodgiei. Religia este practicata, de asemenea, in Sri Lanka, Birmania (Myanmar), Thailanda si Laos.

2. Aceasta ramura a budismului (budismul Theravada) urmeaza invataturile din Tipitaka sau Canonul Pali, care este o colectie a celor mai vechi texte inregistrate ale invataturilor lui Buddha. In prezent, exista peste 100 de milioane de budisti Theravada.

3. Dovezile provenite din datarea cu carbon sugereaza ca Cambodgia a fost locuita inca din anul 4000 i.Hr.

4. Stiati ca, recent, mai multe orase cu o vechime cuprinsa intre 900 si 1.400 de ani, aflate sub podeaua padurilor tropicale, unele dintre ele rivalizand cu capitala Cambodgiei, Phnom Penh, au fost dezvaluite prin intermediul tehnologiei de ultima generatie de scanare cu laser aeropurtat?

5. Arheologii spun ca sub Muntele Kulen se afla, de asemenea, un oras masiv.

6. In Cambodgia au fost plantate milioane de mine terestre in timpul anilor de razboi. In Cambodgia exista un trust de inlaturare a minelor terestre, operational in prezent, care ajuta la inlaturarea minelor, facand tara mai sigura.

7. Cambodgia are cea mai mare populatie de amputati din lume, cauzata de minele terestre. Peste 64.000 de victime legate de minele terestre au fost inregistrate incepand cu 1979. Aproape jumatate dintre minele terestre nu au fost inca indepartate.

8. O fabrica de imbuteliere Pepsi din Battambang, care si-a inceput activitatea in anii 1960, a fost inchisa cu forta in 1975, in timpul controlului exercitat de Khmerii Rosii asupra tarii. Astazi, cladirea nu mai este in picioare.

9. Pana in 1953, Cambodgia a fost un protectorat (un stat care este controlat si protejat de un altul) al Frantei.

10. In Cambodgia, genocidul (uciderea sistematica a oamenilor pe baza etniei, religiei, opiniilor politice, statutului social etc.) a fost comis de regimul khmerilor rosii (KR) intre 1975 si 1979, ucigand cel putin un milion si jumatate pana la trei milioane de persoane. Genocidul a luat sfarsit cand Vietnamul a invadat Cambodgia.

11. Cadavrele oamenilor care au fost ucisi in timpul genocidului au fost ingropate in „Campurile ucigase”. Termenul „Killing Fields” a fost inventat de jurnalistul cambodgian – Dith Pran – dupa ce a scapat de regimul care a dus la uciderea atator cambodgieni.

12. Cambodgia gazduieste, de asemenea, prima de acest fel – „Pestera Ucigasilor” din Phnom Sampeau. Pestera are oasele medicilor, profesorilor, barbatilor, femeilor si copiilor ucisi de khmerii rosii.

13. Exista o mica sculptura a unui dinozaur pe peretii unui templu din Ta Prohm. Sculptura ar putea fi un indiciu ca dinozaurii au trait mult mai tarziu decat se credea initial. Cu toate acestea, nu exista dovezi concrete pentru aceasta presupunere.

14. In Cambodgia exista o „clinica pentru nevazatori” unde puteti primi masaje de la persoane nevazatoare. Acesti oameni sunt instruiti in arta masajului pentru a-si putea castiga existenta.

15. In timpul razboiului din Vietnam, SUA au bombardat si Cambodgia din 1963 pana in 1973.

16. Cambodgia este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere economica din Asia, cu o rata medie de crestere de peste 6% in ultimii zece ani.

17. Numele „Kampuchea” este mai mult folosit in Est pentru „Cambodgia”.

18. Copii retineti ca, in afara de steagul national al Afganistanului, steagul national al Cambodgiei este singurul alt steag national din lume care incorporeaza o cladire reala pe el.

19. In ciuda faptului ca Cambodgia este una dintre cele mai sarace tari din Asia, a primit un numar impresionant de 5 milioane de vizitatori in cursul anului 2016, aducand venituri de aproximativ 3 miliarde de dolari. In mod clar, turismul joaca un rol vital in sprijinirea cresterii economice a tarii. (Sursa)

20. Sectorul confectiilor si al incaltamintei din Cambodgia se numara, de asemenea, printre sectoarele de top care sustin economia natiunii. Mai mult de 600.000 de cambodgieni sunt angajati in aceste doua sectoare, majoritatea fiind femei.

21. Orezul este considerat a fi prima cultura care a fost cultivata pe pamantul cambodgian inca dinainte de secolul I, d.Hr.

22. Actualul rege al Cambodgiei, Majestatea Sa Regele Norodom Sihamoni, este burlac si nu are copii. Prin urmare, nu exista un succesor direct al regelui in cazul in care este nevoie de unul care sa fie incoronat ca viitor rege al Cambodgiei. La 14 octombrie 2004, Majestatea Sa Regele Norodom Sihamoni a fost ales in unanimitate de catre membrii consiliului tronului ca rege al Cambodgiei. S-a nascut joi, 14 mai 1953, in Phnom Penh.

23. Lacul Tonle Sap (Marele Lac) din Cambodgia masoara aproximativ 2.590 de kilometri patrati in sezonul uscat si se extinde la aproximativ 24.605 kilometri in timpul sezonului ploios. Aceasta este o inundare (inundatie) anuala neobisnuita a regiunii. Este, de asemenea, dens populata si este dedicata cultivarii orezului umed. Regiunea este denumita si „inima Cambodgiei”.

24. Tonle Sap este, de asemenea, cel mai mare lac cu apa sarata din Asia de Sud-Est.

25. Cambodgia pierde paduri foarte repede. Rata de defrisare din Cambodgia este una dintre cele mai mari din lume, pe locul al treilea dupa Nigeria si Vietnam. Intre 2001 si 2014, rata anuala de pierdere a padurilor din Cambodgia a crescut cu 14,4 %. Principalul motiv din spatele acestei defrisari masive este taierea ilegala a padurilor de catre contrabandisti pentru a obtine castiguri banesti din lemnul valoros.

26. Hun Sen, actualul prim-ministru al Cambodgiei, a devenit cel mai tanar sef de stat din lume, la varsta de 32 de ani si 162 de zile.

27. El conduce Cambodgia de mai bine de 25 de ani si promite sa isi continue regimul in calitate de prim-ministru pana la varsta de 74 de ani. Cu toate acestea, se spune ca suveranul si-a mentinut pozitia la guvernare prin opresiune si violenta.

28. In 2011, Hun a declarat ca, daca cineva incearca sa organizeze o demonstratie impotriva guvernarii sale, „ii voi bate pe toti acei caini si ii voi baga intr-o cusca”.

29. Este un fapt dur despre Cambodgia faptul ca peste doua milioane si jumatate de oameni din aceasta tara traiesc cu mai putin de 1,20 dolari pe zi.

30. China si Marea Britanie sunt cei mai mari investitori straini din Cambodgia.

31. Khmerii Rosii pot fi definiti ca o organizatie comunista de gherila. Aceasta s-a opus guvernului cambodgian in anii 1960 si a dus un razboi civil incepand cu 1970, preluand puterea in 1975 (oxforddictionaries.com.).

32. Partidul Comunist din Kampuchea (CPK), cunoscut si sub numele de Khmerii Rosii, a preluat controlul asupra Cambodgiei la 17 aprilie 1975. Cu toate acestea, existenta partidului a fost tinuta in secret pana in 1977.

33. Pol Pot (numele real – Saloth Sar), prezentat si ca unul dintre cei mai infami dictatori din lume, a fost numit secretar si lider al partidului in 1963.

34. Scopul partidului (Khmerii Rosii) a fost de a crea un stat fara clase sociale, cu o economie rurala agrara.

35. In timpul guvernarii partidului, viata umana nu a fost luata in considerare; iar represiunea si masacrul au prevalat pe scara larga. Aproape doua milioane de persoane au murit in perioada 1975-1979.

36. Vietnamul a sprijinit Khmerii Rosii doar pentru a se retrage din Cambodgia pana la sfarsitul anului 1972. Acum, responsabilitatile majore ale razboiului se aflau pe umerii Partidului Comunist din Kampuchea (Khmerii Rosii).

37. Pana la 300.000 de persoane din Cambodgia au fost ucise ca urmare a bombardamentelor, pe care guvernul Republicii Khmer a facut-o cu ajutorul SUA. Multi dintre cei care au avut de suferit de pe urma bombardamentelor s-au alaturat Khmerilor Rosii.

38. In incercarea de a transforma Cambodgia intr-o societate rurala, fara clase sociale, scolile publice, pagodele, moscheile, bisericile, universitatile, magazinele si cladirile guvernamentale au fost inchise sau transformate in inchisori, grajduri, tabere de reeducare si hambare. Nu a existat niciun mijloc de transport public sau privat, nicio proprietate privata si niciun divertisment nerevolutionar. Adunarile si discutiile publice au fost interzise in aceasta perioada.

39. La scurt timp dupa ce a pus stapanire pe tara, KCP a arestat si a ucis mii de soldati, ofiteri militari si functionari publici din regimul Republicii Khmer, condus de maresalul Lon Nol.

40. Cunoscuta sub numele de S-21, cea mai importanta inchisoare din Cambodgia a detinut aproape 14.000 de prizonieri, dintre care doar 12 au supravietuit. Khmerii Rosii au fost responsabili pentru detentia, interogarea si executia acestor numerosi prizonieri.

41. In ceea ce se crede ca a fost cea mai brutala regula din istoria lumii, cambodgienii de la acea vreme erau fortati sa cultive cel putin trei tone de orez la hectar in toata tara. Consecinta acestei pedepse chinuitoare a fost ca civilii au fost nevoiti sa munceasca (cu forta) mai mult de 12 ore pe zi in toti acesti ani, fara hrana si odihna adecvate.

42. Angkor Wat este cel mai mare monument religios din lume, acoperind o suprafata de 162,6 hectare.

43. Templul a fost construit de regele khmer Suryavarman al II-lea la inceputul secolului al XII-lea.

44. Templul a fost initial un templu hindus. Cu toate acestea, treptat, s-a transformat intr-un templu budist pana la sfarsitul secolului al XII-lea.

45. Angkor Wat inseamna „Orasul templelor” sau „Orasul templelor” in limba khmera.

46. Un calugar portughez – António da Madalena – unul dintre primii vizitatori occidentali ai templului, a declarat ca acesta „este de o constructie atat de extraordinara incat nu este posibil sa il descriem cu un stilou.

47. Aproape jumatate dintre turistii internationali care vin in Cambodgia vin sa viziteze Angkor Wat. Vanzarile de bilete pentru Angkor Wat au generat venituri de 20 de milioane de dolari in primele trei luni din 2016.

48. Templul, spre deosebire de diverse alte temple din vecinatatea sa, este orientat spre vest – o directie care este asociata cu moartea. Norma la acea vreme era de a construi temple indreptate spre est.

49. Motivul exact pentru o astfel de orientare din partea constructorilor templului este inca necunoscut. Cu toate acestea, in general, structura este privita ca un templu funerar.

50. Regiunea Angkor a fost declarata Patrimoniu Mondial UNESCO din 1992. Exista in total trei astfel de situri, celelalte doua fiind: Angkor, care se afla in centrul orasului:

51. Templul este in curs de restaurare. Cea mai mare parte a lucrarilor de restaurare este sponsorizata prin intermediul ajutorului extern. Si doar aproximativ 28% din veniturile generate de vanzarea de bilete pentru vizitatori sunt cheltuite pentru lucrarile de restaurare a templului.

52. Templul a aparut, de asemenea, in filmul „Tomb Raider”. Casa de productie a filmului a fost taxata cu 10.000 de dolari pe zi pentru sapte zile de filmare acolo.

53. In Cambodgia exista 1,3 milioane de mopede la o populatie de peste 1,5 milioane de oameni. Astfel, poti gasi mopede aproape peste tot unde gasesti oameni in tara.

54. KFC, gigantul american de fast-food pierde bani in Cambodgia, care este singura tara in care nu este profitabila. In Cambodgia exista doar 6 astfel de centre fast-food. Sunteti surprins? Nici Cambodgia nu are McDonalds (la fel ca Ghana si Yemen).

55. Se estimeaza ca 4 milioane de mine terestre mai trebuie eliminate din Cambodgia.

56. Cambodgienii nu isi sarbatoresc zilele de nastere. Multe persoane in varsta nici macar nu stiu cati ani au.

57. Cambodgia are o populatie tanara. Cea mai mare parte a populatiei sale are sub 20 de ani.

58. Inmormantarile sunt destul de scumpe in Cambodgia, iar una poate costa in medie 9.000 de dolari. Procedura dureaza de obicei mai mult de 49 de zile, iar corpul este conservat pentru primele sapte.

Add Comment