Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
40 Lucruri Despre Capibara – Topist.ro

40 Lucruri Despre Capibara

despre Capibara

Ce este Capibara?

Sunteti interesat de fapte despre capibara? Cautarea ta se termina aici. Capibara este un rozator caviar care este originar din America de Sud. Este cel mai mare rozator existent sau viu din intreaga lume.

Capibara sunt foarte mari pentru un rozator. Sunt de doua ori mai mari decat un castor. Pot parea putin ciudate pentru unii si dragute pentru altii, dar punem pariu ca multi dintre noi nu stiu aceste fapte despre capibara. Sunteti gata sa aflati despre cel mai mare rozator din lume?

1. Numele capibara provine din Tupi, o limba disparuta. Inseamna fie „mancator de iarba”, fie „cel care mananca frunze subtiri”.

2. Denumirea sa stiintifica este Hydrochoerus hydrochaeris. Apartine familiei Caviidae.

3. Ca si hipopotamii, capibara are corpul in forma de butoi. Au un cap scurt. Blana de pe partea superioara a corpului este brun-rosiatica, iar cea de pe partea inferioara este brun-galbuie.

4. Glandele sudoripare sunt prezente pe suprafata portiunilor paroase ale pielii, ceea ce nu este o trasatura obisnuita la rozatoare. Nu are parul in jos.

5. Adultii au o lungime de 106 pana la 134 centimetri sau 3,48 pana la 4,40 picioare si o inaltime de 50 pana la 62 de centimetri sau 20 pana la 24 de inci de la omoplati. Cantaresc in jur de 77 pana la 146 de lire sterline sau 35 pana la 66 de kilograme. Asta inseamna

6. Femelele sunt mai grele decat masculii. Au cozi vestigiale, iar picioarele sunt usor palmate.

7. Picioarele anterioare sunt mai mici decat cele posterioare. Membrele anterioare au patru degete, iar cele posterioare au trei degete.

8. Ochii sunt urechile se afla in varful capului, iar boturile sunt contondente.

9. Capibara este originara din America de Sud. Le puteti gasi in fiecare tara din America de Sud, cu exceptia Chile.

10. Traiesc in apropierea raurilor, iazurilor, mlastinilor, mlastinilor, lacurilor etc. De asemenea, prefera sa traiasca in apropierea raurilor din padurile tropicale si in savana care sunt inundate.

11. Sunt inotatori fantastici si pot sta sub apa fara sa respire timp de 5 minute la rand. Pot dormi in apa. Ei doar isi pun nasul deasupra suprafetei apei pentru a respira. Sunt, de asemenea, scafandri excelenti.

Sunt foarte activi pe uscat si in apa. Pot alerga cu o viteza de peste 35 de kilometri pe ora! Mananca la rasarit si la apus. Sunt ierbivore.

12. Teritoriul lor natal este de aproape 10 hectare, dar au si o populatie uriasa.

13. Unele capibara evadeaza din captivitate si se gasesc in California, Florida si Trinidad.

14. Ele sunt sociale sau gregare in natura. Se gasesc de obicei in grupuri de 10 pana la 20 de membri. Astfel de grupuri au intre doi si patru masculi, in care unul este dominant, iar ceilalti sunt supusi, intre patru si sapte femele, iar restul sunt tineri. In timpul sezonului secetos, se observa ca formeaza grupuri mult mai mari, de 50 pana la 100 de membri.

15. Masculii adulti manifesta dominanta sau stabilesc legaturi sociale, spre deosebire de alte animale. Se stie ca produc sunete asemanatoare cu latratul cainilor atunci cand se simt amenintati sau cand o mama ii aduna pe pui.

16. Atat masculii, cat si femelele au doua tipuri de glande sudoripare, care sunt glandele anale si un morillo (prezent pe bot). Masculii le folosesc pe ambele mai des decat femelele.

17. Parul care captuseste aceste glande anale are o anumita secretie olfactiva pe ele. Atunci cand un capibara intra in contact cu plante sau alte obiecte, parul se elibereaza. Masculii fac acest lucru pentru a-si marca mirosul. De asemenea, acestia urineaza pentru a-si marca teritoriile.

18. Femelele nu marcheaza teritoriile atat de frecvent precum o fac masculii. Ele (femelele) marcheaza mai mult atunci cand sunt in ciclul de estrupare. Masculii marcheaza, de asemenea, femelele in afara de obiecte.

19. Atunci cand femelele sunt in ciclul estral, masculii incep sa le urmareasca. De asemenea, ea ii anunta pe masculi producand sunete de fluier. 20. Ajung la maturitatea sexuala cand au in jur de 15 luni.

20. Femelele isi pot alege partenerul de imperechere. Ele se imperecheaza in apa. Atunci cand o femela nu doreste sa se imperecheze cu un mascul, fie paraseste apa, fie se scufunda.

21. Masculul dominant se straduieste sa protejeze femelele, dar subalternii se imperecheaza in cele din urma cu femelele. Cu cat grupul este mai mare, cu atat este mai greu pentru mascul sa protejeze toate femelele.

22. Masculii dominanti au mai multe sanse de imperechere decat subordonatii.

23. Perioada de gestatie este de 130 pana la 150 de zile. Puietul are, de obicei, patru pui. Dar marimea puilor poate fi cuprinsa intre unul si opt.

24. Femelele nasc pe uscat si se alatura grupului in ape dupa cateva ore de la nastere. Puii de capibara se alatura, de asemenea, grupului atunci cand sunt mobili.

25. In doar o saptamana, puii (numiti pui) pot manca iarba, dar se intarca dupa saisprezece saptamani. Puii formeaza un mini-grup dintr-un grup principal.

26. Cei care nu sunt parinti au, de asemenea, grija de pui. Practic, fiecare membru al grupului are grija de puii de capibara.

27. Folosesc mai multe sunete, cum ar fi cotcodacit, guitat, grohait, latrat, toarce etc. De asemenea, clantanesc din dinti in functie de ceea ce vor sa comunice. 28. Membrii ii alerteaza pe ceilalti membri ai grupului cu ajutorul indicilor din mediul inconjurator.

28. La fel ca alte rozatoare, dintii lor cresc la nesfarsit din cauza uzurii continue.

29. Sunt frecvent numiti „scaune mobile” si „otomanul naturii”. 30. Multe animale precum maimutele, pasarile, iepurii etc. se odihnesc pe spatele capibarei.

30. In Brazilia, capybara se numeste capivara. In Bolivia se numeste capiguara, chig├╝iro sau chig├╝ire. In Venezuela si Columbia, se numeste fercho. In Peru, se numeste ronsoco, iar in tari precum Uruguay, Paraguay si Argentina, se numeste carpincho.

31. Sunt inrudite indepartat cu chinchilla, copyu, agouti etc. Sunt inrudite indeaproape cu caii de stanca si cu porcusorii de Guineea.

32. La fel ca si oamenii, capibara nu poate produce vitamina C. Astfel, trebuie sa consume vitamina C pentru a nu face scorbut. Daca dieta capibarei nu contine vitamina C, ele vor face scorbut.

33. Unii dintre pradatorii naturali ai capibara sunt puma, jaguarul, anaconda, caimanul, ocelotii etc.

34. In Statele Unite ale Americii, unii oameni tin capibara ca animal de companie. In unele state din SUA, detinerea de capibara ca animal de companie este ilegala.

35. Ca si iepurii, sunt autocoprofagi, ceea ce inseamna ca isi mananca propriul rahat. Mananca rahatul de dimineata pentru ca acesta contine bacterii esentiale pentru digestie. Deoarece iarba pe care o mananca nu este usor digerabila, aceasta ofera sistemului lor digestiv o a doua oportunitate de a absorbi toti nutrientii.

36. Stiati ca peste 75% din dieta capibarei includ doar trei pana la sase plante?

37. Rudele disparute ale capibara erau de doua ori mai lungi decat ele si cantareau de 8 ori mai mult decat capibara!

38. Aceste biete animale sunt crescute pentru carnea lor. Pielea lor este, de asemenea, folosita pentru a face piele.

39. Sunt incluse in Lista Rosie a IUCN ca fiind cel mai putin ingrijoratoare, dar exista o pierdere constanta si continua a habitatului acestor animale.

40. In medie, traiesc in jur de 8-10 ani in salbaticie. Dar, sub ingrijirea expertilor, pot trai in total 12 luni.

Add Comment