Ceapa – acele legume care ne fac sa plangem! Avem tendinta de a le uri atunci cand trebuie sa le taiem, dar, din nou, nu putem trai fara ceapa, nu-i asa? Ele adauga savoare celor mai banale alimente si, bineinteles, vin cu tone de beneficii pentru sanatate. Nu ne vom concentra pe beneficiile cepei pentru sanatate in acest articol. Vom arunca o privire asupra unora dintre cele mai fascinante fapte amuzante despre ceapa si curiozitati despre ceapa care va vor lasa surprinsi.
Asadar, sa incepem :
1. Ceapa exista de ceva timp. Cea mai veche cultivare cunoscuta a cepei dateaza din jurul anului 5.000 i.Hr. Acest lucru inseamna ca exista de aproximativ 7.000 de ani. Da, ceapa exista inca din epoca bronzului.
2. Ceapa taiata felii nu devine otravitoare. Acesta este un mit urban. Ceapa feliata orice, dar predispusa la contaminare prin crestere bacteriana. Asadar, bacteriile toxice nu se vor forma pe ele chiar daca le tineti feliate peste noapte. Nu vei face otravire alimentara sau infectie la stomac de la astfel de ceapa.
3. In Egiptul antic, ceapa era venerata. Se credea de catre vechii egipteni ca inelele concentrice si forma sferica a cepei erau simboluri ale eternitatii.
4. Oamenii din Egiptul antic obisnuiau sa acopere mormintele conducatorilor lor cu tablouri de ceapa, iar ceapa juca un rol vital in ritualurile de inmormantare. Ei credeau ca ceapa ii va ajuta pe cei morti sa reuseasca in viata de apoi.
5. Ei bine, doar pentru ca egiptenii erau foarte pasionati de ceapa, nu are rost sa credem ca ei au fost cei care au cultivat pentru prima data aceasta leguma. Acest lucru nu este adevarat. Ceapa este originara fie din Asia Centrala, fie din Pakistanul de Vest (care in antichitate facea parte din India) si Iran.
6. In timpul Evului Mediu, ceapa a fost de fapt folosita ca daruri si chiar ca moneda. Oamenii obisnuiau sa plateasca pentru servicii si bunuri si chiar plateau chirii folosind ceapa.
7. Felierea cepei ne face sa plangem si chiar uram asta. Dar de ce plangem in timp ce taiem ceapa? Asta pentru ca, atunci cand taiem ceapa, se elibereaza sulf de catre leguma. Acest sulf ajunge in ochii nostri si se combina cu umiditatea pentru a produce acid sulfuric.
8. Acidul sulfuric astfel produs in ochii nostri duce la o senzatie dureroasa, iar creierul actioneaza imediat. Intr-o pozitie defensiva, creierul nostru face ca ochii nostri sa produca lacrimi care elimina acidul. Asa se numeste plansul in timp ce taiem ceapa.
9. Una dintre cele mai bune metode pe care le puteti implementa in timp ce taiati ceapa pentru a preveni lacrimile este sa o taiati sub jet de apa. Alternativ, poti aplica si putin otet alb pe plansa de taiat si apoi sa tai ceapa pe ea.
10. Stiati ca libienii sunt renumiti pentru ca mananca ceapa. Consumul de ceapa pe cap de locuitor din Libia pe an este de 66,8 kilograme.
11. Conform folclorului englezesc vechi, daca pielea cepei este groasa, inseamna ca urmeaza o iarna aspra sau severa. O coaja subtire, pe de alta parte, denota o iarna blanda.
12. Orasul New York, care astazi este cunoscut sub denumirea de „Big Apple”, a fost cunoscut candva sub numele de „Big Onion”. Acest lucru este conform cartii intitulate ‘1.000 de locuri de vizitat inainte de a muri’. Cartea a fost scrisa de Patricia Schultz.
13. China este cel mai mare producator de ceapa din lume. Productia medie anuala de ceapa a Chinei se ridica la 20.507.759 de tone metrice. India ocupa locul al doilea cu 13.372.100 de tone metrice, iar America ocupa locul al treilea cu 3.320.870 de tone metrice anual.
14. Generalul Ulysses S. Grant, in timpul Razboiului Civil American, a trimis o telegrama. Adresata Departamentului de Razboi, aceasta suna astfel – „Nu-mi voi muta armata fara ceapa”. Rezultatul a fost ca trei vagoane de tren incarcate cu ceapa au fost imediat expediate.
15. Ceapa este considerata a avea proprietati antiseptice si, prin urmare, a fost foarte folosita in timpul razboiului pentru a vindeca ranile.
16. In Blue Hill, in Nebraska, exista o lege – una destul de bizara, de fapt. Conform legii, daca o femeie poarta o palarie mare, care poate intimida un barbat timid, femeii ii va fi interzis sa manance ceapa. Interesant este ca aceasta lege exista in carti!
17. Grecii obisnuiau sa creada ca mancatul cepei ar stimula puterea si, prin urmare, atletii din timpul primelor Jocuri Olimpice din secolul I d.Hr. au mancat ceapa.
18. In India antica, ceapa era folosita ca diuretic. Aceasta inseamna ca ei foloseau leguma pentru a avea ochi buni, inima si sanatate articulara.
19. Peter Glazebrook – un fermier britanic a cultivat cea mai mare ceapa din lume in 2011. Ceapa a ajuns in Cartea Recordurilor Guinness si cantarea 18 lbs.
20. Ceapa este a 6-a cea mai populara cultura de legume din lume (in functie de volumul produs pe an).
21. Ajuta la scaderea diabetului
Studiile clinice efectuate atat pe animale, cat si pe oameni au aratat ca ceapa joaca un rol major in controlul nivelului de zahar din sange. Pur si simplu, diabeticii ar trebui sa adauge ceapa ca aliment de baza in dieta lor zilnica, daca doresc sa isi regleze nivelul de zahar din sange.
In studiile efectuate, s-a constatat ca nivelul de zahar din sange a fost controlat semnificativ la cei carora li s-au servit zilnic 100 de grame de ceapa cruda.
In ceapa se gaseste cromul, care este cunoscut pentru reglarea glicemiei. Din nou, sulful prezent in ceapa este cunoscut ca fiind o substanta responsabila pentru declansarea productiei crescute de insulina si, astfel, pentru reducerea nivelului de zahar din sange.
22. Ajuta la intarirea oaselor
Osteoporoza – va suna cunoscut acest termen? Este problema oaselor poroase si este deosebit de frecventa la femeile care au ajuns la menopauza.
Intr-un studiu amplu realizat pe femei cu varsta de peste 50 de ani, s-a constatat ca un consum zilnic de ceapa nu numai ca a dus la cresterea densitatii oaselor, dar a redus semnificativ si pierderea de oase.
Aceasta particularitate a cepei provine de la un compus specific gasit in ceapa, cunoscut sub numele de GPCS (conform cercetatorilor elvetieni).
In plus, Arthritis Foundation spune ca quercetina care se gaseste in ceapa este cunoscuta pentru inhibarea histaminelor, prostaglandinelor si leucotrienilor – toate acestea fiind responsabile de inflamatie atat in artrita reumatoida, cat si in osteoartrita.
23. Ajuta in combaterea cancerului
O meta-analiza realizata in 2015 arata ca ceapa joaca un rol vital in reducerea riscului de cancer gastric.
Riscul mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul laringian, cancerul colorectal etc. poate fi redus semnificativ prin consumul a pana la 7 portii de ceapa pe saptamana. Ceapa are Quercetina – un agent anticancerigen foarte puternic.
Acest agent este cunoscut pentru inhibarea celulelor canceroase din tumorile pulmonare, tumorile endometriale, tumorile ovariene si de prostata, tumorile de colon si tumorile mamare. Practic, ceea ce face ceapa este ca activeaza anumite cai care provoaca celulele canceroase sa se autodistruga.
24. Ajuta la mentinerea sanatatii inimii tale
Asa cum am spus, inima ta este indragostita de ceapa, dar de ce? Orangosulfuri – acestia sunt compusi prezenti in ceapa.
Sunt cunoscuti pentru ca reduc riscurile de a contracta boli cardiovasculare.
Ceapa rosie, in special, este foarte bogata in flavonoide – tipuri de pigmenti vegetali care sunt bioactivi – si este cunoscuta pentru reducerea riscurilor de a contracta diverse boli cardiovasculare.
Flavonoidele ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) si la mentinerea sanatatii inimii.
Tiosulfinatele prezente in ceapa sunt cunoscute pentru proprietatile de subtiere a sangelui si, prin urmare, reduc riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.
Quercetina din ceapa este cunoscuta pentru ca previne acumularea placii in artere si, astfel, reduce posibilitatile de accident vascular cerebral si atac de cord.
Ceapa este, de asemenea, cunoscuta pentru ca impiedica plachetele din sange sa se lipeasca unele de altele si, prin urmare, previne coagularea. Ceapa creste activitatea fibrinolitica – un proces care elimina cheagurile mici de sange.
25. Va mentine sanatos sistemul digestiv
Stim cu totii problemele prin care trecem atunci cand avem un sistem digestiv slab. Ceapa te poate ajuta sa ai un sistem digestiv foarte sanatos si robust.
Exista un tip de fibre alimentare in ceapa. Aceasta este cunoscuta sub numele de inulina. Aceasta fibra este o sursa de bacterii benefice chiar in stomacul nostru.
Aceste bacterii ajuta la o digestie corecta a alimentelor. In afara de inulina, ceapa are si oligofructoza – un tip de fibre solubile care ajuta la tratarea, dar si la prevenirea diferitelor tipuri de diaree.
Ceapa este, de asemenea, bogata in mai multe substante fitochimice care reduc riscurile de ulcer gastric.
Daca aveti probleme de constipatie, ceapa va poate ajuta foarte mult. Incarcata cu prebiotice naturale, ceapa amelioreaza problema.
In plus, oamenii de stiinta cred, de asemenea, ca prebioticele naturale din ceapa pot ajuta la tratarea viermilor intestinali si a durerilor de stomac.
26. Ajuta la stimularea imunitatii
Da, ceapa ajuta la imbunatatirea sistemului nostru imunitar, datorita seleniului prezent in ceapa. Mineralul este cunoscut si pentru prevenirea unui raspuns imunitar excesiv.
Daca celulele noastre imunitare au un nivel scazut de seleniu, acestea nu reusesc sa se reproduca si sa se dezvolte eficient. Asadar, seleniul ajuta la dezvoltarea si reproducerea corecta a celulelor noastre imunitare.
Celulele imune sanatoase pot transporta calciu si proteinele necesare in mod corespunzator. De asemenea, ceapa este cunoscuta pentru faptul ca are polifenoli care functioneaza ca antioxidanti si elimina radicalii liberi, care sunt responsabili de perturbarea sistemului nostru imunitar.
In plus, ceapa are si vitamina C care este cunoscuta pentru ca ne stimuleaza imunitatea.
27. Ajuta in lupta impotriva alergiilor si a inflamatiilor
Quercetina prezenta in ceapa este cunoscuta pentru relaxarea muschilor cailor respiratorii si, prin urmare, ofera o oarecare usurare pacientilor cu astm.
De asemenea, ceapa ajuta in tratarea alergiilor prin prevenirea eliberarii histaminei de catre celule. Studiile sugereaza ca ceapa are efecte antibiotice si poate accelera procesul de vindecare a ranilor.
In ceea ce priveste proprietatile antibacteriene ale cepei, un studiu sugereaza ca extractele de ceapa actioneaza impotriva unei bacterii cunoscute sub numele de Streptococcus sobrins si a diferitilor mutanti ai bacteriei.
Aceasta bacterie este cunoscuta pentru faptul ca provoaca alergii si carii dentare.
28. Va mentine ochii sanatosi
Lentilele ochilor nostri au nevoie de sulf pentru o buna functionare, iar ceapa nu duce lipsa de sulf.
Sulful din ceapa este cunoscut pentru ca stimuleaza productia de glutation. Glutationul este o proteina care functioneaza foarte mult ca un antioxidant.
Nivelul de glutation din corpul nostru este invers proportional cu degenerescenta maculara, glaucomul si cataracta. Apoi, exista seleniu in ceapa. Acest mineral are un rol foarte important de sustinere a vitaminei E in ochii nostri.
Un grup de oameni de stiinta iranieni au descoperit ca ceapa este responsabila si de inhibarea cresterii florei oculare si, prin urmare, poate juca un rol vital in vindecarea infectiilor precum blefarita si conjunctivita.
29. Iti mentine creierul sanatos
Corpul nostru produce si, de asemenea, primeste diverse toxine daunatoare. Aceste toxine, atunci cand ajung la creierul nostru, pot face ravagii pe termen lung.
Ceapa este cunoscuta ca fiind bogata in antioxidanti care se pot lega de aceste toxine din creierul nostru si le pot elimina din sistem. In plus, pierderea memoriei legata de varsta este, de asemenea, incetinita de compusii sulfurosi prezenti in ceapa.
Tulburarile de memorie la oameni pot fi tratate cu ceapa. Un compus de sulf specific din ceapa, cunoscut sub numele de trisulfura de di-n-propil, face acest lucru. Pentru cele mai bune rezultate in ceea ce priveste creierul, se sugereaza consumul de ceapa cruda.
30. Ajuta la reducerea stresului oxidativ
Exista mai multe studii care dovedesc acest lucru. De exemplu, un studiu chinezesc a dezvaluit ca consumul de suc de ceapa moduleaza stresul oxidativ din corpul nostru.
Din nou, stresul oxidativ indus de diabet este, de asemenea, redus de ceapa. Meritul pentru acest lucru revine de fapt quercetinei, care este, de asemenea, responsabila pentru protejarea leziunilor ADN cauzate de stresul oxidativ.