15 Lucruri Despre Louisiana

Louisiana

Poreclit oficial „The Pelican State”, dar cunoscut si sub numele de „The Bayou State” si „The Creole State”, Louisiana a fost cel de-al 18-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 30 aprilie 1812.

Are o populatie de 4.648.794 de persoane (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 25 in topul celor mai populate state. Louisiana se invecineaza cu statele Mississippi, Texas si Arkansas.

Cu un total de 52.069 de mile patrate (135.382 de kilometri patrati) de uscat si apa, este al 31-lea stat ca marime.

Capitala statului Louisiana este Baton Rouge, situata in sud-estul statului.

Totusi, deocamdata sunt suficiente date rapide despre statul Pelican; suntem aici pentru a afla fapte reale!

Louisiana a fost locuita de peste 9000 de ani!

Oamenii au trait si au prosperat in regiunea cunoscuta acum sub numele de Indiana timp de mii de ani, cele mai vechi dovezi arheologice cunoscute datand din jurul anului 8000 i.Hr.

Primii oameni care au trait in aceasta regiune ar fi fost paleo-indienii, care au traversat stramtoarea Bering din Rusia de astazi pana in Alaska si apoi au coborat prin America.

In jurul anului 3400 i.Hr. s-au dezvoltat societati mai complexe, care au creat o serie de movile artificiale in situl Watson Brake, Louisiana, care sunt cele mai vechi de acest fel cunoscute in America de Nord.

Pana in jurul anului 1200 d.Hr., multe culturi diferite au aparut si au disparut, cu o noua forma de cultura in crestere – o cultura extrem de agricola care se baza foarte mult pe porumb.

Acesti oameni apartineau culturii Caddoan Mississippian si controlau mari suprafete de teren din nord-estul Texasului, vestul Arkansasului, estul Oklahomei si nord-vestul Louisianei.

Diferitele triburi care au fost intalnite cand europenii au ajuns pentru prima data in regiune sunt descendenti culturali directi ai Caddoanilor.

Primii europeni care au ajuns in Louisiana au fost spaniolii.

Mai multe expeditii spaniole timpurii au ajuns in diverse puncte din Louisiana.

Prima expeditie a fost condusa de conchistadorul Panfilo de Narvaez in 1528 pentru a stabili colonii si fortarete in toata Florida.

Misiunea a fost un dezastru de la inceput pana la sfarsit, expeditia trecand accidental pe la gura de varsare a raului Mississippi dupa ce a renuntat la misiune.

In schimb, au incercat sa navigheze de-a lungul Golfului Mexic pana in Texasul de astazi.

Cea de-a doua expeditie a fost condusa de faimosul explorator si conchistador Hernando de Soto in 1542, care a calatorit adanc in interiorul tarii pana in partea de nord a Louisianei de astazi.

In aceasta zona, expeditia a intrat in contact cu mai multe triburi diferite apartinand culturii Caddo inainte de a cobori pe raul Mississippi pana in Golful Mexic.

Ambele expeditii au fost intampinate fie cu ostilitate inca de la inceput, fie au facut inevitabil ca localnicii sa devina ostili din cauza diferitelor actiuni josnice.

Ca urmare, Spania nu a facut nicio revendicare de teren in zona.

Franta a fost prima natiune europeana care a revendicat Louisiana.

Interesul Frantei pentru aceasta regiune nu a aparut cu adevarat decat in jurul secolului al XVII-lea, la destul de mult timp dupa expeditia lui de Soto.

Franta avea mari sperante in ceea ce priveste eforturile sale coloniale, urmarind sa stabileasca controlul din Golful Mexic, urmand raul Mississippi, pana in Canada.

In 1682, marea regiune intinsa din jurul raului Mississippi la est, vest si nord a fost revendicata de Franta, iar colonia a fost numita La Louisiane de catre exploratorul francez Robert Cavelier de La Salle.

In regiune au fost infiintate o serie de asezari, prima fiind Fort Maurepas, situat in actualul Mississippi.

Prima asezare europeana permanenta din Louisiana a fost fondata in 1714.

Louis Juchereau de St. Denis a fondat orasul Natchitoches in 1714, care se afla si astazi in picioare.

A fost numit dupa unul dintre triburile locale din Louisiana, poporul Natchitoches.

Desi in regiune au fost infiintate si alte mici posturi comerciale si asezari, aceasta a fost prima asezare permanenta.

A fost creata cu doua obiective principale – sa impiedice simultan Spania sa se stabileasca mai departe in interiorul tarii si, in acelasi timp, sa dezvolte o retea comerciala cu Spania.

Louisiana a fost numita dupa regele Frantei.

Cand Robert Cavelier de La Salle a ajuns in America de Nord si a revendicat pamant in numele Frantei, trebuie sa se fi simtit deosebit de patriot.

Regele Frantei care a domnit intre 1643 si 1714 a fost Ludovic al XIV-lea, iar Cavelier a numit tinutul dupa el.

Totusi, nu s-a dus si l-a numit pur si simplu Tara lui Ludovic, ci l-a numit La Louisiane, care se traduce practic prin „locul legat de Ludovic”.

De-a lungul timpului si a multor schimbari de proprietate, regiunea a devenit cunoscuta in schimb sub numele de Louisiana.

Louisiana a trecut de mai multe ori de la o persoana la alta inainte de a deveni teritoriu american.

Franta a detinut un control aproape complet nedovedit asupra regiunii Louisiana timp de peste o suta de ani.

Cele mai grave conflicte pe care le-a avut au fost cu compatriotii lor din colonia Canada, care isi disputau granita comuna la sud de regiunea Marilor Lacuri.

Dupa infrangerea Frantei in fata britanicilor la sfarsitul Razboiului de Sapte Ani (cunoscut si sub numele de Razboiul francez si indian) din 1763, La Louisiane a fost impartita in doua.

Cea mai mare parte a teritoriului de la est de raul Mississippi a fost cedata britanicilor, in timp ce restul a devenit colonie spaniola datorita unui tratat anterior din 1762.

Totusi, controlul Spaniei asupra regiunii a fost destul de efemer, Napoleon Bonaparte recuperand terenul pentru Franta in 1802.

Totusi, si aceasta a fost de scurta durata, Statele Unite achizitionand intreaga Louisiana de la Franta in 1803 pentru suma de 15 milioane de dolari – ceea ce inseamna aproximativ 233 de milioane de dolari astazi!

Pana in 1860, aproape 47% din populatia Louisianei era formata din sclavi.

Louisiana, impreuna cu celelalte state din sudul profund, s-a bazat pe utilizarea sclaviei la niveluri atat de mari, nemaiintalnite in alte parti ale SUA.

Francezii au inceput traditia in 1708, cand Jean-Baptiste Le Moyne a adus primii doi sclavi africani in Louisiana.

Cererea de sclavi a crescut rapid, care numarau aproximativ jumatate din populatia Louisianei pana in 1721.

Aceasta traditie a continuat odata cu achizitionarea Louisianei de catre SUA, noii colonisti infiintand plantatii intinse care se bazau exclusiv pe utilizarea sclavilor.

Louisiana a suferit o infrangere rapida in timpul Razboiului Civil American.

Elita clasei albe conducatoare din Louisiana s-a bazat in mare masura pe utilizarea sclavilor.

Au fost unul dintre primele state care s-au alaturat Statelor Confederate ale Americii dupa ce Abraham Lincoln a fost ales presedinte al Statelor Unite ale Americii in 1861.

O strategie condusa de Uniune, menita sa-i atace pe confederati din doua parti, a dus la capturarea orasului New Orleans de catre fortele Uniunii in anul urmator, in 1862.

Louisiana a devenit stat in cadrul Uniunii, desi violenta a crescut semnificativ in regiune dupa emanciparea sclavilor.

Abia in 1866, odata cu actul de reconstructie care stabilea controlul militar federal asupra statelor mai instabile, violenta a inceput sa scada.

Cu sclavii proaspat eliberati, in sfarsit, acest lucru a permis un oarecare sentiment de egalitate in cadrul legilor guvernului american.

Cea mai mare parte a Louisianei obisnuia sa fie sub apa.

In timp ce unele parti ale teritoriului Louisianei exista de milioane de ani, nu acelasi lucru se intampla in cazul altor regiuni.

O mare parte din terenul din Louisiana a fost initial nisip si pamant care a fost maturat de raul Mississippi in decursul a mii de ani, care in cele din urma s-a acumulat pana la asemenea extreme la gura de varsare a Mississippi.

Acest nisip si pamant s-au acumulat in timp, extinzand in timp masa de uscat a Louisianei.

Louisiana are mai mult de 60 de furtuni pe an, in medie.

Louisiana pare sa aiba partea leului atunci cand vine vorba de vreme extrema, majoritatea furtunilor trecand prin acest stat in timpul verii.

Singurul alt stat care are mai multe furtuni pe an are loc in Florida.

Louisiana este, de asemenea, foarte predispusa la tornade, care sunt frecvente in primele luni ale anului.

Un uragan ajunge in Louisiana la fiecare trei ani!

Ei bine, pentru a fi mai precis, de fapt, este in medie la fiecare 2,8 ani.

Numarul furtunilor tropicale si al ciclonilor care lovesc Louisiana este de aproximativ doua ori mai mare decat cel al uraganelor, doua furtuni ajungand in medie pe coastele Louisianei la fiecare trei ani.

Unul dintre cele mai grave uragane care au devastat Louisiana in istoria inregistrata a fost uraganul Katrina, un uragan de categoria trei cand a lovit pamantul pe 29 august 2005.

Mai mult de 80% din New Orleans a fost inundat, iar peste doua milioane de locuitori si-au pierdut casele.

Multi locuitori relocati in locuinte temporare in alte parti ale tarii nu s-au intors inca, neavand la ce sa se intoarca.

Infamul Turducken a fost inventat in bucatariile din Louisiana.

Pentru cei care nu stiu, un Turducken este un pic ciudat.

Se ia un pui dezosat si se baga in interiorul unei rate dezosate, pe care apoi se baga in interiorul unui curcan dezosat.

Omul care isi asuma responsabilitatea pentru acest monstru de carne cu o sanatate indoielnica este Paul Prudhomme.

Desi multi oameni sustin ca nu a fost cu siguranta primul care a inventat asa ceva, cu siguranta a fost responsabil pentru popularizarea acestui fel de mancare.

Omonimul poreclei oficiale din Louisiana aproape ca a disparut.

Louisiana a fost mult timp cunoscuta neoficial ca statul pelicanilor, datorita abundentei pelicanilor bruni care se inghesuiau in aceasta regiune.

Zonele umede mlastinoase si tarmul lung erau habitatele perfecte pentru ei, iar pelicanii au devenit sinonimi cu ideea de Louisiana.

In 1966, statul a capatat porecla oficiala de statul pelicanilor, cu putin timp inainte ca pasarea sa fie declarata pe lista celor pe cale de disparitie in 1970.

Se pare ca un pesticid utilizat in mod obisnuit, numit DDT, interfera cu abilitatile de reproducere ale pasarilor, iar populatia locala era in pericol de a disparea pentru totdeauna.

Din fericire atat pentru stat, cat si pentru pelicani, numarul acestora a ajuns acum la aproximativ 40.000, datorita eforturilor indelungate de recuperare!

Louisiana are cel mai mare numar de aligatori din SUA.

Exista mai multi aligatori in Louisiana decat aproape peste tot in Statele Unite, desi Florida se afla pe locul doi.

Se estimeaza ca exista cel putin doua milioane de aligatori in salbaticie, iar acesta este un gand destul de inspaimantator, daca ma intrebati pe mine!

Exista, de asemenea, aproximativ 300.000 de aligatori in fermele de aligatori din intregul stat.

Cu toate acestea, cel mai nebunesc fapt este ca industria aligatorilor din Louisiana valoreaza 57 de milioane de dolari pe an! Cea mai mare parte din aceasta suma provine din vanzarea de piele si carne de aligator.

Celebrul actor Nicolas Cage are un mormant in forma de piramida in New Orleans.

Intinderi mari de teren din Louisiana sunt atat de joase ca altitudine, incat unele parti se afla de fapt sub nivelul marii.

Din aceasta cauza, multi dintre mortii statului nu sunt ingropati in pamant, in special in New Orleans.

In schimb, ei sunt adesea plasati in mausolee sau morminte supraterane.

Desi nu a explicat niciodata de ce Nicolas Cage a cumparat un teren intr-unul dintre cele mai faimoase cimitire din New Orleans si a construit un mormant in forma de piramida.

Unii sustin ca este o legatura cu Illuminati; altii ca este nemuritor si ca acolo se va regenera.

Oricare ar fi motivul, este cam ceea ce ne asteptam de la Nicolas Cage in aceste zile!

Add Comment