71 Lucruri Despre Japonia

 

Japonia

Japonia, oficial Republica Japoniei, este o tara insulara din Asia de Est. Are o suprafata totala de 377.915 km patrati. Tokyo este capitala si cel mai mare oras al sau. Japoneza este limba sa nationala. Moneda sa oficiala este yenul (¥) (JPY). Japonia are granite maritime comune cu urmatoarele regiuni: Taiwan (Republica Populara Chineza), Insulele Mariane de Nord (teritoriu american), Filipine, Rusia, Coreea de Sud, China si Coreea de Nord. Japonia este adesea numita „Tara Soarelui Rasare”. Japonia este membra a ONU, a G7, G8 si G20 si este considerata o mare putere. Haideti sa aflam mai multe despre aceasta natiune avansata din punct de vedere tehnologic cu ajutorul unor fapte interesante.

1. Exista un total de 28 de castigatori ai Premiului Nobel din Japonia.

2. Cea mai scurta scara rulanta din lume se afla in Japonia. Si da, este si ea folosita.

3. Automobilistii care fug din Japonia sunt impuscati de politie cu bile de vopsea. Aceasta tehnica ii ajuta sa ii identifice cu usurinta pe cei care nu respecta legea.

4. Garile din Japonia au personal care impinge oamenii in trenuri pentru ca sunt foarte multi pasageri.

5. Constitutia japoneza postbelica a interzis Japoniei sa aiba o armata. Ca urmare a faptului ca nu a putut investi in cursa inarmarii, guvernul central a investit bani in trenuri. De fapt, multi oameni au numit cercetarea trenului glont („shinkansen”) drept cursa spatiala a Japoniei.

6. Trenurile sunt foarte punctuale. Daca trenul dumneavoastra intarzie, compania feroviara va afisa acest lucru pe monitoarele de pe peroane, iar un angajat isi va cere scuze prin intermediul sistemului de anunturi publice.

7. Este interzis sa vorbiti la telefonul mobil in interiorul shinkansenului. In general, vocile sunt tinute la un nivel scazut in interiorul oricarui tren, chiar si pentru conversatii.

8. Shinkansenul nu are carucior restaurant. In schimb, va puteti cumpara propria mancare („ekiben”) si bauturi inainte de a va urca la bord si le puteti consuma in timpul calatoriei. Mancarea este, de obicei, o specialitate a punctului de plecare al calatoriei dumneavoastra si este o experienta deosebita pentru calatori.

9. Mancatul in timp ce mergeti este considerat nepoliticos in Japonia.

10. Rata somajului in Japonia este de numai 4%.

11. Fermierii japonezi produc pepeni verzi patrati pentru usurinta depozitarii.

12. Faimoasa, Japonia este cea mai mare natiune creditoare din lume.

13. Pana la 60% din spectacolele de animatie sunt produse in Japonia, ceea ce face ca aceasta sa fie prima tara in acest sens.

14. 98% dintre adoptiile din Japonia sunt ale unor adulti de sex masculin. Japonezii fac acest lucru pentru a pastra afacerea de familie in familie.

15. Un fapt interesant despre Japonia este ca, daca intalnesti podea ridicata intr-o anumita parte a cladirii, aceasta indica faptul ca trebuie sa iti scoti incaltamintea acolo.

16. Piata de peste Tsukiji din Japonia este cea mai mare piata angro de peste si fructe de mare din lume. Unul dintre alimentele populare in Japonia este carnea cruda de cal.

17. „Nippon” sau „Nihon” este denumirea japoneza pentru Japonia. Aceasta inseamna „originea soarelui”. Este adesea tradus ca „Tara Soarelui Rasare”.

18. Muntele Fuji este cel mai inalt punct din Japonia, care se afla la 3.776 m.

19. Aproape trei sferturi din terenurile Japoniei nu pot fi utilizate in scopuri industriale, rezidentiale sau agricole.

20. Japonia este cunoscuta ca o natiune industriala. Aceasta produce masini, electronice si vehicule de clasa mondiala.

21. Robotica este principala sfera de talent in Japonia. Ei sunt cunoscuti in intreaga lume pentru ASIMO – cel mai avansat robot umanoid din lume.

22. Sushi, Sashimi si Tempura se numara printre bucatariile japoneze bine cunoscute in intreaga lume.

23. Rata de alfabetizare in Japonia este de 99% pentru populatia cu varsta de peste 15 ani. Acest lucru inseamna ca aproape toti locuitorii Japoniei stiu sa citeasca si sa scrie.

24. In Japonia exista 118 vulcani. Acest numar depaseste vulcanii din orice alta tara si reprezinta 10% din numarul total de vulcani din lume.

25. Speranta de viata a japonezilor este de 83 de ani, ceea ce este mai mult decat cea a americanilor, care este de 81 de ani.

26. Honshu, Hokkaido, Kyushu si Shikoku sunt cele patru insule principale ale Japoniei. Numarul total de insule din tara este de 6852.

27. Cu peste 127 de milioane de locuitori in iulie 2012, Japonia are a zecea cea mai mare populatie din lume.

28. Tokyo – capitala Japoniei – este cel mai mare oras din lume in functie de suprafata, populatie si densitate.

29. Luptele de sumo sunt sportul national al Japoniei.

30. Baseballul este cel mai popular sport pentru spectatori din Japonia.

31. Bautura preferata in Japonia este o-cha (お茶; ceai verde), care se serveste cald sau rece, in functie de perioada anului.

32. Cele patru mari boli provocate din cauza poluarii in Japonia sunt Itai-itai, Minimata, Niigata Minimata, Astmul din Yokkaichi.

33. Prima situatie de urgenta nucleara din Japonia a fost declarata la 11 martie 2011 – din cauza dezastrului de la centrala nucleara Fukushima I. Au fost evacuati 140.000 de locuitori pe o raza de 20 km de la centrala.

34. Centrala nucleara de la Hamaoka a fost inchisa pe 06 mai 2011, deoarece se asteapta ca zona in care aceasta functiona sa fie lovita de un cutremur cu magnitudinea 8,0.

35. Japonezii nu isi aleg presedintele in mod direct. Ei au un sistem parlamentar de guvernare.

36. Shinzō Abe este prim-ministrul Japoniei.

37. Noul tren glont maglev al Japoniei este cel mai rapid tren din lume.

38. Raportul dintre sexe din Japonia este de 0,95.

39. 98% dintre elevi merg la liceu in Japonia, in timp ce educatia este obligatorie doar pentru cei noua ani de scoala primara si gimnaziala.

40. Un fapt despre Japonia este ca se crede ca pisicile negre aduc noroc.

41. Doar 2% dintre oamenii din Japonia sunt imigranti.

42. Este interesant faptul ca familiile japoneze folosesc aceeasi apa pentru baie ca si pentru alte scopuri.

43. Japonezii sunt atat de interesati de benzi desenate incat pentru tiparirea lor se foloseste mai multa hartie decat cea pentru hartie igienica.

44. Toyota, o companie japoneza de automobile, este al treilea mare producator de automobile din lume.

45. Ar fi interesant de remarcat ca; in prima jumatate a anului 2005, numarul deceselor din Japonia a depasit numarul nasterilor.

46. Japonia se confrunta cu aproximativ 1500 de cutremure in fiecare an.

47. Orezul este consumat in mod obisnuit in Japonia, fiind o parte importanta a dietei lor. Nu va amuzati daca ii veti gasi pe japonezi mancand orez chiar si la micul dejun.

48. Cafeaua este extrem de populara in Japonia si este importata in numar mare din Jamaica.

49. Japonia este cel mai mare producator de automobile din lume.

50. Mai mult de 50.000 de persoane din Japonia au cel putin 100 de ani.

51. Cea mai veche companie din lume a functionat in Japonia intre anii 578 d.Hr. si 2006.

52. Japonia are cele mai punctuale cai ferate din lume. Intarzierea lor medie este de 18 secunde.

53. Un alt fapt interesant despre Japonia este ca 90% dintre telefoanele mobile folosite sunt rezistente la apa.

54. Curatarea salilor de clasa si a cantinei este o responsabilitate comuna intre elevii si profesorii japonezi.

55. In fiecare an, japonezii folosesc aproape 24 de miliarde de betisoare.

56. Japonezii au traditia de a vizita KFC in ajunul Craciunului.

57. In afara Japoniei, japonezii se gasesc in majoritate in Brazilia.

58. Peste 2000 de persoane s-au sinucis in Japonia, sarind intr-un vulcan numit Muntele Mihara. Autoritatile japoneze au construit acum un gard in jurul acestuia pentru a opri aceste sinucideri.

59. Se estimeaza ca Hikikomori – o situatie sociala din Japonia – in care barbatii se inchid in dormitoarele lor timp de ani de zile afecteaza cel putin 1 milion de barbati japonezi.

60. In zonele afectate de tsunami din Japonia in 2011 s-a descoperit ca exista tablite vechi de piatra cu inscriptia „nu va construiti casele sub acest punct”.

61. Japonezii pot spune „Imi pare rau” in 20 de moduri diferite.

62. Japonia este singura tara din lume care a suferit un atac cu arme atomice.

63. Tokyo, capitala Japoniei, este unul dintre cele mai scumpe orase in care se poate trai.

64. Kimigayo este imnul national al Japoniei. Este cel mai scurt imn din lume, cu o lungime de 11 masuri si 32 de caractere.

65. Japonia se mandreste cu cea mai lunga monarhie domneasca din lume.

66. Suflarea nasului in Japonia este considerata nepotrivita.

67. Salariul mediu lunar disponibil dupa impozitare in Japonia este de 2.782 de dolari.

68. In Japonia exista 109.252.912 de utilizatori de internet. Aceasta reprezinta 3,74% din ponderea mondiala a numarului total de utilizatori de internet.

69. Inaltimea medie a barbatilor din Japonia este de 171,4 cm.

70. Aproape 25% din populatia Japoniei are peste 65 de ani.

71. In ceea ce priveste suprafata totala, cea a Japoniei este putin mai mica decat cea a Californiei.

Add Comment