Salata Iceberg este un ingredient comun, dar controversat. Desi este considerata un ingredient de baza pentru multe salate si sandvisuri clasice, a atras si critici din partea consumatorilor preocupati de nutritie, deoarece alte verdeturi, cum ar fi varza kale si spanacul, ocupa un loc central.
In ciuda faptului ca este etichetata ca o alternativa saraca in nutrienti la alte verdeturi, salata iceberg are mai multe beneficii si merita cu siguranta un loc intr-o dieta echilibrata. De fapt, este bogata in mai multe substante nutritive si poate contribui la imbunatatirea sanatatii oaselor, la imbunatatirea vederii si la accelerarea pierderii in greutate.
Asadar, este salata iceberg rea pentru tine? Continuati sa cititi pentru tot ce trebuie sa stiti despre aceasta populara frunza verde.
Ce este salata Iceberg?
Salata Iceberg este un tip de salata verde cunoscut pentru aroma sa usoara si textura crocanta. Are o culoare verde pal si un capatana rotunda care seamana foarte mult cu alte soiuri de salata, cum ar fi varza.
Datorita texturii sale crocante si a versatilitatii, este considerata de mult timp un aliment de baza pentru salate si este adesea folosita ca garnitura pentru burgeri, sandvisuri si wraps.
In ciuda reputatiei sale de ingredient lipsit de valoare nutritiva, contine mai multi nutrienti importanti si poate fi cu siguranta un adaos sanatos la dieta ta zilnica.
Date nutritionale
Desi exista o cantitate scazuta de calorii in salata iceberg, fiecare portie contine o buna bucata de fibre, vitamina K si vitamina A.
O ceasca (aproximativ 72 de grame) de salata iceberg maruntita contine urmatorii nutrienti:
10,1 calorii
2,3 grame de carbohidrati
0,6 grame de proteine
0,1 grame de grasimi
0,9 grame de fibre dietetice
17,4 micrograme de vitamina K
361 unitati internationale de vitamina A
20,9 micrograme de acid folic
0,1 miligrame de mangan
2 miligrame de vitamina C
102 miligrame de potasiu
Datele nutritionale ale salatei iceberg se mandresc si cu o cantitate mica de vitamina B6, fier si calciu.
Beneficiile salatei Iceberg
1. Favorizeaza pierderea in greutate
Deoarece fiecare portie contine o cantitate mica de calorii din salata iceberg, adaugarea acestui ingredient gustos la o dieta sanatoasa ar putea ajuta potential la promovarea pierderii in greutate.
De fapt, potrivit unui studiu publicat in Nutrition & Diabetes, cresterea consumului de fructe si legume a fost asociata cu o mai buna pierdere in greutate si pierderea de grasime, sugerand ca adaugarea de legume sanatoase – cum ar fi salata iceberg – in dieta dumneavoastra ar putea fi benefica daca doriti sa pierdeti in greutate.
2. Mentine oasele puternice
Unul dintre cele mai importante beneficii ale salatei iceberg este continutul sau de vitamina K. Desi este posibil sa fie cel mai bine cunoscuta pentru capacitatea sa de a mentine coagularea sanatoasa a sangelui, vitamina K joaca, de asemenea, un rol cheie in sanatatea oaselor.
Vitamina K este strans implicata in metabolismul osos si ajuta la cresterea nivelului unei proteine care este necesara pentru a mentine depozitele de calciu din oase. Potrivit unui studiu din 2003, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, un aport mai mic de vitamina K a fost asociat cu scaderea densitatii minerale osoase la femei, demonstrand de ce este incredibil de important sa includeti in dieta dumneavoastra o multime de alimente sanatoase cu vitamina K.
3. Inlocuitor cu continut scazut de carbohidrati
Daca urmati o dieta saraca in carbohidrati sau cetogenica, multe alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi painea, ambalajele si chiflele, sunt de obicei scoase de pe masa. Din fericire, salata iceberg are o textura crocanta si ferma, ceea ce o face un inlocuitor minunat cu continut scazut de carbohidrati pentru wraps, sandvisuri si burgeri.
Datorita cantitatii scazute de carbohidrati din salata iceberg, va puteti bucura in continuare de multe dintre alimentele dvs. preferate in cadrul unei diete cu continut scazut de carbohidrati, inlocuind-o cu salata iceberg. Nu numai ca va poate ajuta sa va tineti sub control consumul de carbohidrati, dar exista si o cantitate scazuta de calorii in salata iceberg, ceea ce poate contribui, de asemenea, la stimularea pierderii in greutate.
4. Sustine sanatatea ochilor
Frunzele verzi de salata iceberg sunt un mare aliment cu vitamina A, impachetand in jur de 7 la suta din valoarea zilnica recomandata in fiecare cana. Obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina A in dieta dumneavoastra este absolut esentiala pentru mentinerea unei vederi sanatoase si poate chiar ajuta la protejarea impotriva unor tulburari oculare.
Degenerescenta maculara, in special, este o afectiune comuna care se caracterizeaza prin deteriorarea maculei, care este portiunea centrala a retinei. Este considerata principala cauza a pierderii vederii si se crede ca are un impact asupra a aproximativ 10 milioane de americani, ceea ce reprezinta mai mult decat cataracta si glaucomul la un loc.
In plus fata de vitamina A, cercetarile sugereaza ca multi alti nutrienti care se gasesc in salata ar putea fi benefici pentru sanatatea ochilor. De exemplu, intr-un studiu, adultii in varsta care au luat un supliment care continea vitamina A, zinc, cupru, vitamina C si vitamina E au avut un risc cu 25% mai mic de a dezvolta degenerescenta maculara avansata legata de varsta pe o perioada de sase ani, datorita acestor vitamine pentru ochi.
Cum se compara cu alte tipuri de salata
Asadar, cum se compara salata iceberg cu alte verdeturi, cum ar fi beneficiile pentru sanatate ale varzei kale, rucola sau spanacului?
La fel ca alte tipuri de salata, salata iceberg este saraca in carbohidrati si calorii. De asemenea, ofera o bucata consistenta de fibre in fiecare portie, alaturi de alti micronutrienti importanti, precum vitamina K, vitamina A si vitamina C.
Cu toate acestea, principala diferenta dintre salata iceberg fata de varza si alte soiuri se reduce la continutul sau nutritional. De fapt, deoarece salata iceberg are un continut ridicat de apa, contine o cantitate mai mica de mai multe vitamine si minerale importante.
Atunci cand se compara valoarea nutritiva a salatei iceberg fata de cea romana, de exemplu, o singura portie de salata romana contine de 11 ori mai multa vitamina A, de cinci ori mai multa vitamina C si aproape de trei ori mai multa vitamina K. Intre timp, alte tipuri, cum ar fi spanacul si varza kale, sunt mai bogate in mangan, acid folic si magneziu.
Utilizari
Salata Iceberg este disponibila pe scara larga in majoritatea supermarketurilor si a magazinelor alimentare si poate fi gasita in sectiunea de legume alaturi de alte tipuri de salata, de asemenea.
Cautati un capatana de salata fara pete vizibile sau semne de deteriorare pe frunzele exterioare. Asigurati-va ca o spalati bine inainte de a o folosi si ca o pastrati la frigider pentru a-i prelungi cat mai mult durata de valabilitate.
Bineinteles, cel mai popular mod de a folosi salata este prin utilizarea ei ca baza pentru salate si acoperirea cu fructe, legume, nuci, seminte si dressinguri la alegere. De asemenea, o puteti amesteca cu alte verdeturi pentru a adauga putina varietate si culoare mesei dumneavoastra.
Salata Iceberg are o textura crocanta si crocanta, care functioneaza bine si ca inlocuitor pentru chiflele de burger si rulouri pentru a reduce continutul de carbohidrati din retetele dvs. preferate. Alternativ, incercati sa adaugati putina salata de ton, sandvisuri si boluri de cereale pentru a adauga cativa nutrienti in plus la preparatul dumneavoastra.
Cum se cultiva
Salata Iceberg este usor de cultivat, ceea ce o face o cultura populara atat pentru gradinarii incepatori, cat si pentru cei cu degete verzi.
Daca plantati in interior, incepeti prin a planta semintele intr-o tava putin adanca si acoperiti-le cu putin pamant de ghiveci. Asigurati-va ca plantati cu aproximativ sase pana la opt saptamani inainte de ultimul inghet de primavara pentru a asigura conditii optime de crestere.
Asezati tava la o fereastra sau intr-o zona unde poate primi zilnic aproximativ 12 ore de lumina solara si mentineti solul umed prin udare regulata.
Dupa sase-sapte saptamani, plantele pot fi transplantate afara. Asigurati-va ca plasati o umbra de protectie solara peste plante in primele zile, deoarece acestea pot putrezi sau se pot ofili pe vreme calda.
Odata ce s-a format capatana, puteti incepe sa recoltati salata. Recoltarea inainte ca capatana sa se infileteze sau sa apara o tulpina inflorita este esentiala pentru a preveni ca planta sa dezvolte un gust amar neplacut.
Riscuri si efecte secundare
Cu toate retragerile de salata iceberg care sunt anuntate constant – cum ar fi retragerea salatei din 2019 – multi oameni se intreaba: Este salata iceberg sigura? Spre deosebire de alte alimente, salata iceberg este aproape intotdeauna consumata cruda, ceea ce sporeste riscul de imbolnavire alimentara, deoarece gatitul poate ajuta la eliminarea multor agenti patogeni daunatori.
Produsele ambalate in pungi si pretaiate prezinta un risc mai mare de contaminare, motiv pentru care este adesea preferabil sa optati pentru salata cu frunze libere.
Unele persoane pot fi, de asemenea, alergice la salata, ceea ce poate provoca simptome severe, inclusiv anafilaxie. Daca resimtiti orice efect secundar negativ dupa ce ati consumat salata, intrerupeti imediat consumul si adresati-va medicului dumneavoastra.
In cele din urma, in timp ce salata iceberg se poate incadra cu siguranta intr-o dieta sanatoasa, este important sa retineti ca nu este la fel de densa in nutrienti ca alte tipuri de salata. Prin urmare, cel mai bine este sa o asociati cu o varietate de diferite frunze verzi si alte legume pentru a va ajuta sa va completati dieta.
Concluzie
- Desi a fost adesea criticata ca fiind o frunza verde saraca in nutrienti, salata iceberg contine mai multi nutrienti importanti si se poate incadra cu usurinta intr-o dieta echilibrata.
- De fapt, profilul nutritional al salatei iceberg este sarac in calorii, dar contine o cantitate buna de fibre, vitamina K, vitamina A si acid folic.
- Datorita continutului ridicat de apa si a valorii sale nutritive, aceasta poate contribui la cresterea pierderii in greutate, la promovarea rezistentei oaselor si la sustinerea unei viziuni sanatoase.
- Ca si alte tipuri de frunze verzi, salata iceberg este saraca in calorii si carbohidrati. Cu toate acestea, este, de asemenea, mai saraca in multe vitamine si minerale in comparatie cu soiuri precum varza kale, spanacul, rucola si romanita.
- Poate ca este cel mai bine cunoscuta ca baza pentru salate, dar poate fi schimbata si pentru chifle si wraps, folosita ca garnitura pentru sandvisuri sau prajita si servita ca o garnitura delicioasa.