28 Lucruri Despre Kosovo

steag Kosovo

Kosovo, oficial Republica Kosovo, este o tara fara iesire la mare situata in centrul Peninsulei Balcanice. Si-a declarat independenta fata de Serbia in februarie 2008 si a devenit Republica Kosovo. Are o suprafata de 10.887 km patrati. Capitala tarii este Pristina. Limbile sale oficiale sunt albaneza si sarba. Moneda oficiala este euro. Are patru tari limitrofe care includ Albania, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Cu aceste fapte despre Kosovo, haideti sa aflam mai multe despre istoria, economia, oamenii, cultura si geografia acestei frumoase tari balcanice.

1. Kosovo a fost condus de Imperiul Otoman de la mijlocul secolului al XV-lea pana la inceputul secolului al XX-lea.

2. Numele „Kosovo” provine de la numele unei localitati din Serbia, care inseamna „camp de mierle”.

3. Kosovo s-a declarat unilateral independent de Serbia la 17 februarie 2008. Cu toate acestea, Serbia a contestat si a sustinut ca independenta Kosovo este „ilegala”. La 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a decis ca independenta Kosovo fata de Serbia este legala si ca nu a incalcat nicio norma de drept international aplicabila.

4. Mai mult de 110 tari recunosc Kosovo ca tara independenta. Cu toate acestea, o gramada de tari, inclusiv Serbia, Rusia si unele tari din UE, inca nu recunosc Kosovo ca tara independenta, de altfel.

5. Datorita pozitiei sale geografice, serveste ca o legatura importanta intre Europa Centrala si de Sud, Marea Neagra si Marea Adriatica.

6. Este una dintre cele mai tinere tari din lume care a obtinut independenta. Monumentul Newborn din centrul orasului Prishtina este pictat in fiecare an in stiluri diferite. 7. Sudanul de Sud este cea mai tanara dintre toate, dupa ce a obtinut independenta in iulie 2011.

7. Majoritatea populatiei tarii este albaneza, iar cea mai mare parte a populatiei traieste sub pragul saraciei.

8. Kosovo (10.887 km patrati) este cea mai mica tara din Balcani si are o suprafata apropiata de cea a Jamaicii (10.991 km patrati) sau a Libanului (10.400 km patrati). Kosovo este putin mai mare

9. Muntele Gjeravica (Ðeravica), cu o inaltime de 2.656 de metri, este cel mai inalt punct din tara. Iar cel mai jos punct este White Drin, de 297 m (974 ft).

10. Pesterile de calcar sunt abundente si se gasesc in mai multe parti ale tarii. Pestera Marble Cave, o pestera carstica de calcar din Kosovo, este o destinatie turistica renumita in tara. Pestera a fost descoperita de un satean in 1966.

11. Aproximativ 40% din tara este acoperita de paduri. Majoritatea copacilor din padure sunt stejari si pini. Iar cele mai multe paduri sunt situate in sud-vestul Kosovo.

12. Sarba si albaneza sunt limbile oficiale ale Kosovo.

13. Majoritatea locuitorilor tarii sunt musulmani. Mai mult de jumatate din populatie traieste in zonele rurale.

14. Mai mult de jumatate din teritoriul tarii este agricol.

15. In 2009, Kosovo a aderat la FMI si la Banca Mondiala.

16. In 1874, a fost deschisa prima linie de cale ferata care a traversat Kosovo.

17. Razboiul din Kosovo a avut loc intre 1998 si 1999 si a devenit motivul mortii a aproximativ 10.000 de persoane. Kosovo, fosta provincie a Serbiei, avea o majoritate de albanezi musulmani. Cu toate acestea, zona era sacra pentru sarbi, iar presedintele Serbiei a refuzat sa recunoasca drepturile majoritatii, dorind in schimb sa inlocuiasca cultura si limba albaneza cu institutii sarbesti. Acest lucru a dus la razboi. Aflati mai multe fapte despre razboiul din Kosovo.

18. In plus, pana la sfarsitul anului 1999, aproximativ 1,5 milioane de etnici albanezi au parasit Kosovo in cautarea unor conditii de viata mai bune in alta parte.

19. Bill Clinton, fostul presedinte al Statelor Unite, a vizitat Kosovo la 23 noiembrie 1999. Interesant este faptul ca in Kosovo exista o statuie a lui Bill Clinton.

20. Tony Blair este un erou national in Kosovo. El a ajutat la salvarea oamenilor aflati in suferinta in timpul razboiului care a avut loc intre 1998 si 1999. Pentru a-si arata recunostinta fata de acest mare lider, un cuplu albanez si-a numit copilul „Tonybler” in onoarea sa. Mai sunt cativa copii din Kosovo care i-au urmat exemplul.

21. NATO a ajutat la oprirea razboiului din Kosovo. Acesta este unul dintre exemplele de succes ale interventiei occidentale din istoria lumii. Pacea in regiune a fost obtinuta cu ajutorul a trei luni de interventie militara a NATO, incepand cu martie 1999.

22. Mai mult de 70% din populatia tarii are sub 35 de ani, ceea ce o face cea mai tanara tara din intreaga Europa.

23. Varsta mediana a locuitorilor din Kosovo este de 29,1 ani (est. 2017.)

24. Kosovo nu ofera cetatenie prin nastere. Copilul obtine cetatenia tarii atunci cand cel putin unul dintre parinti este cetatean al Kosovo.

25. Dupa Moldova, populatia din Kosovo este a doua cea mai saraca din Europa. In 2016, PIB-ul lor pe cap de locuitor a fost de 10.000 de dolari.

26. Kosovo a devenit membru UEFA si FIFA in 2016. Tara a marcat primul sau gol in primul sau meci jucat in Finlanda, in acelasi an.

27. Maica Tereza la 18 ani locuia intr-un mic sat din Letnica, Kosovo. Aici, in Biserica Sfintei Fecioare din Letnica, a decis sa adopte o viata de devotiune religioasa. Catedrala romano-catolica din Pristina, Kosovo, este numita in onoarea ei.

28. Kosovo, desi este o tara cu populatie musulmana dominanta, este foarte secularizata. In timp ce unele femei se imbraca modest si poarta hijab, altele poarta haine occidentale.

Add Comment