43 Lucruri Despre Benin

steag Benin

Benin, oficial Republica Benin si fostul Dahomey, este o tara din Africa de Vest. Tara are o lunga istorie legata de comertul cu sclavi. Haideti sa aflam mai multe despre ea cu aceste 43 de fapte importante!

1. Benin este numit dupa corpul de apa pe care se afla – „Bight of Benin”.

2. Locuitorii din Benin sunt numiti beninezi.

3. Benin a devenit independent de Franta la 1 august 1960.

4. Regiunea capitalei tarii si zona din apropiere a fost denumita „Coasta sclavilor” inca din secolul al XVII-lea. In timpul comertului transatlantic cu sclavi, un numar mare de sclavi au fost expediati in Lumea Noua.

5. In jurul anului 1750, Regatul Dahomey (o parte a Beninului) castiga aproximativ 250.000 de lire sterline pe an din vanzarea de africani catre negustorii de sclavi europeni.

6. Ultima nava cu sclavi a plecat din Dahomey spre Brazilia in 1885.

7. Regiunea a fost o colonie franceza timp de 58 de ani, intre 1900 si 1958.

8. In anii 1990, Benin a fost prima tara care a facut tranzitia de la o dictatura la o democratie pluripartidista.

9. Capitala Beninului – Porto Novo – a fost dezvoltata ca port pentru comertul cu sclavi.

10. Tara a fost numita Benin la 30 noiembrie 1975. Anterior a fost cunoscuta sub numele de Dahomey.

11. Limbile indigene, cum ar fi fon si yoruba, sunt vorbite in mod obisnuit in Benin.

12. Tara masoara aproximativ 325 km (202 mi) in punctul sau cel mai lat.

13. W-Arly-Pendjari din Benin adaposteste cea mai mare populatie ramasa de lei din Africa de Vest.

14. In timp ce bumbacul este principalul articol de export al tarii, economia tarii depinde, de asemenea, de agricultura si de comertul regional.

15. Singurul port maritim si singurul aeroport international al tarii se afla in Cotonou, care este, de asemenea, cel mai mare oras din tara.

16. Fotbalul este sportul national din Benin.

17. Preturile ridicate ale benzinei legale ii obliga pe localnici sa o cumpere ilegal si ieftin. Benzina este procurata ilegal din Nigeria si este vanduta in tara. Benzinariile sunt putine in tara.

18. In ceea ce priveste suprafata, Benin este putin mai mica decat Pennsylvania. Sau are peste doua treimi din dimensiunea Portugaliei.

19. Tara are o linie de coasta de 121 km lungime.

20. 31,3% din suprafata tarii este ocupata de agricultura, in timp ce 40% din suprafata tarii este ocupata de paduri.

21. Varsta mediana a populatiei din Benin este de 17,9 ani.

22. Benin are o rata de fertilitate ridicata, cu aproximativ 5 copii pe femeie.

23. Benin are o rata de alfabetizare de 38,4%.

24. Aproape 4,5% din populatia tarii utilizeaza internetul.

25. Rata criminalitatii este scazuta in tara. Cu toate acestea, furtul este o problema si multi proprietari mai bogati angajeaza, in general, un paznic de noapte.

26. Culoarea rosie de pe steagul sau simbolizeaza curajul, galbenul reprezinta bogatia, iar verdele simbolizeaza speranta si renasterea.

27. Partea de sud a tarii primeste precipitatii abundente si produce mai multa vegetatie in comparatie cu celelalte parti ale tarii.

28. Hubert Maga a fost ales primul presedinte al Beninului.

29. In Benin locuiesc, de asemenea, pastori Fulani care isi deplaseaza animalele pe distante lungi in cautare de iarba. Acesti pastori sunt cunoscuti la nivel local sub numele de Peul.

30. Exista cel putin o piata in aer liber in fiecare oras din tara.

31. Oamenii mananca, in general, orez, legume si carne. Mancarea este pregatita cel putin de doua ori pe zi. In sud se consuma o varietate de peste, in timp ce carnea de vita este mai populara in nord.

32. In cultura tarii, se considera ca nu este bine sa mananci cu mana stanga sau sa oferi ceva unei alte persoane cu ea.

33. La intrarea sau la iesirea de la o intalnire, este indicat sa se stranga mana fiecarei persoane prezente.

34. Tinerilor beninezi le place sa manance produse alimentare ambalate, care sunt in mare parte importate. Ei percep dieta lor traditionala ca fiind monotona si le place sa manance, in schimb, alimente importate.

35. SIDA este o preocupare majora in tara si pune la grea incercare sistemul de sanatate.

36. Cu peste douasprezece mii de studenti inscrisi, Universitatea din Benin din Cotonou este singura institutie post-secundara din tara.

37. Din cauza caldurii extreme din timpul verii din tara, oamenii poarta jachete chiar si atunci cand temperatura este de aproape 20 de grade pe plus.

38. Persoanele albe care viziteaza tara sunt denumite „yovo”. Nu fiti surprinsi sa gasiti oameni si copii strigand acest cuvant in spatele dumneavoastra daca se intampla sa vizitati tara. Cu toate acestea, oamenii sunt foarte prietenosi si plini de viata.

39. Capitala Beninului, Porto-Novo, este cunoscuta si sub numele de Adjatche si Hogbonou.

40. Oamenilor din tara nu le place sa fie fotografiati. Ei cred ca o fotografie poate fi folosita pentru a arunca o vanzare sau un curs.

41. Tara este renumita in intreaga lume pentru mastile sculptate in lemn.

42. Desi Benin are o lunga istorie cu sclavia, sclavii din regiune erau tratati foarte bine.

43. Desi este foarte saraca, Benin este, de asemenea, una dintre cele mai stabile tari din punct de vedere politic din Africa de Vest.

Add Comment