40 Lucruri Despre Ungaria

steag Ungaria

Ungaria este o tara fara iesire la mare din Europa Centrala. Se intinde pe o suprafata de 93.028 km patrati. Budapesta este capitala si cel mai mare oras. Limba maghiara este limba oficiala a natiunii. Moneda sa oficiala este forintul (HUF). Cele sapte tari invecinate sunt Austria, Slovacia, Ucraina, Romania, Serbia, Slovenia si Croatia. Fundatia Ungariei a fost pusa la sfarsitul secolului al IX-lea de catre marele print maghiar Arpad in Honfoglalas („cucerirea patriei”). Ungaria este o destinatie turistica populara. Cu aceste fapte despre Ungaria, haideti sa exploram mai mult.

1. Ungaria a fost in trecut o parte a Imperiului Roman, dupa caderea caruia, „hunii” – populatia tarii la acea vreme – au dat tarii numele lor – Ungaria.

2. Este una dintre cele mai vechi tari din Europa. 3. Comparativ, suprafata ocupata de Ungaria este putin mai mica decat statul Indiana. 3. Ungaria este, de asemenea, una dintre cele 50 de natiuni care se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste emisiile industriale de dioxid de carbon.

3. Maghiara este descendenta directa a limbii vorbite de huni. Ea nu este o limba indo-europeana. Pe langa limba lor materna, multi maghiari vorbesc engleza, germana, franceza sau (dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial) rusa.

4. Regimul comunist a devenit proeminent in tara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. La sfarsitul anilor 1980, tara avea datorii de 18 miliarde de dolari, cea mai mare indatorare pe cap de locuitor din Europa.

5. Ungaria a aderat la NATO in 1999 si la UE in 2004.

6. In tara exista peste 1500 de statiuni balneare cu arhitectura romana, greaca si turceasca.

7. Ungaria este cunoscuta pentru castigatorii Premiului Nobel. Exista in total 13 astfel de castigatori. Acestia au castigat Premiile Nobel la toate categoriile, cu exceptia „Pacii”. Cu toate acestea, toti laureatii Premiului Nobel au emigrat din aceasta tara.

8. Aproape 5% din PIB-ul sau este cheltuit pentru educatie, rezultatul fiind rata lor de alfabetizare de 99%. 9. Ungaria are aproximativ 77 de institutii de invatamant superior, inclusiv 10 universitati si noua scoli tehnice. In 2017, in tara erau 91 de barbati la fiecare 100 de femei.

9. Maghiarii au castigat medalii de aur la Jocurile Olimpice de fiecare data cand au concurat. In functie de marimea populatiei, maghiarii se afla imediat dupa Finlanda in topul celor mai multe medalii de aur castigate. 10. Marele Premiu al Budapestei, singura cursa automobilistica de Formula 1 din Europa de Est, a fost inaugurata in august 1986.

10. Se numara printre cele mai populare treizeci de destinatii turistice din lume.

11. Au o universitate inca din 1367, care este cea mai veche universitate – Universitatea din Pecs.

12. Ei gazduiesc cel mai mare festival cultural si muzical din Europa – Festivalul Sziget. 13. Festivalul Primaverii de la Budapesta este un alt astfel de festival, care atrage muzicieni si artisti din intreaga lume. 13. Costul unui sejur in Ungaria a fost intre 93 si 204 dolari pe zi in 2003.

13. Maghiarii isi scriu numele de familie la inceput si prenumele la sfarsit. Sunteti confuz? Ei se prezinta in acest mod formal. Cu toate acestea, oamenii isi spun unii altora pe numele mic, dar in prezentarile publice, ei folosesc mai intai numele de familie.

14. In Ungaria exista 22 de regiuni viticole distincte si opt soiuri de struguri, motiv pentru care poate fi numita si o tara viticola.

15. Budapesta, capitala Ungariei, are cel mai mare numar de izvoare termale din lume. 70 de milioane de litri de apa termala se ridica zilnic la suprafata pamantului. Aceste izvoare termale sunt bune pentru sanatate si au fost folosite ca bai medicinale inca de pe vremea romanilor. Budapesta este situata in partea central-nordica a tarii.

16. Parlamentul maghiar din Budapesta este a treia cea mai mare cladire parlamentara din lume si este, de asemenea, cea mai inalta cladire din capitala. De asemenea, se numara printre cele mai vechi cladiri legislative din Europa.

17. Nu poti sa ii pui un nume copilului tau in Ungaria decat daca este aprobat de guvern. Ei au o lista extinsa de nume, iar daca numele ales de dvs. lipseste de pe lista, completati formularul de aprobare la Institutul de Cercetare pentru Lingvistica al Academiei Maghiare de Stiinte.

18. Ungaria a devenit o republica democratica in octombrie 1989.

19. Ziua de 20 august este ziua infiintarii statului maghiar, care este sarbatoare in Ungaria.

20. Kékes, la 1.014 m (3327 ft) in Muntii Matra este cel mai inalt punct; iar cel mai jos punct este raul Tisza, la 78 m (256 ft) deasupra nivelului marii. Cel mai mare lac este Balaton, care are o suprafata de 601 km².

21. Maghiarii au contribuit in mod semnificativ si la matematica.

22. Stiati ca – limbajul de programare BASIC, centrala telefonica si motorul electric au fost inventate tot in Ungaria?

23. Echipa lor de polo pe apa este cea mai buna din istoria acestui sport. Dovada stau cele 15 medalii olimpice pe care le-au obtinut.

24. Si joaca si fotbal foarte bine! Legenda Ferenc Puskas se numara printre cei mai buni fotbalisti din toate timpurile.

25. Ungaria se afla pe locul trei, dupa Grecia si Bulgaria, in ceea ce priveste numarul total de fumatori dintr-o tara.

26. In Ungaria au fost emise cele mai mari bancnote de valoare nominala din lume, cu o valoare nominala de 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de pengo unguresti (un chintilion de pengo).

27. In Ungaria se colecteaza 27% TVA, care este cea mai mare din lume.

28. In Ungaria exista, de asemenea, cea mai mare rata de sinucidere in randul femeilor si cea mai mare rata de deces prin cancer.

29. Ungaria are, de asemenea, una dintre cele mai vechi cai ferate de metrou din lume, datand din 1896.

30. Germania este cel mai mare partener de export al Ungariei.

31. Franz Liszt din Ungaria a fost considerat cel mai mare pianist al tuturor timpurilor. A fost, de asemenea, un compozitor, profesor de pian si dirijor cunoscut si influent. Ungaria si-a redenumit Aeroportul International din Budapesta in onoarea sa, cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la nasterea sa, in 2011. Acesta este cel mai important centru pentru zborurile interne si internationale.

32. Maghiarii au reputatia de a fi singurii oameni care pot intra pe o usa rotativa in spatele tau si sa iasa in fata.

33. Ungurii sunt foarte pasionati de pudra de piper rosu.

34. Data viitoare cand va aflati la tara cu o gasca de prieteni si beti bere in aer liber, nu ciocniti acele pahare de bere. Maghiarii au jurat sa nu mai ciocneasca paharele dupa ce generalii lor au fost executati de austrieci, care ulterior au sarbatorit band bere si ciocnind halbele.

35. Johnny Weissmuller, cunoscut pentru ca l-a interpretat pe Tarzan in filmele din anii 1930 si 1940, s-a nascut in Ungaria.

36. Artistul de evadari de renume mondial Harry Houdini s-a nascut, de asemenea, in Budapesta, Ungaria.

37. Albert Szent-Györgyi, descoperitorul vitaminei C, s-a nascut, de asemenea, in Ungaria.

38. Béla Lugosi, originalul Dracula, a fost, de asemenea, un maghiar.

39. Inotatorul maghiar Laszló Cseh a fost unul dintre cei trei inotatori care au obtinut cele mai multe medalii intr-o singura proba de inot la Jocurile Olimpice. Ceilalti doi inotatori au fost Michael Phelps (SUA) si Chad le Clos (Africa de Sud). Toti cei trei inotatori au avut nevoie de 51,14 secunde pentru a inota proba masculina de 100 m fluture, la Jocurile Olimpice din 2016, desfasurate la Rio de Janeiro, Brazilia, la 12 august 2016. Aceasta a fost prima egalitate in trei la o proba olimpica de inot.

40. Maghiarii sunt oameni inteligenti. Ei au inventat unele dintre cele mai populare si utile lucruri din toate timpurile. Elicopterul, pixul si cubul Rubik sunt toate inventii maghiare.

Add Comment