Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
30 Lucruri Despre Parcul National Yosemite (USA) – Topist.ro

30 Lucruri Despre Parcul National Yosemite (USA)

Parcul National Yosemite

Aflat in topul celor mai vizitate 5 parcuri nationale, Yosemite are o cantitate generoasa de frumusete naturala de oferit.

Cu locuri nesfarsite in care se pot face drumetii, catarat pe stanca si tabere, Yosemite este un vis pentru iubitorii de natura!

Acest parc este mult mai mult decat pare, asa ca iata 30 de fapte pe care ar trebui sa le stiti despre Yosemite!

 1. Situat in Muntii Sierra Nevada din California, Parcul National Yosemite se intinde pe o suprafata de 761.268 de acri.
 2. Yosemite a devenit oficial al treilea parc national al Statelor Unite in 1890.
 3. Inainte de a deveni parc national, Yosemite se afla deja sub protectia guvernului inca din 1864, dupa ce a fost semnat de presedintele Lincoln. Aceasta a fost prima data cand un teren a fost securizat de guvern datorita frumusetii sale naturale, pentru a fi pastrat pentru ca oamenii sa se bucure de el.
 4. In Yosemite traiesc peste 400 de specii de animale, dintre care 90 sunt specii diferite de mamifere.
 5. Printre acestea se numara si rara vulpe rosie din Sierra Nevada, care pana atunci nu fusese vazuta timp de aproape 100 de ani, pana cand a fost observata in Yosemite. Printre alte mamifere se numara ursii negri, coiotii, popandaii si veveritele.
 6. Chiar daca parcul este deschis pe tot parcursul anului, aproape 75% dintre toti turistii din Yosemite viziteaza parcul intre lunile mai si octombrie. Multi dintre ei nu parasesc niciodata Valea Yosemite, care se intinde pe o suprafata de numai 10 km patrati.
 7. Yosemite este considerat locul de nastere al escaladei sportive pe stanca. Inca din anii 1880, cataratorii au fost atrasi de formatiunile stancoase impresionante.
 8. Cea mai notorie si mai perplexa catarare din Yosemite este El Capitan, care se mandreste cu o stanca de 3.300 de metri.
 9. In anumite perioade si la anumite temperaturi ale anului, unele dintre paraurile din Yosemite se transforma in sloiuri care curg. Acesta este un fenomen natural chiar numit frazil ice.
 10. Cel mai faimos hotel din Yosemite, Ahwahnee Hotel, a fost folosit ca spital naval in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 11. Exista zone speciale de campare numite High Sierra campsites, care ofera mese, apa curata, acces la baie si corturi de panza. Singura modalitate de a rezerva unul dintre aceste locuri de campare este participarea la o loterie.
 12. In Yosemite se afla Sequoia gigant, care sunt cele mai mari vietuitoare de pe pamant. Se estimeaza ca in parcul national exista aproximativ 500 de sequoia giganti, iar acestia pot trai pana la 3.000 de ani.
 13. Numele „Yosemite” se traduce prin „ucigas” in Miwok, care este o limba a nativilor americani.
 14. Numele se referea initial la un trib rebel care a fost alungat din zona de catre Batalionul Mariposa.
 15. Anterior, terenul a fost numit „Ahwahnee”, care inseamna „gura mare” de catre indienii care locuiau in zona.
 16. Parcul National Yosemite gazduieste cea mai inalta cascada din America de Nord – Yosemite Falls. Are o cadere de 2.425 de metri!
 17. Din cele 7.000 de specii de plante din California, 20% dintre acestea se gasesc in Parcul National Yosemite.
 18. Primul stand de concesionare din Yosemite care s-a deschis a fost un magazin si o brutarie, care a debutat in 1884.
 19. In interiorul parcului exista cel putin 300 de ursi negri, dar acest numar ar putea ajunge la 500.
 20. Exista peste 800 de mile de trasee de explorat pentru drumetii.
 21. Valea din Yosemite este locuita de aproape 3.000 de ani.
 22. Sunt putine locuri in Statele Unite unde puteti vedea un curcubeu noaptea – Yosemite este unul dintre ele! Acestea se numesc curcubee lunare sau curcubee lunare.
 23. Peste 3,5 milioane de oameni din intreaga lume viziteaza Yosemite in fiecare an.
 24. Cea mai lunga drumetie din Yosemite este pana la faimosul Half Dome, care are o lungime de 14 mile si o altitudine de 4.800 de picioare.
 25. In 1984, Yosemite a fost selectat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
 26. In functie de accesibilitate, Yosemite este deschis 24/7.
 27. La mijlocul secolului al XIX-lea, goana dupa aur din California a sporit drastic calatoriile euro-americanilor in zona.
 28. Altitudinea in parc variaza de la 2.000 la peste 13.000 de metri.
 29. Yosemite a candidat pentru Jocurile Olimpice de iarna din 1932 – devenind astfel singurul parc national care a facut acest lucru.
 30. Muntii din Yosemite continua sa creasca cu o rata de un picior la 1.000 de ani.

Add Comment