Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
43 Lucruri Despre Serbia – Topist.ro

43 Lucruri Despre Serbia

steag Serbia

Serbia, oficial Republica Serbia, este un stat suveran, fara iesire la mare, situat in partea central-vestica a Balcanilor. Are o suprafata de 77.474 km patrati. Belgradul este capitala tarii. Limba oficiala este sarba, iar moneda oficiala este dinarul sarbesc (RSD). Are zece tari limitrofe, care sunt Ungaria, Romania, Bulgaria, Macedonia, Croatia, Muntenegru, Albania, Kosovo, Bosnia si Hertegovina.

In special, un nationalist sarb din Sarajevo l-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand al Austriei si pe sotia sa in 1914, ceea ce a devenit catalizatorul Primului Razboi Mondial. Cu aceste 43 de fapte interesante despre Serbia, sa aflam despre istoria, economia, geografia, personalitatile notabile si multe altele.

1. Stiati ca in Serbia se afla cel mai mare numar de imparati romani nascuti intr-o singura tara? Da, 18 conducatori romani s-au nascut in aceasta tara si reprezinta o cincime din toti imparatii romani.

2. Majoritatea satelor din lume sunt formate din case si alte structuri construite pe diferite tipuri de materiale. Dar in Serbia, exista un sat situat in muntele Stara Planina care este facut in intregime din piatra. Acest sat, cunoscut sub numele de Gostusa, are toate casele si alte structuri realizate din noroi, piatra si materiale naturale si niciun alt material. Ati putea crede ca, deoarece aceste materiale sunt slabe in comparatie cu alte materiale de constructie moderne, casele s-ar fi prabusit din cauza varstei, dar va inselati. Aceste case sunt inca foarte puternice si cu o structura solida, incat oamenii inca mai locuiesc in ele si astazi.

3. Cele mai inalte porti de piatra din Europa se afla in Serbia. Aceste porti, care sunt in numar de trei, se numesc Prerast Mic, Prerast Mare si Prerast Sec. Contrar a ceea ce ar putea sugera numele, Micul Prerast este cel mai mare dintre cele trei. Ea masoara 34 de metri in inaltime, 30 de metri in lungime si 15 metri in latime.

4. Serbia are propriul sau Mare Canion. Canionul raului Temstice este un canion din Serbia care seamana izbitor de mult cu Marele Canion din Colorado datorita stancilor sale rosii.

5. Stiati ca primul vampir nu a fost Dracula? Da, Dracula nu a fost primul. Primul vampir din lume, despre care s-a scris pe larg si in presa austriaca in 1725, a fost Petar Blagojević. De fapt, cuvantul vampir a fost derivat din cuvantul sarbesc, Vampir.

6. Stim cu totii ca prima transmisie video intre America de Nord si Europa a fost realizata in 1963, datorita lansarii primului satelit de telecomunicatii. Dar ceea ce nu stiu cei mai multi oameni este ca in acest videoclip a fost prezentata o fresca de la manastirea Mileseva din Serbia, cunoscuta sub numele de Ingerul Alb. Asadar, se poate spune cu siguranta ca Serbia a luat parte la descoperirea care a fost telecomunicatia intercontinentala.

7. Ati vazut vreodata o insecta dansand? Ei bine, daca nu l-ati vazut niciodata, atunci vizitati Serbia in luna iunie. Acest dans are loc in timpul unui fenomen numit Inflorirea raului Tisza.

8. Si sarbii au jucat un rol important in prima aterizare pe Luna. Desi poate ca nu au contribuit financiar, contributia lor a fost una de forta de munca. Trei sarbi au luat parte la acel proiect, care a fost cunoscut sub numele de Apollo. De asemenea, un sarb pe nume Mihajlo Pipin se numara printre fondatorii Comitetului National Consultativ pentru Aeronautica (NACA), la 3 martie 1915, care a devenit ulterior NASA.

9. Stim cu totii ca insulele nu plutesc, ci se intind adanc in scoarta terestra, la fel ca orice alta forma de relief. Dar in Serbia, exista doua lacuri numite Vlasina si Semetes, unde insulele plutesc pe suprafata lacurilor.

10. In Serbia exista globuri care sunt pline de mister. In primul rand, nimeni nu poate spune cu certitudine care este originea acestor globuri numite globuri Povlen. Oamenii de stiinta spun ca ele provin din activitatea vulcanica, in timp ce altii sustin ca au fost create de extraterestri. Exista, de asemenea, cei care sustin ca aceste globuri poseda puteri vindecatoare si miraculoase.

11. Serbia este o tara fara iesire la mare.

12. Belgrad, capitala Serbiei, este unul dintre cele mai mari orase din Europa de Sud-Est.

13. Serbia a format o uniune cu Muntenegru in 1992 si s-a despartit din nou in 2006 pentru a deveni independenta.

14. Se afla pe locul 66 in lume in ceea ce priveste indicele de dezvoltare umana.

15. Numele „Serbia” provine din limba greaca, insemnand „tara sarbilor”.

16. Serbia are cinci parcuri nationale: Đerdap, Fruska Gora, Kopaonik, Sar-planina si Tara. Puteti explora mai multe despre aceste parcuri nationale sarbesti aici.

17. Serbia este putin mai mica decat Carolina de Sud in ceea ce priveste suprafata.

18. Are o granita totala de teren de 2.322 de kilometri si nu are coasta, deoarece este o tara fara iesire la mare.

19. Cel mai jos punct, 35 m, se afla la raurile Dunare si Timok, iar cel mai inalt punct este Midzor, la 2.169 m.

20. Suprafata agricola a Serbiei este de aproximativ 58%, in timp ce padurile acopera 31,6% din suprafata totala a teritoriului.

21. Cutremurele sunt destul de frecvente in Serbia, iar tara este devastata de aceste dezastre naturale de mai multe ori pe an. Vedeti mai multe informatii despre cutremure

22. Raportul dintre sexe: In Serbia exista 0,95 barbati pentru fiecare femeie.

23. Tara cheltuieste 10,6% si 4,8% din PIB pentru cheltuieli legate de sanatate si, respectiv, pentru educatie.

24. In Serbia exista 122 de municipalitati.

25. Exista 130 de conexiuni de telefonie mobila si 40 de conexiuni de telefonie fixa la fiecare 100 de persoane.

26. In Serbia, internetul este utilizat de aproape 50% din populatie.

27. Timp de 500 de ani, Serbia a fost condusa de Imperiul Otoman (turci).

28. Majoritatea numelor de familie sarbesti se termina cu „ic”.

29. Serbia este inaintea elvetienilor in ceea ce priveste fabricarea ceasurilor. Ei au inceput sa faca acest lucru cu aproape 600 de ani inainte ca elvetienii sa preia masiv aceasta industrie si sa-si faca un nume in intreaga lume.

30. Serbia a devenit recent (2015) membra a Consiliului Executiv al UNESCO.

31. Conform statisticilor, sarbii sunt cunoscuti ca fiind cei mai ospitalieri oameni din lume. Ei cred ca nu vor obtine nicio favoare din partea zeilor daca nu sunt ospitalieri cu oaspetii lor.

32. Va place zmeura? Serbia este cel mai mare exportator de zmeura din lume. Contribuie cu 30% din toate zmeura pe piata internationala.

33. Sarbii iubesc jocul de fotbal.

34. Ivo Andric este singurul laureat al Premiului Nobel din Serbia. El a castigat apreciatul premiu pentru literatura in 1961.

35. Nikola Tesla, considerat unul dintre cei mai importanti inventatori din istorie, s-a nascut la 10 iulie 1856 in Serbia (acum Croatia). A murit ca sarb american (denumirea pentru cetatenii Statelor Unite ale Americii de origine etnica sarba).) Tesla a creat mari inventii si a facut descoperiri in disciplinele curentului electric si magnetismului. Numele sau este folosit si in unitatea de masura a inductiei magnetice (T).

36. Printre ceilalti oameni de stiinta renumiti din Serbia, in afara de Nikola Tesla, se numara Milutin Milanković (matematician, astronom, climatolog, geofizician, inginer civil), Mihajlo I. Pupin (fizician si fizico-chimist), Josif Pančić (botanist, medic, conferentiar renumit), Mihailo Petrović Alas (matematician si inventator), Mileva Marić (fizician) si Vuk Stefanović Karadžić (filolog si lingvist). In ciuda istoriei sale turbulente, tara a produs talente enorme in domeniul stiintei.

37. O alta persoana celebra din Serbia din domeniul sportului este Novak Djokovic. El este un jucator profesionist de tenis care detine locul intai in clasamentul ATP la momentul redactarii acestui articol. A castigat 12 titluri de Grand Slam la simplu pana in prezent. Puteti vizita site-ul sau aici.

38. Belgrad, capitala Serbiei, a fost clasata de Lonely Planet pe primul loc in topul locurilor de petrecere din lume.

39. Printre femeile frumoase si talentate din tara se numara: Ana Ivanovic – jucatoare de tenis, Nina Senicar – model, Manja Babovic – model, Stanija Dobrojevic – model, Natasa Vojnovic – model, Ana Mirkovic – model, Nina Senicar – model si Danijela Dimitrovksa – model.

40. O cincime din toti conducatorii romani s-au nascut in Serbia intre secolele al III-lea si al IV-lea.

41. O donatie de 5,4 milioane de dolari pentru a ajuta la relansarea economiei orasului bosniac Srebrenica – locul masacrului din 1995 – a fost facuta recent de guvernul sarb. In acest oras a avut loc un masacru de 8000 de musulmani de catre sarbi in urma cu aproape 20 de ani. Iar guvernul vrea sa compenseze pierderea fratiei prin ridicarea starii orasului si a celor care inca locuiesc in acest loc.

42. Serbia a instalat prima sa casa de energie eoliana din istorie la „Kula wind farm”. Tara vizeaza o capacitate eoliana de 500 MW pana in 2020.

43. Poporul sarb este foarte curajos, lucru pe care l-a dovedit in 1918. La acea vreme, armata lor a rupt frontul de la Salonic in doar 18 zile. Alte armate, printre care cea britanica, italiana, greaca si franceza, au incercat si ele aceasta sarcina, dar nu au reusit sa o faca nici macar in cateva luni.

Add Comment