90 Lucruri Despre Vin

Informatii despre vin! Da, acest articol se refera la una dintre bauturile noastre preferate. Aici, veti afla cateva dintre cele mai putin cunoscute fapte despre vin, pe care va va face placere sa le cititi si, in acelasi timp, veti acumula cateva cunostinte.

Va fi un amestec de fapte despre sanatate si fapte amuzante despre vin. Asadar, pregatiti-va si luati un pahar de vin!

90 Lucruri Despre Vin

1. Exista un numar tot mai mare de dovezi care arata ca, atunci cand cineva bea vin in mod regulat (desi cu moderatie), sansele de a contracta boli de inima, boli ale gingiilor, accidente vasculare cerebrale si boala Alzheimer se reduc semnificativ.

2. Culoarea rosie a vinului rosu provine din culoarea care se extrage din coaja strugurilor in timpul procesului de fermentare. Vinul alb? Ei bine, in acest caz, strugurii fara pielita sunt fermentati.

3. Mirosul care emana din vinul tanar este denumit „aroma”. In timp ce mirosul care emana de la un vin matur este denumit „buchet”.

4. Vinul are mai multe beneficii pentru sanatate, dar asta nu inseamna ca nu va dauna. Dovezile sugereaza ca consumul de vin poate creste riscul (chiar daca marginal) de cancer al tractului digestiv (in special, al esofagului) si chiar de cancer de san.

5. In comparatie cu vinul alb, vinul rosu are mai multe proprietati antioxidante. Vinul rosu contine resveratrol , care este principalul element responsabil de atenuarea bolilor cardiace.

6. Se stie ca vinul rosu are antioxidanti, dar stiati ca sosul de soia bate vinul rosu la acest capitol cu o diferenta uriasa? Sosul de soia are de 10 ori mai multi antioxidanti.

7. Speyer, Germania, este orasul din care a fost recuperat cel mai vechi vin cunoscut. Datand din anul 325 d.Hr., vinul a fost recuperat dintr-unul dintre cele doua sarcofage din epoca romana gasite in oras. Puteti vedea vinul expus la Historisches Museum der Pfalz.

8. Franta este lider mondial in productia de vin, urmata de Italia si, respectiv, Spania. California, in SUA, este al patrulea producator de vin din lume.

9. Vanzatorii de vinuri care comiteau fraude urmau sa fie pedepsiti prin inec in rau. Acest lucru este mentionat in Codul lui Hammurabi din 1800 i.Hr.

10. Vrei sa stii daca un vin este cu adevarat bun sau are o calitate inferioara? Luati o inghititura din vin si tineti-o in gura timp de una sau doua clipe. Apoi scuipa-l in scuipatoare sau pur si simplu inghite-l. Acum asteptati si vedeti cat timp ramane gustul de dupa gust. Cu cat ramane mai mult timp, cu atat este mai bun.

11. V-ati intrebat vreodata de ce degustatorii de vinuri nu-si umplu paharele pana la refuz si de ce isi rotesc paharele? Iata care sunt motivele:

  • Invartirea ajuta la eliberarea aromelor puternice ale vinului.
  • Paharele se umplu doar pana la o treime din capacitate pentru a lasa spatiu pentru ca aromele sa se adune si, de asemenea, pentru a se asigura ca vinul nu se revarsa atunci cand paharul este rotit.

12. V-ati intrebat vreodata de unde provine expresia „a bea pentru sanatate”? Ea provine din Grecia antica, unde era un ritual ca gazdele de la cina sa ia prima inghititura de vin pentru a le dovedi invitatilor ca vinul nu era otravit.

13. Apoi au venit romanii care au continuat traditia greaca, dar au adaugat ceva nou. Ei luau o bucata de paine prajita si o aruncau in vin pentru a tempera aciditatea excesiva si gusturile nedorite. Asa a inceput traditia degustarii.

14. Romanii au mai aflat si un lucru! Amestecarea plumbului in vin nu numai ca ii da o textura suculenta, dar ajuta si la conferirea unui gust dulce si da, vinul se pastreaza mai mult timp. Din pacate, s-a dovedit ca romanii s-au confruntat cu problema intoxicatiei cronice cu plumb si multi istorici cred ca aceasta a devenit unul dintre motivele declinului sau romanilor.

15. Unele vinuri pot avea un gust apos. Acest gust are un nume. Se numeste „diluat”. Este foarte probabil ca astfel de vinuri sa fie facute din struguri care au fost culesi in timpul ploilor torentiale.

16. De ce sunt depozitate vinurile in pivnite speciale? Asta pentru ca:

  • In bucatarie, temperatura este prea ridicata pentru o buna conservare a vinului.
  • In frigider – chiar si la cea mai calda temperatura posibila – mediul este prea rece pentru vin.

17. Vinland a fost numele dat Americii de catre vikingi. Acestia au gasit acolo profuzii de vita de vie autohtone undeva in jurul anului 1.000 d.Hr. si, de aici, numele. Vinland inseamna „pamant de pasune sau pamant de vin”.

18. In Statele Unite ale Americii, Florida, New York si California sunt statele cu cel mai mare consum de vin din intreaga tara.

19. Doar Cartea lui Iona din tot Vechiul Testament biblic nu a trasat nicio referire la vin sau la vita de vie.

20. Exista ceva ce se numeste „Cork-tease”. Acesta este numele care este dat acelei persoane care va vorbi in permanenta despre un vin pe care il va deschide, dar de fapt nu il deschide niciodata.

21. Din totalul vanzarilor de vin in restaurante, 55% din vanzari provin din vinuri rosii.

22. Exista o afectiune numita Oenofobie, care inseamna literalmente ura intensa pentru sau frica de vin.

23. Istoria vinului in aceasta lume intreaga a fost profund afectata de un singur om. Numele sau a fost Profetul Mahomed. Dupa moartea sa, a fost nevoie de numai 10 ani pentru ca vinul sa fie complet interzis in Arabia, iar apoi a fost interzis in fiecare tara in care Mahomed a fost ascultat.

24. Vechii romani aveau aceasta notiune ca gustul primar al vinului nu are prea multa importanta si, prin urmare, isi condimentau vinurile cu arome suplimentare adaugand lucruri precum absint, plumb, radacina de ceapa sau asafetida, usturoi si sos de peste fermentat.

25. 4 pana la 5 ani – aceasta este perioada de timp necesara pentru ca o plantatie de vita de vie proaspata sa creasca si sa devina recoltabila.

26. Cele mai mici fluctuatii de temperatura pot altera dramatic calitatea vinului. Din aceasta cauza, Incalzirea globala poate redefini viticultura viitoare.

27. Este o convingere comuna in randul diversilor producatori si consumatori de vinuri ca, daca vinul este modificat genetic, se va obtine uniformitate, dar se vor pierde mistica si romantismul care au fost asociate in mod traditional cu vinul.

28. Hipocrate, in toate inregistrarile sale despre remediile medicinale, a inclus vinul. El sustinea ca acesta ajuta la convalescenta, functioneaza ca antiseptic general, functioneaza ca diuretic si ajuta la racirea febrei.

29. Platon a venit cu un argument interesant potrivit caruia la varsta de 18 ani ar trebui sa se inceapa sa se bea vin. El sau ea ar trebui sa continue sa il bea cu moderatie doar pentru a-l gusta pana cand persoana respectiva ajunge la varsta de 31 de ani si abia dupa ce ajunge la varsta de 40 de ani ar trebui sa bea cat de mult vin doreste, astfel incat sa se poata vindeca de „crabii batranetii”.

30. Amfora era recipientul standard pentru vin in lumea antica. Amfora era un recipient care putea fi transportat de doua persoane. A fost introdusa in Egipt de catre inventatori – canaaniti (oameni care au trait in Canaan) in secolul al XV-lea i.Hr. Ulterior, a fost introdusa in Mediterana de stramosii canaanitilor – fenicienii.

31. Potrivit lui Tucidide, abia dupa ce popoarele mediteraneene au invatat sa cultive vita de vie si maslinul au iesit din barbarie.

32. Standardul din Ur – un panou sumerian in varsta de 5.000 de ani are prima ilustratie de baut vin cunoscuta de omenire.

33. Descoperirea vinului are o poveste amuzanta. Se spune ca a existat un barbat semi-mitomatic pe nume Jamsheed despre care crestinii sustin ca ar fi Noe, avea un harem. O femeie din acel harem a vrut sa se sinucida si a crezut ca strugurii fermentati sunt otravitori si ca o vor ucide. Ea a baut si, in loc sa fie moarta, s-a trezit plina de viata si intinerita. Voila! S-a descoperit vinul!

34. Epopeea lui Gilgamesh pune ca tema semnificativa fabricarea vinului. Siduri – zeita era responsabila cu fabricarea vinului. Reprezentarea lui Siduri sugereaza ca fertilitatea si vinul aveau o asociere simbolica.

35. Fabricarea vinului este o practica destul de veche. Cele mai vechi samburi sau seminte de struguri pe care le-au gasit arheologii dateaza de la 8.000 i.Hr. Astfel de samburi de struguri sunt considerati, de obicei, ca fiind o verificare a fabricarii vinului. Acei samburi au fost gasiti in Iordania, Liban, Siria si Turcia.

36. Cei mai vechi samburi de vita de vie cultivata care au fost recuperati pana in prezent provin din Georgia (pe atunci parte a Uniunii Sovietice). Acestea sunt vechi de 7.000-5.000 de ani inainte de Hristos.

37. Vechii egipteni credeau ca abilitatea de a pastra vinul pana la maturitate nu este altceva decat alchimie. Prin urmare, privilegiul de a stoca vinul era acordat doar faraonilor.

38. In culturile antice, vinul a fost unul dintre obiectele folosite pentru facilitarea comertului. Vinul a pus in contact multe culturi. De exemplu, romanii faceau schimb de vin pentru a obtine sclavi. Grecii faceau schimb de vin pentru a obtine metale pretioase.

39. In Grecia antica, bulele din vin erau atribuite spiritelor rele sau fazelor lunii.

40. Fusurile orare pot juca jocuri ale mintii atunci cand vine vorba de vin. In emisfera sudica, strugurii sunt culesi intr-o perioada in care in emisfera nordica este primavara. Astfel, un vin australian din 1999 va fi de fapt cu 6 luni mai vechi decat un vin produs in 1999 in emisfera nordica.

41. Daca credeti ca vinul vine doar in doua culori – rosu si alb, va inselati amarnic. Exista si alte culori! Aceste culori unice includ roz, portocaliu si auriu.

42. Vinurile rosii, in comparatie cu cele albe, au un continut mai mare de alcool si mai multe calorii in general.

43. Exista multi factori care determina calitatea vinului care va fi produs. De exemplu, nutrientii solului, variatiile de temperatura, cantitatea de soare, ceata, umiditatea etc., toate acestea determina aroma vinului.

44. In cazul in care strugurii sunt cultivati pe un sol care este greu argilos, vinul produs va avea un gust mai indraznet in comparatie cu vinul produs din struguri care cresc pe un sol nisipos.

45. Strugurii cultivati pe soluri argiloase vor duce la vinuri care sunt numite „fara gust”. 46. In mod similar, strugurii din climatele mai calde vor fi de obicei culesi atunci cand devin maturi. Astfel de struguri vor produce un vin mai dulce.

46. Sampania nu este altceva decat vin spumant. Cu toate acestea, se numeste Champagne pentru ca este produs din struguri cultivati in regiunea de nord-est a Frantei numita „Champagne”.

47. Un vin spumant straluceste datorita bulelor de dioxid de carbon prezente in el.

48. Vinurile rosii trebuie servite in pahare mai late. Acest lucru se datoreaza faptului ca un pahar lat va ajuta la oxidare, ceea ce in cele din urma ajuta la sustinerea gustului sau. In mod similar, vinul alb ar trebui servit in pahare mai inalte si mai putin rotunjite pentru a preveni o oxidare prea mare. Oxidarea suprasolicita vinul alb si ii distruge aroma.

49. Vinul rosu si vinul alb se asociaza cu diferite tipuri de alimente. Vinul rosu este cel mai bine servit cu carne rosie, in timp ce vinul alb este cel mai bine servit cu legume, carne de pasare si peste.

50. Exista cateva reguli generale cand vine vorba de servirea vinului alb sau a vinului rosu. Regulile sunt mentionate mai jos:

  • Daca serviti oaspetilor dvs. atat vin rosu, cat si vin alb, serviti vinul alb inaintea celui rosu.
  • Daca aveti vinuri mai tinere si vinuri de colectie, serviti vinul mai tanar inaintea vinului de colectie.
  • Daca aveti vinuri seci si vinuri mai dulci, serviti vinul sec inaintea vinului mai dulce.
  • Serviti vinul alb la o temperatura cuprinsa intre 7°C si 10°C.
  • Serviti vinul rosu la o temperatura cuprinsa intre 10°C si 15°C.
  • Daca serviti vin rosu, puneti sticla in frigider timp de 20 de minute inainte de a-l servi.
  • Daca serviti vin alb, scoateti sticla din frigider cu 20 de minute inainte de a-l servi.

51. Pentru ca vinurile spumante sa fie savurate in toata splendoarea lor, sticlele trebuie sa fie refrigerate si racite bine inainte de a fi deschise si servite. O sticla cu spumant nu trebuie deschisa cand este calda.

52. Exista unele crame din aceasta lume care chiar vor tipari pe eticheta sticlei cele mai bune perechi de alimente pentru vinul respectiv. Acest lucru este destul de interesant.

53. Vinurile, atunci cand sunt asortate cu alimente, creeaza ceva numit „sinergie”. Aceasta este, practic, o a treia aroma care iese la iveala atunci cand vinul si mancarea se amesteca. Vinul sau mancarea nu pot da independent aceasta aroma.

54. Exista soiuri foarte rare de vin care chiar au gust de struguri. Exemple vor fi vinul Concord si vinul Muscat.

55. Vinurile rosii au tendinta de a-si pierde culoarea atunci cand imbatranesc. Ele vor deveni de un fel de culoare rosu caramiziu. Pe de alta parte, vinurile albe au tendinta de a capata culoare si se vor transforma treptat in auriu si, in cele din urma, in galben-maroniu.

56. Exista un singur loc in lume care produce vin fara intrerupere inca din perioada romana antica. Este vorba de regiunea viticola Bergerac din sud-vestul Frantei.

57. Motivul pentru care niciun alt vin spumant din lume nu poate fi numit Champagne, in afara de cele produse in regiunea Champagne din Franta, este ca acea regiune a castigat statutul ridicat prin ceea ce se numeste Legea privind denumirea de origine protejata. Aceasta este o lege europeana care se aplica producatorilor de vin din intreaga lume.

58. Vinul obtinut din struguri inghetati este cunoscut sub numele de Eiswein. Aceasta este o inventie germana.

59. De ce se folosesc doar strugurii pentru fabricarea vinului? Pentru ca sunt singurele fructe (din punct de vedere tehnic, boabe) din lume care produc zahar in suc si nutrienti pe coaja pentru ca drojdia sa il fermenteze in mod natural. Niciun alt fruct nu este capabil sa faca acest lucru.

60. Exista o clasa speciala de chimisti a caror meserie este de a analiza mostre de vin si apoi de a da sfaturi si sfaturi cruciale celor care fac vin. Acesti chimisti sunt cunoscuti sub numele de „enologi”.

61. In Roma antica, femeile care beau vin nu erau pur si simplu acceptabile. Un sot putea pur si simplu sa-si ucida sotia daca afla ca aceasta bea vin! 194 i.Hr. este ultimul moment inregistrat in istoria romana in care un barbat roman a acordat divortul sotiei sale doar pentru ca aceasta a gustat/baut vin.

62. Daca bei vin, iti furnica gingiile. Aceasta este cauzata de o substanta cunoscuta sub numele de tanin. Puteti vedea taninul sub forma de sedimente in sticlele de vin. Taninul are proprietati antioxidante excelente.

63. Un pahar standard de vin alb va avea 110 calorii. Exact acelasi lucru este prezent intr-un pahar de vin rosu sec. Doriti mai multe calorii? Optati pentru vinuri mai dulci!

64. Vinul rosu de Burgundia este denumit Sfantul Graal de catre vinificatorii din intreaga lume. Motivul este simplu. Strugurele folosit pentru acest vin este Pinot Noir si este extrem de dificil sa faci Burgundia rosie din acest strugure.

65. Europenii au adus acasa niste butasi de vita de vie din Lumea Noua. S-a dovedit ca acele butasi de vita-de-vie aveau Phylloxera vastatrix – o insecta minuscula cunoscuta pentru ca mananca radacinile vitei-de-vie.

Asadar, pentru a-si salva propriile vite de vie, europenii au fost nevoiti sa altoiasca vitele americane pe portaltoii din Europa. Astfel, in Europa exista un vin numit vin Pre-Filoxera. Acesta se refera la vinul facut inainte ca Phylloxera sa ajunga in podgoriile europene in anii 1860.

66. In mod traditional, metoda de pastrare a vinului era de a tine sticla pe o parte, in loc sa le tinem in picioare. Motivul era ca, atunci cand era asezata pe o parte, vinul ramanea in contact cu dopul si, astfel, impiedica pluta sa se usuce si apoi sa se micsoreze. Un dop de pluta micsorat distruge vinul, lasand sa intre aer.

67. In lumea antica, vinul era transportat in ceea ce este cunoscut sub numele de Wineskins. Piei de vin erau confectionate din piele de animale, in special din chiuvete de porc. Pielea era curatata temeinic, apoi tabacita si, in cele din urma, intoarsa pe dos, astfel incat partea paroasa sa ramana in interior. Vinul era apoi depozitat in ea, iar parul animalului ramanea in contact cu vinul.

68. Ordinele monastice au fost cei mai buni vinificatori inovatori in Evul Mediu. Benedictinii si cistercienii au fost considerati cei mai buni vinificatori deoarece se spune ca mergeau de colo-colo degustand solul pentru a intelege cum se schimba calitatea solului de la un loc la altul. Cunostintele adunate atunci sunt folosite intensiv si astazi.

69. Evreii ortodocsi au nevoie de vin cuser. Vinul kosher inseamna pur si simplu vinul care nu a fost atins de un evreu neascultator sau de un neamt neoprotestant in niciun moment pe parcursul intregului proces de fabricare a vinului. Acest lucru include de la momentul culegerii strugurilor pana la momentul imbutelierii vinului. Si da, ingredientele trebuie sa fie, de asemenea, cuser.

70. Cand vine vorba de toate culturile de fructe din lume, strugurii de vin ocupa primul loc in ceea ce priveste numarul total de hectare de plantatii.

71. O tona de struguri este capabila sa produca 60 de lazi de vin. Fiecare lada contine 12 sticle. Asadar, cu o tona de struguri se produc 720 de sticle de vin.

72. In 1922, mormantul lui Tutankhamon a fost deschis. In mormant erau ingropate borcane de vin. S-a constatat ca acele borcane erau etichetate extensiv, mentionand anul de fabricatie, numele vinificatorului si comentarii suplimentare precum „vin foarte bun”. Etichetarea era la fel de buna ca legile de astazi privind etichetarea vinului din multe tari.

73. Simpozionul era centrul vietii intelectuale si sociale a grecilor. Sensul literal al cuvantului „simpozion” este „a bea impreuna” si, la naiba, da, grecilor le placea sa se angajeze in discutii intelectuale in timp ce beau vin.

74. Universitatile si spitalele erau alte doua institutii, in afara de manastiri si biserici, care aveau vinul ca una dintre principalele surse de venit. Un astfel de spital celebru a fost Hôtel-Dieu, Beaune, Franta. Acesta este acum un muzeu.

75. Vinul afecteaza femeile mai mult decat barbatii din simplul motiv ca stomacul lor are o mucoasa enzimatica subtire in comparatie cu barbatii. Aceasta enzima speciala ajuta la metabolizarea alcoolului. Numele enzimei este alcool dehidrogenaza.

76. Le Donne del Vino – aceasta a fost prima organizatie de femei care a fost creata pentru promovarea rolului femeilor in industria vinului. Organizatia a fost creata de femei din Italia in 1988.

77. Exista o zicala – „sticla este „astupata””. Acesta inseamna pur si simplu ca o sticla de vin are un dop contaminat si acest lucru se intelege daca vinul pe care il gustati are un miros foarte mucegait, care este foarte asemanator cu mirosul de mucegai sau de carton umed.

78. ‘Adulmecarea unui dop de pluta dezvaluie calitatea vinului’ – trebuie sa fi auzit de acest lucru. Ei bine, acest lucru este total GRESIT. Singura modalitate de a intelege calitatea vinului este sa il gustati. Daca vreodata cineva va inmaneaza un dop de pluta, inspectati-l pentru a vedea daca are crapaturi sau rupturi sau daca se usuca sau are mucegai. De asemenea, vinurile scumpe si de inalta calitate vor avea date de fabricatie si alte informatii pe dop.

79. Exista ceva ce se numeste vin feminin. Aceasta inseamna pur si simplu ca vinul este mai delicat in comparatie cu alte vinuri. Exista, de asemenea, ceva numit vin masculin, care este denumit vin „plin” sau vin „mare”.

80. In Europa, vinul este denumit dupa locul geografic in care a fost produs. In tarile non-europene, vinul este denumit dupa soiurile de struguri care sunt utilizate pentru producerea vinului. Exemplu de nume de vin european: Chassagne-Montrachet Morgeot. Exemplu de nume de vin neeuropean: Pinot Noir.

81. Iata o curiozitate impresionanta despre vin: exista ceva numit vin „amortit”. Acesta este un tip de vin care nu are miros si care nu va dezvolta niciodata miros in viitor. Apoi, exista ceva numit vin „prost”. Nici acesta nu are miros, dar in viitor, va dezvolta potential un miros placut.

82. Tinerea paharului de vin are ceva numit mod corect sau mod incorect. Modul corect este de a tine tulpina paharului. Modul incorect este de a tine bolul paharului. In cazul modului incorect, caldura mainii poate creste temperatura vinului si ii poate schimba gustul.

83. Se crede ca sampania a fost creata de Dom Pierre Perignon – un calugar benedictin. Acest lucru nu este adevarat. De fapt, el a inventat multe procese si principii de productie care sunt utilizate pe scara larga in productia de sampanie astazi.

84. Degustarea vinului consta, in esenta, in a mirosi vinul. Acesta este motivul pentru care femeile sunt degustatoare de vinuri mai bune decat barbatii, in special acele femei care au ajuns la varsta reproductiva. Simturile lor olfactive sunt mult mai bune decat ale barbatilor.

85. Ce este cu adevarat un vin de colectie? Este vinul obtinut din recolta unui singur an. Acele vinuri care sunt produse prin amestecul recoltelor din doi ani sau mai multi sunt vinuri non-vintage. Vinul vintage nu inseamna anul imbutelierii vinului.

86. Exista o categorie de oameni numiti prohibitionisti. Acestia sunt cunoscuti si sub numele de „securisti”. Acestia au incercat, la inceputul secolului al XX-lea, sa elimine mentionarea vinului din colegii si scoli si chiar din literatura din Roma si Grecia antica. Au vrut, de asemenea, sa elimine vinurile medicinale din Farmacopeea Statelor Unite si au incercat, de asemenea, sa demonstreze ca toate preturile vinului mentionate in Biblie se refereau la sucul de struguri care nu era fermentat.

87. Stejarii care sunt recoltati in Franta pentru fabricarea butoaielor de vin au o varsta medie de 170 de ani.

88. Romanii au descoperit ceva interesant. Ei au descoperit ca, daca lumanarile cu sulf erau arse in interiorul vaselor goale de vin, vasele raman fara miros de otet.

89. Indiferent de culoarea vinului, toate vinurile se pastreaza intotdeauna la exact aceeasi temperatura. Cu toate acestea, cand vine vorba de a bea vinurile rosii si cele albe, temperaturile sunt foarte diferite.

90. Iata o alta curiozitate amuzanta despre vin: „In Grecia antica, era important sa bei vin cu moderatie, iar pentru asta a fost conceput un pahar special. Daca paharul era umplut peste nivelul definit, tot vinul se scurgea de pe fundul paharului.” Paharul era cunoscut sub numele de Cupa Pitagoreica.

Add Comment