70 Lucruri Despre Panama

steag Panama

Panama, sau Republica de Panama, este o tara frumoasa, cu paduri tropicale, sate mici, plaje de nisip alb si cel mai cosmopolit oras international din America Centrala. Autostrada Panamericana si cele 21 de aeroporturi ale acestora fac ca deplasarea in intreaga tara sa fie destul de usoara.

Capitala, Panama City, este atat o zona metropolitana vibranta, cat si o poarta de acces catre plajele si evadarile tropicale din apropiere. Panama este un centru regional de comert, imigratie si, mai presus de toate, de turism. Pentru cei care iau in considerare o vizita acolo, iata 70 de fapte interesante despre Panama.

Tara Panama este istmul care leaga America Centrala de America de Sud. Bifurcand natiunea in punctul cel mai ingust si cel mai jos se afla Canalul Panama, oferind navelor o modalitate mai rapida de a calatori de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific si inapoi.

1. Cea mai veche mentiune inregistrata despre un canal prin Panama a fost facuta de Carol al V-lea, rege al Spaniei si imparat al Sfantului Imperiu Roman. In 1534, acesta dorea sa fie conceputa o ruta care sa usureze pericolul si durata calatoriilor navelor spaniole care faceau legatura intre Peru si Spania. Thomas Jefferson i-a incurajat pe spanioli sa ia in considerare aceasta idee in 1788.

2. Calea ferata Panama a fost construita de Statele Unite prin Panama in 1855. Aceasta cale ferata a determinat in mare masura traseul pe care canalul insusi avea sa il urmeze mai tarziu.

3. Un sistem de canale la nivelul marii nu era fezabil in Panama din cauza sezonului ploios de noua luni. Acesta ar fi inundat canalul.

4. In schimb, a fost conceput un sistem de ecluze. Doi ingineri francezi, Armand Reclus si Lucien Wyre, au publicat o propunere franceza pentru canal in 1877. Francezii au inceput constructia initiala in anii 1880, dar s-au oprit atunci cand mortalitatea muncitorilor si ploile au avut costuri prea mari.

5. Statele Unite au preluat constructia initiala de la francezi in 1904 si au finalizat canalul zece ani mai tarziu. Acesta a fost deschis oficial la 15 august 1914, SUA detinand controlul asupra Zonei Canalului.

6. La fiecare capat al canalului exista ecluze care ridica navele pana la lacul Gatun, un lac artificial situat la 26 de metri deasupra nivelului marii, si apoi le coboara inapoi pe coasta opusa.

7. Aceste ecluze originale au o latime de 335 de metri (110 picioare).

8. Tratatele Torrijos-Carter din 1977 au cedat din nou guvernului panamez controlul SUA asupra zonei canalului. Cele doua tari au controlat-o in comun din 1977 pana in 1999.

9. Controlul asupra Canalului Panama a trecut inapoi in mainile natiunii lor la miezul noptii din ultima zi a secolului XX, 31 decembrie 1999.

10. La 26 iunie 2016, noua si cea de-a treia banda extinsa a canalului a inceput operatiunile comerciale dupa o lunga perioada de constructie care a durat din 2007 pana in 2016.

11. Cristofor Columb a vizitat-o in 1502, iar Balboa a sosit pentru a explora zona in 1513.

12. Stabilita ca zona coloniala de catre spanioli, a devenit principalul lor punct de transport maritim catre si dinspre America Centrala si de Sud inapoi in Spania in timpul perioadei coloniale.

13. Cand America Centrala s-a revoltat impotriva Spaniei in 1821, Panama s-a alaturat tarii deja independente Columbia. Aceasta avea sa-si petreaca apoi urmatorii 82 de ani luptand pentru a-si castiga independenta fata de Columbia.

14. Cand Columbia a respins propunerea Statelor Unite privind canalul in 1903, Panama s-a eliberat in cele din urma si si-a declarat independenta, pe care SUA au recunoscut-o imediat pentru a sustine noul guvern.

15. Statele Unite au platit Panama 10 milioane de dolari pentru zona canalului si drepturile asupra canalului pe termen perpetuu, cu o suma suplimentara anuala de 250.000 de dolari. Constructia a inceput in 1904. Statele Unite au exercitat, de asemenea, o influenta considerabila in afacerile Panama. Pana in 1955, suma anuala a crescut la 1 930 000 de dolari.

16. In septembrie 1977, presedintele Jimmy Carter si generalul panamez Omar Torrijos au semnat tratate prin care Panama a returnat treptat controlul asupra Zonei Canalului pana cand aceasta a fost in totalitate a sa pana la sfarsitul secolului. Tratatele garantau, de asemenea, neutralitatea Panama in operarea canalului si cereau ca bazele militare americane sa fie eliminate treptat.

17. Sapte ani mai tarziu, in 1984 a fost investit primul presedinte al Panama ales de popor dupa 16 ani. Presedintele Nicholas Ardito Barletta era o marioneta a sefului politiei secrete, generalul Manuel Noriega.

18. Noriega l-a inlocuit pe presedinte un an mai tarziu cu vicepresedintele Eric Arturo Delvalle, iar Statele Unite l-au pus sub acuzare pe Noriega pentru trafic de droguri in 1988. Cand Delvalle a incercat sa-l demita pe Noriega, generalul a fortat adunarea nationala sa il inlocuiasca cu Manuel Solis Palma. In cele din urma, adunarea l-a numit pe Noriega „lider maxim” in decembrie 1989 si a declarat ca Panama si Statele Unite sunt in razboi.

19. Ca raspuns la moartea unui soldat american, SUA a pus 24.000 de soldati sa preia controlul asupra orasului Panama si sa incerce sa-l captureze pe Noriega. Acesta s-a predat la 3 ianuarie 1990, a fost dus la Miami si a fost ulterior judecat si condamnat pentru trafic de droguri. De atunci, in Panama au avut loc alegeri.

20. Omul de afaceri milionar Ricardo Marinelli a fost ales presedinte in mai 2009, iar vicepresedintele sau Juan Carlos Varela i-a succedat in mai 2014.

21. Atunci cand se mentioneaza Panama, multi oameni se gandesc la Canalul Panama. Desi canalul este o parte importanta a identitatii tarii. Panama este mult mai mult decat cea mai productiva intreprindere comerciala a sa (Canalul Panama).

Exporturile agricole, plus operatiunile bancare si comertul international sunt, de asemenea, infloritoare aici. Turismul este o parte importanta a economiei natiunii si exista multe lucruri pe care vizitatorii le pot experimenta si de care se pot bucura in aceasta frumoasa tara tropicala.

21. Veniturile provenite din taxele de trecere ale Canalului Panama reprezinta anual o parte semnificativa din PIB-ul (Produsul Intern Brut) al tarii. Din 2010, de fapt, economia panameza a fost a doua cea mai competitiva economie din America Latina, fiind una dintre economiile cu cea mai rapida crestere si cea mai bine gestionata.

22. Panama exporta banane, ananas si pepeni verzi. De asemenea, exporta aur, precum si deseuri de fier si otel. Zaharul si crevetii ca fiind exportate, de asemenea. Principalii parteneri comerciali ai Panama sunt Statele Unite, Suedia, Tarile de Jos, Mexic, Costa Rica, Canada, China si Italia.

23. Printre resursele naturale ale Panama se numara padurile de mahon, cuprul, industria crevetilor si energia hidroenergetica pe care o genereaza din Rio Chagres si Rio Chepo. Printre produsele agricole se numara bananele, cafeaua, orezul, porumbul, crevetii, trestia de zahar, animalele si legumele.

24. Turismul este in crestere in Panama. Aeroportul international Tocumen din Panama City este cel mai mare din America Centrala, iar zborurile leaga Panama de toate partile lumii.

25. Unitatile monetare din Panama sunt dolarul american si balboa. Panama are propria moneda.

26. Panama are atractii pentru fiecare membru al familiei si pentru fiecare grupa de varsta. De la istorie la arta si cultura; de la activitati in aer liber la sporturi nautice si de plaja; pana la viata de noapte si experiente culinare, Panama are de toate.

27. Peninsula Casco Viejo este un cartier colonial aglomerat, cu ruine istorice si strazi pietruite. Acesta este locul in care se afla orasul Panama City original din 1519, astazi inclus in patrimoniul mondial UNESCO.

28. Centrul de vizitatori Miraflores de la Ecluzele Miraflores – Canalul Panama are punti mari de observare de pe care se poate urmari miscarea navelor prin canalul propriu-zis. De asemenea, ofera sali de expozitie, un stand de bauturi racoritoare, un magazin de cadouri si un restaurant frumos. O pictura murala istorica a efortului urias de care a fost nevoie pentru a construi canalul este montata in rotonda cladirii administrative a Canalului Panama si este deschisa publicului.

29. Spectaculosul Biomuseo este el insusi o opera de arta moderna si gazduieste expozitii care spun povestea modului in care Istmul Panama si aparitia sa au influentat istoria lumii. Acesta include Galeria Biodiversitatii, Panamarama, Podul Surge Bridge, Marele Schimb, acvarii, galerii, posturi de observare si o cafenea.

30. Muzeul Canalului Panama face parte din cartierul Old Town din Panama si este o institutie publica non-profit. Acesta contine zece expozitii permanente si mai multe expozitii temporare in fiecare an. In plus, orasul Panama ofera Muzeul de Istorie din Panama, Muzeul de Stiinte Naturale si Muzeul de Arta Religioasa Coloniala, precum si altele.

31. Ecoturismul este popular, iar Panama gazduieste cea mai diversa populatie de animale salbatice dintre toate tarile din America Centrala. Observarea pasarilor este palpitanta, cu aproape 1.000 de specii de pasari care pot fi observate, de la cel mai mic colibri de vulcan pana la acvila harpie, cea mai mare pasare de pe continent. Mai mult de o treime din teritoriul Panama este reprezentat de parcuri naturale. De asemenea, sunt disponibile croaziere de observare a delfinilor si a balenelor, precum si observatii ale broastelor testoase de mare.

32. Surfingul si snorkelingul sunt populare pe plajele nisipoase de pe coasta Pacificului si de pe coasta Caraibelor din Panama. Toate plajele sunt proprietate publica in aceasta tara. Vizitatorii se bucura, de asemenea, de Parcul National Marin Coiba, de Insula Taboga, de Insulele Perlelor si de Golful Panama.

33. Bicicleta este populara pe Amador Causeway, o pista de sase kilometri lungime care este marginita de ocean pe ambele parti. Drumetiile pe oricare dintre numeroasele trasee stabilite sunt, de asemenea, populare. Parcul National Summit include o gradina botanica, pe langa potecile bine marcate.

34. Campingul, canotajul si caiacul sunt toate populare in numeroasele parcuri nationale. Majoritatea raurilor, cum ar fi Rio Grande, raul Manoni si Chagres, sunt ape de clasa II, III si IV.

35. Terenul de golf Buenaventura din Panama este, fara indoiala, cel mai bun din toata America Latina. Acest teren de 18 gauri par 72 a fost proiectat de Jack Nicklaus si include vederi superbe la Oceanul Pacific.

Cei mai tineri membri ai familiei vor fi interesati de alte cateva atractii si de locuitorii locali din Panama.

36. Skateboardingul este popular printre localnici si exista mai multe parcuri de skateboarding in Panama City sau in apropiere. Skatepark-ul Coastal Strip 3 Skatepark si Skatepark Chorrera sunt deschise publicului, in timp ce Skatepark Punta Chamo este unul privat in statiunea Nitro City.

37. Stadionul Rod Carew gazduieste clubul national de baseball profesionist Panama Metro. In Panama exista alte opt echipe regionale profesioniste. Baseballul este sportul national din Panama. Peste 140 de jucatori panamezi au jucat la profesionisti in SUA, printre care Ron Carew si Carlos Ruiz.

38. Plimbarea cu telecabina Gamboa este o masina aeriana care va duce intr-o plimbare de cativa kilometri prin si deasupra coronamentului junglei pana in varful Cerro Relado, de unde puteti observa pasari si animale in timp ce calatoriti. Sunt observate frecvent coatimundis, maimute urlatoare, capibara, lenesi (mamifere tropicale americane care se misca lent si care se agata cu capul in jos de crengile copacilor, folosindu-se de membrele lor lungi si de ghearele lor cu carlige), tucani, papagali si motmots.

39. Cel mai inalt punct din Panama este Vulcanul Baru (un vulcan inactiv), care are o inaltime de 3.475 de metri (11.401 picioare).

40. Exista aproape 500 de rauri in Panama. Trei sute dintre ele se varsa in Oceanul Pacific, iar restul se varsa in Oceanul Caraibe.

41. Saptezeci la suta din populatia actuala din Panama este metisa. Metisii (de la un cuvant spaniol care inseamna „amestecat”) sunt un amestec de stramosi europeni (spanioli) si indieni (amerindieni). Acestia formeaza cea mai mare si mai influenta populatie din multe tari din America Latina, iar Panama nu face exceptie.

42. Amerindienii si populatia mixta (Indiile de Vest) formeaza paisprezece la suta din populatia panameza, albii reprezentand doar zece la suta, iar amerindienii opt la suta.

43. Grupurile de populatie indigena sunt Kuna, Embera, Waonan, Ngobe, Bugle si Nassau, plus grupurile Terribe.

44. Spaniola este limba nationala oficiala a populatiei din Panama, desi multi sunt bilingvi si vorbesc atat spaniola, cat si engleza. In unele zone, inca se mai vorbesc dialecte amerindiene.

45. Candva educati doar in scolile iezuitilor, astazi toti copiii primesc o educatie publica. Rata de alfabetizare in Panama este impresionanta, de 94,1 %.

46. Vanzarea mestesugurilor indigene, populare printre turisti, ajuta la sustinerea oamenilor si a satelor lor. Molas colorate sunt panouri brodate elaborate realizate de femeile Kuna si folosite ca panouri din fata si din spate ale bluzelor lor.

47. Sculpturile din nuci Tagua cu animale sunt, de asemenea, populare printre turisti si pentru export. Cunoscut si sub numele de corozo sau fildes vegetal, este un inlocuitor foarte dorit pentru fildesul de elefant (acum ilegal) si reprezinta o resursa de reinnoire. Nasturii au fost confectionati din nuca de tagua si exportati in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea. Triburile Wounaan si Embera produc un venit sustenabil din sculpturile lor de animale precum delfini, broaste testoase, pasari, maimute si multe altele, precum si din productia de bijuterii din nuci.

48. Femeile din aceste triburi confectioneaza, de asemenea, cosuri frumoase din fibrele plantei nahuala, precum si din cele ale palmierului chunga. Fiecare cos este o piesa de arta populara tribala realizata din plantele din padurea tropicala Darien.

49. Barbatii din poporul Wounaan produc de generatii intregi sculpturi uimitoare din lemn de cocobolo. Acesta provine dintr-un copac indigen special de lemn tare din padurea tropicala Darien. Cocobolo este destul de dur si foarte lustruit, cu variatii frumoase in culorile si granulatiile sale naturale. Lemnul variaza de la o culoare galben-aurie la rosu sau maro bogat si chiar la negru, in functie de copacul din care este recoltat.

50. Bucataria panameza este o combinatie de ingrediente si mancaruri spaniole, native americane si africane. Mancarurile au, de obicei, arome mai blande decat cele ale mancarurilor picante din Caraibe. Produsele de baza ale unei diete panameze sunt fructele, orezul, bananele, faina de grau, carnea de vita, puiul, fructele de mare, carnea de porc si yucca/cassava.

51. Doua feluri de mancare panameze sunt Sancocho, o tocana speciala cu un sortiment de legume si umpluta cu carne (de obicei de pui); si Carimanola, o rulada de yucca prajita umpluta cu oua fierte si umplutura de carne. Tamales si empanadas sunt, de asemenea, populare.

52. Printre garniturile populare se numara yucca frita si plantain. Yucca fritas sunt radacini de yucca prajite care au gustul unei versiuni tropicale a cartofilor dulci prajiti. Plantainurile sunt servite in trei feluri. Patacones sunt banane verzi prajite, taiate transversal si servite sarate; Maduros sunt banane prajite coapte care sunt putin mai dulci; si Tajadas, care sunt banane coapte taiate longitudinal si acoperite cu scortisoara. Toate sunt delicioase.

53. La desert, incercati o bucata de Pasel de Tres Leches (prajitura Tres Leches). Aceasta este o prajitura care este inmuiata in trei tipuri diferite de lapte (leche): smantana, lapte condensat indulcit si lapte evaporat. Luati si un cornet de zapada panamez, un Raspados, acoperit cu sirop dulce cu aroma la alegere si lapte condensat. Uneori se adauga si melasa sau pudra de malt.

54. Panama isi cultiva si serveste propria cafea de clasa mondiala, precum si beri locale, inclusiv Atlas, Balboa, Soberana si Panama Cerveza. Berea este ieftina, la aproximativ un dolar in restaurante. Exista, de asemenea, mai multe microberarii in tara.

55. Populatia din Panama este in proportie de 85 la suta romano-catolica. Cele mai mari doua sarbatori publice se invart in jurul evenimentelor legate de biserica: Craciunul si Carnavalul. In Panama City are loc o parada de Craciun pe 25 decembrie, cu care alegorice si o fanfara de tobosari. Dupa aceea se canta colinde in jurul unui brad imens. Carnavalul este un ritual sarbatorit timp de cinci zile inainte de Miercurea Cenusii. Se alege o regina si au loc alte festivitati.

56. Peste 400.000 de panamezi pastreaza culturile si limbile lor native.

57. Cultura dominanta din Panama are origini spaniole, iar mandria nationala este foarte profunda, dupa cum demonstreaza urmatoarea zicala populara: „puento del mundo, corazon del universo” (podul lumii, inima universului).

58. Familia extinsa este cea mai importanta unitate sociala pentru populatia nativa si pentru locuitorii oraselor. Aproape ca nu exista centre de ingrijire a persoanelor in varsta in Panama, deoarece familiile au grija de ai lor. Familia extinsa este coloana lor vertebrala.

59. Aspectul personal si igiena buna de baza sunt apreciate de populatia panameza. A da dovada de bune maniere, a fi politicos si a-i trata pe ceilalti cu respect este asteptat si important. Don este folosit ca titlu de curtoazie pentru barbati si Dona pentru femei.

60. In public trebuie purtate camasi si pantaloni (sau o rochie). Costumele de baie sunt doar pentru plaja si aceasta lege este aplicata.

61. Panama are aproximativ dimensiunea statului Carolina de Sud.

62. Sezonul ploios de acolo dureaza noua luni, de la jumatatea lunii aprilie pana in noiembrie, asa ca planificati-va in consecinta.

63. Panama are o populatie de fosti compatrioti bine stabilita, care creste pe masura ce tot mai multi pensionari internationali gasesc in aceasta tara o casa ideala pentru pensionarea lor.

64. Panama a fost puternic influentata de anii de legatura cu Statele Unite, dupa cum reiese din vestimentatia lor si din popularitatea muzicii americane de acolo.

65. Societatea Americana a Inginerilor Civili a numit Canalul Panama una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne.

66. Este nevoie de sase pana la opt ore pentru a calatori prin canal.

67. Statele Unite estimeaza ca 5.600 de muncitori au murit din cauza bolilor (febra galbena) si a accidentelor in timpul fazei de constructie a canalului de catre SUA.

68. Canalul Panama deserveste mai mult de 144 dintre rutele comerciale din lume.

69. La 10 octombrie 1913, presedintele Woodrow Wilson a trimis prin telegraf de la Casa Alba un semnal care a declansat exploziile care au inundat centrul Canalului Panama si au unit Oceanul Atlanta cu Oceanul Pacific.

70. Steagul panamez este, de asemenea, rosu, alb si albastru, ca si cel al Statelor Unite.

Add Comment