Top 10 Beneficii Castravete

beneficii castraveti

Poate ca ati presupus intotdeauna ca castravetii sunt plini de apa, dar nu ofera prea multe alte substante nutritive. Ei bine, ganditi-va din nou cand vine vorba de nutritia castravetilor.

Care sunt beneficiile consumului de castraveti? Dupa cum veti afla mai jos, acestia sunt mai mult decat o modalitate de a face muraturi sau de a reduce cearcanele din jurul ochilor – beneficiile nutritiei castravetilor includ combaterea daunelor provocate de radicalii liberi si a inflamatiei.

Castravetii sunt unul dintre cele mai putin calorice legume, dar furnizeaza compusi puternici de polifenoli care pot ajuta la incetinirea naturala a imbatranirii cauzate de stresul oxidativ.

In plus, cunoscuti in randul cercetatorilor pentru activitatea lor antidiabetica, hipolipemianta si antioxidanta, castravetii au un efect de detoxifiere, de curatare a organismului. Ei sunt „racoritori” in mod natural si o modalitate excelenta de a preveni deshidratarea, constipatia si supraincalzirea.

Informatii nutritionale despre castraveti

Castravetele (Cucumis sativus) este un „dovleac” cultivat pe scara larga si membru al familiei de plante Cucurbitaceae. Castravetii au fost studiati cel mai mult in ceea ce priveste efectele lor diuretice. Acest lucru le-a adus o reputatie de aliment vindecator atat in medicina populara traditionala, cat si in medicina moderna.

Din punct de vedere tehnic, este un castravete un fruct sau o leguma? Este de fapt un fruct, desi este tratat mai mult ca o leguma.

Consumul de castraveti poate adauga o cantitate decenta de nutrienti in dieta ta. Potrivit datelor nutritionale despre castraveti publicate de Departamentul de Agricultura al SUA, o jumatate de cana de castraveti cu coaja (aproximativ 52 de grame) are aproximativ:

7,8 calorii
1,9 grame de carbohidrati
0,3 grame de proteine
0,1 gram de grasimi
0,3 grame de fibre
8,5 micrograme de vitamina K
1,5 miligrame de vitamina C
6,8 miligrame de magneziu
76,4 miligrame de potasiu

Beneficiile castravetilor pentru sanatate

1. Sursa buna de antioxidanti care lupta impotriva cancerului

De ce sunt castravetii buni pentru tine atunci cand vine vorba de stimularea sistemului imunitar? Mai multi compusi bioactivi au fost izolati din castravetele nutritiv, inclusiv cucurbitacine, glucozide, lignani, apigenina si flavonoli precum fisetina.

Dupa ce au investigat beneficiile castravetilor si potentialele capacitati de reducere a radicalilor liberi ale castravetilor, cercetatorii implicati intr-un studiu au raportat ca, in cadrul castravetilor, prezenta flavonoidelor si a taninurilor pare sa fie responsabila pentru efectele lor de reducere a radicalilor liberi si analgezice.

Compusii din cadrul castravetilor actioneaza pentru a se apara impotriva cancerului datorita capacitatii lor de a proteja ADN-ul si celulele de daunele cauzate de stresul oxidativ. Fisetina este legata in mod special de sanatatea creierului si de conservarea functiei cognitive, in timp ce cucurbitacinele sunt cunoscute ca avand efecte de reducere a tumorilor canceroase.

Cercetatorii au descoperit ca cucurbitacina, un tip de compus triterpenic, poate induce moartea celulelor canceroase (un proces cunoscut sub numele de apoptoza). Cele mai semnificative mecanisme in ceea ce priveste efectele apoptotice ale cucurbitacinelor sunt capacitatea lor de a modifica activitatile prin intermediul factorilor nucleari sau al genelor si de a activa proteinele antitumorale.

Ca atare, consumul multor alimente cu un continut ridicat de antioxidanti, cum ar fi castravetii, poate contribui la reducerea riscului de cancer.

2. Bogat in nutrienti, dar cu putine calorii

Castravetii sunt una dintre legumele cu cel mai mare continut de apa. Acest lucru inseamna ca nutritia castravetilor ofera vitamine si minerale valoroase, dar este super scazuta in calorii – cu doar aproximativ 16 calorii pe cana.

Deoarece castravetii sunt aproximativ 95 la suta apa, acestia fac o treaba buna in a ocupa spatiu in stomac. Ei pot adauga volum la mesele dvs. fara sa va ingreuneze.

Acest lucru inseamna ca puteti manca mai mult si va puteti simti satul, respectand in acelasi timp un plan de pierdere in greutate sanatos in general, cu putine calorii sau cu continut scazut de carbohidrati, daca este necesar. In plus, nutritia castravetilor poate ajuta la stingerea setei si la prevenirea dorintei de a lua gustari din cauza deshidratarii.

3. Ajuta la detoxifierea organismului

Cucurbitacinele sunt o categorie de diversi compusi care se gasesc in plantele din familia Cucurbitaceae, inclusiv in castraveti. Acesti compusi pot sustine tractul digestiv si ficatul.

Castravetii sunt, de asemenea, un aliment diuretic natural. Acest lucru inseamna ca pot ajuta organismul sa produca mai multa urina pentru a elimina toxinele si deseurile.

In acest proces, sunt foarte buni pentru a reduce balonarea si retentia de apa incomoda – un motiv pentru a va umple de castraveti dupa o noapte de mancare sarata sau alcool.

4. Hidrateaza si calmeaza pielea

Este pielea castravetelui buna pentru tine? Da!

Planificati sa mancati castravetele intreg ori de cate ori este posibil, deoarece pielea si semintele contin compusi importanti. Pielea de castravete este o sursa buna de vitamina A care poate ajuta la sanatatea pielii, in plus, castravetii si pielea lor au efecte diuretice care pot reduce cearcanele.

Sucul proaspat de castravete a fost folosit de secole pentru a hrani in mod natural pielea deteriorata, uscata sau sensibila. Potrivit unor studii, feliile sau semintele de castravete aplicate direct pe piele confera un efect calmant si racoritor impotriva iritatiilor pielii si reduce umflaturile si roseata. Ele au fost folosite chiar si pentru a trata in mod natural acneea, cicatricile si alte imperfectiuni.

Castravetii au, de asemenea, puterea de a relaxa si de a atenua durerea, petele si umflaturile in urma unei arsuri solare, oferind o ameliorare a arsurilor solare. Fructul este considerat un „agent frigorific, hemostatic si tonic, util in tratarea hiperdipsiei sau a termoplegiei”.

Cu alte cuvinte, castravetele ajuta la oprirea sangerarilor, reduce acumularea de caldura asociata cu inflamatia, potoleste setea, amelioreaza deshidratarea si combate „insolatia”, toate in acelasi timp.

5. Ajuta la dezumflarea ochilor umflati

Ce fac castravetii pentru ochii tai? Datorita efectelor lor antiinflamatorii si diuretice, castravetii pot ajuta la scaderea umflaturilor si a umflaturilor din jurul ochilor.

De asemenea, pot ajuta la mentinerea pielii din jurul ochilor hidratata si, potrivit unor persoane, ii fac sa para mai treji si mai putin obositi.

Poti dormi cu castraveti pe ochi? Este putin probabil ca acestia sa nu cada toata noaptea, dar poti incerca.

Chiar si lasand felii de castravete sa stea pe ochi timp de 20-30 de minute poate ajuta. Taiati felii de castravete si puneti-le la frigider pentru o vreme, apoi asezati-le pe ochi in timp ce va asezati pe spate.

Unii oameni folosesc, de asemenea, castravete rece si il macina pentru a face o pasta cu ulei de lavanda sau ulei de musetel si putina miere cruda.

6. Ajuta la imbunatatirea sanatatii metabolice/ a inimii

Cucurbitacinele gasite in castraveti au fost cercetate pentru efectele lor citotoxice, hepatoprotectoare, cardiovasculare si antidiabetice. Lignanii care se gasesc in castraveti au efecte bine documentate de stimulare a imunitatii si antiinflamatorii, care sunt benefice pentru combaterea bolilor cardiovasculare.

Studiile care au investigat efectele consumului de ligani din alimentele vegetale au constatat asocieri benefice cu nivelurile de proteina C reactiva, un efect de scadere a colesterolului total si a colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta (LDL), precum si imbunatatirea nivelului tensiunii arteriale.

Castravetii furnizeaza, de asemenea, minerale importante care ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, inclusiv potasiu si magneziu.

Potasiul este legat de niveluri mai sanatoase ale tensiunii arteriale, deoarece ajuta la controlul fluidelor din organism. Prin urmare, un aport scazut de potasiu din fructe si legume este adesea corelat cu o sanatate mai slaba a inimii.

Alimentele bogate in magneziu sunt, de asemenea, benefice pentru tensiunea arteriala, pe langa functionarea generala a nervilor, reglarea batailor inimii, echilibrul fluidelor, o mai buna stabilitate a zaharului din sange si un consum mai mare de energie.

7. Imbunatateste digestia si amelioreaza constipatia

Semintele unui castravete sunt cunoscute pentru ca au un efect vindecator si de reducere a caldurii asupra organismului si sunt adesea folosite pentru a preveni si a ameliora in mod natural constipatia in formele traditionale de medicina precum Ayurveda.

Multi oameni sufera de deficienta de magneziu fara sa stie, dar nutritia castravetelui este o sursa de magneziu si alti electroliti care pot ajuta la hidratarea intestinului si a mucoasei digestive, ceea ce te mentine mai „regulat”.

Deoarece sunt o leguma excelenta pentru sucuri sau pentru a face smoothie-uri, puteti incerca sa combinati castravetii cu alte alimente hidratante – cum ar fi pepenele galben, lime, avocado, telina si fenicul – pentru a crea o bautura naturala anti-balonare.

8. Ajuta la alcalinizarea sangelui

Nutritia castravetelui include faptul ca este unul dintre alimentele alcaline de top care ajuta la echilibrarea nivelului de pH al organismului si contracareaza efectele unei diete acide. Limitarea consumului de alimente care formeaza acizi si consumul mai multor alimente care formeaza alcalinitate in schimb este benefic pentru a va proteja organismul de bolile care se dezvolta intr-o antrenare acida.

Potrivit unui raport publicat in Journal of Environmental Public Health:

Viata pe Pamant depinde de niveluri adecvate de pH in interiorul si in jurul organismelor si celulelor vii. Viata umana necesita un nivel al pH-ului seric bine controlat, de aproximativ 7. Este general acceptat faptul ca oamenii din agricultura au astazi o dieta saraca in magneziu si potasiu, precum si … Acest lucru are ca rezultat o dieta care poate induce acidoza metabolica nepotrivita cu cerintele nutritionale determinate genetic.

Se crede ca un nivel de pH corect echilibrat scade si nivelul de leptina, principalul hormon legat de controlul foamei si al apetitului, precum si al inflamatiei. Deoarece organismul este capabil sa digere cu usurinta nutrientii sub forma lichida, acesta este unul dintre motivele pentru care castravetii sunt un ingredient popular in sucurile verzi alcalinizante.

9. Sustine oasele puternice

Cu 22 la suta din vitamina K zilnica in fiecare ceasca de castraveti, consumul mai multor castraveti este o modalitate buna de a ajuta la mentinerea densitatii minerale osoase. Vitamina K (sub forma de K2) este o vitamina solubila in grasimi care lucreaza cu alti nutrienti esentiali, cum ar fi calciul si magneziul, pentru a pastra oasele puternice.

De asemenea, vitamina K sustine un metabolism sanatos, absorbtia nutrientilor, ajuta la sanatatea inimii, ajuta la coagularea sangelui, sustine functia neurologica si poate ajuta la protejarea impotriva cancerului. Cu toate acestea, deficienta de vitamina K este frecventa in randul adultilor si copiilor din cauza unei diete sarace in legume verzi, a unei diete sarace in colesterol, a utilizarii medicamentelor si a absorbtiei deficitare a nutrientilor.

10. Ajuta la prevenirea sau tratarea durerilor de cap

In mod traditional, castravetii au fost folositi ca un remediu natural impotriva durerilor de cap si oarecum ca un reductor de durere, deoarece lupta impotriva inflamatiei si a umflaturilor. Durerile de cap sau migrenele pot fi declansate de multe lucruri, inclusiv deshidratarea, stresul, oboseala, nivelul scazut de zahar din sange si deficientele nutritionale.

Multe studii arata ca alimentele bogate in apa si magneziu, precum castravetii, combat durerile de cap prin echilibrarea fluidelor din organism si prevenirea deshidratarii.

Istorie

Sinonimul sanscrit al castravetelui este sushitalam, care inseamna „foarte racoritor”. Potrivit Ayurveda, castravetii au proprietati racoroase, usoare, astringente, dulci si usor amare.

Sucul din castraveti a fost folosit de mult timp ca un stimulent natural de electroliti, inainte de a exista bauturi energizante precum apa vitaminizata. Deoarece are proprietati antibacteriene si este un aliment antiinflamator, castravetele a fost folosit ca remediu de casa pentru acnee sau pentru a reduce roseata si umflaturile de pe piele.
Castravete vs. dovlecel vs. spanac

Castravetele si dovlecelul fac parte din aceeasi familie de plante si au un aspect asemanator, dar cele doua sunt diferite in ceea ce priveste textura si valoarea nutritiva. Castravetii (dovleceii) au un exterior ceros si accidentat, in timp ce dovleceii au un exterior aspru si uscat.

Castravetii sunt de obicei suculenti, racorosi si crocanti, in timp ce dovleceii sunt putin mai amidonosi si mai corpolenti. O alta diferenta este ca florile plantei de castravete nu sunt comestibile, in timp ce florile plantei de dovlecel sunt comestibile.

Castravetii sunt putin mai saraci in calorii si carbohidrati decat dovleceii si furnizeaza ceva mai putina vitamina C, vitamina B6 si anumiti fitonutrienti. Cu toate acestea, semintele si cojile de castraveti au unii antioxidanti, cum ar fi flavonoidele, lignanii si triterpenele.

Cum se compara castravetii cu legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, in ceea ce priveste continutul de nutrienti? Numai in spanac sunt prezente mai mult de o duzina de tipuri diferite de antioxidanti flavonoizi.

Nutritia spanacului este plina de nutrienti, inclusiv:

  • fibre
  • vitamina K
  • vitamina C
  • vitamina A
  • mangan
  • zinc
  • folat
  • fier
  • si seleniu

In timp ce castravetii furnizeaza, de asemenea, o parte din aceste substante nutritive, ei nu sunt la fel de puternici ca majoritatea verdeturilor.

Atat spanacul, cat si castravetii au un continut scazut de carbohidrati si sunt legume foarte bune de consumat daca urmati o dieta cu continut scazut de carbohidrati. Cu toate acestea, spre deosebire de castraveti, care sunt de obicei consumati cruzi sau fermentati, saritul, fierberea sau gatitul spanacului timp de doar un minut poate imbunatati absorbtia nutrientilor si ii poate scoate in evidenta gustul.

Informatii utile:

  • Atunci cand cumparati, cautati castraveti care sunt de culoare verde deschis pana la verde inchis, fermi si care nu au pete moi, imbibate cu apa.
  • Ori de cate ori este posibil, incercati sa gasiti castraveti organici. Beneficiile nutritionale ale castravetilor sunt cele mai disponibile atunci cand cumparati castraveti organici si necuratati (mai ales ca doriti sa mancati pielea). Deoarece castravetii sunt atat de densi in apa, daca sunt crescuti in sol contaminat cu pesticide, este posibil sa retina o multime de substante chimice, care ajung sa fie transmise si la tine.
  • Chiar si castravetii organici pot avea ceara, dar acestia sunt facuti din substante mai putin daunatoare. Singura ceara care este permisa pe castravetii crescuti organic nu este sintetica si este lipsita de orice contaminanti chimici.
  • Atunci cand depozitati castravetii, retineti ca acestia se simt cel mai bine atunci cand sunt pastrati la temperaturi foarte scazute. Pastrati-i intr-o punga de plastic in frigider pana cand sunteti gata sa ii folositi, dar incercati sa ii aveti in termen de trei pana la cinci zile.

Sfaturi pentru cultivarea castravetilor:

  • Desi este usor de gasit castraveti in majoritatea magazinelor, cultivarea lor este usoara si rentabila.
  • Credeti sau nu, castravetii sunt un fruct/leguma tropicala care se dezvolta atunci cand vremea este calda. De asemenea, se descurca bine in climatele umede, unde apa este abundenta.
  • Planificati sa cultivati castraveti in perioadele din an in care exista vreme mai calda si ploi. Sunt sensibili la inghet si nu ar trebui sa fie plantati pana cand temperaturile solului nu se situeaza in intervalul de 70 de grade. Asteptati cel putin doua saptamani dupa data ultimului inghet pentru a planta castraveti.
  • Plantele de castraveti cresc in doua forme: incoltite (mai populare) si in tufa. Vita-de-vie se incolaceste de-a lungul solului sau se catara pe spaliere, in timp ce tipurile de tufisuri formeaza o planta mai jos de sol. Tipurile de tufisuri sunt potrivite pentru containere si gradini mici, dar tipurile de vita-de-vie produc mai multe recolte.
  • Plantati rasadurile de castraveti la o distanta de 36 pana la 60 de centimetri, in functie de soi. Pentru vita-de-vie pe care intentionati sa o faceti sa creasca in sus, spatiati plantele la un metru distanta.
  • Puteti ajuta la mentinerea caldura si umiditatea plantelor folosind paie de pin, paie de grau, frunze tocate sau mulciul organic preferat, la scurt timp dupa ce ati plantat rasadurile.

Riscuri si efecte secundare

Castravetii par a fi destul de inofensivi si foarte rar provoaca alergii. Chiar si extractul de castraveti, care este folosit in unele laboratoare, s-a dovedit a fi bine tolerat si putin probabil sa provoace efecte secundare.

Asa cum am mentionat mai devreme, este mai bine sa cumparati castraveti organici (ideal necerat) ori de cate ori puteti pentru a evita nivelurile ridicate de substante chimice.

Un alt lucru de luat in considerare este potentialul de contaminare daca va faceti propriile muraturi fermentate. Microbiota complexa este responsabila pentru schimbarile observate in timpul fermentarii castravetilor si este posibil ca, daca echipamentul sau borcanul dvs. sa fie contaminat cu bacterii, sa va imbolnaviti odata ce le-ati consumat.

Folositi echipamente sterile ori de cate ori fermentati legume si cumparati produse organice pentru a limita si mai mult acest risc.

Din cauza efectelor lor diuretice, nu ar trebui sa mananci castraveti noaptea? Probabil ca acest lucru nu va fi o problema decat daca mancati cantitati mari.

In timp ce castravetii pot creste urinarea, efectul este de obicei subtil si pentru majoritatea oamenilor nu va interfera cu somnul.

Concluzie

  • Castravetii (Cucumis sativus) sunt un „dovleac” cultivat pe scara larga si un membru al familiei de plante Cucurbitaceae. Exista multe soiuri diferite de castraveti, dar acestia sunt de obicei impartiti in trei tipuri: pentru feliere, pentru muraturi si fara seminte.
  • Consumul de castraveti poate adauga o cantitate decenta de nutrienti in dieta dumneavoastra. Castravetii contin foarte putine calorii, dar furnizeaza compusi puternici de polifenoli. Acestia sunt cunoscuti in randul cercetatorilor pentru efectele lor diuretice, antidiabetice, de scadere a lipidelor, antioxidante, detoxifiante si de curatare a organismului.
  • Beneficiile nutritionale ale castravetilor includ ajutarea la echilibrarea pH-ului organismului, imbunatatirea digestiei, tratarea balonarilor si a constipatiei, ajutor in sanatatea metabolica si a inimii, prevenirea durerilor de cap, hidratarea pielii si depunerea ochilor umflati.

Add Comment