Pana in prezent, exista peste 1.500 de studii care arata ca uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Utilizarile si beneficiile uleiului de nuca de cocos depasesc ceea ce majoritatea oamenilor realizeaza, deoarece uleiul de nuca de cocos – obtinut din copra sau din pulpa proaspata de nuca de cocos – este un adevarat superaliment.
Nu e de mirare ca arborele de cocos este considerat „copacul vietii” in multe locatii tropicale.
Uleiul de nuca de cocos se obtine prin presarea carnii uscate de nuca de cocos, numita copra, sau a carnii proaspete de nuca de cocos. Pentru a-l obtine, puteti folosi metoda „uscata” sau „umeda”.
Laptele si uleiul din nuca de cocos sunt presate, iar apoi se indeparteaza uleiul. Acesta are o textura ferma la temperaturi scazute sau la temperatura camerei, deoarece grasimile din ulei, care sunt in mare parte grasimi saturate, sunt alcatuite din molecule mai mici.
La temperaturi de aproximativ 25 de grade C, se lichefiaza. De asemenea, are un punct de fum de aproximativ 180 de grade, ceea ce il face o optiune excelenta pentru mancaruri sarate, sosuri si produse de patiserie.
Acest ulei este, de asemenea, usor de absorbit in piele datorita moleculelor sale de grasime mai mici, ceea ce il face un excelent hidratant pentru piele si scalp.
Nu exista nicio indoiala ca multi oameni sunt confuzi cu privire la faptul daca ar trebui sau nu sa consume ulei de cocos in mod regulat, mai ales dupa raportul din 2017 al Asociatiei Americane a Inimii (AHA) privind grasimile saturate, care a recomandat reducerea grasimilor saturate din alimentatie. Acest lucru nu inseamna ca oamenii ar trebui sa evite sa consume orice.
De fapt, Asociatia Americana a Inimii recomanda sa se limiteze la 30 de grame pe zi pentru barbati si 20 de grame pe zi pentru femei, ceea ce reprezinta aproximativ 2 linguri, respectiv 1,33 linguri de ulei de nuca de cocos.
In plus, ar trebui sa subliniem ca Asociatia Americana a Inimii a subliniat faptul ca nu trebuie sa evitam complet grasimile saturate, si asta pentru ca, de fapt, avem nevoie de ele. Aceasta actioneaza pentru a ne spori functia imunitara si pentru a proteja ficatul de toxine.
In timp ce AHA se concentreaza pe modul in care grasimile saturate pot creste nivelul de colesterol LDL, trebuie sa ne amintim ca uleiul de cocos functioneaza pentru a reduce inflamatia in mod natural. Reducerea inflamatiei ar trebui sa fie cel mai mare obiectiv de sanatate al tuturor, deoarece este cauza principala a bolilor de inima si a multor alte afectiuni.
Asadar, in ciuda intrebarilor legate de faptul ca uleiul de cocos este sau nu sanatos, sunt in continuare un mare sustinator al consumului acestuia pentru a reduce inflamatia, pentru a sustine sanatatea cognitiva si cardiaca si pentru a creste nivelul de energie.
Beneficiile uleiului de cocos
Conform cercetarilor medicale si a bazei de date cu nutrienti a Departamentului de Agricultura al SUA, beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos includ urmatoarele:
1. Ajuta la tratarea bolii Alzheimer
Digestia acizilor grasi cu lant mediu (MCFA) de catre ficat creeaza cetone care sunt usor accesibile de catre creier pentru energie. Cetonele furnizeaza energie creierului fara a avea nevoie de insulina pentru a transforma glucoza in energie.
Cercetarile au aratat ca, de fapt, creierul isi creeaza propria insulina pentru a procesa glucoza si a alimenta celulele cerebrale. Studiile sugereaza, de asemenea, ca, pe masura ce creierul unui pacient cu Alzheimer isi pierde capacitatea de a-si crea propria insulina, cetonele din uleiul de nuca de cocos ar putea crea o sursa alternativa de energie pentru a ajuta la repararea functiei cerebrale.
O analiza din 2020 evidentiaza rolul trigliceridelor cu lant mediu in prevenirea bolii Alzheimer, datorita proprietatilor neuroprotectoare, antiinflamatorii si antioxidante ale acestora.
2. Ajuta la prevenirea bolilor de inima si a hipertensiunii arteriale
Uleiul de cocos este bogat in grasimi saturate naturale. Grasimile saturate nu numai ca maresc colesterolul sanatos (cunoscut sub numele de colesterol HDL) din organism, dar ajuta si la transformarea colesterolului „rau” LDL in colesterol bun.
Un studiu randomizat incrucisat publicat in Evidence-based Complementary and Alternative Medicine a constatat ca un consum zilnic de doua linguri de ulei de cocos virgin la adulti tineri si sanatosi a crescut semnificativ colesterolul HDL. In plus, nu au fost raportate probleme majore de siguranta ale consumului zilnic de ulei de cocos virgin timp de opt saptamani.
Un alt studiu mai recent, publicat in 2020, a avut aceleasi rezultate si a concluzionat ca consumul de ulei de nuca de cocos duce la un nivel semnificativ mai ridicat de colesterol HDL decat uleiurile vegetale non-tropicale. Prin cresterea HDL in organism, acesta ajuta la promovarea sanatatii inimii si la scaderea riscului de boli de inima.
3. Trateaza infectiile urinare si renale si protejeaza ficatul
Uleiul de nuca de cocos este cunoscut pentru a elimina si imbunatati simptomele UTI si infectiile renale. MCFA-urile din ulei functioneaza ca un antibiotic natural prin intreruperea invelisului lipidic de pe bacterii si uciderea acestora.
Cercetarile arata, de asemenea, ca uleiul de nuca de cocos protejeaza in mod direct ficatul de daune.
Apa de cocos ajuta, de asemenea, la hidratare si sustine procesul de vindecare. Medicii au injectat chiar apa de cocos pentru a elimina pietrele la rinichi.
Nuca de cocos este un superaliment puternic, ceea ce este evident avand in vedere toate aceste beneficii extraordinare pentru sanatate ale uleiului de cocos.
4. Reduce inflamatia si artrita
Intr-un studiu efectuat pe animale in India, nivelurile ridicate de antioxidanti prezenti in uleiul virgin de cocos s-au dovedit a reduce inflamatia si a imbunatati simptomele artritei mai eficient decat medicamentele de top.
Intr-un alt studiu recent, s-a constatat ca uleiul de nuca de cocos care a fost recoltat doar cu caldura medie a suprimat celulele inflamatorii. Acesta a functionat atat ca analgezic, cat si ca antiinflamator.
5. Prevenirea si tratamentul cancerului
Uleiul de cocos are doua calitati care il ajuta sa lupte impotriva cancerului, inclusiv cetonele produse in ulei. Celulele tumorale nu sunt capabile sa acceseze energia din cetone si sunt dependente de glucoza.
Se crede ca o dieta ketogenica ar putea fi o posibila componenta pentru a ajuta pacientii cu cancer sa se recupereze.
A doua calitate este continutul de acizi grasi cu lant mediu din uleiul de cocos. Deoarece MCFA digera peretii lipidici ai bacteriilor, acestia pot, de asemenea, sa ucida bacteria helicobacter pylori, despre care se stie ca creste riscul de cancer la stomac.
In plus, cercetarile arata ca acidul lauric gasit in uleiul de cocos poate avea actiuni anticancerigene prin declansarea unor efecte anti-proliferare si pro-apoptotice.
6. Stimularea sistemului imunitar (antibacterian, antifungic si antiviral)
Uleiul de nuca de cocos contine acid lauric (monolaurina), despre care s-a demonstrat ca reduce candida, combate bacteriile si creeaza un mediu ostil pentru virusi. Multe boli din zilele noastre sunt cauzate de cresterea excesiva a bacteriilor rele, ciupercilor, virusilor si parazitilor din organism.
O analiza din 2020 indica faptul ca are activitate antimicrobiana si ajuta la activarea naturii antiinflamatorii a raspunsului imunitar in corpul uman.
Poti inlocui cerealele si zaharul din dieta ta cu uleiul de nuca de cocos ca sursa naturala de combustibil atunci cand esti bolnav. Zaharul alimenteaza cresterea bacteriilor rele.
In schimb, luati o lingura de ulei de nuca de cocos de trei ori pe zi atunci cand sunteti bolnav si consumati, de asemenea, multe legume si bulion de oase.
7. Sustine memoria si functia creierului
Intr-un studiu din 2004 publicat in Journal of Neurobiology of Aging, cercetatorii au descoperit ca MCFA-urile din uleiul de nuca de cocos au imbunatatit problemele de memorie la subiectii mai in varsta.
La toti pacientii a existat o imbunatatire marcanta a capacitatii lor de reamintire dupa administrarea acestui acid gras. MCFA-urile sunt absorbite cu usurinta in organism si pot fi accesate in creier fara utilizarea insulinei. Astfel, ele sunt capabile sa alimenteze celulele creierului mai eficient.
8. Imbunatateste energia si rezistenta
Uleiul de cocos este usor de digerat. De asemenea, acesta produce o energie sustinuta mai mult timp si creste metabolismul.
Studiile indica faptul ca atunci cand luati un ulei de cocos nerafinat de calitate, puteti obtine cele mai multe beneficii ale uleiului de cocos, deoarece MCFA-urile sale sunt trimise direct la ficat pentru a fi transformate in energie.
In prezent, multi triatlonisti folosesc uleiul de cocos ca sursa de combustibil in timpul antrenamentelor si al curselor pentru probele de lunga distanta.
Puteti face un combustibil energetic de casa amestecand ulei de cocos, miere cruda si seminte de chia. Pur si simplu puneti laolalta cate o lingura din fiecare si consumati cu 30 de minute inainte de antrenament.
9. Ajuta la digestie si reduce ulcerele stomacale si colita ulcerativa
Nuca de cocos imbunatateste, de asemenea, digestia, deoarece ajuta organismul sa absoarba vitaminele liposolubile, calciul si magneziul. Daca uleiul de nuca de cocos este luat in acelasi timp cu acizii grasi omega-3, ii poate face de doua ori mai eficienti, deoarece sunt usor de digerat si de utilizat de catre organism.
Cercetarile sugereaza ca uleiul de nuca de cocos poate ajuta la imbunatatirea bacteriilor si a sanatatii intestinelor prin distrugerea bacteriilor rele si a candida. Dezechilibrul Candida, in special, poate scadea acidul gastric, care provoaca inflamatii si o digestie proasta.
Toate acestea impreuna inseamna ca uleiul de nuca de cocos este benefic pentru sanatatea digestiva si ajuta la tratarea sau prevenirea ulcerului gastric si a colitei ulcerative.
10. Poate ajuta la reducerea simptomelor de boala a vezicii biliare si pancreatita
Un studiu pe animale publicat in Journal of Animal Sciences arata ca MCFA-urile din uleiul de cocos nu au nevoie de enzimele pancreatice pentru a fi descompuse, astfel ca administrarea uleiului de cocos usureaza presiunea asupra pancreasului.
In plus, acest superaliment este atat de usor de digerat incat se stie ca imbunatateste si simptomele bolii vezicii biliare. Inlocuiti alte grasimi cu lant lung cu uleiul de cocos pentru a imbunatati sanatatea vezicii biliare si a intregului organism.
11. Poate imbunatati problemele pielii (arsuri, eczeme, matreata, dermatita si psoriazis)
Uleiul de nuca de cocos este minunat ca produs de curatare a fetei, ca hidratant si ca ecran solar, dar poate trata, de asemenea, multe afectiuni ale pielii. Acizii grasi (caprilic si lauric) din uleiul de nuca de cocos reduc inflamatiile la nivel intern si extern si hidrateaza, ceea ce ii face o solutie excelenta pentru toate tipurile de afectiuni ale pielii.
Acesta protejeaza pielea si are multi antioxidanti care il fac ideal pentru vindecarea pielii. In plus, proprietatile antimicrobiene echilibreaza sursele de candida sau de ciuperci care pot provoca multe afectiuni ale pielii.
Exista atat de multe lucruri pe care uleiul de cocos nerafinat le poate face pentru piele.
12. Ajuta la prevenirea bolilor gingivale si a cariei dentare
Tragerea uleiului cu ulei de nuca de cocos a fost folosita de secole ca o modalitate de a curata gura de bacterii si de a ajuta la vindecarea bolii parodontale. In plus, cercetarile arata ca, pe langa faptul ca ofera mai multe avantaje orale, oil pulling-ul cu ulei de cocos are, de asemenea, un efect benefic asupra sanatatii generale.
Uleiul de nuca de cocos este unul dintre cele mai eficiente uleiuri pentru oil pulling datorita concentratiei sale ridicate de MCFA-uri antibacteriene.
Prin invartirea uleiului in gura, acesta denatureaza bacteriile si se lipeste de ele. Indepartarea bacteriilor orale reduce foarte mult riscul de boala parodontala.
Daca doriti sa va vindecati gingiile si sa va reparati dintii, incercati oil pulling de trei ori pe saptamana, timp de 20 de minute pe zi.
13. Sustineti sanatatea oaselor
Stresul oxidativ si radicalii liberi sunt cei mai mari doi vinovati pentru osteoporoza. Deoarece uleiul de nuca de cocos are un nivel atat de ridicat de antioxidanti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi, acesta este un tratament natural de top pentru osteoporoza.
Uleiul de cocos creste absorbtia calciului in intestin. Cercetarile privind osteoporoza au constatat ca uleiul de cocos nu numai ca mareste volumul si structura osoasa la subiecti, dar a scazut si pierderea de os datorata osteoporozei.
14. Ajuta in cazul diabetului de tip II
Atunci cand celulele refuza sa raspunda la insulina si nu mai absorb glucoza pentru energie, sunt considerate insulino-rezistente. Pancreasul pompeaza atunci mai multa insulina pentru a compensa si creeaza un ciclu de supraproductie.
Rezistenta la insulina este precursorul diabetului de tip II.
Studiile sugereaza ca MCFA-urile din uleiul de nuca de cocos ajuta la echilibrarea reactiilor de insulina din celule si promoveaza un proces digestiv sanatos. Acestea scapa pancreasul de presiune si ofera organismului o sursa consistenta de energie care nu depinde de reactiile la glucoza, ceea ce poate preveni rezistenta la insulina si diabetul de tip II.
15. Uleiul de cocos pentru pierderea in greutate
Datorita abilitatilor de creare de energie ale uleiului de nuca de cocos si a faptului ca este un ulei fara carbohidrati, nu este de mirare ca este benefic pentru pierderea in greutate. Ajuta la arderea grasimilor si a caloriilor, la diminuarea apetitului, iar in studii a fost deosebit de util in pierderea grasimii de pe burta.
Abilitatea nucii de cocos de a va ajuta sa pierdeti grasime a fost bine stabilita. Un studiu din 1985 publicat in Journal of Toxicology and Environmental Health a constatat ca o singura injectie de acid capric a dus la „o scadere initial rapida, apoi treptata a consumului de alimente si o pierdere paralela a greutatii corporale” la sobolanii masculi.
Ar putea parea contraintuitiv sa presupunem ca consumul de ulei de nuca de cocos (o grasime) va contribui la pierderea de grasime, dar este, de fapt, destul de logic. Cheia pentru intelegerea acestui fenomen consta in capacitatea multidimensionala a MCFA-urilor de a controla o varietate de procese fiziologice.
De exemplu, in studiul din 1985 mentionat mai sus, s-a descoperit ca acidul capric prezinta imbunatatiri semnificative ale functiei tiroidiene, ajuta la scaderea ritmului cardiac in repaus si ajuta organismul sa arda grasimile pentru energie.
Mai recent, revista Obesity Research Journal a publicat un studiu de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Boston care ne da un indiciu de ce MCFA au capacitatea de a arde grasimile. Testand efectele pe care le au MCFA-urile asupra descompunerii grasimilor, celulele adipoase (grase) de la sobolani au fost pretratate cu acid caprilic. Cercetatorii au observat ca descompunerea grasimilor a avut loc la un nivel atat de semnificativ incat a imitat literalmente caracteristicile postului.
Postul, in acest sens, nu trebuie privit ca fiind negativ, ci pozitiv, in sensul ca organismul isi foloseste rezervele de energie in modul cel mai eficient si accelereaza descompunerea rezervelor de grasime inutile. In cuvintele cercetatorilor care au realizat acest studiu, „astfel de schimbari ar putea contribui, in parte, la pierderea in greutate la animale si oameni asociata cu acizii grasi cu lant mediu din alimentatie”.
16. Dezvoltarea musculaturii si pierderea grasimii corporale
Cercetarile sugereaza ca MCFA nu sunt buni doar pentru arderea grasimilor si scaderea sindromului metabolic – sunt, de asemenea, foarte buni pentru construirea muschilor. MCFA care se gasesc in nuca de cocos sunt, de asemenea, utilizate in produse populare de construire a muschilor, cum ar fi Muscle Milkā¢.
Cu toate acestea, marea majoritate a suplimentelor produse masiv utilizeaza forme procesate de MCFA. Consumand in schimb nuci de cocos reale, obtineti „adevarata afacere”, asa ca incercati sa adaugati zilnic doua linguri de ulei la un shake pentru dezvoltarea musculara.
17. Beneficiile uleiului de cocos pentru ingrijirea parului
Daca aveti matreata sau par uscat, uleiul de cocos are acizii grasi perfecti pentru a ajuta la imbunatatirea acestor conditii. De fapt, exista atat de multe lucruri pe care uleiul de cocos le poate face pentru par.
Puteti face sampon de casa cu lavanda de cocos pentru a va imbunatati parul si puteti folosi uleiul de cocos simplu ca un balsam de par complet natural.
Pentru a scapa de matreata si a ingrosa parul, maseaza o lingura de ulei de cocos amestecat cu 10 picaturi de ulei esential de rozmarin pe scalp timp de trei minute. Apoi, faceti un dus 30 de minute mai tarziu.
18. Candida
Un studiu publicat in revista Antimicrobial Agents and Chemotherapy a constatat ca acidul capric si acidul lauric din uleiul de nuca de cocos au constituit un tratament natural eficient pentru candida albicans si infectiile cu drojdie.
Pentru a distruge eficient candida si a trata infectiile cu drojdie, eliminati zaharul procesat si cerealele rafinate din dieta dumneavoastra si consumati multe grasimi sanatoase. Luati o lingura de ulei de nuca de cocos de trei ori pe zi, ca supliment.
19. Uleiul de cocos pentru anti-imbatranire
O cercetare publicata in revista medicala Food and Function a constatat ca uleiul de nuca de cocos imbunatateste nivelul de antioxidanti si poate incetini imbatranirea. Uleiul de cocos actioneaza prin reducerea stresului asupra ficatului si prin scaderea stresului oxidativ.
De asemenea, cercetatorii au descoperit ca uleiul de cocos poate sustine detoxifierea datorita modului in care lucreaza cu ficatul.
Pentru a incetini in mod natural imbatranirea, luati o lingura de ulei de cocos cu fructe de padure bogate in antioxidanti la micul dejun. De asemenea, il puteti aplica direct pe piele pentru beneficii suplimentare pentru sanatate si netezire.
20. Ulei de cocos pentru echilibrul hormonal
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos includ si echilibrul hormonal. Uleiul de cocos poate ajuta la echilibrarea naturala a hormonilor, deoarece este o sursa excelenta de grasimi saturate, inclusiv acidul lauric.
Studiile au descoperit ca uleiul de cocos poate fi o grasime excelenta de consumat in timpul menopauzei si, de asemenea, poate avea efecte pozitive asupra nivelului de estrogen.
Pentru a echilibra in mod natural hormonii, reduceti consumul de zahar si cereale si incarcati-va cu grasimi sanatoase din nuca de cocos, avocado, seminte de in si ghee. De asemenea, puteti consuma si alte forme de nuca de cocos, cum ar fi untul de cocos sau apa de cocos.
Pentru a intelege impactul sau nutritional, este important sa intelegem cele cateva tipuri de ulei de nuca de cocos care sunt disponibile pe piata:
Uleiul de cocos virgin: Uleiul de cocos virgin este cel mai putin rafinat si cel mai benefic. Este facut din copra, sau carnea uscata de nuca de cocos, care este scoasa din coaja si presata pentru a extrage uleiurile naturale. De obicei, are o aroma mare de nuca si dulce.
In cadrul acestei categorii, veti vedea uleiul care a fost produs prin metoda de „macinare umeda”, ceea ce inseamna ca este extras din carnea proaspata de nuca de cocos, si uleiul care a fost produs prin metoda uscata, deoarece in schimb se foloseste copra uscata. Uneori veti vedea „ulei de nuca de cocos extravirgin”, dar nu exista cu adevarat nicio diferenta intre virgin si extravirgin cand vine vorba de uleiul de nuca de cocos, asa ca oricare dintre optiuni este o alegere excelenta.
Ulei de cocos rafinat: Uleiul de nuca de cocos rafinat a trecut printr-un proces de rafinare care implica albirea si deodorizarea uleiului. Spre deosebire de uleiul de cocos virgin, uleiurile rafinate nu au un gust sau o aroma de nuca de cocos vizibila. Acestea nu sunt recomandate deoarece multe dintre ele sunt fabricate cu temperaturi ridicate si substante chimice dure, ambele putand distruge antioxidantii benefici ai uleiului.
Aceste tipuri diferentiate, mii de studii au fost efectuate pentru a descoperi secretele acestui superaliment uimitor: si anume grasimile sanatoase numite acizi grasi cu lant mediu. Aceste grasimi unice includ:
- Acidul caprilic
- Acidul lauric
- Acidul capric
Aproximativ 62% din uleiurile din nuca de cocos sunt alcatuite din acesti trei acizi grasi sanatosi, iar 91% din grasimile din uleiul de cocos sunt grasimi saturate sanatoase. Aceasta compozitie a grasimilor il face una dintre cele mai benefice grasimi de pe planeta.
Majoritatea grasimilor pe care le consumam necesita mai mult timp pentru a fi digerate, dar MCFA-urile gasite in uleiul de cocos reprezinta sursa perfecta de energie, deoarece trebuie sa treaca printr-un proces de doar trei etape pentru a fi transformate in combustibil, spre deosebire de alte grasimi care trebuie sa treaca printr-un proces de 26 de etape!
Spre deosebire de acizii grasi cu lant lung care se gasesc in uleiurile pe baza de plante, MCFA-urile sunt:
- Mai usor de digerat
- Nu sunt usor de depozitat sub forma de grasime
- Antimicrobiene si antifungice
- De dimensiuni mai mici, permitand o permeabilitate celulara mai usoara pentru energie imediata
- Sunt procesati de ficat, ceea ce inseamna ca sunt transformati imediat in energie in loc sa fie depozitati sub forma de grasime.
O lingura de ulei de nuca de cocos contine aproximativ 120 de calorii, 14 grame de grasime, fara fibre, fara colesterol si doar urme de vitamine si minerale.
Avand in vedere toate acestea, MCFA-urile prezente in copra de cocos il fac un adevarat superaliment si este motivul pentru care beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos sunt atat de numeroase si uimitoare.
Riscuri si efecte secundare
Rareori exista efecte secundare pentru uleiul de cocos.
Cercetarile arata ca, ocazional, poate aparea o alergie de contact pentru anumite persoane care sunt alergice la nucile de cocos. Unele dintre produsele de curatare create de uleiul de nuca de cocos au fost cunoscute ca putand provoca si ele alergii de contact, dar nu este ceva obisnuit.
De fapt, uleiul de cocos este cunoscut pentru reducerea efectelor secundare ale multor medicamente. De exemplu, studiile arata ca poate reduce simptomele si efectele secundare ale tratamentelor impotriva cancerului.
Retineti ca uleiul de nuca de cocos rafinat sau procesat poate fi inalbitorit, supraincalzit peste punctul de topire preferat si prelucrat chimic pentru a-i creste durata de valabilitate. Prelucrarea uleiului schimba compozitia chimica, iar grasimile nu mai sunt bune pentru dumneavoastra.
Evitati uleiurile hidrogenate ori de cate ori este posibil si alegeti in schimb uleiul de cocos extravirgin.
Cum se utilizeaza
Atunci cand cumparati ulei de cocos, alegeti un ulei de cocos extravirgin. Acest tip ofera cele mai mari beneficii ale uleiului de cocos.
Optati pentru ulei de cocos virgin, macinat umed, nerafinat, organic, pentru a va asigura ca obtineti ulei de cocos pur. Versiunile rafinate, ca si in cazul altor alimente, nu sunt la fel de benefice si pierd nutrienti cheie.
La ce poate fi folosit uleiul de cocos?
1. Gatitul si coacerea
Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gatit si copt si poate fi adaugat in smoothie-uri. Este uleiul meu preferat, deoarece uleiul de nuca de cocos nerafinat, natural, organic, adauga o aroma placuta de nuca de cocos, dar nu contine toxinele daunatoare pe care le contin adesea alte uleiuri de gatit hidrogenate.
In plus, adaugarea lui in mancare sau in smoothie-uri ajuta la cresterea rapida a energiei si este mai usor de digerat decat alte tipuri de uleiuri. Unele moduri de a-l folosi in mancarea dvs. includ:
- Soteaza legumele si carnurile
- Adaugarea unei crema in cafeaua dvs.
- Adaugarea de substante nutritive in smoothie-ul dumneavoastra
- Inlocuirea grasimilor nesanatoase in produsele de patiserie
2. Sanatatea pielii si a parului
Cum aplici uleiul de cocos pe corp? Il puteti aplica pur si simplu topic direct pe piele sau ca ulei suport pentru uleiuri esentiale sau amestecuri.
Frecarea lui pe piele imediat dupa dus este deosebit de benefica. Functioneaza ca un hidratant excelent si are proprietati antimicrobiene care stimuleaza sanatatea pielii si a parului.
Cateva moduri de a-l folosi pentru piele si par includ:
- Utilizarea ca hidratant natural pentru piele
- Combaterea imbatranirii premature
- Crearea unui balsam natural pentru rani
- Realizarea unei creme antifungice
- Realizarea unui balsam natural pentru par
- Tratarea matretii
- Impletirea parului
3. Sanatatea gurii si a dintilor
Poate fi folosit pentru extragerea uleiului, care este o practica ayurvedica ce actioneaza pentru detoxifierea gurii, indepartarea placii si a bacteriilor si improspatarea respiratiei. Inghititi o lingura de ulei de nuca de cocos in gura timp de 10-2o minute, apoi aruncati uleiul la gunoi.
4. Retete de remedii naturale DIY
Uleiul de nuca de cocos are proprietati antimicrobiene, ceea ce il face un ingredient excelent in retetele de remedii naturale DIY care sunt folosite pentru a combate infectiile si pentru a stimula imunitatea. Cateva retete care pot fi facute cu ulei de nuca de cocos sunt:
- balsamuri de buze
- pasta de dinti de casa
- deodorant natural
- crema de barbierit
- ulei de masaj
5. Detergent de casa
Uleiul de nuca de cocos functioneaza ca agent natural de prevenire a prafului, detergent de rufe, lustruitor de mobila si sapun de casa pentru maini. Acesta ucide bacteriile si ciupercile care ar putea creste in casa ta si, de asemenea, mentine suprafetele stralucitoare.
Concluzii:
- Este consumul de ulei de cocos bun pentru tine? Raspunsul este da. In cantitati adecvate (aproximativ 2 linguri pe zi sau mai putin), avantajele sale sunt imense, iar acestea nu se opresc cu aceste 20.
- Ajuta organismul in atat de multe feluri, ceea ce se datoreaza, in mare parte, continutului de acizi grasi cu lant mediu. Nu numai atat, dar uleiul de cocos pentru caini are si el beneficii!
- MCFA-urile sunt mai usor de digerat rapid folosite pentru energie, ajuta la stimularea sanatatii cognitive, lucreaza pentru a imbunatati nivelul colesterolului HDL si multe altele.
- Puteti folosi uleiul de nuca de cocos in atat de multe feluri – de la gatit si coacere la adaugarea acestuia la smoothie-uri si cafea, folosindu-l ca ingredient in retete de remedii naturale DIY si folosindu-l pentru extragerea uleiului.
- Nu uitati sa optati intotdeauna pentru un produs organic pur, nerafinat.