13 Lucruri Despre Ciobanescul German

Ciobanescul German

Imaginati-va, pentru o secunda, cainele suprem. Ce trasaturi de personalitate ar avea acesta? Ce marime ar avea? Cum ar fi caracterul sau?

Nu as fi surprins daca ati ajunge la o imagine mentala a ceva foarte asemanator cu un ciobanesc german.

Daca te intrebi cum am ajuns la aceasta concluzie, nu-ti face griji – iti vom explica totul cu aceste fapte uimitoare, toate despre aceasta rasa de caini frumoasa!

Ciobanescul german este o rasa de caini relativ noua.

Cu aspectul lor de lup, este prea usor sa faci greseala de a crede ca Ciobanescul German este o rasa de caini veche.

Poate fi chiar o surpriza pentru unii, dar rasa Ciobanesc german exista doar de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Primul Ciobanesc german inregistrat oficial a fost un caine numit Horand Von Grafrath.

Cainele a fost observat la o expozitie canina de catre un barbat pe nume Max Von Stephanitz, care si-a dat seama imediat de potentialul acestui caine ca si caine de munca.

Ciobanestii germani au fost crescuti initial pentru un motiv foarte precis.

Max Von Stephanitz nu a dat intamplator peste Horand Von Grafrath.

Cautase in lung si in lat ceea ce credea el ca este cainele perfect pentru a putea crea o rasa standardizata de caini germani.

Isi dorea un caine care sa fie extrem de inteligent, dar si incredibil de util.

Cand Max a cumparat ciobanescul german Horand, a infiintat primul Club al cainilor ciobanesti germani, motto-ul clubului fiind „Utilitate si inteligenta”.

Rolul Ciobanescului german s-a schimbat rapid.

Pe masura ce cainii ciobanesti deveneau mai putin solicitati de catre publicul larg, Max si-a dat seama rapid de necesitatea de a castiga un nou public tinta.

Prin aceasta decizie, ciobanii germani au inceput cu adevarat sa straluceasca in ochii publicului si au inceput sa sustina motto-ul „Utilitate si inteligenta”.

Max a vandut ideea cainilor ca fiind cainele de serviciu suprem guvernului german, armatei si aproape tuturor celor care il ascultau.

Ciobanestii germani s-au dovedit rapid si ei si au fost adaptati la tot felul de sarcini diferite.

Ciobanii germani au avut multe utilizari in Primul Razboi Mondial.

Armata germana a fost una dintre primele organizatii care a profitat cu adevarat de adevarata utilitate a ciobanestilor germani ca si caini de serviciu.

Acesti caini exceptionali au fost folositi in diverse roluri, de la caini de paza, caini de mesagerie, caini de atac si chiar ca caini de prim ajutor!

Un ciobanesc german a fost onorat ca erou de razboi!

Ciobanestii germani au avut numeroasele lor utilizari in Primul si al Doilea Razboi Mondial, dar nu toti au fost la fel de grozavi ca Filax de Lewanno.

In timpul Primului Razboi Mondial, acest minunat Ciobanesc German a adus inapoi de pe front 54 de soldati raniti, salvandu-le viata.

El a fost onorat in Westminster pentru serviciile aduse tarii sale in 1917.

Acesti caini au avut nevoie de o schimbare de nume dupa Primul Razboi Mondial.

Deloc surprinzator, oamenii nu au fost prea incantati de tot ceea ce avea cuvantul „german” in el pentru o perioada destul de lunga de timp dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.

Dupa Primul Razboi Mondial, clubul caninelor din Marea Britanie a decis sa redenumeasca cainii in „Alsatian Wolf Dogs”, numindu-i dupa Alsacia, o regiune din Franta care se invecineaza cu Germania.

Pe de alta parte, American Kennel Club a avut o abordare mult mai simpla. Ei s-au referit pur si simplu la caini ca fiind „caini ciobanesti”, ceea ce parea a fi suficient pentru a elimina orice prejudecata pusa pe caini.

Abia in 1977, Marea Britanie a revenit oficial la forma initiala a numelui, desi in unele parti ale lumii inca sunt numiti Alsacieni.

Un ciobanesc german a salvat Warner Brothers de la faliment.

Dupa Primul Razboi Mondial, un soldat american pe nume Caporal Lee Duncan a adus cu el in SUA un ciobanesc german.

Acesta a descoperit cainele ca si catelus intr-un adapost bombardat din Franta si s-a atasat instantaneu de el, numindu-l Rin Tin Tin.

La intoarcerea sa in SUA, a dus cainele la mai multe expozitii canine, uimindu-i pe toti cei care au fost martori la indemanarea fizica si la temperamentul incredibil al cainelui.

Avand in vedere primirea atat de incurajatoare, caporalul Lee Duncan a decis sa incerce sa-l introduca pe Rin Tin Tin in lumea spectacolului.

El a reusit sa convinga Warner Bros, un studio de film in criza la acea vreme, sa il distribuie pe Rin Tin Tin in rolul unui lup in filmul „Omul din raul iadului”.

Si-a interpretat atat de bine rolul incat filmul a devenit un succes instantaneu – iar Rin Tin Tin a reusit sa scoata Warner Bros din faliment!

Ciobanescul german este a treia cea mai inteligenta rasa de caini.

Potrivit lui Stanley Coren, autorul cartii „The Intelligence of Dogs”, asta este!

Dintre toate rasele cu care Stanley a lucrat, a constatat ca Ciobanescul German ocupa locul trei in ceea ce priveste inteligenta generala.

Stanley a clasat pudelii pe locul al doilea, iar Border Collie pe cel mai inteligent.

Si se inmultesc ca iepurii!

Ei bine, poate nu iepuri… mai degraba Ciobanesti germani?

Cainii care au o marime similara cu Ciobanescul German sunt categorisiti oficial ca fiind o rasa mare de caini. In medie, masculii pot creste pana la 66 cm, in timp ce femelele pot creste pana la 61 cm inaltime!

Fiind caini atat de mari, pot avea pui foarte mari – Ciobanestii germani sunt cunoscuti pentru a avea pana la noua pui dintr-o singura fatare!

Oficial, Ciobanescul german poate fi disponibil doar in 11 culori diferite.

Cel putin asa sustine American Kennel Club, care reglementeaza puternic aceasta rasa de caini in SUA.

Culorile permise sunt: negru, cafeniu, alb, ficat, zibelina, negru si crem, negru si rosu, negru si argintiu, bicolor, gri si albastru.

Nu, nu genul de albastru la care va ganditi – sunt mai degraba un amestec de albastru/gri, dar au ochii albastri!

Indiferent de culoarea lor, asteptati-va ca ei sa naprleasca MULT!

Daca nu v-ati dat seama inca, Ciobanestii germani sunt caini MARI! Un caine mare inseamna mult par, ceea ce inseamna par de caine peste tot – si ei pierd tot anul.

Si asta nu este nici sfarsitul problemei, deoarece ciobanii germani isi pierd, de asemenea, parul de sub blana de doua ori pe an, toamna si primavara.

Sunt a doua cea mai populara rasa de caini din SUA.

Ciobanestii germani nu au castigat cu adevarat popularitate in SUA decat dupa Primul Razboi Mondial. De fapt, nici macar nu erau foarte cunoscuti de majoritatea, fiind o rasa atat de noua.

In Europa, trupele americane i-au vazut pentru prima data in actiune si au admirat rasa, insa acasa, cu caini precum Rin Tin Tin, au castigat cu adevarat popularitate.

In 2020, cainii sunt a doua cea mai populara rasa din SUA, la scurt timp dupa Labrador Retriever.

Aproximativ 4,6% din toti cainii din American Kennel Club sunt Ciobanesti germani, ceea ce inseamna ca exista aproximativ 3,5 milioane de caini numai in SUA!

Ciobanestii germani au fost primii caini de serviciu din lume.

Primul caine Seeing Eye din lume a fost Buddy, care a ajutat un barbat pe nume Morris Frank in activitatile sale zilnice dupa ce s-au intalnit in 1928.

Buddy a fost crescut de Dorothy Harrison Eustis, care a infiintat apoi prima scoala de caini de serviciu din lume – The Seeing Eye.

Morris Frank a apreciat atat de mult faptul ca l-a avut pe Buddy in preajma, incat a decis sa o ajute pe Dorothy, semnand ca director general al programului!

Add Comment