146 Lucruri Despre Brazilia

steag Brazilia

Brazilia, oficial Republica Federativa a Braziliei, este cea mai mare tara atat din America de Sud, cat si din America Latina. Are o suprafata totala de 8.515.770 km patrati. Brasilia este capitala sa, iar Sao Paulo este cel mai mare oras. Portugheza este limba oficiala si nationala a Braziliei. Real (R$) (BRL) este moneda sa oficiala. Cele zece tari cu care se invecineaza sunt Uruguay, Argentina, Paraguay, Peru, Bolivia, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam si Guyana Franceza. Cu aceste date interesante despre Brazilia, haideti sa aflam despre istoria, economia, geografia, padurile tropicale, cultura si multe altele.

1. Se crede ca asezarea oamenilor in Brazilia a inceput cu cel putin 32.000 de ani in urma.

2. Inainte de descoperirea Braziliei de catre portughezi, indienii din America de Sud traiau in regiune de mii de ani.

3. La 1 ianuarie 1502, primul turist oficial a sosit in Brazilia. Golful in care au debarcat a fost numit Rio de Janeiro (Golful din ianuarie).

4. Brazilia a fost condusa de portughezi timp de peste 300 de ani.

5. Si a obtinut in cele din urma independenta fata de Portugalia la 07 septembrie 1822.

6. Portughezii au infiintat plantatii de zahar in Brazilia in secolul al XVI-lea.

7. Olandezii au invadat Brazilia in 1630, care se afla pana atunci sub control portughez. Pana in 1654, olandezii au fost nevoiti sa paraseasca Brazilia, iar portughezii au avut din nou controlul asupra terenurilor pe care le-au descoperit in 1500.

8. Brazilia a descoperit aur pentru prima data in 1695 si a furnizat o mare parte din rezerva mondiala de aur in secolul al XVIII-lea.

9. Portughezii au inceput sa colonizeze Brazilia in 1930.

10. „Brasil” – asa cum era numita de marinarii si negustorii europeni, era cunoscuta si sub numele de „Tara papagalilor” (Terra di Papaga).

11. Brazilia a importat cu forta sclavi africani in numar mare (estimat intre 3 si 4 milioane.)

12. Datorita importului unui numar mare de sclavi din natiunile africane, a existat un mare amestec de populatie format din brazilieni indigeni, portughezi si sclavi africani. In plus, sosirea imigrantilor din Asia, Europa si Orientul Mijlociu a dus la metisarea acestor persoane de origini diferite. Prin urmare, Brazilia a devenit o natiune diversa din punct de vedere cultural.

13. Brazilia a fost prima natiune din Americi care a adus oameni la munca cu forta si ultima care i-a eliberat cand a abolit sclavia in 1888, dupa secole de greutati vazute de sclavii africani importati.

14. Rio de Janeiro a fost capitala Braziliei pana in 1961. Cu toate acestea, capitala tarii a fost mutata din aglomeratul Rio de Janeiro in orasul planificat Brasilia.

15. Din cauza inundatiilor si a alunecarilor de teren, 916 persoane au murit intr-o regiune colinara din Rio de Janeiro in ianuarie 2011, iar 345 de persoane au fost date disparute. A fost una dintre cele mai mari catastrofe din istoria tarii.

16. Cea mai mare populatie de catolici din lume (73,6%) traieste in Brazilia. Acestia reprezinta 64% din populatia sa.

17. Dupa Statele Unite ale Americii, Brazilia are a doua cea mai mare populatie de crestini. Si cea mai mare populatie de crestini din America de Sud.

18. Feijoada este mancarea nationala a Braziliei, care este o tocana de fasole cu carne de vita si porc.

19. Brazilienii pretuiesc familia si legaturile sociale. Prietenia si ospitalitatea sunt unele dintre trasaturile cheie pe care localnicii le cauta intre ei.

20. Vizitatorii in Brazilia sunt tratati cu cel mai mare respect si sunt admirati. Brazilienii au reputatia de a fi unul dintre cei mai ospitalieri oameni din lume.

21. Cel mai popular tip de muzica pe care il asculta brazilienii este „funk-ul brazilian”. Muzica are un ritm constant si repetat, care nu se schimba niciodata. Brazilienii canta diferite cantece cu acest ritm si exista cel putin 1000 de astfel de cantece pe care conationalii le cupleaza cu acest ritm. Lucrul interesant este ca aceasta combinatie nu se invecheste niciodata si nici nu devine plictisitoare.

22. Aproape 90% dintre gospodariile din tara au televizoare, iar radioul este a doua cea mai populara sursa de divertisment si informare.

23. Brazilia are, de asemenea, cel mai mare numar de japonezi din afara Japoniei.

24. Brazilia are o rata ridicata a crimelor.

25. Carnavalul brazilian este un festival brazilian anual care are loc intre dupa-amiaza zilei de vineri (cu 51 de zile inainte de Paste) si miercurea cenusii la pranz, care marcheaza inceputul Postului Mare, perioada de patruzeci de zile inainte de Paste. In timpul festivalului, peste 2 milioane de oameni sunt pe strazi in fiecare zi.

26. Carnavalul care are loc la Rio de Janeiro este adesea citat ca fiind „cea mai mare petrecere din lume”.

27. Plaja Copacabana, situata la capatul sudic al orasului Rio de Janeiro, este o plaja de 4 km lungime. Plaja este faimoasa pentru ca a gazduit un concert in 1994 la care au participat 3,5 milioane de persoane. Aceasta a fost cea mai mare adunare pentru un concert din toate timpurile.

28. Potrivit rapoartelor mass-media, la mijlocul anului 2007, in Brazilia existau 67 de triburi care nu au avut niciodata contact cu omul modern. Aceste populatii indigene seminomade au facut, totusi, progrese incredibile in medicina moderna datorita cunostintelor noastre despre utilizarea de catre acestea a anumitor plante ca elixiruri legate de sanatate.

29. In Brazilia se vorbesc cel putin 180 de limbi.

30. Muzica samba din Brazilia din secolul al XVIII-lea este inca extraordinar de populara.

31. Este un ritual in Brazilia ca baietii sa suporte durerea provocata de Furnicile Bullet inainte de a fi declarati adulti. Mainile lor sunt puse in manusi umplute cu aceste furnici. Baietii sunt obligati sa suporte durerea timp de cel putin 10 minute si trebuie sa treaca acest test de 20 de ori inainte de a fi declarati adulti.

32. Operatiile gratuite de schimbare de sex sunt asigurate de sistemul de sanatate publica brazilian. Ei recunosc acest lucru ca fiind un drept constitutional.

33. Brazilienilor le place sa isi imparta bauturile si mancarea cu altii si sunt foarte fericiti in aceasta privinta.

34. Brazilienii sunt, de asemenea, foarte optimisti cu privire la viitorul lor si cred intotdeauna ca maine va fi o zi mai buna decat astazi.

35. Numele „Brazilia” provine de la „Brazilwood” – numele unui copac din Brazilia.

36. Brazilia, oficial Republica Federativa a Braziliei, este cea mai mare tara atat din America de Sud, cat si din America Latina.

37. Brazilia are o replica a Statuii Libertatii (o statuie din cupru, un cadou din partea poporului francez pentru poporul Statelor Unite).

38. Brazilia are, de asemenea, a doua cea mai mare populatie de culoare din lume, dupa Nigeria.

39. Stiati ca Brazilia a devenit prima tara din America de Sud care a gazduit Jocurile Olimpice in 2016?

40. In medie, 6 milioane de turisti viziteaza Brazilia in fiecare an.

41. Potrivit unui raport, 6,6 milioane de turisti au vizitat Brazilia in 2016. Vizitatorii au injectat in economia braziliana suma uriasa de 6,2 dolari. Cresterea numarului de vizitatori in 2016 s-a datorat Jocurilor Olimpice desfasurate in tara.

42. Oscar Niemeyer a proiectat capitala Brasilia. Aceasta seamana cu forma unui avion atunci cand este privita din aer.

43. „Cauciucul” a facut din Brazilia o natiune bogata la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

44. Exista mai multe specii de maimute in Brazilia decat in orice alta natiune.

45. Imnul national brazilian are doua strofe de sapte versuri. Interesant este ca ambele strofe au aceeasi melodie. 46. Legea braziliana nu iti permite sa canti doar o strofa, trebuie sa canti ambele strofe.

46. Embraer, o companie braziliana producatoare de aeronave, se numara printre primii cinci producatori de aeronave din lume. Vizitati site-ul lor oficial aici.

47. Cel mai inalt cimitir vertical din lume (108 metri inaltime) este The Memorial Necrópole Ecumênica, in Santos, Brazilia. In timp ce cel mai mare cimitir din lume (se intinde pe 1485,5 acri si contine milioane de cadavre) se afla in Irak, in orasul Najaf.

48. Brazilia este al doilea mare producator mondial de combustibil etanol.

49. In 1946, votul a devenit un drept si o obligatie pentru toate femeile.

50. Brazilienii consuma 5,5 kg de cafea pe cap de locuitor pe an, in timp ce Finlanda este pe primul loc cu 12 kg de cafea pe cap de locuitor pe an. Vezi aici lista natiunilor care beau cea mai multa cafea.

51. Brazilia este principalul producator de portocale din lume, care se ridica la 30% din productia totala mondiala.

52. Cel mai mare oras african din afara Africii – Salvador – se afla in Brazilia.

53. Pele este un fotbalist brazilian celebru in intreaga lume. 54. Brazilia a castigat Cupa Mondiala de fotbal de cinci ori (1958, 1962, 1970, 1994 si 2002).

54. Paulo Coelho este un faimos liric si romancier brazilian. S-a nascut la Rio de Janeiro, la 24 august 1947.

55. Dunele de nisip din Brazilia pot atinge o inaltime de 40 de metri.

56. Primele parcuri nationale din Brazilia au fost create la sfarsitul anilor 1930.

57. ‘Silva’ este cel mai popular nume de familie din Brazilia.

58. Brazilia detine o cota de 60% din padurea tropicala amazoniana. Padurea tropicala este cunoscuta si sub numele de Amazonia sau Jungla amazoniana. Se estimeaza ca padurea tropicala contine 390 de miliarde de arbori individuali impartiti in 16.000 de specii.

59. Brazilia s-a declarat republica la 15 noiembrie 1889.

60. Brazilia are a zecea cea mai mare retea de cai ferate si a treia cea mai mare retea de drumuri din lume.

61. Cel mai mare numar de specii de mamifere, plante si pesti de apa dulce se gasesc in Brazilia.

62. Brazilia are treisprezece orase cu o populatie de peste un milion de locuitori.

63. Brazilia are doar trei fusuri orare, in timp ce Franta are douasprezece.

64. Clima este tropicala in cea mai mare parte a Braziliei.

65. Brazilia este, de asemenea, a cincea tara ca marime dupa populatie, dupa China, India, SUA si Indonezia.

66. Brazilia nu a mai fost implicata intr-un razboi din 1870.

67. In limba sa oficiala, Brazilia mai este numita si „Pindorama”, ceea ce inseamna „tara palmierilor”.

68. In Brazilia exista 26 de state si un district federal care contine capitala sa „Brasilia”.

69. In 2016, aproape 86% din populatia Braziliei locuia in zone urbane.

70. Sao Paulo este cel mai bogat si cel mai populat stat din Brazilia. Este, de asemenea, cel mai mare oras din America de Sud.

71. Sau Paulo este centrul economic si demografic al Braziliei.

72. Brazilia are peste 4000 de aeroporturi, mai putine decat SUA, care are cel mai mare numar de aeroporturi din lume.

73. ‘Barajul Itaipu’ din Brazilia este al doilea cel mai mare producator de hidroelectricitate din lume. Are o lungime de 7,7 kilometri si o inaltime de 196 de metri. Este situat la granita dintre

74. Se crede ca numele Brazilia provine de la denumirea lemnului „pau brazil” (brazilwood), care a fost primul produs pe care portughezii l-au folosit in avantajul lor comercial.

75. Brazilia poate fi numita si „tara contrastelor”.

76. Majoritatea persoanelor de origine africana locuiesc in nord-est, brazilienii de origine europeana si japoneza traiesc in regiunea de sud si sud-est, in timp ce in nord si centru-vest locuiesc populatiile indigene.

77. Brazilia este cea mai mare tara din lume care are portugheza ca limba oficiala. Retineti ca persoanele care vorbesc portugheza sunt denumite si „lusofoni”.

78. Brazilia este una dintre cele 17 tari megadiverse.

79. Brazilia a fost cunoscuta sub diferite denumiri, inclusiv „Tara Sfintei Cruci” (Terra da Santa Cruz) si „Tara Braziliei” (Terra do Brasil).

80. Partea de nord a tarii este saraca si subdezvoltata, in timp ce, comparativ, partea de sud este industrializata si bogata.

81. Realul brazilian este moneda oficiala a Braziliei. Brazilia si-a schimbat moneda de cel putin 8 ori intre 1942 si 1994! Aflati mai multe despre realul brazilian.

82. Economia Braziliei depindea in principal de urmatoarele elemente: lemnul brazilian (in primii ani de colonizare), trestia de zahar (secolele XVI si XVII), aurul si diamantele (secolul XVIII) si cafeaua (secolul XIX si inceputul secolului XX).

83. Brazilia a devenit independenta din punct de vedere energetic in 2006. Inainte de aceasta, importase petrol ca sursa primara de energie.

84. Tara Braziliei ocupa jumatate din totalul masei terestre a Americii de Sud.

85. Brazilia este cea mai lunga tara din lume, in timp ce Chile este a doua cea mai lunga. 86. Brazilia se intinde pe o lungime de 4.395 de kilometri de la nord la sud. De la est la vest are 4.319 kilometri (2.684 mi).

86. Pantanal este cea mai mare zona umeda tropicala din lume, cuprinzand peste 70.000 de mile patrate. Desi o parte din aceasta regiune este impartita si de tarile vecine Paraguay si Bolivia, majoritatea se afla in Brazilia. Regiunea are, de asemenea, cea mai mare concentratie de animale salbatice de pe continent.

87. In Brazilia exista 22 de orase care au cel putin 500.000 de locuitori.

88. Raul Guandu din Rio de Janeiro furnizeaza apa pentru 9 milioane de persoane din Marele Rio de Janeiro.

89. 4.600 de mile de coasta a Braziliei se afla pe Oceanul Atlantic.

90. Brazilia se invecineaza cu fiecare natiune din America de Sud, cu exceptia Ecuadorului si a Chile.

91. Pico da Neblina, in Amazona, este cel mai inalt punct din Brazilia, la 2.994 de metri (9.822 de picioare).

92. Brazilia este lipsita de deserturi, munti inalti si medii arctice.

93. Brazilia are 21 de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO (Cultural – 14 si Natural – 7.) Vedeti lista aici.

94. Brazilia contine o treime din populatia Americii Latine. De asemenea, se numara printre principalele economii ale lumii.

95. Brazilia are zece tari vecine, in timp ce China si Rusia au amandoua paisprezece – cel mai mare numar de tari vecine pe care il are orice natiune.

96. Rio de Janeiro este al doilea oras ca marime din Brazilia. Si, de asemenea, al saselea ca marime atat in America de Nord, cat si in America de Sud.

97. Dupa suprafata, este a cincea tara ca marime din lume, dupa Rusia, Canada, Statele Unite si China.

98. Contine o mare parte din bazinul fluviului Amazon.

99. Brazilia acopera 47,3% din suprafata Americii de Sud.

100. Conform unui studiu recent, raul Mantaro din sud-vestul Peru este sursa maretului fluviu Amazon. Al doilea cel mai lung rau din lume curge prin Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia si Venezuela.

101. Exista 5 regiuni geografice principale in care este impartita Brazilia. Acestea sunt: Nord, Nord-Est, Centru-Vest, Sud-Est si Sud.

102. Prizonierii brazilieni isi pot reduce sentinta cu 4 zile in fiecare luna pentru fiecare carte pe care o citesc si despre care scriu un raport.

103. Detinutii din Brazilia pot, de asemenea, sa pedaleze o bicicleta stationara in inchisoare pentru a furniza energie electrica unui oras din apropiere. Acest lucru ar contribui, de asemenea, la reducerea sentintei lor cu cateva zile.

104. Daca ati cumpara un iPhone de la Apple in Brazilia, ar trebui sa platiti aproape de doua ori mai mult pentru telefon decat daca l-ati fi cumparat in Statele Unite.

105. Brazilia a listat odata un portavion de vanzare pe eBay.

106. Din cauza crizelor financiare din 1932, atletii brazilieni au fost nevoiti sa vanda cafea in drumul lor spre Jocurile Olimpice de la Los Angeles. 107. Tara a fost cel mai mare exportator de cafea din lume timp de 150 de ani.

107. In zonele din jurul Braziliei si Argentinei, s-a constatat o slabire a campului magnetic al Pamantului, mai exact in ultimii 180 de ani.

108. O insula din Brazilia numita Insula Serpilor are pana la 5 serpi pe metru patrat. Civilii nu au voie sa viziteze insula.

109. Ocupa locul 9 pe lista celor mai multi miliardari din lume.

110. Brazilia a cheltuit 11 miliarde de dolari americani pentru imbunatatirea infrastructurii in vederea pregatirii pentru gazduirea Cupei Mondiale de fotbal din 2014. Cu toate acestea, SUA au cheltuit doar 30 de milioane de dolari pentru aceeasi lucrare in 1994.

111. Ati crede ca in Laguna, delfinii ii ajuta pe pescari sa prinda peste? Niste pescari din Brazilia primesc putin ajutor de la o turma de delfini cu botul mare bine cunoscuti. In Laguna, o haita prietenoasa de delfini bottlenose aduna pestii spre pescarii locali. Delfinii folosesc apoi o serie de plesnituri din coada pentru a le face semn pescarilor sa isi arunce plasele in apa. Aceasta colaborare impresionanta dateaza cel putin din 1847.

112. Bronzarea in interior pentru orice persoana, indiferent de varsta, a fost interzisa in 2003 in Brazilia, aceasta fiind prima tara care a impus o astfel de interdictie (Utilizarea unui pat de bronzat, a unei cabine sau a unei lampi solare pentru a obtine bronzul se numeste bronzare in interior. Bronzarea in interior poate provoca cancere de piele).

113. Singura echipa nationala de fotbal care nu a pierdut niciodata in fata Braziliei este Norvegia. Au jucat patru meciuri; doua dintre ele s-au incheiat la egalitate, in timp ce celelalte doua au fost castigate de echipa norvegiana.

114. Un singur arbore de caju din Natal, Brazilia, acopera o suprafata de 7500 de metri datorita unei mutatii genetice rare.

115. Brazilia a pierdut finala Cupei Mondiale FIFA din 1950 in fata Uruguayului. Este de remarcat aici ca brazilienii au pregatit 22 de medalii de aur cu numele jucatorilor lor scrise pe ele. De asemenea, a fost pregatit un cantec de victorie pentru a sarbatori in cazul unei victorii. Rezultatul a fost, totusi, nefericit pentru Brazilia.

116. Brazilia a castigat Cupa Mondiala FIFA in 1958, cand a invins Suedia cu 5-2 in finala si a ridicat pentru prima data trofeul Cupei Mondiale.

117. Brazilia a exportat mai mult de jumatate de milion de arme de mana in SUA in 2010; ceea ce o face cel mai mare exportator de arme de foc in acea perioada.

118. Atunci cand Pele si Garrincha au jucat impreuna, Brazilia nu a pierdut niciun meci de fotbal.

119. In fiecare oras din Brazilia exista cel putin un stadion de fotbal.

120. In 2005, o reclama Nike cu Ronaldinho in rolul principal a ajuns la peste 1 milion de vizualizari pe YouTube; fiind primul videoclip de pe YouTube care a atins aceasta cifra.

121. Este cea mai mare piata din lume pentru „cocaina crack”.

122. In anii 1980, Brazilia a devenit prima tara din America de Sud care a acceptat femei in fortele sale armate.

123. Lichiorul de trestie de zahar amestecat cu gheata, zahar si felii de lamaie zdrobite formeaza bautura nationala braziliana.

124. Prima tipografie din Brazilia a fost infiintata in 1808.

125. Confederatia braziliana de fotbal a fost infiintata in 1914.

126. La 86,4%, Brazilia are cea mai scazuta rata de alfabetizare dintre toate tarile din America de Sud.

127. Corcovado este un munte din centrul orasului Rio de Janeiro, Brazilia. Este cunoscut in intreaga lume pentru statuia lui Iisus de 38 de metri (125 ft) din varful sau, intitulata Cristo Redentor sau „Hristos Rascumparatorul”.

128. Sao Vicente, cel mai vechi oras al tarii, este locul de nastere al fotbalistului Robinho. Orasul a fost, de asemenea, prima asezare permanenta a Portugaliei in America.

129. Sao Paulo este cunoscut pentru ambuteiajele din trafic. Un record a fost stabilit in 2013, cand s-a format o coada de trafic de 309 km lungime la ora de varf de seara.

130. Una dintre aventurile esuate ale lui Henry Ford (din cauza controlului deficitar al bolilor din culturi) a fost crearea de plantatii si fabrici de cauciuc in mijlocul junglei amazoniene braziliene.

131. Cautati un bar cu tematica ciudata pe care nu-l veti putea gasi in alta parte? Nu cautati mai departe de Brazilia si de tendinta sa iesita din comun de a avea baruri cu tema Osama Bin Laden. In prezent, exista doua locatii-Bar do Bin Laden, situat in Sao Paulo, care este condus de o sosie a lui Osama, si Caverna do Bin Laden. In traducere aproximativa, aceasta din urma inseamna „Pestera lui Bin Laden”. Acest bar la piscina si adapost de apa se afla in Niteroi, la aproximativ 50 de kilometri nord de agitatul Rio de Janeiro.

132. Potrivit diferitelor rapoarte media, un client de la Bar do Bin Laden a sunat de fapt autoritatile, indicand ca fondatorul Al Queda se ascundea in local.

133. Potrivit unui studiu, 35% dintre barbatii din mediul rural din Brazilia au facut sex cu un animal. Animale precum iepe, vaci, porci si gaini au fost implicate in acte. Mai mult, in cadrul studiului s-a mai aratat ca barbatii implicati intr-un astfel de act aveau si probabilitatea de a dezvolta cancer la penis.

134. In Brazilia exista un grup de oameni numiti Bororo care au toti aceeasi grupa de sange: „O.”

135. Retineti ca Bolivia, si nu Brazilia, este principalul exportator de nuci de Brazilia.

136. Tara are un oras numit „Nao-Me-Toque”. Inseamna literalmente „Nu ma atinge”.

137. Publicitatea exterioara a fost interzisa in Sao Paulo din 2006.

138. Cel mai mare concert rock gratuit din toate timpurile a avut 4,2 milioane de participanti. Acesta a avut loc in Rio de Janeiro, Brazilia, si a fost sustinut de Rod Stewart.

139. Cea mai mare bursa de valori din America Latina se afla in Sao Paulo, Brazilia.

140. Brazilia a castigat finala Cupei Mondiale de fotbal de cinci ori.

141. Rio de Janeiro si Sao Paulo sunt cele doua state braziliene ale caror capitale au nume identice cu numele statelor.

142. Fumatul in public este restrictionat in Brazilia. Si se poate primi si o amenda pentru aceasta infractiune.

143. Jocurile de noroc in Brazilia sunt interzise din cauza faptului ca guvernul nu este capabil sa monitorizeze castigurile realizate in astfel de jocuri. Cu toate acestea, jocurile de noroc online sunt permise, deoarece internetul nu este reglementat de teritoriul brazilian.

144. Vanatoarea profesionista din 1967 este interzisa in Brazilia. Cu toate acestea, vanatoarea este permisa in anumite cazuri, inclusiv cea facuta pentru subzistenta.

145. Tigarile electronice sunt interzise in Brazilia din 2009 pe baza lipsei de date stiintifice care sa ateste ca sunt sigure pentru sanatate.

146. Utilizarea telefoanelor mobile in banci este interzisa in Brazilia in interesul utilizatorilor sai pentru a preveni jafurile si furturile.

Add Comment