60 Lucruri Despre Usturoi

60 Lucruri Despre Usturoi

In acest articol despre fapte despre usturoi, vom analiza 60 de fapte uimitoare despre acest aliment uimitor pe care natura il ofera intregii omeniri (si unor animale)! Asadar, sa incepem

1. Stiati ca Biblia King James mentioneaza usturoiul o singura data in Cartea Numeri 11:5?

2. Exista unele persoane carora le este foarte frica de usturoi. Aceasta este, practic, o fobie si exista un termen tehnic pentru aceasta. Se numeste „aliofobie”.

3. Stiati ca miresele din Grecia antica nu purtau buchete de flori? Ei bine, ai ghicit aproape corect! Buchetele lor erau formate din usturoi, dar nu doar usturoi! Buchetele aveau si alte ierburi!

4. ‘Chicagaoua’ este un cuvant al nativilor americani pentru o varianta de usturoi salbatic. De la acest cuvant a derivat numele Chicago!

5. Tineti-va cainii si pisicile departe de usturoi. Este toxic pentru ei!

6. Usturoiul este originar din Asia Centrala, insa numele sau provine din doua cuvinte anglo-saxone. Aceste doua cuvinte sunt „Gar” si „Lac”. Gar inseamna sulita, iar Lac inseamna planta. Se crede ca aceste doua cuvinte sunt sursa numelui de usturoi din simplul motiv ca frunzele sale au forma de lance.

7. Cu aproximativ 46 de miliarde de lire sterline pe an, China este lider mondial in ceea ce priveste productia de usturoi. 2/3 din usturoiul din lume este produs in China!

8. In SUA, exista ceva numit Ziua Nationala a Usturoiului. Aceasta este sarbatorita in fiecare an pe 19 aprilie.

9. Nu va place mirosul de usturoi pe degete? Exista un truc simplu pentru a scapa de el. Pune-ti degetele sub jet de apa rece, ia un obiect din otel inoxidabil si freaca-ti degetele cu el. Voila! Mirosul va disparea.

10. In intreaga SUA, California este cel mai mare producator de usturoi, reprezentand 90% din productia totala de usturoi din America.

11. Lipitorile au o atractie stranie fata de usturoi. O mana inabusita cu usturoi va atrage lipitorile in doar 14,9 secunde, in timp ce o mana care nu este acoperita cu usturoi va atrage aceste lipitori in 44,9 secunde!

12. Se crede ca, in Egiptul antic, constructorilor Marii Piramide din Giza li s-a dat sa manance usturoi pentru ca acestia sa capete rezistenta si putere.

13. Si nu numai atat! Soldatilor greci si chiar atletilor olimpici li se dadeau cantitati bune de usturoi inainte de o batalie, respectiv de un meci, pentru ca performantele lor sa se imbunatateasca.

14. Sucul lipicios al cateilor de usturoi este un agent de lipire surprinzator de bun pentru obiectele delicate, cum ar fi sticla. Cu toate acestea, functioneaza bine doar pentru lucrari mai mici.

15. Ati auzit de Gojoseon? A fost un vechi regat coreean. Gojoseon avea un mit fondator care spunea ca un urs poate fi transformat cu usurinta intr-o femeie daca il hranesti cu un manunchi de arnica coreeana si 20 de catei de usturoi, direct, timp de 100 de zile!

16. In folclorul central-european, usturoiul era un agent de putere pentru a alunga vampirii, varcolacii si demonii. Cum sa il folositi? Frecati usturoi pe gaura cheii si pe hornuri sau agatati catei de usturoi la ferestre sau pur si simplu purtati un colier de usturoi (sau purtati-l intr-un alt model ornamental)!

17. In tarile in care se sarbatoreste Nowruz, usturoiul este unul dintre cele sapte obiecte de pe masa. Nowruz este Anul Nou in calendarul persan, iar Seven-Seen este o prezentare traditionala in timpul Anului Nou.

18. Exista unele traditii budiste in care se considera ca usturoiul (plus alte 5 condimente picante) sunt stimulente ale comportamentului agresiv si ale dorintelor sexuale si, prin urmare, consumul de usturoi este interzis. Consumul celorlalte 5 condimente picante este, de asemenea, interzis.

19. Musulmanii nu au voie sa mearga la moschee imediat dupa ce au mancat usturoi. Aceasta lege se bazeaza pe mai multe hadith-uri.

20. In hinduism, se considera ca usturoiul incalzeste corpul si, de asemenea, il stimuleaza. Din aceasta cauza, multi hindusi devotati evita sa foloseasca usturoiul si chiar ceapa (inrudita cu usturoiul) la prepararea mancarii.

21. Deepak Sharma Bajagain din Nepal detine recordul mondial de a manca cel mai mare numar de catei de usturoi intr-un singur minut. El a mancat 34 de catei. El a atins recordul in 2009, pe 1 decembrie.

22. In cartea „Dracula”, scrisa de Bram Stoker, usturoiul a fost mentionat de 21 de ori. In toate operele lui Shakespeare luate impreuna, usturoiul a fost mentionat de doar 4 ori!

23. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, usturoiul a primit o porecla. Puteti sa o ghiciti? Bine, iata numele: „Penicilina ruseasca”.

24. De unde provine numele „Penicilina ruseasca”? In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, soldatii rusi au ramas fara penicilina si au inceput sa foloseasca, la propriu, usturoi zdrobit in loc de medicament. Aceasta practica i-a adus usturoiului porecla sa.

25. Cultivarea usturoiului a inceput in urma cu aproximativ 4.000 de ani, ceea ce il face una dintre cele mai vechi si primele plante cultivate de oameni.

26. Ca agent de aromatizare a alimentelor, utilizarea usturoiului dateaza inca din anul 7.000 i.Hr. Descoperirile arheologice arata ca era destul de mult folosit in timpul neoliticului.

27. Stiati ca usturoiul este considerat atat o leguma, cat si o planta?

28. In Stockholm, Suedia, exista un restaurant numit „Garlic and Shots”. Specialitatea restaurantului? Tot ceea ce gasesti in meniu are ca ingredient usturoiul, iar asta include chiar si deserturile! Da, ei ofera inghetata cu usturoi si cheesecake cu usturoi.

29. Gradina ta de trandafiri are o infestare cu afide? Iata un remediu rapid: „zdrobiti cativa catei de usturoi, amestecati-i cu apa si pulverizati pe plante si pe flori”. Asta e tot! Infestarea va disparea!

30. In timpul domniei lui Tutankhamon, 15 kilograme de usturoi puteau fi folosite pentru achizitionarea unui sclav sanatos! Si da, stiati ca Hipocrate din Grecia trata cancerul de col uterin cu vapori de usturoi?

31. Prevenirea tromboembolismului: Tromboembolismul este o afectiune in care vasele de sange sunt infundate sau obstructionate de cheaguri de sange care s-au desprins dintr-un alt loc si au fost transportate intr-un alt loc prin procesul de circulatie a sangelui.

Oamenii de stiinta indieni au efectuat un studiu si au constatat ca consumul a 10 mg de usturoi crud in fiecare zi inainte de micul dejun, in mod continuu, timp de doua luni, poate preveni eficient tromboembolismul.

32. Reglarea zaharului din sange: Oamenii de stiinta kuweitieni sustin, prin intermediul unui experiment pe modele animale de laborator, ca consumul de usturoi crud (spre deosebire de usturoiul gatit) ajuta la reducerea semnificativa a nivelului de zahar din sange si de colesterol.

Acest lucru, la randul sau, previne ateroscleroza (intarirea peretilor arterelor) prin hiperlipidemie (colesterol ridicat). 3-4 catei de usturoi crud pe zi vor fi de ajuns.

33. Imbunatatirea sanatatii oaselor: In doua studii independente efectuate, s-au constatat urmatoarele rezultate:

  • Uleiul de usturoi suprima resorbtia osoasa indusa de ovariectomie.
  • Disulfura de dialil prezenta in usturoi este responsabila de suprimarea enzimelor care degradeaza matricea si, prin urmare, previne deteriorarea oaselor.

34. Reducerea colesterolului rau: In experimentele efectuate de oamenii de stiinta americani, s-a constatat ca:

Suplimentul de extract de usturoi invechit administrat oamenilor de sex masculin hipercolesterolemisti ajuta la reducerea colesterolului LDL sau a colesterolului rau cu pana la 10%.
Usturoiul ajuta la inhibarea sintezei colesterolului in celulele hepatice ale sobolanilor de laborator.
Compusii de usturoi solubili in apa au ajutat la inhibarea sintezei colesterolului intre 20% si 60%, spre deosebire de compusii de usturoi solubili in lipide.

35. Stabilizarea tensiunii arteriale: Extractele de usturoi matur sunt cunoscute pentru ca au „S-allyl cisteina” (aka alliin) – un compus bioactiv de sulf. Atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit, alliina este transformata in alicina.

Studiile au constatat ca consumul de allicina ajuta la reducerea presiunii sistolice cu 10 mmHg si a presiunii diastolice cu 8 mmHg.

Odata ce usturoiul este tratat termic (gatit), aceasta alicina este distrusa rapid. Prin urmare, consumul de usturoi crud ajuta la consumul de alicina si, prin urmare, la reducerea si stabilizarea tensiunii arteriale.

36. Prevenirea bolilor cardiovasculare: Prin intermediul mai multor studii, oamenii de stiinta au stabilit ca usturoiul este capabil sa previna aproape toate bolile cardiovasculare cunoscute.

S-a observat ca acesta scade trigliceridele serice, lipidele si LDL. S-a constatat, de asemenea, ca scade agregarea plachetara si, de asemenea, creste activitatile antioxidantilor.

Toate aceste activitati contracareaza eficient bolile cardiovasculare si lupta, de asemenea, impotriva aterosclerozei.

37. Prevenirea cancerului: Este cunoscut faptul ca stresul oxidativ ar putea fi un factor care sta la baza cancerului. Dialilsufura de usturoi este cunoscuta pentru inhibarea stresului oxidativ.

Totodata, continutul de seleniu din acest aliment este si el carismatic, deoarece poate lupta impotriva cancerului, poate preveni mutatiile ADN-ului, poate preveni metastazele si, de asemenea, poate preveni proliferarea necontrolata a celulelor.

Oamenii de stiinta chinezi au efectuat studii clinice pe diversi pacienti cu cancer si au dovedit ca usturoiul reduce sansele de formare a tumorilor cu pana la 33%.

De asemenea, acestia au constatat ca cancerul de stomac a fost redus cu pana la 52% utilizarea usturoiului.

38. Rezolvarea afectiunilor intestinale: Un sistem digestiv sanatos este cu adevarat important.

Oamenii de stiinta au observat ca usturoiul are capacitatea de a face diferenta intre bacteriile intestinale bune si bacteriile intestinale rele care sunt prezente in intestinele noastre si ca este capabil sa distruga enterobacteriile – o bacterie daunatoare.

De asemenea, au efectuat teste si au ajuns la concluzia ca usturoiul este foarte eficient impotriva infectiilor care sunt cauzate de H. pylori.

39. Combate stresul oxidativ: Am mentionat deja ca dialilsulfura prezenta in usturoi este cunoscuta pentru combaterea stresului oxidativ.

Ceea ce nu am mentionat ca exista mai multi compusi organosulfurati solubili in apa prezenti in usturoi, iar acesti compusi combat riscurile de ateroscleroza, reduc inflamatia si previn deteriorarea ADN-ului cauzata de stresul datorat oxidarii.

Usturoiul are proprietati antioxidante ridicate care ii permit sa capteze si sa distruga radicalii liberi de oxigen care sunt responsabili de provocarea diferitelor boli de inima.

40. Stimularea imunitatii: Stiti ce fac antioxidantii? Ei nu numai ca reduc stresul oxidativ, dar sunt, de asemenea, responsabili pentru eliminarea diferitelor toxine din corpul nostru.

In ambele moduri, antioxidantii sunt responsabili de prevenirea mutatiilor ADN-ului si de perturbarea functiilor celulelor noastre.

Cercetarile stiintifice afirma ca fitonutrientii prezenti in usturoi sunt antioxidanti puternici si ca acestia ajuta, de asemenea, la imbunatatirea diferitelor tipuri de celule imunitare prezente in corpul nostru.

41. Combaterea diabetului: Oamenii de stiinta indieni de la IICT si-au dat seama ca consumul de usturoi poate ajuta nu numai la reducerea nivelului de trigliceride, ci si la reducerea nivelului de glucoza din sange.

In plus, oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca usturoiul ajuta la cresterea sensibilitatii la insulina. Testele nu au fost efectuate pe oameni, ci pe sobolani de laborator, iar rezultatele au fost pozitive.

42. Reducerea infectiilor cu drojdie: Fie ca pe accepta sau nu, infectiile cu drojdie sunt la fel de jenante pe cat sunt de stresante.

Usturoiul combate in mod natural infectiile cu drojdie, iar studiile stiintifice afirma ca infectiile cu Candida pot fi combatute eficient folosind extracte proaspete de usturoi.

De asemenea, cercetarile stiintifice au aratat ca usturoiul este eficient si impotriva vaginitei candida. Un lucru de retinut aici este ca usturoiul trebuie consumat si nu aplicat pe zona infectata.

43. Prevenirea dementei si a bolii Alzheimer: Dementa este o boala neurodegenerativa, iar boala Alzheimer este un tip de dementa.

Usturoiul are S-allyl-cisteina – un compus bioactiv care este cunoscut pentru ca este neuroprotector si, prin urmare, este o optiune buna pentru prevenirea dementei si a bolii Alzheimer.

In plus, usturoiul are atat proprietati antiinflamatorii, cat si antioxidante care sunt cunoscute pentru prevenirea deteriorarii neurologice.

44. Anihilarea aftelor reci: Virusul Herpes Simplex este cel care este responsabil pentru provocarea basicilor sau a herpesului labial. Acestea sunt foarte dureroase si ataca zone foarte sensibile precum nasul, barbia si buzele.

Aceste vezicule pot exploda si asta poate fi super dureros. Dubla lovitura? Da, aftele sunt contagioase prin natura lor!

Usturoiul este cunoscut ca avand proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si antioxidante puternice care pot trata si preveni colectiv basicile. Din pacate, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru.

45. Eficient impotriva racelii comune si a astmului: Desi o numim raceala comuna, este intr-adevar patetica. Astmul, stim cu totii, este foarte rau.

O practica straveche din India antica pentru a trata aceste afectiuni era de a incalzi usturoi si ulei de mustar si de a folosi uleiul pentru a masa pieptul, gatul si nasul.

Acest ulei special este cunoscut pentru a curata congestia toracica datorata racelii comune.

In prezent, au fost gasite dovezi stiintifice ca hipersensibilitatea legata de astm poate fi intarziata folosind usturoi si ca acesta este eficient si in tratarea unui lucru atat de enervant precum raceala comuna

46. Prevenirea otravirii cu metale grele: Exista mai multe metale grele, cum ar fi plumbul, cadmiul, mercurul etc., care nu sunt bune pentru organismul nostru si ne pot ucide.

Ele nu ar trebui sa fie prezente in corpul nostru nici macar in cantitati infime. Oamenii de stiinta au sapat dovezi prin experimente pe sobolani de laborator ca administrarea de usturoi pe cale orala poate reduce nivelul de metale grele.

Un studiu separat a constatat, de asemenea, ca usturoiul murat este mult mai eficient atunci cand vine vorba de reducerea nivelului de cadmiu prezent in organism. Ghiciti ce? Usturoiul murat este super popular in India de…, nu stim de cand!

47. Tratamentul infectiilor renale si al infectiilor urinare: Un agent patogen numit P. aeruginosa este responsabil pentru colonizarea peretilor tractului urinar si, de asemenea, duce la infectii renale si infectii ale tractului urinar (ITU) de natura recurenta.

Studiile au constatat ca usturoiul previne dezvoltarea acestui agent patogen special. Intr-un alt studiu s-a constatat ca usturoiul este, de asemenea, eficient in prevenirea cresterii E.coli in tractul urinar.

48. Are grija de ochi: Studiile stiintifice au dovedit ca consumul de usturoi poate duce in mod eficient la reducerea presiunii intraoculare.

In plus, studiile au mai aratat ca usturoiul poate ajuta la prevenirea keratitei – o afectiune care ameninta vederea cauzata de microbi – pur si simplu datorita proprietatilor sale antimicrobiene.

Intr-un alt studiu efectuat pe sobolani de laborator, oamenii de stiinta au descoperit ca apoptoza celulelor retinei cauzata de plumb poate fi prevenita cu ajutorul sucului de usturoi. In toate cazurile, este necesar sa se consume usturoi crud inainte de micul dejun, deoarece usturoiul gatit isi pierde o mare parte din proprietati.

49. Anihilarea agentilor patogeni pe cale orala: Parodontita si cariile dentare sunt cauzate de mai multi agenti patogeni. Acesti agenti patogeni sunt ucisi de compusul activ allicina care este produs odata ce usturoiul este taiat sau zdrobit.

Oamenii de stiinta au folosit extracte de usturoi ca apa de gura si au constatat ca este o modalitate eficienta de combatere a agentilor patogeni bucali. In plus, oamenii de stiinta mai spun ca pastele de dinti care au extracte de usturoi sunt esentiale pentru prevenirea cariilor dentare.

50. Imbunatateste ficatul gras: Ficatul gras nu este un lucru bun. Depunerea excesiva de grasime pe ficat poate ucide o persoana.

Oamenii de stiinta au efectuat experimente si au descoperit ca S-allylmercaptocisteina gasita in usturoi poate ajuta la ameliorarea leziunilor hepatice si proprietatile antioxidante ale uleiului de usturoi ajuta oamenii impotriva ficatului gras non-alcoolic.

51. Reducerea acneei: Vorbind de fapte despre beneficiile usturoiului pentru sanatate, nu putem rata niciodata aspectele cosmetice si de frumusete, nu-i asa?

Usturoiul are proprietati antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii foarte puternice , acesta poate fi folosit pentru reducerea acneei, deoarece acneea este cauzata de porii infundate, acumularea de toxine, precum si de infectii bacteriene.

52. Netezirea psoriazisului: Pentru inceput, nu exista dovezi stiintifice in acest sens. Cu toate acestea, este un fapt cunoscut faptul ca psoriazisul (o boala de piele autoimuna si incurabila) duce la aparitia pielii solzoase, rosii si cu mancarimi in zone precum genunchii, coatele si scalpul.

Se stie insa ca psoriazisul este cauzat de o inflamatie. Logica de baza este ca usturoiul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii foarte puternice si, prin urmare, consumul de catei de usturoi crud este adesea sugerat pentru netezirea psoriazisului.

53. Indepartarea vergeturilor: Este mai degraba un remediu de casa care a fost folosit de nenumarate ori. Masarea cu ulei fierbinte si usturoi se spune ca reduce si scapa rapid de vergeturi. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa o sustina. Puteti oricand sa incercati!

54. Intarzierea imbatranirii: Unul dintre principalele motive pentru imbatranirea prematura este stresul oxidativ asociat cu genele, obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul si consumul de junk food, inflamatiile etc.

Usturoiul este bogat in antioxidanti si are proprietati antiinflamatorii si, prin urmare, este capabil sa elimine radicalii liberi si sa reduca stresul oxidativ.

In plus, oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca compusul activ numit S-allyl-cisteina este responsabil pentru protejarea pielii de daunele cauzate de razele UV ale Soarelui. Ghiciti ce?

Oamenii de stiinta au adunat, de asemenea, dovezi prin intermediul experimentelor ca usturoiul ajuta la sinteza celulelor pielii umane.

55. Prevenirea caderii parului: Obiceiurile alimentare proaste, stresul oxidativ, stresul, apa impura, poluarea – toate contribuie la caderea parului. Cercetarile stiintifice arata ca atunci cand usturoiul este folosit cu valerat de betametazona, caderea parului poate fi prevenita eficient!

56. Tratamentul piciorului de atlet: Infectia cu drojdie sau infectia fungica provoaca piciorul atletului, care poarta si numele de tinea pedis. Deoarece usturoiul are proprietati antifungice si antimicrobiene puternice, consumul zilnic de usturoi poate ajuta la tinea pedis sau la tegumentul piciorului.

57. Ajutor pentru pierderea in greutate: Acesta este un lucru pe care toata lumea si-l doreste, iar usturoiul este de departe cea mai eficienta arma pe care o are la indemana.

Acesta loveste chiar la radacina problemei prin inhibarea expresiei tesuturilor adipogene, reducerea colesterolului rau si cresterea termogenezei.

Toate acestea sunt necesare in acelasi timp pentru reducerea greutatii, iar usturoiul pare sa se potriveasca perfect!

58. Absorbtia imbunatatita a zincului si a fierului: Multe dintre functiile noastre celulare depind de zinc si de fier, iar organismul nostru trebuie sa le absoarba corect pe ambele.

Usturoiul este cunoscut ca fiind bogat in sulf, iar oamenii de stiinta spun ca sulful este necesar pentru a influenta biodisponibilitatea ambelor elemente. Acele persoane care au deficiente de zinc si/sau fier ar trebui sa ia in considerare consumul de usturoi crud in fiecare zi!

59. Ucide celulele tumorale cerebrale: Glioblastomul este un tip de tumoare cerebrala foarte mortala.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud au observat ca trei compusi organo-sulfurati din usturoi, numiti DATS, DADS si DAS, pot ucide eficient celulele glioblastoamelor.

Cel mai eficient dintre cei trei este DATS.

60. Protectia impotriva leziunilor hepatice induse de etanol/alcool: Oamenii de stiinta de la Institutul de Toxicologie, Scoala de Sanatate Publica, Universitatea Shandong, China, au efectuat studii in care au descoperit ca DADS sau disulfura de dialil – un compus organo-sulfurat din usturoi poate proteja impotriva leziunilor hepatice cauzate de etanol/alcool.

Add Comment