50 Lucruri Despre San Marino

steag San Marino

San Marino, oficial Republica San Marino, cunoscuta si sub numele de Republica Serenisima San Marino, este un microstat enclaustrat, inconjurat de Italia, situat in Peninsula Italica, in partea de nord-est a Muntilor Apenini. Are o suprafata de 61 km patrati. Orasul San Marino este capitala sa, iar cea mai mare asezare este orasul Dogana. Italiana este limba oficiala a San Marino, iar euro este moneda oficiala. Cu aceste 50 de fapte interesante despre San Marino, haideti sa exploram mai multe despre istoria, geografia, economia, turismul si multe altele.

1. Ultima batalie la care San Marino a participat activ a fost in 1463.

2. Un pietrar crestin pe nume Marinus l-a fondat in anul 301 d.Hr.

3. Steagul San Marino a fost adoptat oficial la 6 aprilie 1862. Culoarea albastra de pe steag reprezinta cerul, iar albul reprezinta zapada care acopera muntele Titano.

4. San Marino nu a participat la Primul si la Al Doilea Razboi Mondial, ramanand neutru.

5. Primele timbre comemorative din tara au fost emise in 1894.

6. Tara a pierdut toate cele 30 de meciuri de calificare la Cupa Mondiala si Campionatul European din 2008 incoace.

7. San Marino, oficial, Republica San Marino, este o tara din sudul Europei.

8. Din punct de vedere geografic, San Marino este al treilea cel mai mic stat din Europa, iar natiunea fara iesire la mare pretinde, de asemenea, ca este cea mai veche republica din lume.

9. Singurele tari din lume care au o suprafata mai mica decat San Marino sunt: Statul Vatican, Monaco, Nauru si Tuvalu. Astfel, San Marino este a cincea cea mai mica tara din lume.

10. Cea mai lunga parte a tarii se afla intre nord-est si sud-vest, intinzandu-se pe aproximativ 13 km.

11. Ca suprafata, tara are o treime din suprafata orasului Washington DC.

12. San Marino este inconjurat din toate partile de Italia. Asadar, are doar o singura tara de frontiera.

13. Capitolele tarii – „Orasul San Marino” este situat pe varful muntelui Titano.

14. In tara exista doar 292 km de drumuri asfaltate.

15. „Jandarmeria” este numele sub care este cunoscuta in tara forta de politie din San Marino.

16. San Marino este una dintre cele mai dens populate tari din lume.

17. San Marino este lipsit de o religie oficiala de stat.

18. Economia San Marino este sustinuta de turism, de sectorul bancar, de fabricarea si exportul de ceramica, vopsele, imbracaminte, mobilier, tesaturi si vin.

19. Italia importa aproape 80% din bunurile fabricate in San Marino.

20. Cu o baza totala de abonati la internet de 17.200; aproape 53% din populatia tarii utilizeaza internetul.

21. Stiati ca vanzarea de timbre postale aduce venituri frumoase tarii, deoarece timbrele postale din San Marino sunt apreciate de colectionarii din intreaga lume?

22. Ayrton Senna, considerat unul dintre cei mai mari piloti de Formula 1 din toate timpurile, a murit intr-un accident in timp ce conducea Marele Premiu de San Marino din 1994. Legendarul pilot castigase un total de 41 de Mari Premii inainte de trista sa disparitie.

23. San Marino depinde de Italia pentru apararea sa, deoarece tara nu dispune de forte proprii de deferenta. Cu toate acestea, au o mica armata proprie, dar nu au nimic cu care sa lupte in cazul unui razboi sau al unei dispute.

24. In San Marino, energia electrica este importata din Italia prin intermediul retelei electrice.

25. In ceea ce priveste PIB-ul, San Marino este una dintre cele mai bogate tari din lume.

26. Stiati ca San Marino este singura tara din lume cu mai multe vehicule decat oameni? In 2010, in aceasta tara existau 1263 de vehicule la fiecare 1000 de persoane.

27. San Marino nu recunoaste dubla cetatenie ( dubla cetatenie sau cetatenia multipla, este statutul de cetatenie al unei persoane, in care o persoana este considerata concomitent cetatean al mai multor state, in conformitate cu legile acestor state – wikipedia)

28. Cu un venit mediu anual pe cap de locuitor de aproximativ 36.000 USD, San Marino are o economie cu venituri ridicate.

29. Calea ferata San Marino-Rimini a fost construita in anii 1930. Dezvoltarea cailor ferate in acea perioada a ajutat tara sa atraga turisti din Italia si din intreaga lume.

30. Locuitorii din San Marino sunt cunoscuti sub numele de sammarinezi.

31. Napoleon s-a oferit, de asemenea, sa ajute tara sa isi extinda teritoriul (1797), insa oferta sa a fost refuzata politicos de oficialii de rang inalt din tara la acea vreme.

32. La fiecare 1000 de femei din San Marino, exista 940 de barbati.

33. Muntele Titano si centrul istoric din San Marino sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO.

34. Un timbru comemorativ cu bunica Isetta, in varsta de 92 de ani, care isi putea aminti toate cele patru titluri de campioana a Italiei la fotbal din 1934 incoace, a fost emis de San Marino, marcand victoria Italiei la Cupa Mondiala FIFA 2006.

35. San Marino este singurul microstat italian care a supravietuit.

36. Statutele din 1600, primele documente juridice care mentioneaza organele institutionale din San Marino, sunt considerate in mod eronat ca fiind cea mai veche constitutie scrisa din lume.

37. Pana in 1463, suprafata teritoriala a San Marino era formata doar din Muntele Titano.

38. Militari straini au preluat controlul asupra San Marino de trei ori in istorie, insa pentru scurt timp.

39. Lui Abraham Lincoln, presedintele de atunci al Statelor Unite, i s-a oferit cetatenia de onoare a San Marino, pe care presedintele a acceptat-o cu toata inima.

40. In timpul Primului Razboi Mondial, Italia, a suspendat toate legaturile telefonice cu San Marino, banuind ca acesta ar putea adaposti spioni austrieci care ar putea avea acces la noua sa statie de radiotelegraf.

41. In 1940, presa a facut o afirmatie falsa potrivit careia San Marino ar fi declarat razboi Marii Britanii. De asemenea, se spune ca, din cauza acestei informatii false, Royal Air Force britanica a bombardat tara, provocand daune la caile ferate si ucigand 63 de civili. Cu toate acestea, guvernul britanic a regretat ulterior actiunea lor.

42. In timpul bataliei de la Rimini, tara a adapostit, de asemenea, aproape 100.000 de refugiati. Interesant de remarcat aici este faptul ca tara avea o populatie de numai 15.000 de persoane la acea vreme.

43. Tara este, de asemenea, singura natiune din lume care a fost martora unui guvern comunist care a fost ales in mod democratic la putere.

44. In ciuda faptului ca a participat la 12 editii ale Jocurilor Olimpice de vara si 7 de iarna, San Marino nu a castigat niciodata o medalie.

45. Prima victorie internationala in fotbal a venit in aceasta tara cand a invins Liechtenstein cu 1-0 in 2004.

46. Vizitatorii straini nu sunt obligati sa prezinte pasaportul la intrarea in San Marino dinspre Italia.

47. Cele trei turnuri de pe steagul San Marino reprezinta cele trei turnuri de pe Muntele Titano. Turnurile sunt incluse pe steag datorita importantei lor strategice in apararea tarii de-a lungul istoriei sale.

48. Un numar mare de italieni locuiesc in San Marino.

49. San Marino a avut cel mai mare numar de femei sef de stat decat orice alta tara.

50. San Marino este compus in intregime din teren accidentat si nu are niciun teren plat.

Add Comment