1. Morcovul este un fruct sau o leguma? Este o leguma. Este de fapt o leguma radacina. Nu poate fi un fruct, deoarece nu poarta seminte. Cu toate acestea, Directiva Uniunii Europene privind gemurile clasifica morcovul ca fiind un fruct. Totusi, asta nu schimba nimic. Este in continuare o leguma.
2. Daca credeti ca morcovii au doar culoarea portocalie, va inselati amarnic. Exista si alte culori de morcovi, inclusiv galben, alb, rosu si violet.
3. Morcovul salbatic numit Daucus carota este cel din care au fost domesticiti morcovii. Daucus carota este originar din sud-vestul Asiei si din Europa.
4. Studiile de genetica moleculara si istoria scrisa – ambele urmaresc originea morcovului domestic pana la o singura sursa din Asia Centrala. Se crede ca stramosii salbatici ai morcovului din zilele noastre au provenit pentru prima data undeva in Persia. Aceste regiuni se incadreaza in prezent in Afganistan si Iran.
5. Se crede, de asemenea, ca, de-a lungul multor secole, o subspecie (care a aparut in mod natural) de morcov salbatic a fost selectionat pentru minimizarea miezului sau lemnos, sporindu-i dulceata si reducandu-i amaraciunea.
6. Dovezile istorice arata ca prima cultivare a morcovului nu a fost pentru radacini, ci pentru semintele si frunzele lor aromatice. De fapt, din sudul Germaniei si din Elvetia au fost recuperate seminte de morcovi vechi de 2000-3000 i.Hr.
7. Chimenul, mararul, anasonul, feniculul, coriandrul, coriandrul si patrunjelul, care sunt rude apropiate ale morcovului, sunt in continuare cultivate pentru semintele lor.
8. Prima mentiune scrisa a morcovului provine din secolul I d.Hr. cand romanii chiar mancau aceasta leguma. Cu toate acestea, in acele vremuri, morcovul purta numele de pastinaca printre romani. Totusi, exista o mica problema. Pastinaca ar fi putut insemna fie pastarnac, fie morcovul.
9. Eastern Roman Juliana Anicia Codex [care era practic farmacopeea medicamentelor si ierburilor din secolul I d.Hr. cunoscuta sub numele de De Materia Medica, scrisa de Dioscoride – un medic grec] – o copie constantinopolitana din secolul al VI-lea d.Hr. are descrierea si reprezentarea plantei.
Copia respectiva contine 3 tipuri diferite de morcovi mentionate. Tot acolo se mentioneaza ca radacina poate fi consumata prin fierbere.
10. In secolul al VIII-lea, maurii au introdus planta in Spania. Maurii erau musulmani din Evul Mediu care erau locuitori din Malta, Sicilia, Peninsula Iberica si Maghreb.
11. Morcovii care cresteau in India, Europa si Asia de Vest in secolul al X-lea erau de fapt de culoare mov. In Afganistan, morcovul modern a aparut undeva in secolul al X-lea d.Hr.
12. Morcovii galbeni si rosii au fost descrisi atat de Simeon Seth – un erudit evreu din secolul al XI-lea.
13. Morcovii galbeni si rosii au fost descrisi si de Ibn al-‘Awwam – un agricultor arabo-andaluz din secolul al XII-lea d.Hr.
14. Morcovul cultivat a aparut pentru prima data in China si Japonia in secolul al XIV-lea si, respectiv, in secolul al XVIII-lea.
15. America coloniala a vazut pentru prima data morcovii in secolul al XVII-lea, cand colonistii europeni au introdus leguma acolo. 16. In 2002, magazinele britanice au inceput sa vanda morcovi care erau portocalii in interior, dar mov la exterior.
16. β-carotenul prezent in morcov ii confera culoarea portocalie stralucitoare pe care o cunoastem astazi. Organismul uman metabolizeaza β-carotenul in vitamina A. Cantitati mai mici de zeaxantina, luteina, γ-caroten si α-caroten sunt, de asemenea, prezente in morcov.
17. Morcovii sunt, de asemenea, bogati in vitamina B6, asigurand 11% din necesarul zilnic in fiecare portie de 100 g de morcov. Aceeasi cantitate asigura, de asemenea, 13% din necesarul zilnic de vitamina K. In ceea ce priveste vitamina A, 100gm de morcovi sunt suficienti pentru a asigura 100% din valoarea zilnica necesara.
18. In ceea ce priveste compozitia morcovului, acesta are 0,2% grasimi, 1% cenusa, 2,8% fibre alimentare, 0,9% proteine, 4,7% zahar si 88% apa. Fibrele alimentare prezente in morcov sunt in principal celuloza, dar sunt prezente si proportii mici de amidon, lignina si hemiceluloza.
19. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Royal Air Force a dorit sa mascheze progresele pe care le-a facut in tehnologia radar si, de asemenea, a vrut sa ascunda faptul ca avioanele lor aveau lumini rosii pe panoul de instrumente.
Acestea impreuna au ajutat Royal Air Force sa obtina un succes ridicat in timpul noptilor. Pentru a ascunde adevarul, au initiat o propaganda conform careia consumul de morcovi ii ajuta pe pilotii lor sa aiba o mai buna vedere pe timp de noapte si, prin urmare, un succes mai mare.
Adevarul este ca, daca nu aveti deficienta de vitamina A, provitamina A beta-carotenul din morcovi nu va va ajuta sa vedeti mai bine pe intuneric.
20. Aceasta propaganda si acest mit au functionat atat de mult incat, in 1942, Marea Britanie avea un surplus de 100.000 de tone de morcovi. Da, au produs in exces!
21. Olandezii au fost cei care au cultivat pentru prima data morcovul portocaliu pe care il cunoastem astazi. Au facut asta in onoarea familiei regale olandeze numita Casa de Orange.
22. Dintre toate culturile de legume din India care sunt considerate importante din punct de vedere economic, morcovul se afla printre primele 10.
23. Exista o afectiune fizica numita carotenemie. Este o afectiune in care talpile si palmele devin portocalii galbui. Acest lucru se intampla atunci cand cineva mananca cantitati mari de morcovi.
24. Dintre toate legumele cunoscute, cu exceptia sfeclei de zahar, se stie ca morcovii au cel mai mare continut natural de zahar. Asadar, sfecla ocupa pozitia numarul 1, in timp ce morcovii ocupa pozitia a doua in ceea ce priveste legumele dulci. Nu e de mirare ca morcovii sunt o gustare minunata chiar si atunci cand sunt consumati cruzi.
25. Stiati ca morcovii sunt mult mai hranitori atunci cand sunt gatiti si consumati decat atunci cand sunt mancati cruzi? Acest lucru este exact opusul tuturor legumelor cunoscute in lume.
Motivul este ca peretii celulari ai morcovilor sunt foarte rezistenti si este foarte dificil de digerat peretii celulari. Atunci cand sunt gatiti, acesti pereti celulari se rup si elibereaza substantele nutritive, ceea ce face ca morcovul gatit sa fie mult mai hranitor.
26. Vorbind de caini, morcovii sunt perfect siguri pentru ei. Da, puteti sa le dati morcovi cainilor dumneavoastra. Nu le dati totusi ciocolata. Ciocolata va poate ucide cainele.
27. Morcovii pentru copii care sunt de obicei considerati ca fiind o gustare comuna si delicioasa sunt de fapt morcovi respinsi.
Acesti morcovi Baby nu sunt altceva decat morcovi normali (de marime normala) care nu au avut o crestere uniforma si care erau plini de semne si caneluri adanci.
Producatorii iau acesti morcovi cu aspect urat si ii modeleaza si ii taie pentru a le da un aspect placut, iar apoi ii vand ca morcovi pentru copii.
28. Exista unele persoane care pur si simplu nu pot manca morcovi nu pentru ca nu le plac, ci pentru ca sunt foarte alergice la morcovi.
In 2010 a fost realizat un studiu in toata Europa, in care s-a dovedit ca 3,6% dintre europeni au alergii la morcovi.
Numarul ar putea fi de fapt mai mare, deoarece studiul a fost limitat cu numarul esantionului. Nimeni nu stie de ce oamenii sunt alergici la morcovi.
29. Este o notiune comuna faptul ca frunzele de morcov (frunzele verzi care se afla deasupra solului) nu sunt comestibile. Ei bine, acest lucru este gresit! Ele sunt complet comestibile.
Cu toate acestea, pot exista unele toxine si, prin urmare, se recomanda ca frunzele sa fie smulse cand sunt inca tinere si sa fie gatite sau prajite bine inainte de a fi consumate pentru a distruge toate toxinele.
30. Semintele de morcov sunt atat de mici incat 2.000 de seminte se pot acomoda intr-o simpla lingurita.
31. O jumatate de kilogram de seminte de morcov va contine aproximativ 250.000 de seminte individuale.
32. Deoarece semintele de morcovi sunt atat de mici, nu pot fi plantate punandu-le direct in pamant. Vantul pur si simplu le va spulbera.
33. Luati doar o gramada de seminte de morcov si puneti-le intr-o minge de lut si plantati-le. Sau, le puteti amesteca cu nisip sau le puteti pune in benzi de hartie si apoi le puteti planta.
34. Vrei o metoda mai usoara? Planteaza-le doar in pamant si mentine solul hidratat corespunzator pentru a preveni evaporarea si uscarea. Alternativ, puneti scanduri sau cartoane peste zona respectiva si verificati la fiecare cateva zile daca exista semne de germinare. Cand acestea germineaza, pur si simplu indepartati scandurile.
35. Cel mai lung morcov din aceasta lume avea 5,839 metri! A fost un monstru – cu adevarat un monstru.
36. 8,61 kilograme – aceasta este greutatea celui mai greu morcov produs vreodata in lume. S-a intamplat in 1998.
37. In cazul in care credeai ca frunzele de morcov sunt inutile, mai gandeste-te o data. Frunzele de morcov au dominat candva Anglia secolului al XVII-lea ca declaratie de moda. Da, oamenii obisnuiau sa poarte frunze de morcov pe par!
38. O persoana consuma de obicei, in medie, 10.866 de morcovi intr-un singur an!
39. Daca calatoriti in locuri unde mancarea este putina, asigurati-va ca aveti morcovi cu dumneavoastra. 40. Un singur morcov va poate da suficienta energie pentru a merge 1,5 km.
40. Ninjin este termenul japonez pentru morcovi. ‘Honey Underground’ este denumirea pe care o foloseau celtii pentru a-i numi. Grecii antici obisnuiau sa le spuna Karoto si Philtron.
41. Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale morcovilor este ca ajuta la prevenirea cancerului. Morcovii sunt bogati este ceea ce este cunoscut sub numele de carotenoizi.
Carotenoizii sunt cunoscuti pentru ca previn cresterea excesiva a celulelor in organism si, astfel, ofera o aparare eficienta impotriva unei game largi de tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul de stomac, cancerul de colon etc.
42. Daca suferiti de hipertensiune arteriala, incepeti sa considerati morcovii drept noii vostri prieteni. Studiile au dovedit ca morcovii cresc fluxul de sange in inima si reduc nivelul colesterolului rau.
Acesti doi factori combinati, morcovii ajuta in mod esential la scaderea tensiunii arteriale si astfel atenueaza sansele de atac de cord, precum si diverse afectiuni cardiace.
43. Degenerescenta maculara este o problema grava legata de imbatranire. Pur si simplu, odata cu varsta, vederea scade. Morcovii ajuta la reducerea degenerescentei maculare si, prin urmare, ajuta la mentinerea unei vederi bune.
44. Daca se intampla sa aveti un deficit de vitamina A, cel mai probabil aveti probleme cu vederea nocturna. Aici morcovii va pot ajuta. Sunt bogati in β-caroten. Aceasta substanta din morcov este transformata in vitamina A in corpul nostru.
Morcovii sunt foarte bogati in β-caroten (pronuntat ca beta-caroten) si, prin urmare, sunt buni pentru persoanele cu deficit de vitamina A. Asadar, morcovii ajuta de fapt la imbunatatirea vederii nocturne.
Nota: Daca nu suferiti de deficienta de vitamina A, consumul a o multime de morcovi nu va va oferi vederea unei pisici (ne referim la capacitatea de a vedea lucruri in intunericul total). Nu, β-carotenul nu functioneaza in acest fel. Ajuta la imbunatatirea vederii nocturne deteriorate, dar nu o scaleaza la niveluri supraomenesti.
45. S-a constatat ca morcovii ajuta la cresterea productiei de saliva. Saliva este vitala pentru sanatatea noastra orala. Ajuta la prevenirea microbilor si a altor lucruri straine care ne pot afecta atat dintii, cat si gingiile.
Consumul de morcovi va ajuta la prevenirea problemelor gingivale, a halenei si a cariilor. Asadar, mancati morcovi pentru a tine la distanta problemele orale.
46. Daca se intampla sa fii diabetic, fa din morcov cel mai bun prieten al tau. De ce? Aceasta leguma este cunoscuta pentru ca regleaza nivelul de zahar din sange. Si… exista ceva numit rezistenta la insulina.
Cu cat rezistenta la insulina a organismului este mai mare, cu atat mai mare este problema pentru pacientii diabetici. Carotenoizii din morcovi au o relatie inversa cu rezistenta la insulina.
Aceasta inseamna ca, daca carotenoizii cresc in organism, organismul va fi mai putin rezistent la insulina si, prin urmare, va utiliza mai bine zaharul din sange si, prin urmare, va avea un nivel mai mic de zahar in sange. Deci? Asta e bine pentru diabetici!
47. Morcovii au continut de fibre alimentare. Asta inseamna ca morcovii te pot ajuta la digestie. S-a constatat, de asemenea, ca aceasta leguma regleaza secretia de suc gastric si, prin urmare, regleaza intregul proces digestiv.
In plus, morcovii, de asemenea, in stimularea miscarilor peristaltice, ajutand astfel la construirea unui sistem digestiv robust.
48. Morcovii sunt foarte bogati in vitamina A. De asemenea, au cantitati bune de vitamina B-Complex, vitamina C, vitamina E si vitamina K.
Toate aceste vitamine sunt cunoscute pentru imbunatatirea sistemului imunitar general al organismului nostru. Cu cat sistemul nostru imunitar este mai puternic, cu atat avem o rezistenta mai buna impotriva diferitelor tipuri de afectiuni.
49. Stiti ce sunt antioxidantii? Sunt substante nutritive care ajuta la prevenirea cancerului, ajuta la incetinirea imbatranirii, ajuta la prevenirea bolilor auditive si multe altele. Morcovii sunt foarte foarte bogati in antioxidanti.
Unii dintre cei mai comuni antioxidanti care sunt prezenti in morcovi sunt α-carotenul (alfa-caroten), β-carotenul, luteina, acidul cafeic, acidul cumaric, acidul ferulic, cianidinele, malvidinele etc. Asadar, consumati morcovi, deoarece acestia ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
50. β-carotenul este, de asemenea, cunoscut pentru ca ne protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui. Razele nocive ale soarelui pot duce la ridarea prematura a pielii, pigmentare, acnee, imperfectiuni, tonus neuniform al pielii etc. Toate acestea pot fi prevenite prin consumul de morcovi.
51. Morcovii au, de asemenea, proprietati de vindecare externa. Aplicandu-i pe taieturi si rani ajuta la vindecarea rapida. Tot ce trebuie sa faceti este sa aplicati morcovi fierti, pasati sau maruntiti pe zonele afectate ale pielii.
52. Vitamina A este foarte esentiala si pentru ficatul nostru. Aceasta vitamina, in special, ajuta la eliminarea toxinelor din ficat. Asadar, consumati morcovi pentru a va mentine ficatul sanatos.
53. Fibrele prezente in morcovi sunt, de asemenea, responsabile pentru a ajuta la eliminarea deseurilor din colonul nostru. Asadar, puteti avea un tranzit intestinal sanatos daca mancati morcovi.
54. Daca urmati un regim alimentar pentru pierderea in greutate, luati in considerare adaugarea de morcovi la mesele dumneavoastra. Aceasta leguma este cunoscuta pentru ca creste satietatea si, prin urmare, reduce semnificativ aportul caloric, ajutand astfel la reglarea cresterii in greutate.
55. Daca sunteti predispus la probleme legate de oase, morcovii va pot veni in ajutor. Acestia au vitamina K in ei. Aceasta vitamina are mai multe functii, dar este cunoscuta pentru reducerea pierderii de oase si, prin urmare, sansele de fractura osoasa sunt reduse semnificativ. De asemenea, ajuta la transportul calciului prin organism.
56. Daucus carota este o planta bienala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, in primul an, planta isi foloseste frunzele pentru producerea unor cantitati mari de zahar. Acest zahar este apoi transportat si depozitat in radacina pivotanta.
57. In al doilea an, acest zahar stocat este preluat din radacina pivotanta si utilizat pentru a furniza energia necesara pentru inflorire.
58. Dupa ce semintele de morcov germineaza, este vizibila o demarcatie clara intre tulpina si radacina pivotanta. In acest stadiu, tulpina este de fapt mai groasa decat radacina pivotanta.
59. Frunza de samanta este situata la capatul superior al tulpinii. Abia dupa ce au trecut 10-15 zile dupa germinare, incepe sa apara prima frunza adevarata.
60. Atunci cand incep sa apara frunzele urmatoare, frunzele vor fi alterne si vor avea o dispunere in spirala. Acestea sunt frunze compuse pintenat, cu bazele frunzelor care invelesc tulpina.
Informatii despre morcov: 61-65
61. Cand planta incepe sa creasca, in apropierea radacinii pivotante, bazele frunzelor de seminte sunt indepartate, in timp ce tulpina se comprima treptat, internodurile nemaifiind distincte.
62. Tulpina semintelor se alungeste in cele din urma pentru inflorire. Acesta este momentul in care varful tulpinii se ingusteaza si capata o structura ascutita. Tulpina se va extinde apoi in directia ascendenta, crescand intre 60 cm si 200 cm in lungime. In cele din urma, tulpina va deveni o inflorescenta foarte ramificata.
63. Radacina pivotanta a plantei are doua parti distincte – miezul sau xilemul si cortexul exterior sau floemul. Cortexul exterior este pulpos.
64. Morcovii care sunt de inalta calitate vor avea o proportie mai mare de cortex si mai putin de miez. Nu este absolut posibil ca radacina pivotanta sa fie lipsita complet de xilem.
65. Se poate intampla ca radacina pivotanta sa aiba un miez foarte mic, dar foarte pigmentat, care poate fi usor diferentiat de floem. Pe de alta parte, este de asemenea posibil ca miezul sau xilemul si floemul sa fie de aceeasi culoare, ceea ce face sa para ca nu exista deloc un miez.
66. Radacinile pivotante ale lui Daucus carota sunt de obicei canonice si lungi, dar unele cultivare pot avea radacini pivotante aproape sferice si cilindrice.
Radacinile pivotante pot avea diametrul (in partea cea mai lata) de 1 cm pana la 10 cm. Radacinile pivotante pot avea o lungime de la 5 cm la 50 cm, dar lungimea medie este cuprinsa intre 10 cm si 25 cm.
67. Morcovii sunt diploizi. Aceasta inseamna ca au doua copii omologe ale fiecarui cromozom. O pereche de cromozomi omologi inseamna ca perechea are un cromozom patern si un cromozom matern.
68. Morcovii au 9 seturi de cromozomi omologi, fiecare cromozom avand o lungime uniforma si sunt relativ scurti.
69. Oamenii de stiinta estimeaza ca dimensiunea genomului morcovului este de 473 de mega perechi de baze. Aceasta este aceeasi dimensiune ca si genomul orezului si 1/5 din genomul porumbului.
70. In ceea ce priveste cultivarea, majoritatea cultivarelor au nevoie de aproximativ 70-80 de ani pentru a ajunge la maturitate, cu conditia sa existe conditii adecvate. Soarele deplin este cel mai bun, insa putina umbra nu dauneaza.