50 Lucruri Despre Spania

Spania

Aproape toata lumea din lume a auzit de Spania.

Spania se afla in Europa si, in perioada coloniala, a cucerit o mare parte din lume.

Dar v-ati intrebat vreodata cum de o tara atat de mica a influentat atat de mult lumea?

Iata 50 de fapte fantastice care te vor lasa fascinat de Spania:

 1. Spania are o suprafata de 195.364 mile patrate (505990,437 kilometri patrati), ceea ce este doar putin mai mare decat statul California.
 2. Numele Spaniei in limba spaniola este España.
 3. Se crede ca numele España, provine de la cuvantul Ispania, care inseamna iepure. Acest nume a fost dat tarii in jurul anului 300 i.Hr. de catre cartaginezi.
 4. Desi ati putea crede ca Barcelona este agitata capitala Spaniei, nu este asa. Madrid este capitala Spaniei.
 5. Spania este a doua tara ca marime din UE.
 6. Familia regala spaniola, cunoscuta sub numele de familia Bourbon, domneste din anii 1700.
 7. Spania este considerata o tara veche, dar a fost fondata oficial abia la 6 decembrie 1978.
 8. Regatul Spaniei este denumirea sa oficiala.
 9. Imnul national spaniol, numit Marcha Real, este 1 dintre cele 4 din lume care nu are versuri.
 10. Spaniola este a doua cea mai populara limba vorbita in lume. Cu o pondere de 5,85%, din populatia lumii, aproximativ 442 de milioane de persoane o vorbesc in 2020.
 11. Steagul spaniol este galben, cu o banda orizontala rosie in partea de jos si de sus si cu o stema in partea stanga a steagului.
 12. Nu exista legi impotriva nuditatii in locuri publice, desi aceasta este inca considerata nepotrivita in anumite locuri, iar unele zone, precum Barcelona, au interzis nuditatea pe strazi.
 13. In Spania, nu exista zana Maseluta! In schimb, atunci cand pierd un dinte, il pun sub perna pentru ca un soricel numit Ratoncito Pérez sa il colecteze. Personajul a aparut la Madrid in 1894 si este un personaj popular in cadrul culturii hispanice.
 14. Animalul national al Spaniei este Taurul; acest lucru reprezinta dragostea lor pentru luptele cu tauri.
 15. Din cauza bunastarii animalelor, luptele cu tauri sunt interzise in majoritatea tarilor, dar sunt inca LEGALE in majoritatea regiunilor Spaniei.
 16. La Plaza de Toros de Las Ventas del Espiritu Santo, cunoscuta si sub numele scurt de La Ventas, a fost principala arena din Madrid folosita pentru luptele cu tauri. Dar acum este un muzeu si este folosita pentru a organiza concerte.
 17. La Ventas din Madrid este a treia cea mai mare arena de lupte cu tauri din lume, cea mai mare fiind in Mexico City, Mexic, iar a doua ca marime in Venezuela.
 18. Un alt sport legat de tauri se numeste „alergarea taurului”. Aceasta are loc o data pe an in majoritatea oraselor din Spania si presupune sa se dea drumul intre 6 si 10 vite sau tauri pe un traseu, creat de strazi sectionate.
 19. Paella este originara din Valencia, in Spania, si era preparata initial cu iepuri, melci si legume.
 20. Exista multe feluri de mancare nationale, dar cea mai cunoscuta este omleta spaniola sau Tortilla España in spaniola.
 21. Un desert national al Spaniei este Flanul spaniol si a fost creat pentru prima data in 1518.
 22. Spania produce aproape jumatate din uleiul de masline din lume, deoarece exista peste 250 de milioane de maslini crescuti in intreaga tara.
 23. Muntele Teide este cel mai inalt munte spaniol, asezat la 3.718 metri (12.198 picioare). Acesta este situat pe insula Tenerife, in Insulele Canare.
 24. Cel mai inalt munte din Spania continentala este situat in sud-estul tarii si se numeste Mulhacén. Acesta poate fi gasit in lantul muntos Sierra Nevada si are o inaltime de 3.478 de metri (11.413 picioare).
 25. Cel mai lung rau din Peninsula Iberica incepe in Spania. Se numeste raul Tagus si are o lungime de 1.007 kilometri (626 mile). 445 mile (716 kilometri) din el traverseaza Spania si apoi, de-a lungul granitei, ajunge in Portugalia.
 26. Floarea nationala a Spaniei este garoafa rosie, cunoscuta sub numele de Clavel in spaniola si este cultivata in sudul Spaniei, in Andaluzia si Aragon.
 27. In Spania exista un numar impresionant de 47 de locatii care sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO.
 28. Cel mai vechi restaurant oficial din lume, conform Cartii Recordurilor Guinness, se afla in Madrid. Acesta functioneaza din 1725 si se numeste Sobrino de Botin.
 29. Cea mai veche cladire care poate fi gasita in Spania este Palatul Santa Maria del Naranco, Biserica Sfanta Maria in limba engleza, care a fost construita in anul 848.
 30. In fiecare an are loc un festival numit La Tomatina. Este festivalul rosiilor, iar strazile se transforma intr-o uriasa lupta culinara cu rosii.
 31. Pe insula spaniola Lanzarote, in Parcul National Timanfaya, exista un restaurant numit El Diablo, care foloseste chiar vulcanul pentru a frige mancarea. Exista un gratar special construit deasupra uneia dintre gaurile vulcanului.
 32. Primul tip de pana de pana care a fost folosit a fost in Sevilla, Spania, in jurul anilor 600-1800 d.Hr.
 33. In 1535, Guglielmo de Lorena a inventat primul clopot de scufundare din istorie, care va duce la progrese considerabile ale lumii scufundarilor.
 34. Spania a produs unii dintre cei mai faimosi artisti din lume, de la Pablo Picasso la Salvador Dali.
 35. Primul roman modern din toate timpurile, intitulat „Don Quijote”, a fost scris de scriitorul spaniol Miguel de Cervantes. Prima parte a romanului a fost publicata in 1605.
 36. Arnold de Villanova, nascut in Spania in jurul anului 1240, a fost prima persoana care a descoperit monoxidul de carbon.
 37. Un inginer spaniol pe nume Manuel Jalón Corominas a inventat primul mop si prima galeata in 1956.
 38. In Spania traiesc singurele maimute din Europa. Macacii de Barbaria pot fi gasiti in Gibraltar, care, desi este un teritoriu britanic de peste mari, este situat in extremitatea sudica a Spaniei.
 39. Intre partea continentala a Spaniei si insulele spaniole exista pana la 9.000 de specii de plante vasculare, ceea ce o face tara cu cea mai mare diversitate din Europa.
 40. Doar 25% dintre speciile de plante care se gasesc in Spania sunt native.
 41. Spania gazduieste multe animale indigene, cum ar fi linxul iberic, lupul iberic, rasul spaniol si porcul iberic.
 42. Porcul iberic este cel mai bine cunoscut pentru carnea sa. Acesta este folosit pentru a face sunca Serrano, iar cea mai buna sunca Serrano provine de la porcii care sunt hraniti doar cu o dieta de ghinde.
 43. In 1990 a fost infiintat Consorcio del Jamón SerranoEspañol, Consortiul spaniol al jambonului Serrano in limba engleza. Scopul a fost acela de a reuni exportatorii si producatorii de sunca Serrano pentru a se asigura ca se produce numai sunca Serrano spaniola de cea mai buna calitate.
 44. Tapas; conceptul de mici feluri de mancare pentru a insoti alcoolul a fost inventat in Spania.
 45. Legenda spune ca, atunci cand regele Alfonso al X-lea s-a imbolnavit grav, nu a putut digera decat cantitati mici de mancare alaturi de un pahar de vin. Dupa ce si-a revenit, a emis o declaratie conform careia, de atunci incolo, toate hanurile puteau servi vin doar cu mancare.
 46. Chorizo este originar din Spania, nu din Mexic.
 47. Exista un cuvant in spaniola care clasifica toata carnea iberica maturata si invechita si este „Embutido”.
 48. Dansul Flamenco este o forma de arta care s-a nascut in Andaluzia, Spania, in secolul al XVIII-lea.
 49. Exista trei elemente care fac din Flamenco o arta si acestea sunt: cantecul, care in spaniola este „cante”, dansul „baile” si cantatul la chitara, care in spaniola este „guitarra”.
 50. Prima caramida a bazilicii La Basillica de La Sagrada Familia, cunoscuta in limba engleza ca bazilica Sfintei Familii, a fost pusa in 1882. Este inca in constructie (2020), ceea ce inseamna ca detine titlul de a fi cea mai lunga cladire construita.

Add Comment