15 Lucruri Despre Delaware

Delaware

Poreclit oficial „Primul stat”, dar denumit si „Statul Diamant”, „Statul gainii albastre” si „Mica minune”, Delaware a fost primul stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 7 decembrie 1787.

Are o populatie de 973.764 de locuitori, ceea ce il situeaza pe locul 45 in topul celor mai populate state.

Delaware se invecineaza cu statele Maryland, New Jersey si Pennsylvania.

Cu un total de 1.954 de mile patrate (5.061 de kilometri patrati) de uscat si apa, este al doilea cel mai mic stat.

Capitala statului Delaware este Dover, situata in centrul statului.

Destul cu fapte rapide despre Delaware pentru moment, am venit sa aflam despre Primul Stat!

Delaware a fost numit dupa un politician englez.

Thomas West, al treilea baron De La Warr, a fost un politician englez care a trait intre 9 iulie 1577 si 7 iunie 1618.

A fost un om cu multe titluri, deoarece a fost numit capitan general si guvernator pe viata al primei colonii britanice de durata din America – Colonia Virginia.

Thomas West a devenit ulterior cunoscut sub numele de „Lord Delaware”, iar de la acest titlu si-a castigat numele statul Delaware.
Statul Delaware din zilele noastre a fost locuit de mai multe grupuri diferite de nativi americani inainte de sosirea europenilor.

Un totem indian american.

Diferitele triburi care au locuit initial in Delaware de astazi sunt clasificate ca triburi algonquiene orientale, deoarece toate vorbeau diferite forme ale grupului de limbi algonquiene.

Poporul Lenape, denumit adesea poporul Delaware, a trait predominant in regiunile de coasta ale statului.

La sud de Delaware traiau oamenii Nanticoke, de-a lungul peninsulei Delmarva.

Primii 50 de ani de istorie europeana in Delaware au fost vremuri de conflict!

In 1631, olandezii au infiintat un punct comercial numit Zwaanendael in mijlocul statului Delaware de astazi.

Totusi, acest punct comercial avea sa aiba o viata destul de scurta, deoarece toti colonistii, cu exceptia a doi, au fost ucisi de nativii americani din cauza unei neintelegeri.

Sapte ani mai tarziu, in 1938, colonia Noua Suedie a fost infiintata la Fort Christina, in nordul statului Delaware de astazi, de-a lungul malurilor raului Delaware.

Noua Suedie s-a descurcat ceva mai bine decat Zwaanendael, durand 17 ani inainte ca olandezii sa se intoarca.

Colonistii olandezi au infiintat un fort in 1651, iar pana in 1655 au cucerit colonia Noua Suedie si au revendicat pamantul acesteia.

Acest lucru avea sa fie, de asemenea, destul de efemer, deoarece doar 9 ani mai tarziu olandezii au fost infranti de englezi, sub comanda lui Sir Robert Carr.

La inceput, Delaware nu a vrut sa aiba nimic de-a face cu Revolutia Americana.

La momentul Revolutiei Americane, Delaware era inca denumit „Lower Counties” si era condus de acelasi guvernator ca si Pennsylvania.

La fel ca in cazul altor colonii de mijloc, regiunea Delaware avea o situatie mult mai buna in ceea ce priveste libertatea personala, precum si o mai mare libertate de autoguvernare.

Ramanerea alaturi de englezi era mai buna pentru majoritatea, mai ales ca orasul-port Wilmington facea comert cu acestia in mod regulat.

Regiunea Delaware era atat de divizata incat, atunci cand a venit momentul ca coloniile sa voteze Declaratia de independenta, delegatia din Delaware a votat cu un singur om in plus.

Delaware s-a bazat pe sclavie in primele sale zile coloniale.

Inainte ca Delaware sa se elibereze de sub dominatia engleza, se baza mai ales pe servitorii sub contract.

Acesti servitori erau angajati sa lucreze pentru o perioada determinata de timp in schimbul sansei de a avea o viata noua in America.

Pe masura ce economia engleza s-a imbunatatit, a scazut si numarul de servitori sub angajament veniti din Anglia si, la fel ca aproape toate celelalte colonii, Delaware a recurs la sclavie.

Majoritatea sclavilor afro-americani din Delaware au fost eliberati dupa Revolutia Americana.

Industria agricola timpurie din Delaware s-a bazat in mare parte pe tutun, o cultura care necesita multa munca.

In preajma Revolutiei Americane, industria agricola s-a adaptat la o metoda mai mixta de agricultura, care necesita mult mai putina munca.

In acelasi timp, grupurile religioase locale, precum quakerii si metodistii, si-au incurajat turmele sa isi elibereze sclavii.

Datorita acestor doi factori cheie, pana in 1810, peste 75% dintre afro-americanii din Delaware erau liberi.

Delaware a fost primul stat care a semnat Constitutia SUA.

A fost un proces lung si complex pentru a crea o constitutie cu care cele treisprezece colonii americane sa fie de acord.

Procesul a inceput la 25 mai 1787 si abia la 17 septembrie – aproximativ patru luni mai tarziu – documentul final a fost alcatuit si semnat de catre delegati.

Dupa aceasta etapa cruciala, a fost necesar ca fiecare stat sa decida daca ratifica sau nu constitutia.

Delaware a fost primul stat care a ratificat-o, la 7 decembrie 1787, devenind astfel primul stat american.

Din acest motiv, Delaware a capatat porecla de „Primul stat”.

Delaware mai este denumit si „statul gainii albastre”.

Desi aceasta porecla nu provine de la o piesa de istorie la fel de importanta ca originile „The First State” (Primul stat), ea exista de mult timp.

Cu mult timp in urma, in timpul revolutiei americane, soldatii din regiunea Delaware purtau cu ei cocosi de lupta pentru divertisment.

Acesti cocosi erau gaini albastre si erau foarte laudati pentru abilitatile lor de lupta.

Pe langa faptul ca este sursa uneia dintre poreclele Delaware, gaina albastra este si pasarea statului.

O alta porecla pentru Delaware este „Casa cumparaturilor fara taxe”.

Delaware este cunoscut sub numele de „Home of Tax-Free Shopping” in principal de catre statele vecine, ai caror cetateni profita in mod regulat de reglementarile de tip paradis din Delaware.

Delaware a capatat aceasta porecla deoarece este doar unul dintre cele cinci state americane care nu aplica taxa pe vanzari.

Celelalte state sunt New Hampshire, Montana, Alaska si Oregon.

Delaware este un stat al recordurilor de scadere.

La propriu, Delaware este cel mai scazut dintre toate statele americane.

Altitudinea medie este de doar 60 de picioare (18,28 metri) deasupra nivelului marii.

In punctul sau cel mai inalt, se afla la doar 442 de picioare (134,7 metri) deasupra nivelului marii.

Totusi, Delaware nu are doar altitudine scazuta – are, de asemenea, cel mai mic numar de comitate dintre toate statele si este si cel mai putin populat stat!

Delaware a gazduit candva cel mai inalt turn de Lego din lume.

Avand o inaltime impresionanta de 34,4 metri (113 picioare), Turnul Lego american a fost construit folosind peste 500.000 de caramizi!

Acesta a fost construit de o echipa de elevi din orasul Wilmington in 2013, care si-au sacrificat vacanta de vara pentru o cauza nobila.

Din pacate pentru elevi, insa, recordul lor a fost de scurta durata.

Ei au fost depasiti de Lego Budapesta, care a construit un turn in 2014, care s-a ridicat cu doar o fractiune mai sus, la 114 picioare (34,7 metri).

Delaware a fost candva casa regelui reggae, Bob Marley.

Din cate stim insa, nu a impuscat niciun serif acolo (si nici vreun adjunct).

In realitate, Bob Marley a locuit in Delaware impreuna cu mama sa la un moment dat, intre 1965 si 1977.

Intr-o intorsatura surprinzatoare a evenimentelor, el a lucrat de fapt atat pentru DuPont Company, cat si pentru Chrysler in aceasta perioada.

In Delaware exista un concurs de lansare a dovleacului.

Denumit oficial World Championship Punkin Chunkin, evenimentul a fost organizat de World Championship Punkin Chunkin Association si a avut loc in Delaware din 1986 pana in 2016.

Concurentii isi creau propriile dispozitive de lansare a dovlecilor si concurau in diferite categorii, cum ar fi tunuri cu aer, catapulte, cu propulsie umana si centrifuga.

Din pacate pentru locuitorii din Delaware, competitia a trebuit sa fie mutata in alt stat, deoarece nicio companie de asigurari nu a mai dorit sa acopere evenimentul din Delaware.

Dupa o scurta pauza in perioada 2016-2018, evenimentul si-a inceput festivitatile anuale in Rantoul, Illinois.

Rehoboth Beach din Delaware se bucura de titlul de „Capitala de vara a natiunii”.

Desi unii pot pune la indoiala cat de oficial este acest titlu (si, ca sa fim corecti, nu este foarte), se pare ca este incredibil de popular printre vizitatorii din Washington, D.C.

Orasul are o populatie de aproximativ 1.300 de locuitori pe tot parcursul anului, dar poate avea pana la 40.000 de vizitatori pe zi in timpul verii!

Poate ca ar trebui sa incepem sa o numim „Capitala de vara a capitalei natiunii”, desi acest lucru este ingrozitor de lung si de prost gust.

Cel mai mare numar de crabi cu potcoava din lume poate fi gasit in Delaware.

Mai exact, se gasesc in Golful Delaware, la gura de varsare a raului Delaware.

Denumite in mod obisnuit „fosile vii”, crabii potcoava au ramas aproape complet neschimbate in ultimii 300 de milioane de ani.

Aceste relicve vii ale unei epoci trecute au fost folosite candva de nativii americani ca hrana si chiar pentru a fertiliza solul!

Add Comment