25 Lucruri Despre Irlanda

irlanda

Irlanda! Acasa la Guinness, la dansul pe rau si la spiridusi! Dar stiati ca Sfantul Patrick nu era irlandez?

Dar despre originile Halloween-ului?

Poti sa incerci sa pronunti cel mai lung nume de localitate din Irlanda? Are 25 de caractere!

Afla raspunsul la toate aceste intrebari si nu numai, cu aceste 30 de fapte magice despre Irlanda!

 1. In medie, irlandezii consuma 131,1 litri de bere pe an, ceea ce ii plaseaza pe locul 4 in lume pentru cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor.
 2. Harpa este simbolul oficial al Irlandei, ceea ce o face singura tara din lume care are un instrument ca simbol national.
 3. Gaelica irlandeza este limba oficiala a Irlandei, dar mai exista doar 380.000 de vorbitori fluenti.
 4. Incepand din 2017, Irlanda a castigat concursul Eurovision de sapte ori, ceea ce reprezinta mai mult decat orice alta tara.
 5. Pentru ca este o insula, Irlanda nu are serpi, cartite sau nevastuici.
 6. Cel mai vechi bar din lume se afla in mijlocul Irlandei. Datand din anul 900 d.Hr., Sean’s Bar are o vechime de peste 1.100 de ani!
 7. Halloween-ul isi are originea in Irlanda, de la un festival numit Samhain. Acesta marca sfarsitul sezonului de recolta si inceputul iernii.
 8. Un om de stiinta irlandez, John Tyndall, este persoana care a gasit motivul pentru care cerul este albastru.
 9. Sfantul Patrick nu era irlandez. El a fost fiul romanilor care locuiau in Marea Britanie. Se crede ca a fost rapit la 16 ani si dus in Irlanda, unde a ajutat la pastoritul oilor.
 10. Un irlandez, James Hoban, a proiectat ambele Case Albe din Statele Unite.
 11. 90% din populatia irlandeza este catolica, dar doar 30% dintre acestia merg vreodata la biserica.
 12. Irlanda are cel mai mic numar anual de aparitii de OZN-uri raportate din Europa.
 13. In Dublin, exista un pub la fiecare 100 de persoane.
 14. Situat in Irlanda, Farul Hook este cel mai vechi far functional din lume. Acesta dateaza din jurul anului 1200 d.Hr.
 15. Pamantul irlandez nu a fost potrivit pentru agricultura cerealelor pana la utilajele si ingrasamintele moderne din secolul al XX-lea Acesta este principalul motiv pentru care cartofii au fost alimentul de baza incepand cu secolul al XVII-lea.
 16. Cel mai vechi club de iahturi din lume este The Royal Cork Yacht Club, fondat in 1720.
 17. La 1 ianuarie 1801, steagul Union Jack a fost arborat pentru prima data la Dublin pentru a comemora uniunea dintre Marea Britanie si Irlanda.
 18. Guinness este cea mai mare marca de bere din Irlanda si este cel mai mare producator de bere de tip stout din lume. Fabrica originala de bere Guinness din Dublin are un contract de inchiriere pe 9.000 de ani, la o rata constanta de aproximativ 70 de dolari pe an.
 19. Irlanda se numeste Eire in limba irlandeza.
 20. Irlanda a fost una dintre primele 12 natiuni europene care au inceput sa foloseasca moneda euro in 2002.
 21. Blasfemia este inca ilegala in Irlanda.
 22. In largul coastei Dublinului, exista o insula cu o populatie de wallabies. Acestia au fost introdusi in anii 1950 din cauza unei probleme de supraaglomerare la gradina zoologica din Dublin.
 23. Este o traditie irlandeza ciudata de aniversare a zilei de nastere de a ridica copilul sarbatorit cu capul in jos si de a-i bate usor capul pe podea de un numar de ori cat este varsta lui plus unu.
 24. Hurlingul este un sport irlandez stravechi, cu origini preistorice. Se joaca de 3.000 de ani si este considerat cel mai rapid sport de camp din lume.
 25. Inainte de Marea Foamete, populatia Irlandei era estimata la 8 milioane de locuitori. Astazi, la 4 milioane de cetateni, populatia inca nu si-a revenit.
 26. Pana in anii 1920, de Ziua Sfintei Nunti (1 februarie), cuplurile din Irlanda se puteau casatori in mod legal in orasul Teltown, doar mergand unul spre celalalt. De asemenea, puteau „divorta” indepartandu-se unul de celalalt in acelasi loc, tot in ziua de Sfanta Brigid.
 27. Cel mai vechi observator solar din lume se afla in Irlanda, numit Newgrange. Acesta a fost construit in timpul Noii Epoci a Pietrei Noi, in urma cu peste 5.000 de ani. Asta il face mai vechi atat decat piramidele, cat si decat Stonehenge!
 28. Irlanda are cel mai longeviv talk-show din lume. The Late Late Show a inceput in 1965 si a avut doar 3 prezentatori diferiti de la inceputurile sale.
 29. Cel mai lung toponim din Irlanda se numeste Sruffaunoughterluggatoora, situat in Galway.
 30. Exista un oras care organizeaza un festival numit „Puck Fair”, in timpul caruia o capra salbatica este prinsa si incoronata rege timp de 3 zile. Aceasta este inaltata pe un piedestal inalt de 40 de metri. Dupa festivitati, capra este eliberata inapoi in salbaticie.

Add Comment