Un favorit al verii in casa mea, zmeura este un adaos minunat la clatite, granola si iaurt. Aceasta este o veste buna pentru aceia dintre voi care iubesc sa utilizeze aceste fructe de padure delicioase, deoarece nutritia zmeurei este peste asteptari.
Ce face ca zmeura sa fie atat de grozava? Incepe cu fitochimicalele prezente in acest fruct delicios, care sunt responsabile de culoarea inchisa a zmeurei. Aceste fitochimicale ofera fitonutrienti utili care fac ca nutritia zmeurei sa fie atat de benefica. Haideti sa aruncam o privire la cat de benefice pot fi aceste fructe de padure delicioase.
Ce este zmeura?
Zmeura rosie exista de foarte mult timp si a fost notata ca crescand salbatic la poalele Muntelui Ida in timpul lui Hristos. Este cunoscuta tehnic sub numele de Rubus idaeus si este originara din Asia Mica si America de Nord. Se crede ca romanii sunt responsabili de cultivarea pe scara larga a culturii observate in Europa. De fapt, Europa medievala folosea fructele de padure pentru valoarea lor nutritiva, precum si pentru alte lucruri mai practice, cum ar fi pictura.
Zmeura are un termen de valabilitate scurt, care este probabil unul dintre motivele pentru care poate avea un pret ridicat si de ce cumpararea ei de la piata locala de fermieri este cea mai buna alegere. De obicei, sunt recoltate de doua ori pe an – o data toamna si o data vara. In cazul in care fructele au depasit termenul de valabilitate, acestea devin parte a alimentelor si produselor procesate, cum ar fi sucurile, gemurile si chiar uleiurile si lotiunile.
SUA este al treilea cel mai mare producator de zmeura din lume. De obicei, vedem zmeura ca fiind rosie (Rubus idaeus), care este cea mai populara, dar exista si soiuri negre (Rubus occidentalis), mov – care este o incrucisare de zmeura rosie si neagra – si galbena, o mutatie a zmeurei rosii sau negre.
Beneficiile zmeurei pentru sanatate
1. Stimuleaza sanatatea inimii
Stim ca majoritatea fructelor de padure ofera tone de beneficii, iar zmeura nu face exceptie. De fapt, se stie ca nutritia de zmeura stimuleaza sanatatea inimii.
Un studiu publicat in Scientific Reports a fost realizat pentru a analiza raspunsurile imune si eficacitatea reducerii bolilor cronice ale zmeurei rosii. Rezultatele au aratat ca antocianina gasita in zmeura a oferit beneficii antiinflamatorii care pot ajuta inima. Mai exact, studiul a aratat ca zmeura a avut cea mai mare eficienta in eliberarea de oxid nitric, care ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin.
In plus, s-a demonstrat ca polifenolii din zmeura detin efecte benefice pentru persoanele cu boala arteriala periferica, o ingustare a arterelor periferice la nivelul picioarelor, stomacului, bratelor si capului. Avand in vedere capacitatile antiinflamatorii impreuna cu continutul de polifenoli, alimentatia cu zmeura poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene, precum si la stimularea generala a sanatatii inimii.
2. Ajuta la pierderea in greutate
Zmeura poate fi capabila sa va ajute sa va gestionati greutatea. Deoarece contin fitonutrienti uimitori, aceste mici depozite de nutritie care pot ajuta la stimularea metabolismului.
Cetonele de zmeura sunt compusi fenolici naturali si nutrienti specifici numiti reosmina care pot fi responsabili pentru acest beneficiu uimitor, ca sa nu mai vorbim de continutul ridicat de fibre. Prin suplimentarea cu zmeura, studiile indica faptul ca poate fi redusa cresterea in greutate prin acumularea de grasime, iar dovezile sugereaza ca tratamentul cu zmeura a scazut dimensiunea celulelor adipoase.
Intr-un studiu special realizat de Center for Applied Health Sciences din Ohio si publicat in Journal of the International Society of Sports Nutrition, 70 de participanti obezi, dar sanatosi in rest, au fost repartizati in mod aleatoriu la suplimentarea cu cetona de zmeura, cafeina, capsaicina, usturoi, ghimbir si citrice aurantium sau un placebo intr-un experiment dublu-orb. Dupa opt saptamani de suplimentare, antrenament cu exercitii fizice si o dieta cu restrictii calorice, cei care au luat suplimente au observat imbunatatiri in ceea ce priveste circumferinta soldurilor, circumferinta taliei si compozitia corporala.
Cei care au luat placebo au inregistrat, de asemenea, o pierdere in greutate benefica, dar grupul care a luat suplimentul cu amestecul de cetona de zmeura a inregistrat rezultate usor mai bune.
3. Poate ajuta la gestionarea diabetului
Zmeura este foarte scazuta in indicele glicemic, clasandu-se pe locul 3 in ceea ce priveste incarcatura glicemica. Alimentele cu indice glicemic scazut, cum ar fi zmeura, au un impact redus asupra glicemiei, ajutand in cele din urma la stabilizarea acesteia.
In general, aceasta face ca aceasta optiune alimentara cu continut scazut de zahar si bogata in fibre sa fie o alegere excelenta pentru a fi inclusa in orice plan de dieta pentru diabetici.
4. Poate ajuta la prevenirea cancerului
Zmeura neagra are cateva caracteristici puternice care pot oferi prevenirea cancerului. Zmeura ofera un nivel ridicat de acid elagic, un compus care apare in mod natural in zmeura, precum si in capsuni si nuci, numit tanin.
Studiile de laborator impartasite de Memorial Sloan Kettering Cancer Center arata ca acidul elagic poate fi capabil sa ajute la prevenirea cancerului. Cercetarile arata ca acidul elagic a fost consumat inainte si in timpul expunerii la agenti cancerigeni care cauzeaza cancer a dezvoltat mai putine tumori hepatice decat o dieta fara acid elagic. Rezultate similare au fost demonstrate si in cazul cancerului pulmonar.
Un alt studiu efectuat la Ohio State University Comprehensive Cancer Center a aratat ca antocianii din zmeura neagra pot reduce tumorile. Dietele care contin zmeura neagra liofilizata au suprimat dezvoltarea tumorilor in esofagul subiectilor studiati, iar rezultatele indica faptul ca antocianii pot avea proprietati chimiopreventive.
Aceste studii arata ca zmeura este unul dintre cele mai promitatoare alimente care lupta impotriva cancerului pe care le puteti consuma.
5. Usureaza durerile cauzate de artrita
Zmeura are proprietati antiinflamatorii uimitoare care pot ameliora simptomele artritei. De aceea, zmeura este un adaos excelent la orice plan de dieta pentru artrita.
Un studiu realizat de Departamentul de Stiinte Biomedicale si Farmaceutice de la Colegiul de Farmacie al Universitatii din Rhode Island si publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a aratat ca fructele de zmeura rosie si extractele de zmeura, care contin polifenoli, antociani si elagitanine, au oferit proprietati antiinflamatorii care protejeaza cartilajul la subiectii cu artrita – poate pentru ca a existat o scadere a degradarii proteinei, a proteoglicanului si a colagenului de tip II.
Subiectii tratati au avut o rata de aparitie mai mica si o severitate mai mica a artritei in comparatie cu subiectii de control. A existat mult mai putina inflamatie, formare de panus, deteriorare a cartilajului si resorbtie osoasa.
Acest lucru sugereaza ca polifenolii de zmeura rosie pot ajuta la reducerea simptomelor si a severitatii artritei, ceea ce nu este o surpriza, deoarece zmeura este un aliment puternic antiinflamator.
6. Combateti imbatranirea
Antioxidantii sunt destul de fenomenali in nutritia de zmeura, iar acesti antioxidanti pot ajuta la reducerea semnelor de imbatranire prin combaterea radicalilor liberi care se gasesc in tot corpul. Zmeura contine binecunoscuta si puternica vitamina C, precum si carotenoizi antioxidanti si quercetina.
Zmeura a fost clasificata ca fiind bogata in antioxidanti pe scara ORAC, ceea ce o plaseaza la egalitate cu faimoasa afina, care este bine cunoscuta pentru antioxidantii sai. Cu toti acesti antioxidanti, o piele buna poate fi un rezultat excelent al consumului de zmeura.
In plus, vitamina C se gaseste de obicei la niveluri ridicate in piele, dar imbatranirea determina o scadere a continutului de vitamina C atat in epiderma, cat si in derma. Expunerile excesive la lumina UV sau la poluanti, cum ar fi fumul de tigara, pot, de asemenea, sa scada continutul de vitamina C din epiderma. Astfel, este logic ca consumul de zmeura bogata in vitamina C poate oferi pielii tale stralucirea pe care ti-ai dorit-o intotdeauna.
Date nutritionale
Zmeura face o cursa destul de stransa cu afinele ca fiind o forta nutritiva densa si bogata in antioxidanti!
O cana de zmeura cruda contine aproximativ:
64 calorii
14,7 grame de carbohidrati
1,5 grame de proteine
0,8 grame de grasime
8 grame de fibre
32,2 miligrame de vitamina C
0,8 miligrame de mangan
9,6 micrograme de vitamina K
27,1 miligrame de magneziu
25,8 micrograme de acid folic
0,1 miligrame de cupru
1,1 miligrame de vitamina E
0,8 miligrame de fier
186 miligrame de potasiu
0,7 miligrame de niacina
0,4 miligrame de acid pantotenic
35,7 miligrame de fosfor
Zmeura vs. afine
Zmeura are beneficii pentru sanatate similare cu afinele, in sensul ca ambele pot proteja impotriva cancerului, sustin sanatatea oaselor, combat imbatranirea, imbunatatesc sanatatea inimii si ajuta la pierderea in greutate. Cu toate acestea, ele au si unele diferente.
In general, zmeura este mai bogata in fibre si vitamina C si s-a demonstrat ca amelioreaza durerile cauzate de artrita si controleaza diabetul. Pe de alta parte, afinele sunt mai bogate in vitamina K, sustin digestia si sunt benefice pentru piele. Iata cateva statistici care le separa pe cele doua:
- Zmeura are o cantitate buna de fibre fata de afine, impachetand 32% din necesarul zilnic recomandat.
- Afinele o intrec pe zmeura la capitolul vitamina K. Desi zmeura contine 12 la suta din recomandarea zilnica, afinele se claseaza mai sus, ajungand la 33 la suta.
- Desi ambele sunt alimente cu vitamina C, zmeura sare in top la aceasta categorie. Zmeura contine de doua ori mai mult, cu un procent urias de 54 la suta din doza zilnica recomandata.
Date interesante
Zmeura rosie exista de foarte mult timp si a fost notata ca crescand salbatic la poalele Muntelui Ida in timpul lui Hristos. Este cunoscuta sub denumirea tehnica de Rubus idaeus si este originara din Asia Mica si America de Nord. Se crede ca romanii sunt responsabili de cultivarea pe scara larga a culturii observate in Europa. De fapt, Europa medievala folosea fructele de padure pentru valoarea lor nutritiva, precum si pentru alte lucruri mai practice, cum ar fi pictura.
Cei bogati isi permiteau luxul de a manca afine, determinandu-l pe regele Edward sa puna in miscare cultivarea fructelor de padure. Fructele de padure au fost descoperite si in America si au devenit rapid profitabile in pepiniere comerciale. George Washington s-a bucurat si el de ele, cultivandu-le pe proprietatea sa de la Mount Vernon. Pana la jumatatea anilor 1800 existau peste 40 de soiuri diferite, productia majora dezvoltandu-se in intreaga tara.
Zmeura are un termen de valabilitate scurt, ceea ce este probabil unul dintre motivele pentru care poate avea un pret ridicat si pentru care cumpararea ei de la piata locala a fermierilor este cea mai buna alegere. De obicei, acestea sunt recoltate de doua ori pe an – o data toamna si o data vara. In cazul in care fructele au depasit termenul de valabilitate, acestea devin parte a alimentelor si produselor procesate, cum ar fi sucurile, gemurile si chiar uleiurile si lotiunile.
SUA este al treilea cel mai mare producator de zmeura din lume. De obicei, vedem zmeura ca fiind rosie (Rubus idaeus), care este cea mai populara, dar exista si soiuri negre (Rubus occidentalis), mov – care este o incrucisare de zmeura rosie si neagra – si galbena, o mutatie a zmeurei rosii sau negre. Cea mai mare productie se inregistreaza in California, Oregon si Washington.
In SUA exista aproximativ 8.052 de ferme de zmeura, care insumeaza 23.104 acri. De fapt, California ocupa locul 1 in productia de fructe din SUA, cultivand o majoritate covarsitoare a zmeurei, strugurilor, capsunilor, piersicilor, nectarinelor, avocado, kiwi, masline, curmale si smochine din tara. Cu toate acestea, Washington ocupa locul 1 doar la productia de zmeura.
Retete
Pentru a profita la maximum de zmeura, asigurati-va ca selectati fructe de padure care sunt carnoase, putin ferme si au o culoare vibranta. Daca boabele sunt verzi, contin mucegai sau par a fi invinetite, renuntati la acestea. Depozitati zmeura in frigider pentru cateva zile, dar nu uitati ca are un termen de valabilitate scurt, asa ca planificati in consecinta pentru urmatoarele smoothie-uri sau salate.
Riscuri si efecte secundare
In cele mai multe cazuri, zmeura este o alegere sanatoasa si sigura, dar consultati-va intotdeauna medicul inainte de a lua un supliment, cum ar fi cetona de zmeura, sau de a incerca orice remediu natural pentru tratamentul sau prevenirea cancerului.
S-a sugerat ca femeile insarcinate ar trebui sa evite suplimentele de zmeura neagra, deoarece acestea pot induce travaliul.
Concluzii:
- S-a demonstrat ca nutritia de zmeura stimuleaza sanatatea inimii, ajuta la pierderea in greutate, gestioneaza diabetul, poate preveni cancerul, amelioreaza durerile cauzate de artrita si combate imbatranirea.
- Zmeura este asemanatoare cu afinele in sensul ca ambele pot proteja impotriva cancerului, sustin sanatatea oaselor, combat imbatranirea, imbunatatesc sanatatea inimii si ajuta la pierderea in greutate. Cu toate acestea, ele au si unele diferente. In general, zmeura este mai bogata in fibre si vitamina C si s-a demonstrat ca amelioreaza durerile de artrita si controleaza diabetul. Pe de alta parte, afinele sunt mai bogate in vitamina K, sustin digestia si sunt benefice pentru piele.
- Zmeura are un termen de valabilitate scurt, care este probabil unul dintre motivele pentru care poate avea un pret ridicat si de ce cumpararea ei de la piata locala de fermieri este cea mai buna alegere. De obicei, sunt recoltate de doua ori pe an – o data toamna si o data vara. In cazul in care fructele au depasit termenul de valabilitate, acestea devin parte a alimentelor si produselor procesate, cum ar fi sucurile, gemurile si chiar uleiurile si lotiunile.
- Exista multe modalitati de a incorpora in dieta dumneavoastra acest fruct bogat in antioxidanti si cu o densitate mare de nutrienti. Incercati cateva dintre retetele mele preferate si incepeti sa obtineti de astazi beneficiile nutritionale ale zmeurei!