Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
54 Lucruri Despre Oman – Topist.ro

54 Lucruri Despre Oman

steag Oman

Oman, oficial Sultanatul Oman, este o tara araba situata pe coasta de sud-est a Peninsulei Arabice, in vestul Asiei. Are o suprafata totala de 309.500 km patrati. Muscat este capitala si cel mai mare oras al sau. Araba este limba oficiala a Omanului. Rialul (OMR) este moneda sa oficiala. Tarile sale de frontiera terestra sunt Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Yemen. In 2010, Omanul a fost clasat ca fiind cea mai imbunatatita natiune din lume in ultimii 40 de ani.

Sultanul Omanului este seful Statului Major al fortelor armate, presedintele Bancii Centrale, ministrul apararii si ministrul afacerilor externe. Legea Sharia este sursa intregii legislatii din Oman, iar autoritatea sultanului este inviolabila. Haideti sa exploram mai multe despre Oman cu aceste fapte interesante.

1. Sultanul din Oman – sultanul Qaboos Bin Said – a fost cel mai longeviv conducator din Orientul Mijlociu in momentul mortii sale. Nascut la 18 noiembrie 1940, el a fost persoana care a stat la baza modernizarii Omanului. A preluat controlul Sultanatului Oman in 1970, la 23 iulie. A murit la 10 ianuarie 2020. Haitham bin Tariq Al Said, varul lui Qaboos Bin Said, este actualul sultan al Omanului.

2. Comertul cu peste, curmale si unele produse agricole, impreuna cu turismul, formeaza o parte semnificativa a economiei Omanului. In timp ce vecinii sai (Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Yemen) sunt economii dependente exclusiv de petrol.

3. Oman este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de oameni de pe planeta. Se estimeaza ca oamenii traiesc in aceasta tara de cel putin 106.000 de ani.

4. Este, de asemenea, cel mai vechi stat independent din lumea araba.

5. Aproximativ 75% dintre oamenii care traiesc in Oman sunt musulmani.

6. Prima universitate din Oman, Universitatea Sultan Qaboos, a fost deschisa in 1986.

7. Conform recensamantului din 2014, populatia expatriata din Oman reprezinta 43,7% din populatia totala a tarii.

8. Omanul are o rata de alfabetizare de 91,1%.

9. Un oras numit „Bahla” din Oman este cunoscut ca fiind centrul pentru olarit.

10. Pasari de pe trei continente – Asia, Europa si Africa – pot fi vazute in Oman. Omanul a fost numit „cel mai bine pastrat secret din lumea observarii pasarilor”.

11. Turnul cu ceas din Muscat este cel mai vechi monument din Omanul modern.

12. In conformitate cu „Legea fundamentala a statului” din Constitutia din 1996, Omanul este o monarhie absoluta (sultanat).

13. Simbolul national al Omanului are o pereche de Khanjars incrucisati. Acest simbol este folosit si pe steagul national si pe alte logo-uri guvernamentale. Este un simbol al barbatiei si al curajului. Daca sunteti interesat sa cumparati unul, un khanjar adevarat va poate costa 500 OMR.

14. Oman este, de asemenea, membru al Organizatiei Natiunilor Unite si al Ligii Arabe.

15. In Oman, aproape toate semnele si scrierile apar atat in araba, cat si in engleza.

16. Petrolul si gazele sunt principalele articole de export ale Omanului, in timp ce cuprul este, de asemenea, exportat in cantitati limitate.

17. Interesant este ca Oman este literalmente o tara fara terorism. O alta tara in care terorismul este inexistent este Qatar – asa cum reiese din raportul Global Terrorism Index (GTI).

18. Credeti sau nu, Oman este o tara in care criminalitatea este, de asemenea, aproape inexistenta.

19. Oman produce un numar impresionant de 900.000 de barili de petrol pe zi.

20. Omanezii sunt, de asemenea, creditati ca fiind cei mai mari constructori de nave din lume.

21. In afara de localnicii din Oman, ceilalti locuitori ai tarii sunt din India, Pakistan si Sri Lanka.

22. Mountain Dew este cea mai bine vanduta bautura din Oman.

23. Si ati fi uimit sa aflati ca produsele Coca-Cola nu se gasesc din abundenta in tara. Acest fapt semnifica din nou dragostea oamenilor din Oman pentru Mountain Dew.

24. Vreti sa economisiti ceva la taxe? S-ar putea sa doriti sa lucrati in Oman. Pentru ca Omanul nu percepe impozit pe venit. Cu toate acestea, o suma mica din veniturile lucratorilor este platita pentru securitatea sociala.

25. Omanezii se numara, de asemenea, printre cei mai buni crescatori de cai arabi. Caii lor sunt vanduti la preturi mari in intreaga lume.

26. Daca doriti sa cumparati alcool in Oman, trebuie sa aveti o licenta pentru a cumpara astfel de bauturi. In plus, omanezii au voie sa cheltuiasca cel mult 10% din venitul lor lunar pe alcool.

27. Pana in 1970, nu existau hoteluri in tara. Dar astazi exista sute de hoteluri. Turismul este o industrie majora in Oman.

28. In vremurile anterioare, Omanul facea multi bani din comertul cu tamaie.

29. Inainte ca islamul sa ajunga in Oman, omanezii practicau ibadismul. Oamenii care apartineau acestei secte practicau austeritatea si toleranta.

30. Este o traditie in Oman sa intampini un vizitator cu un bol de curmale, qahwa (cafea cu cardamom) si fructe.

31. Muscat, capitala Omanului, a fost ocupata de portughezi pentru o perioada de 140 de ani (1508-1648). Dupa portughezi, otomanii au preluat controlul asupra Omanului, pentru ca apoi sa fie alungati de actuala linie de sultani de frunte. Cu toate acestea, a fost din nou ocupat pentru scurt timp de Persia, dar in cele din urma (Oman) a reusit sa se elibereze. In aceasta perioada, tara era cunoscuta si sub numele de Muscat si Oman.

32. Palmierii de curmale sunt serviti cu cafea in mai multe hoteluri din Oman.

33. In cultura Omanului, Ramadanul (luna postului) si alte festivaluri islamice sunt foarte importante.

34. Femeile poarta hijab si abaya. Majoritatea femeilor nu isi acopera capul in birouri. De asemenea, ele poarta rochii viu colorate in timpul festivalurilor, cum ar fi Eid.

35. Barbatii din Omani poarta-Dishdasha- o rochie lunga pana la glezna.

36. Localnicii fumeaza shisha traditionala. Acestea sunt cunoscute si sub numele de narghilea sau hubbly bubbly. Cu toate acestea, numele lor propriu este nargile.

37. Saptamana in Oman se incheie vineri. Omanezii se bucura de zilele de joi si vineri din plin. In anii urmatori, ei planuiesc sa isi mute weekend-urile in zilele de vineri si sambata.

38. Souq-ul pentru femei este o piata in aer liber sau un cartier comercial din orasele din Asia de Vest si din Africa de Nord. (Termenul persan echivalent este „bazar” – Wikipedia.org) Are loc in fiecare miercuri in orasul Ibra. Numai femeile au voie sa participe la aceasta piata in aer liber. Femeile vand si cumpara o varietate de lucruri, inclusiv bijuterii si mirodenii.

39. Cea mai mare moschee din Oman – Marea Moschee Sultan Qaboos – a fost construita din 300.000 de tone de gresie indiana. Constructia moscheii a durat sase ani si patru luni pentru a fi finalizata. Ea se afla in Muscat.

40. Usile impodobite, decorate si brodate sunt comune in Oman, oferind o atractie populara pentru vizitatori.

41. Hipnotizat de aceste fapte interesante despre Oman? Vreti sa vizitati tara? Luati aminte: iarna este cea mai buna perioada pentru a vizita aceasta tara araba.

42. Cu exceptia orasului Muscat, femeile din Oman nu sunt usor de vazut pe strazi. Femeile din Oman sunt, in general, obligate sa stea acasa si sa aiba grija de gospodarie – cu exceptia unei zile.

43. Femeile din Oman poarta masti si burqa in functie de conditiile meteorologice si de tribul lor. Cu toate acestea, este posibil sa nu gasiti nicio femeie fara val.

44. In Oman este un obicei ca femeile sa se intalneasca cu alte femei cu ocazia unei nasteri in familie. In timp ce in momentul unui deces, barbatii sunt cei care asista la inmormantarea propriu-zisa a unui cadavru.

45. In Oman nu se consuma carne de porc, deoarece este interzisa in islam.

46. Masa principala a zilei se consuma la inceputul sau la mijlocul dupa-amiezii. Aceasta consta, de obicei, intr-o portie mare de orez si un sos facut din rosii si peste sau carne.

47. Barbatii poarta turbane si bonete care sunt in general brodate.

48. Omanul are, de asemenea, una dintre cele mai vechi piete din lume – The Mutrah Souq. Aceasta piata are atat de multe magazine mici si colorate de unde puteti cumpara bukhoor, tamaie (o rasina aromatica folosita la tamaie si parfumuri), khanjars de argint, bijuterii si multe alte articole exotice.

49. Insula Telegrafului – o insula nebuna, care este cunoscuta si sub numele de Jazirat al Maqlab in Oman – a fost folosita ca avanpost de telegraf pentru comunicatii importante intre Marea Britanie si India intre 1864 si 1869. Caldura apasatoare si atmosfera singuratica i-au innebunit pe soldati atunci cand au fost stationati pe insula de marimea unui teren de fotbal. Astfel, avanpostul a fost abandonat la mijlocul anilor 1870.

50. Mai mult de 100 de morminte, toate in forma de stupi de albine, se ridica contondent pe varfurile dealurilor din nordul Omanului. Se estimeaza ca aceste morminte dateaza din perioada 3000-2000 i.Hr.

51. In 1988, aceste morminte au fost declarate sit al Patrimoniului Mondial. Impreuna, aceste morminte formeaza una dintre cele mai mari necropole preistorice (o intindere de teren folosita pentru inmormantari) din lume.

52. Majoritatea monumentelor din Oman au fost construite cu pietre taiate regulat.

53. Broastele testoase migratoare. Mii de broaste testoase migreaza in fiecare an pe coasta Omanului. Daca sunteti interesat sa urmariti eclozarea testoaselor, ati putea vizita Ras Al Jinz, care este una dintre locatiile principale pentru observarea testoaselor. Acolo, aveti sansa de a vedea diferite specii de testoase, printre care broasca testoasa verde, broasca testoasa si broasca testoasa cu piele.

54. O componenta a celui mai valoros parfum din lume – Amouage – este produsa si comercializata in Oman. Este cunoscuta sub numele de tamaie si este disponibila in forma sa cea mai pura pentru a fi achizitionata la pretul de 50 OMR pe punga.

Add Comment