4 lucruri interesante despre fructele de mare

Fie ca vorbim despre o portie delicioasa de paste cu creveti, homar gatit la aburi sau un file de somon gatit perfect, fructele de mare sunt foarte populare in randul oamenilor din intreaga lume. In unele tari, fructele de mare nu sunt neaparat felul principal la o masa, dar sunt, cu siguranta, un aliment de baza. Unele tari nu stau prea bine la capitolul agricultura, in astfel de cazuri fructele de mare fiind extrem de benefice pentru supravietuirea populatiei.

Pestele crud este, de obicei, inghetat

Pentru cei care au incercat deja sushi sau sashimi, mai mult ca sigur ca acesta era inghetat cu mult inainte sa ajunga in farfuria voastra, chiar in ciuda ideii de a fi mancat crud. Se pare ca autoritatile din domeniul alimentar, cel putin la nivel de Statele Unite, sunt ingrijorate despre faptul ca populatia consuma hrana cruda.

Prin urmare, orice peste crud care este pus spre vanzare, trebuie la inceput sa treaca printr-un proces de inghetare, pentru a distruge toate bacteriile. Cu toate astea, tonul este exceptia care confirma regula, desi cei care-l comercializeaza prefera sa-l inghete, oricum.

Mahi Mahi nu este un delfin

Multi oameni au o nelamurire in legatura cu mahi mahi si cred ca, intr-un fel sau altul, acesta este inrudit cu delfinul. Aceasta confuzie este de inteles, intrucat, o buna bucata de vreme, mahi mahi chiar era cunoscut ca si pestele delfin.

Dar, in timp ce noua ni se pare ciudat sa ii dam acestui peste numele de delfin, desi nu arata deloc ca unul, se pare ca exista, totusi, o explicatie logica pentru acest lucru. Mahi mahi are obiceiul de a inota pe langa barci, incat oamenii au inceput sa-l asocieze, fara sa vrea, cu delfinul.

In toata aceasta poveste, cel mai mult au de suferit comerciantii de peste. Majoritatea oamenilor nu vor sa manance nimic care ii duce cu gandul la delfini, asa ca nimic din acest produs, nici macar numele, nu trebuie sa duca cu gandul la aceste creaturi atat de inteligente, drept pentru care numele lor s-a schimbat in mahi mahi.

Mancarea de crustacee nu este necesara doar in lunile cu „R”

S-ar putea sa fi auzit de acest sfat de a consuma crustacee doar in perioada lunilor care contin litera R. Explicatiile date pentru acest lucru sunt si multe, dar si dubioase. Unii oameni inca mai au obiceiul de a respecta aceasta indicatie, pe cand altii se indoiesc de sensul acestui obicei.

Se pare ca aceasta regula isi are originile la nativii americani care au transmis mai departe aceasta indicatie, catre calatori si alti colonisti internationali.

Pe atunci, daca nu mancai crustacee in timpul lunilor cu R era perfect normal, deoarece toate aceste luni erau vara, cand algele infloresc si umplu crustaceele cu toxine daunatoare. In plus, crustaceele se inmultesc foarte mult pe timpul verii, acest lucru facandu-le sa aiba un gust nu tocmai placut.

Tiparii si descoperirea anafilaxiei

Dupa cum am mentionat ceva mai sus, avem obiceiul de a ingheta sushi si sashimi crud, incat acestea sa fie servite mai in siguranta. Cu toate astea, exista o delicatesa care necesita gatire, indiferent de situatie: tiparul.

A manca un tipar care nu este gatit cum trebuie poate sa faca mult mai mult rau decat sa-ti ofere o senzatie culinara placuta. Chiar si o cantitate mica poate fi fatala pentru tine.

Sangele de tipar este extrem de otravitor, inghetarea acestuia nefiind de nici un ajutor in indepartarea toxicitatii din sangele sau. Prin urmare, singura modalitate de a distruge proteina toxica este prin intermediul unei gatiri adecvate.

Add Comment