Top 10 Fapte Fascinante Despre Belarus

steag belarus

În ultima vreme, Belarus a fost foarte mult în atenția presei, ceea ce i-a făcut pe mulți occidentali să se întrebe despre această țară. La urma urmei, nu este la fel de cunoscută ca alte națiuni europene, ceea ce face ca mulți să știe puține lucruri despre ea.

Această listă își propune să evidențieze unele dintre cele mai interesante fapte despre această țară, concentrându-se pe istoria sa și pe oamenii care trăiesc acolo.

Aceste zece fapte nu acoperă tot ceea ce ar trebui să știți despre Belarus, dar este un loc excelent pentru a începe să învățați despre această țară fascinantă.

10. Belarusul este relativ nou

Ca peste tot în Europa, Belarusul este populat de foarte mult timp. Oamenii au trăit acolo și au dezvoltat cultura unică a zonei timp de multe secole, dar națiunea care se numește Republica Belarus este relativ nouă.

Țara pe care o cunoaștem astăzi sub numele de Belarus s-a declarat națiune independentă la 25 martie 1918. Acesta a fost momentul în care națiunea fără ieșire la mare și-a declarat independența față de Rusia, deoarece existase ca parte a acestei națiuni înainte de acel moment. Bineînțeles, nu a fost recunoscută oficial ca o nouă națiune imediat.

Acest lucru nu s-a întâmplat decât mult mai târziu, când, la sfârșitul anului 1991, U.R.S.S.S. s-a destrămat, lăsând multe dintre republicile sale constitutive să se declare pe deplin independente. Acest lucru s-a întâmplat pentru Belarus la 10 decembrie 1991. A doua zi după Crăciunul aceluiași an, a fost recunoscută oficial, iar în martie 1994, avea o Constituție funcțională.

De când a devenit o națiune independentă, Belarus s-a alăturat Organizației Națiunilor Unite, CSI, CSRO, EAEU și altor organizații. Cu toate acestea, nu a făcut niciun efort pentru a adera la Uniunea Europeană. Belarusul a fost condus de Alexander Lukașenko de când a câștigat primele alegeri prezidențiale din țară, în 1994.

9. În Belarus se află ultima porțiune de pădure virgină din Europa

Unul dintre cele mai mari dezastre naturale care au făcut ravagii în Europa în ultimele două milenii este pierderea pădurilor bătrâne. Ca să fim corecți, această problemă nu se limitează la Europa. Cu toate acestea, este dificil să găsești păduri semnificative și durabile precum cele care au inspirat multe dintre basmele lui Grimm.

În timp ce acest lucru este valabil pentru multe națiuni, Belarus nu numai că are o mare parte din terenurile împădurite, dar găzduiește cea mai mare pădure veche din Europa. Nu numai atât, dar țara este atât de saturată de păduri, încât acestea acoperă 40% din cele 80.200 de mile pătrate (207.600 km pătrați) de teren al țării.

Cea mai mare pădure, Belovezhskaya Pushcha, este casa bizonilor europeni și a multor alte plante și animale indigene. Din păcate, este tot ceea ce a mai rămas din pădurea primară care acoperea cândva Câmpia Europeană, dar asta nu face ca ceea ce a rămas să fie mai puțin frumos de admirat.

Mulți dintre stejarii din Belovezhskaya Pushcha sunt în picioare de peste 600 de ani. Din 1992, pădurea a fost păstrată ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO Pădurea Białowieża. Se învecinează cu Polonia și, din mai 2015, există ca zonă fără vize, ceea ce face ca oricine să o poată vizita cu ușurință și să se bucure de ea.

8. Belorușii iubesc cu desăvârșire cartofii

În timp ce lumea tinde să asocieze Irlanda cu cartofii (din diverse motive), națiunea care mănâncă cei mai mulți cartofi pe cap de locuitor este, în primul rând, Belarus. Această legumă versatilă este foarte iubită în această țară, în care cetățeanul mediu mănâncă 397 lb. (180 kg) în fiecare an.

Asta înseamnă o mulțime de cartofi (Irlanda vede doar aproximativ 150 lbs. (68 kg) pe persoană, pe an). Ca orice cultură care favorizează ceva atât de versatil precum cartoful, belarușilor le place să mănânce leguma în diverse feluri de mâncare, clătitele de cartofi fiind un favorit național.

Draniki (clătite de cartofi) sunt asemănătoare cu cele întâlnite în alte țări, deși în Belarus sunt cunoscute pentru gustul lor bogat. Puteți găsi o mulțime de variante ale rețetei online și în numeroase limbi. Totuși, mai presus de toate, este cel mai bine servită cu smântână proaspătă de casă.

Belarus nu este cel mai mare producător de cartofi, în ciuda faptului că este principalul consumator al acestora. Totuși, țara are o istorie îndelungată de cultivare a tuberculilor. În timpul includerii sale în U.R.S.S.S., Belarus a dezvoltat numeroase rase care au îmbunătățit randamentul și aroma.

7. Animalul național al Belarusului a fost salvat de la extincție

Animalul național al Belarusului este, de asemenea, cel mai greu animal terestru de pe întregul continent european. Bizonul european (Wisent) nu este doar o specie mare și maiestuoasă, ci și una care era pe cale de dispariție din cauza vânătorii excesive din secolul trecut.

În anii 1950, bizonul european era aproape dispărut, dar a fost salvat efectiv în timp ce specia era pe cale de dispariție. În anii ’50, o mică populație de bizoni europeni a fost eliberată în pădurea Białowieża, iar aceștia nu numai că au supraviețuit, ci au prosperat!

Acea mică populație de bizoni introduși a continuat să genereze aproximativ 2.300 de exemplare care există astăzi în pădure. Acest lucru face ca reintroducerea lor în pădurea Białowieża să fie una dintre cele mai reușite încercări de a contracara o extincție naturală pe continent.

În prezent, bizonul european se află în secțiunea „aproape amenințată” a IUCN. Programele de reproducere în captivitate continuă și în prezent, iar specia nu mai este în pericol de dispariție Interesant este că Belarus nu este singura țară care numește bizonul european animalul său național – și Polonia împarte această distincție cu vecinul său.

6. Belarus este renumit pentru băutura sa alcoolică unică

La fel ca multe alte țări, Belarus este cunoscut pentru un anumit tip de alcool. Cu toate acestea, este probabil unul pe care majoritatea oamenilor din afara națiunii nu au avut plăcerea de a-l încerca. Krupnik este o băutură tradițională belarusă care a apărut pentru prima dată în Belarus, Lituania și Polonia în secolele al XIII-lea sau al XIV-lea și continuă să fie populară printre localnici.

Krupnik este un amestec unic de tinctură de miere și mirodenii. Acestea pot include orice, de la scorțișoară și vanilie până la cuișoare, ghimbir și nucșoară. Băutura este servită în mod tradițional încălzită în cești mici de porțelan, deși pe mulți nu-i deranjează să o bea direct din sticlă.

Dacă călătoriți în Belarus, vă puteți aștepta să găsiți Krupnik în orice restaurant, unde va fi servit fie cald, fie rece. Bineînțeles, nu tuturor le place Krupnik și nici nu toată lumea consumă alcool. Din fericire, există un alt favorit național pe care îl puteți încerca dacă asta vă descrie.

O băutură unică găsită în Belarus este sucul de mesteacăn (Byarozavik) și da, este un suc făcut din seva unui mesteacăn. Când copacii sunt tineri, ramurile sunt tăiate, iar lichidul lor este colectat. Folosind seva, se face sucul de mesteacăn și, deși sună ciudat, este incredibil de popular.

5. Minsk este plin de istorie

Capitala din Belarus este Minsk, iar orașul are o mulțime de istorie și caracteristici unice. Minsk a fost fondat în anul 967 d.Hr., ceea ce îl face mai vechi decât Moscova. Orașul găzduiește aproximativ două milioane de oameni, ceea ce este absolut pitic față de populația următorului oraș ca mărime, care are puțin peste 520.000 de oameni.

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale Minskului este Bulevardul Independenței, care nu este doar cea mai lungă stradă din Belarus, ci și cea mai lungă stradă din Europa. Bulevardul Independenței a fost înființat pentru prima dată în secolul al XVI-lea, iar creșterea sa a dus la o lungime de peste 9,3 mile (15 km).

Bulevardul Independenței este strada principală din Minsk, așa că pe ea se află și unele dintre cele mai importante repere ale orașului. De-a lungul drumului, veți găsi Casa Guvernului, Primăria, numeroase biserici, vechiul sediu al KGB, parcuri și multe altele.

Strada este atât de importantă din punct de vedere cultural pentru locuitorii din Minsk, încât se află pe lista tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO ca bun cultural. Desigur, Minskul este mai mult decât Bulevardul Independenței, deoarece aici se află și Biblioteca Națională a Belarusului, Piața Victoriei, Teatrul de Operă și Balet Bolșoi din Belarus și multe alte locuri culturale și istorice semnificative.

4. Bielorușii sunt un popor foarte alfabetizat

Este ușor să privești o țară din fostul bloc sovietic și să presupui că oamenii săi nu sunt la fel de bine educați sau bogați ca alte țări de pe continent. Acest stereotip este, ca multe altele, în mare parte fals, și este evident greșit atunci când vorbim despre Belarus, care se mândrește cu o rată de alfabetizare de 99,76%.

Este, evident, un nivel foarte ridicat și, deși acest lucru ar putea surprinde multe persoane, ceva mai surprinzător ar putea fi faptul că este mai mare decât rata de alfabetizare din Statele Unite. SUA se mândrește cu o rată de alfabetizare de 99%, care este încă ridicată, dar puțin sub cea din Belarus.

Belarus are o istorie lungă cu cuvântul tipărit. Prima carte publicată în Europa de Paști, „Psaltirea”, a fost tipărită de Francysk Skaryna în secolul al XVI-lea. El a fost primul editor dintr-o mică regiune care avea să devină Belarusul de astăzi. Drept urmare, Francysk Skaryna este una dintre cele mai celebre figuri istorice ale națiunii.

Dragostea Belarusului pentru literatură continuă până în prezent, cu numeroase distincții răspândite în rândul populației. În 2015, Svetlana Alexievici a primit Premiul Nobel pentru Literatură „pentru scrierile sale polifonice, un monument al suferinței și al curajului din zilele noastre”. Ea este prima scriitoare din Belarus care primește această distincție internațională.

3. Belarus este o destinație turistică medicală

La fel ca multe națiuni din Europa, Belarus are un sistem medical gratuit, și este la fel de gratuit precum se anunță. Medicina din țară este aproape în întregime gratuită, iar acest lucru include totul, de la un control anual până la operații cardiace, neurochirurgie și transplanturi. Din acest motiv, Belarus a devenit o destinație turistică medicală.

Nu numai că este obișnuit ca oamenii să călătorească în Belarus pentru tratament medical, dar este și încurajat! În medie, aproximativ 200.000 de străini călătoresc în Belarus pentru a primi asistență medicală gratuită, iar țara promovează în mod activ acest lucru în rândul altor națiuni din Europa.

Asistența medicală universală este o sursă de mândrie pentru locuitorii din Belarus. În ciuda tulburărilor care au izbucnit în întreaga națiune în urma alegerilor prezidențiale din 2020, puține lucruri s-au schimbat în ceea ce privește asistența medicală. Majoritatea unităților medicale sunt deținute și operate de stat, iar acestea sunt în mod constant reformate.

Asistența medicală belarusă este gratuită, dar nu este neobișnuit să le oferiți lucrătorilor medicali ceva în plus pentru a „avea mai multă grijă de voi”. Această formă de mită este comună (și ilegală), dar rareori vine sub formă de bani. De obicei, în aceste situații se oferă cadouri, așa că nu este neobișnuit să vezi schimbându-se ceva de genul unei sticle frumoase de coniac.

2. Belarus sărbătorește mulți oameni

Sunt șanse mari ca, dacă îi cereți unui occidental obișnuit să numească o persoană din Belarus, acesta să se scarpine în cap și să nu spună nimic. Nu este una dintre acele țări care să dea multe știri în afara granițelor sale, dar asta nu înseamnă că nu a influențat o mulțime de oameni și nu a dat lumii o mulțime de nume celebre, chiar dacă a făcut-o un pic indirect.

În primul rând, Belarus îl comemorează pe Vladimir Lenin, iar fiecare oraș are o stradă Lenin. Belarus a fost cândva casa unui om care a schimbat istoria lumii: Lee Harvey Oswald a locuit în Minsk între 1959 și 1962. S-a căsătorit cu o belarusă și a avut două fiice.

În ceea ce privește persoanele care nu au ucis un președinte american (Oswald) sau nu au condus un regim socialist care a ucis în masă (Lenin), Belarus are numeroase legături cu celebrități de renume mondial. Pavel Sukhoi a fost un celebru inginer de avioane sovietic, în timp ce Marc Chagall este unul dintre cei mai faimoși artiști ai țării Mama lui Larry King a venit din Minsk (tatăl său a venit din Pinsk), iar doi președinți israelieni s-au născut în Belarus.

Louis Bart Mayer s-a născut la Minsk. Dacă nu vă este familiar numele, îi cunoașteți activitatea – a fondat MGM și Academia de Arte și Științe Cinematografice. Bunicii lui Harrison Ford au emigrat din Belarus. Printre alte celebrități cu rădăcini belaruse se numără Michael Douglas, Ralph Lauren și Scarlett Johansson.

1. Alegerile naționale din Belarus

Încă de la înființarea Republicii Belarus, aceasta a fost condusă de un singur om mai presus de toți ceilalți: Alexander Lukașenko. În 1994, Lukașenko a câștigat primele alegeri prezidențiale și de atunci și-a păstrat acest rol.

Belarus organizează periodic alegeri prezidențiale, dar mulți le privesc și concluzionează că nu sunt libere și corecte (în același mod în care mulți americani contestă validitatea celor mai recente alegeri din SUA). Alegerile prezidențiale au avut loc în 1994, 2001, 2006, 2010, 2015 și 2020. La fiecare scrutin s-a înregistrat o prezență la vot de peste 80%, iar aproximativ 80% sau mai mult a revenit președintelui în funcție.

La cele mai recente alegeri, Lukașenko a câștigat, dar rezultatele au fost imediat contestate. Proteste de stânga la nivel național au izbucnit din cauza acestei afaceri, în urma cărora principalul candidat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a părăsit țara imediat după anunțarea rezultatelor.

În condiții normale, o inaugurare prezidențială este o ceremonie uriașă la care participă masele, dar nu așa s-a întâmplat în 2020. În schimb, Lukașenko a depus jurământul în secret, ceea ce a înfuriat opoziția. Tulburările politice și civile continuă să facă ravagii în Belarus.

Add Comment