Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
55 Lucruri Despre Iran – Topist.ro

55 Lucruri Despre Iran

steag iran

Iranul, numit si Persia si, oficial, Republica Islamica Iran, este o tara din Asia de Vest. Se intinde pe o suprafata totala de 1.648.195 km patrati. Teheran este capitala si cel mai mare oras al sau. Persana este limba sa oficiala. Rialul (IRR) este moneda sa oficiala. Cele cinci tari cu care se invecineaza sunt Afganistan, Turcia, Azerbaidjan, Pakistan si Irak. Cu o istorie culturala si situri antice care dateaza inca din anul 4.000 i.Hr., exista zeci de motive pentru a calatori in aceasta frumoasa tara din Orientul Mijlociu. Iata 55 de fapte interesante despre Iran, care acopera cultura, istoria, economia, oamenii, femeile, guvernul, guvernul, mancarea si multe altele.

1. Istoria Iranului este aceea de a fi una dintre cele mai vechi civilizatii continue din lume. Asiaticii centrali au migrat pe aceste meleaguri, apoi, intre anii 530-330 i.Hr. Cyrus cel Mare a fondat primul Imperiu Persan. In perioada sa de glorie, acesta se intindea de la Europa de Est, in vest, pana in India, in est, si a fost cel mai mare imperiu din lume pana in acel moment al istoriei. A luat sfarsit cand a fost cucerit de Alexandru cel Mare in 330 i.Hr. Mausoleul de la Halicarnassus a fost construit in aceasta perioada. A fost una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.

2. Din 323 i.Hr. Iranul a fost condus de Dinastia Seleucida si apoi de Imperiul Partian. Apoi, sub Dinastia Sassanida, a devenit cel de-al doilea Imperiu Persan pentru urmatoarele patru secole.

3. Cand arabii rasidani au cucerit Imperiul in anul 637 d.Hr., islamul a devenit religie de stat, iar tara si poporul sau au contribuit major la Epoca de Aur a islamului prin numerosii lor savanti, artisti, oameni de stiinta si ganditori.

4. In 1501, ascensiunea dinastiei Safavidilor a stabilit cel de-al treilea Imperiu Persan. Islamul siitic de tip Twelver a fost stabilit ca religie oficiala, schimband pentru totdeauna istoria iraniana si musulmana. Iranul de astazi este, ca urmare, singura natiune siitica oficiala din lume.

5. Qajarii au domnit pentru urmatorul secol si un sfert (1796-1925). Conflictele cu Rusia si ocuparea teritoriului in timpul Primului Razboi Mondial in acesti ani au dus la pierderi semnificative de teritoriu, la schimbari demografice enorme si la erodarea suveranitatii nationale. Toate tulburarile au dus la stabilirea in 1906 a unei monarhii constitutionale, a unui corp legislativ si a unei Constitutii care recunostea oficial toate cele trei religii minoritare majore.

6. Pana in 1921, Reza Khan din dinastia Pahlavi a condus dupa rasturnarea dinastiei Qajar. El fusese prim-ministru si a devenit noul sah al Iranului. In 1941, a fost fortat sa abdice in favoarea fiului sau, Mohammed Reza Pahlavi, care a stabilit o ruta de aprovizionare masiva cunoscuta sub numele de Coridorul persan, care va servi pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Criza iraniana din 1946 a dizolvat doua state marioneta pe care Rusia a incercat sa le infiinteze in Iran si a fortat retragerea acestora. Persia si Iran au fost folosite in mod interschimbabil ca nume al tarii, dar in 1935 Iranul a ales sa foloseasca oficial doar Iran.

7. Mohammad Mosaddegh a fost ales prim-ministru si a fost enorm de popular pentru nationalizarea industriei petroliere a tarii, plus rezervele lor de petrol. Din nefericire, Statele Unite si Marea Britanie au pus in aplicare Operatiunea Ajax pentru a-l rasturna pe el si guvernul sau. Ei au fost recompensati de sah cu 40% din industria petroliera. Sahul si SUA au intrat intr-o relatie care a durat zeci de ani, in timp ce poporul iranian a dezvoltat o neincredere fata de SUA.

8. In mod public, Sahul a modernizat Iranul si a incercat sa il mentina ca un stat pe deplin secular; in secret, arestarile si tortura pentru a zdrobi orice opozitie politica au fost efectuate de catre SAVAK, politia sa secreta. Unul dintre cei arestati a fost ayatollahul Ruhollah Khomeini, care a fost un critic foarte vocal al Revolutiei Albe a sahului si un denuntator al guvernului. Cand a fost eliberat in 1964, a criticat guvernul american, iar sahul l-a exilat. A ajuns in Franta.

9. Cresterea brusca a pretului petrolului din 1973 a inundat tara cu valuta straina, a creat o inflatie ridicata, apoi recesiune economica cu somaj ridicat. Poporul a inceput sa se organizeze si au fost lansate proteste impotriva regimului sahului. In cele din urma, demonstratiile si grevele au paralizat tara. Sahul a fugit, iar Khomeini s-a intors pentru a forma un nou guvern. In 1979, Iranul a devenit oficial o republica islamica cu o constitutie teocratica.

10. Au inceput revolte impotriva noului guvern, dar acesta a epurat opozitia politica neislamista. Mii de persoane au fost executate. 11. In noiembrie 1979, un grup de studenti a ocupat ambasada SUA si a luat-o ostatica pe aceasta si pe cei 52 de americani aflati in ea. Acestia au cerut intoarcerea sahului pentru a putea fi judecat, dar SUA nu au fost de acord. Ostaticii au fost eliberati in ziua inaugurarii presedintelui Reagan.

11. Razboiul dintre Irak si Iran din 1980-1988 a dus la milioane de victime si miliarde de dolari in daune si distrugeri, fara castiguri reale de ambele parti ale conflictului. Acesta a fost declansat de dictatorul irakian Saddam Hussein. A fost incheiat prin acceptarea Rezolutiei 598 a ONU.

12. Presedintele Akbur Rafsanjani s-a concentrat pe reconstructia economiei iraniene dupa razboi. 13. Ayatollahul Khomeini a murit in 1989. In 1997, Mohammad Khatami a devenit presedinte, iar guvernul sau a incercat fara succes sa faca tara mai democratica.

13. Madmoud Nmadinijad a fost presedinte in perioada 2005-2013. Guvernul sau a fost controversat pentru pozitia sa privind dezvoltarea nucleara, drepturile omului si distrugerea Israelului. Opiniile sale l-au indepartat atat de lumea islamica, cat si de cea occidentala, fiind o figura controversata. Protestele studentesti impotriva guvernului sau au fost rapid si ferm reprimate.

14. Hassan Rouhari a devenit presedinte al Iranului in 2013. Dupa ani de negocieri, mai multe tari importante au ajuns la un acord cu Iranul privind activitatea nucleara in 2015.

15. O ruptura serioasa cu Arabia Saudita in 2016 a dus la o intrerupere a relatiilor diplomatice. 16. Sanctiunile economice pe care ONU le-a mentinut ani de zile impotriva Iranului sunt ridicate in acest an.

16. Iranul este o tara multiculturala, formata din diverse grupuri etnice si religioase. Majoritatea populatiei este formata din musulmani siiti (85 %). Acestia sunt unificati prin cultura iraniana. Pe locul al doilea si al treilea ca populatie se afla azerii si kurzii.

17. Denumirile Iran si Persia sunt inca interschimbate in contexte culturale, dar Iran este intotdeauna folosit in contexte politice. 18. Persana, sau farsi, este limba oficiala, desi exista numeroase alte dialecte vorbite in diferite regiuni. Turca azera este a doua cea mai raspandita limba vorbita in Iran.

18. Bogata mostenire culturala a Iranului este indicata partial de cele 21 de situri din patrimoniul mondial UNESCO. Acesta este al treilea cel mai mare numar de situri dintr-o tara din Asia.

19. Aproximativ 90-95% din populatia Iranului este de religie siitica Twelver, care este religia de stat. Pana la opt la suta din populatie este formata din musulmani sunniti.

20. Cea mai mare populatie evreiasca din Orientul Mijlociu, in afara Israelului, traieste in Iran. Iudaismul, crestinismul, musulmanii sunniti si zoroastrismul sunt toate recunoscute oficial de guvernul iranian si au locuri rezervate in Parlament. Cu toate acestea, credinta Baha’i este persecutata si i se refuza drepturi si libertati civile.

21. Inainte ca sahul sa fie alungat de la putere, cultura iraniana era destul de occidentalizata. Acum este extrem de conservatoare din punct de vedere religios. In timpul sahului, iranienii adorau filmele occidentale, in special cele americane. Acum, acestea sunt interzise de ayatolah pentru ca glorifica acel stil de viata occidental, dar iranienii le urmaresc in continuare, creand o industrie uriasa de contrabanda care atrage sanctiuni severe daca autorul este prins. Televiziunile prin satelit sunt interzise in toate gospodariile din acelasi motiv.

22. Regulile religioase dicteaza, de asemenea, formele de imbracaminte. Este ilegal ca barbatii sa poarte pantaloni scurti si le este interzis sa poarte cravate. Femeile nu pot purta costume de baie atunci cand sunt barbati prin preajma. Toate femeile, autohtone sau in vizita, cu varsta de peste noua ani trebuie sa poarte hijab atunci cand se afla in public.

23. Conform constitutiei tarii, femeile sunt gospodine si mame si trebuie sa aiba permisiunea barbatului care conduce gospodaria daca doresc sa lucreze in afara acesteia. Femeile si barbatii sunt separati in autobuzele urbane si in scoli, iar femeile nu pot aparea in public cu un barbat decat daca acesta este fie un membru al familiei, fie sotul ei. Femeile au unele libertati pe care cei din Arabia Saudita nu le au: ele pot conduce, vota si pot merge la facultate.

24. Fetele pot fi casatorite la varsta de 13 ani, iar baietii la 15 ani. Iranienii pot vota la 15 ani. Poligamia este legala in Iran, dar limita este de patru sotii. Odata ce o fata este casatorita, ea nu mai poate merge la liceu.

25. Educatia de la gradinita pana la liceu este supravegheata de Ministerul Educatiei. Ministerul Stiintei si Tehnologiei supravegheaza invatamantul superior. 26. Rata de alfabetizare a adultilor din Iran este de 93%, in crestere de la aproape 37% in 1976. 26. Fesenjan este un fel de mancare gastronomica din carne si fasole cu sos de nuca, servit cu ceapa prajita deasupra. Se serveste cu orez.

26. Bucataria iraniana beneficiaza de influenta tuturor culturilor si grupurilor etnice diferite din creuzetul sau. Ierburile sunt folosite pentru condimente, impreuna cu fructe precum cozonacul, prunele, prunele uscate, rodiile, caisele si stafidele. Iranianul este caviar este, de asemenea, renumit. Iranienii iau masa pe perne pe podea; nu au mese si scaune.

27. Iranienii mananca iaurt simplu la pranz si la cina, deoarece este un aliment de baza in alimentatia tarii. Multi il considera un aliment miraculos si se refera la el ca la „laptele persan”. Ei il folosesc pentru a trata ulcerele si pentru a ameliora arsurile solare. Au, de asemenea, o bautura racoritoare populara facuta din el.

28. Poezia este foarte populara si speciala pentru poporul iranian. Toti pot recita o parte dintr-un poem preferat. Poeti occidentali faimosi au fost influentati de poezia persana, de la Ralph Waldo Emerson la Wolfgang Von Goethe.

29. Iranienii sunt cunoscuti pentru frumoasele lor covoare persane tesute de mai bine de 2.500 de ani. Tesatorii vor face adesea o greseala intentionata in tesatura pentru a arata credinta lor ca „numai Dumnezeu este perfect”.

30. Cultura persana este renumita pentru gradinile frumoase. Cuvantul „paradis” provine dintr-un cuvant persan care inseamna „gradina inchisa”.

31. Polo a fost creat in Iran si jucat ca antrenament pentru cavalerie inca din secolul al VI-lea i.Hr. 32. Fotbalul este cel mai popular sport, iar echipa nationala a Iranului se afla pe primul loc in Asia. 32. Luptele libere sunt considerate in mod traditional ca fiind sportul national al Iranului, iar iranienii au castigat multe medalii olimpice.

32. Deoarece Federatia Internationala a Asociatiei de Fotbal (FIFA) a interzis hijab-ul in 2007, echipa de fotbal feminin din Iran nu a putut juca intr-un meci de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2012.

33. Prima zi de primavara este o zi festiva, cu ospete uriase. Mamele mananca cate un ou fiert tare pentru fiecare copil pentru a-si reprezenta copiii. Ele pun masa cu sapte obiecte care incep cu litera „s” in farsi, limba lor materna.

34. Deoarece practica iraniana de ospitalitate sau civilizatie T’aarof, care este destul de diferita in ceea ce priveste tot ceea ce sunt obisnuiti occidentalii, poate fi o sursa de situatii stanjenitoare intr-un cadru social, este important ca vizitatorii sa invete cate ceva despre aceasta inainte de a calatori in Iran. De exemplu, deoarece iranienii se prefac ca nu vor sa fie platiti pentru marfa lor, trebuie sa insistati intotdeauna sa platiti in restaurante, pentru cursele cu taxiul si in magazine.

35. Odata ce v-ati obisnuit, veti descoperi ca poporul iranian este destul de prietenos, cald si generos pana la refuz.

36. Aproape 70 la suta din populatia Iranului are sub 30 de ani.

37. In Iran sunt disponibile casatorii pe termen scurt. Acestea se numesc Sigheh si pot dura de la cateva ore la cativa ani. Ele au fost instituite pentru a indeplini functia de intalniri si pentru a rezolva problema protejarii femeilor in vederea casatoriei in cazul in care practicau sex premarital. Pierderea virginitatii, in caz contrar, face ca o femeie sa fie practic necasatorita.

38. Educatia a fost intotdeauna importanta in cultura persana si este importanta in Iran. Multi oameni au doctorate. Aproximativ 70 % dintre studentii la stiinte si inginerie sunt femei. Se crede ca lipsa divertismentului disponibil si cenzura internetului lasa educatia ca singura iesire a mintii.

39. Fetele iraniene folosesc mult machiaj si toata lumea acorda multa atentie nasului. De fapt, operatiile la nas sunt destul de frecvente.

40. In Iran traiesc multe grupuri de oameni nomazi, desi nimeni nu stie exact cati dintre ei cutreiera tara. Ultimul recensamant al popoarelor nomade a avut loc in urma cu 30 de ani, iar la acel moment acestea numarau peste 1 milion de persoane.

41. Rata somajului in cazul femeilor este aproape dubla fata de cea a barbatilor iranieni.

42. Sanctiunile ONU impotriva Iranului, desi au fost ridicate recent, au afectat profund economia acestui stat in ultimul deceniu sau chiar mai mult.

43. In ciuda interdictiei oficiale privind alcoolul, alcoolul de contrabanda este o industrie care aduce aproximativ 700 de milioane de dolari anual. Exista, de asemenea, o uriasa industrie interna de contrabanda. Consumul de alcool a devenit o problema atat de mare incat, in 2015, sistemul politic a deschis 150 de centre de tratament pentru abordarea problemei in crestere.

44. Din punct de vedere economic, somajul, inflatia si lipsa de locuinte ii impiedica pe oameni sa se casatoreasca pana cand vor avea suficienti bani pentru a-si permite acest lucru. Pentru a ajuta si a combate aceasta tendinta, a fost creat un fond de 720 de milioane de dolari pentru a oferi imprumuturi pentru casatorie, pentru a-i ajuta pe oameni sa se casatoreasca mai repede.

45. Rata somajului in cazul femeilor este aproape dubla fata de cea a barbatilor iranieni.

46. Chiar daca sexul homosexual are potentialul de a fi pedepsit cu moartea in Iran, operatiile de schimbare de sex sunt legale si adesea finantate de stat. Iranul este pe locul al doilea, dupa Thailanda, ca fiind capitala mondiala a schimbarii de sex.

47. Pisica persana provine din Persia antica si este una dintre cele mai vechi rase din lume. Acestea proveneau de pe platourile inalte, unde blana lor lunga si pufoasa le proteja de frig. Au fost aduse in Europa de comerciantii italieni in secolul al XVII-lea, unde au devenit rapid un simbol exotic al statutului social.

48. Iranul are o problema acuta cu poluarea aerului si a apei in orasele sale.

49. Unul dintre triburile medilor din Iranul din secolul al VI-lea i.Hr. a fost cel al magilor, care erau preoti zoroastrieni. Cei mai faimosi dintre ei au fost cei trei magi care l-au vizitat pe copilul Hristos in povestea Nasterii Domnului. Marco Polo a afirmat ca le-a vizitat mormintele in ceea ce astazi este Teheran.

50. Tot in Iran sunt ingropati si regina Estera si Daniel, de asemenea din povestile din Biblie.

51. Iranul este singura tara care are atat o coasta la Oceanul Indian, cat si una la Marea Caspica.

52. Timp de 30 de ani, cel mai mare aeroport din Iran a avut o stea a lui David incorporata in acoperisul sau nedescoperit. Apoi a fost reperata de Goggle Earth.

53. Hashishin a fost un grup de ucigasi de elita din secolele al XI-lea si al XII-lea care credea ca uciderea membrilor proeminenti ai dusmanilor lor era mai buna decat sa mearga la razboi, unde ar fi fost ucisi mii de oameni. Isi ucideau doar tintele si nu si pe trecatorii nevinovati. Termenul „asasin” in limba engleza a ajuns sa se refere la o persoana care comitea doar crime de profil.

54. Tezaurul Bijuteriilor Nationale din Teheran gazduieste unele dintre cele mai extravagante, scumpe si unice bijuterii din lume. O estimare completa a valorii intregii colectii nu a fost niciodata finalizata din cauza raritatii multor pietre pretioase.

55. Desi internetul este cenzurat in Iran, tinerii din aceasta tara au gasit o modalitate de a scrie oricum pe blog. Exista peste 700.000 de bloguri persane, cele mai multe dintre ele avand sediul in Iran, ceea ce face ca persana sa fie a doua cea mai populara limba in blogosfera internationala.

Add Comment