10 Cei Mai Buni Escroci Prin Schema Ponzi

Orice plan de a te imbogati rapid este, de obicei, o inselatorie. La urma urmei, nu ai cum sa-ti primesti masa gratis mereu. Incercarea de a face bani rapid este in natura umana primordiala. Carlo Pietro Giovanni Guglielmo Tebaldo Ponzi era un hot, dar era si un geniu in ceea ce facea. In aceasta postare vom analiza zece cei mai buni urmasi ai lui Ponzi care au inselat, escrocat si mintit pentru a ajunge incredibil de bogati.

1.Bernie Madoff

In cazul in care Carlos Ponzi inca era viu astazi, ar fi fost cu siguranta un om mandru. Madoff, cel mai grozav discipol al lui Ponzi, a reusit sa fure, in total, 65 de miliarde de dolari. Firma sa de investitii, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, a operat timp de aproape 49 de ani si, in perioada de varf, era unul dintre partizanii de pe Wall Street. Desi Comisia de Securitate si Schimburi l-a investigat, abia cand casa era pe cale sa cada la bursa a fost demascat – de propriul sau fiu. Acum are tot restul vietii sa se gandeasca la actiunile sale in inchisoare.

Prada: 65 de miliarde de dolari

2.Allen Stanford

 

Miliardar, iubitor al sporturilor si de femei, cavaler de Antigua si Barbuda, Allen Stanford era o figura impozanta care a finantat una dintre cele mai mari plati pentru o singura zi din istoria sporturilor. Initial, si-a adunat averea cumparand proprietati prescrise in anii 1980, in timpul unei crize imobiliare, vanzandu-le apoi cand piata si-a revenit. S-a mutat apoi in Caraibe si, urmand calea lui Ponzi, a deschis o banca in Motserrat in 1985. Investigatiile impotriva companiei sale, Stanford Financial Group, au inceput in 2009 si a fost arestat la scurt timp. In prezent, are o sentinta de 110 ani de inchisoare.

Prada: 7 miliarde de dolari

3.Tom Petters

Petters era un om de afaceri si filantrop cunoscut in Minnesota care a detinut candva firma Polaroid. Compania sa sustinea ca folosea banii investitorilor pentru a finanta achizitionarea de aparate electronice, care trebuiau apoi sa fie revandute magazinelor mari en detail. Planul sau a fost descoperit in 2008, iar in 2010 a primit 50 de ani de inchisoare.

Prada: 3,7 miliarde de dolari

4.Schemele albaneze

Probabil singurele scheme Ponzi care au dus si la o revolta civila, acestea au provocat, indirect, si 2000 de morti. Dupa caderea comunismului, economia Albaniei a inceput sa devina dominata de schemele piramida care erau sprijinite chiar si de guvern. In cele din urma, peste doua treimi din populatia tarii a investit in astfel de scheme. Cand toate schemele au iesit la iveala in 1997, albanezii au iesit in strada si au rasturnat guvernul. Este posibil ca aceste revolte sa fi provocat si mai tarziile miscari din Kosovo.

Prada: 1,2 miliarde de dolari

5.Scott Rothstein

Cunoscutul avocat Scott Rothstein a transformat legea intr-o masinarie de facut bani (mai mult decat este deja). A promis o renumerare mare investitorilor in asa-zisa manipulare abila a hotararilor judecatoresti lucrative, ca hartuirile sexuale. In cele din urma, lucrurile au iesit la iveala, fiind descoperit la finalul anului 2009. Rothstein s-a hotarat sa mai insele lumea o data, fugind in Maroc si lasand in urma o nota de suicid. Totusi, a fost prins si acum are o sentinta de 50 de ani.

Prada: 1,2 miliarde de dolari

6.European King’s Club

Infiintat in 1991 de catre Damara Bertges si Hans Gunther Spachtholz, clubul European King a fost creat pentru a ajuta “oamenii mici”. Investitorii cumparau o “scrisoare” pentru 1400 de franci elvetieni, dublandu-si banii in doar un an. Grupurile si-au implementat o prezenta ca de cult si, desi aveau o baza de investitori loiali, s-a prabusit dupa doar doi ani. Bertges si Spachtholz au primit cate sapte si, respectiv, cinci ani de inchisoare.

Prada: 1,1 miliarde de dolari

7.Caritas

Aceasta schema romaneasca a inceput in 1992, fiind o companie cu raspundere limitata cu un capital de doar 783 de dolari. Acestia promiteau investitorilor de pana la opt ori banii pe care i-au investit in doar sase luni, atragand milioane de oameni. Intr-un final, au falimentat dupa doar doi ani de operatie, ramanand cu datorii de 667 milioane de dolari. A fost un soc urias pentru tara, care inca isi revenea din perioada comunista. Organizatorul, Ioan Stoica, nu a primit decat un an si jumatate de inchisoare.

Prada: 667 milioane de dolari

8.Reed Slatkin

Co-fondatorul Earthlink si pastor scientolog, Slatkin a avut mai mult de a face cu bogatii si faimosii Hollywoodului. A folosit afirmatiile false tipice pentru a atrage investitorii, facandu-i sa creada ca opereaza ceva important. Pana ca SEC sa-l opreasca in 2001, acesta si-a continuat operatiunea si platise 279 de milioane de dolari, dar, ca orice Ponzi, dezastrul a fost inevitabil. A primit 14 ani de inchisoare in 2003.

Prada: 593 milioane de dolari

9.Gerald Payne

Greater Ministries International al lui Payne folosea inselatorii biblice pentru a surprinde atentia investitorilor. Preotia sa sustinea ca Dumnezeu vrea ca oamenii sa fie bogati, lucru care a atras o clientela lacoma si tematoare de Dumnezeu. Planul sau a fost dejucat in 1999 si, la tribunal, a fost descris ca fiind “un lup costumat in oaie” de catre judecator. Cei cinci lideri principali ai bisericii au primit sentinte diferite, precum 13 ani pentru sotia lui Payne, Betty, si 27 de ani pentru Payne.

Prada: 500 de milioane de dolari

10.Lou Pearlman

Mogulul unor trupe de baieti de succes ca Backstreet Boys i-a lasat pe investitori fara bani. O analiza a istoriei sale iti lasa impresia ca a fost cu adevarat un escroc grozav. Planul sau complex a functionat timp de doua decenii, inainte sa fie descoperit in 2006. Pearlman a incercat sa fuga, insa a fost descoperit in Indonezia si condamnat in 2008 la 25 de ani de inchisoare. A decedat in august 2016.

Prada: 300 de milioane de dolari

Add Comment