Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
9 Beneficii si Utilizari ale Untului de Cacao – Topist.ro

9 Beneficii si Utilizari ale Untului de Cacao

beneficii unt de cacao

Fie ca va dati seama sau nu, probabil ca ati mancat unt de cacao de multe ori in viata dumneavoastra – plus ca l-ati uns pe piele. Este sursa de grasime folosita la fabricarea ciocolatei, dandu-i senzatia seducatoare, care se topeste in gura si este matasoasa. Se gaseste practic in toate tipurile de ciocolata, inclusiv cea neagra, cu lapte sau alba.

La ce mai este bun untul de cacao? La fel ca si alte grasimi iubitoare de piele – cum ar fi untul de shea si uleiul de cocos – untul de cacao este excelent pentru vindecarea naturala a pielii uscate si sensibile. Iar in ceea ce priveste dieta dumneavoastra, asa cum se explica mai jos, beneficiile untului de cacao includ furnizarea de acizi grasi sanatosi care sustin sistemul imunitar, sistemul cardiovascular, functia cognitiva si controlul apetitului.

Ce este untul de cacao?

Untul de cacao (numit uneori ulei de teobroma) este un ulei natural, topibil, care este extras din boabele de cacao. Boabele de cacao sunt seminte din planta Theobroma cacao L., membra a familiei de plante Sterculiaceae.

Aceste boabe sunt folosite pentru a face „unul dintre cele mai importante si raspandite alimente functionale din istoria omenirii”: ciocolata. Istoricii considera ca boabele de cacao sunt cultivate de peste 3.000 de ani si erau apreciate de populatiile antice, inclusiv de civilizatiile mayasa si azteca.

Poti manca unt de cacao? Da! Untul de cacao adevarat este complet comestibil si are un gust si un miros usor, asemanator cu cel al ciocolatei negre. Boabele din planta Theobroma cacao L. sunt un aliment cu un continut ridicat de antioxidanti, deoarece contin o cantitate semnificativa de antioxidanti polifenoli si flavonoizi. De fapt, s-a demonstrat ca boabele de cacao in sine sunt unul dintre cei mai mari furnizori de polifenoli din dieta umana.

Boabele de cacao sunt originare din unele parti ale Americii Centrale si de Sud si au fost recoltate pentru a face hidratante naturale pentru piele in locuri precum Mesoamerica si Caraibe timp de secole. Deoarece are un parfum bland, o textura fina (datorita proprietatilor sale „emoliente”) si este ultra-hidratanta, produsele din cacao sunt ingrediente foarte populare in tot felul de produse comerciale de infrumusetare – inclusiv lotiuni pentru piele, luciu de buze, betisoare, balsamuri de par si alte unguente de infrumusetare.

Este untul de cacao acelasi lucru cu untul de cacao? Produsele din unt de cacao variaza in functie de modul in care sunt prelucrate si incalzite boabele. Scrierea „cacao” inseamna, de obicei, ca boabele sunt neprajite (sau „crude”).

Date nutritionale

Untul de cacao este bogat in grasimi, in mare parte grasimi saturate, la fel ca si uleiul de cocos. Cantitatea de grasimi saturate pe care o contine (spre deosebire de grasimile nesaturate) este cuprinsa intre 57% si 64% din continutul total de grasimi, in functie de tipul exact. Printre diferitele tipuri de acizi grasi se numara:

  • acid stearic (aproximativ 24 la suta pana la 37 la suta din continutul total de grasimi)
  • acid palmitic (intre 24 la suta si 30 la suta)
  • acid miristic (de la 0 la 4 la suta)
  • acid arahidic (aproximativ 1 la suta)
  • acid lauric (doar aproximativ 0 la suta pana la 1 la suta)

Tipuri

Iata cum se compara diferitele tipuri:

  • Pentru a obtine untul de cacao, boabele de cacao sunt mai intai fermentate si apoi prajite. In acest moment, „untul” de cacao (care nu este de fapt tipul de unt obtinut din orice tip de lapte) poate fi separat de restul boabelor, lasand in urma solidele care sunt folosite in alte scopuri, cum ar fi fabricarea pudrei de cacao.
  • In timp ce untul de cacao contine o parte din polifenoli si alti antioxidanti, acesta nu furnizeaza atat de mult precum pudra de cacao uscata.
  • Multe marci deodorizeaza si decoloreaza untul de cacao, astfel incat produsul are o culoare galben-bej si un miros destul de neutru, nu prea seamana cu lichiorul de cacao sau cu ciocolata.
  • Pentru a face ciocolata, untul de cacao este apoi presat in continuare pentru a elibera „lichiorul de ciocolata”, care detine cea mai mare parte din gustul si mirosul de ciocolata.
  • Untul de cacao crud, uneori etichetat ca „unt de cacao pur”, nu este incalzit la temperaturi foarte ridicate in timpul proceselor de fabricatie, ceea ce inseamna ca, de obicei, pastreaza mai multe grasimi sanatoase si alti compusi care se gasesc in mod natural in boabele de cacao. In mod similar, pudra de cacao cruda este obtinuta prin presarea la rece a boabelor de cacao neprajite. Pentru a fi considerata cruda, temperaturile nu depasesc, de obicei, aproximativ 45 C.

Beneficiile untului de cacao

1. Previne uscarea si descuamarea pielii

De ce este untul de cacao bun pentru fata? In timp ce este un excelent hidratant pentru piele, face mai mult decat sa hidrateze pielea – ajuta de fapt si la vindecarea ei din interior spre exterior. Este o sursa excelenta de antioxidanti naturali care se gasesc in boabele de cacao, plus acizi grasi care sunt usor de absorbit si care raman pe piele timp de ore intregi.

De asemenea, produsele hidratante naturale tind sa provoace mult mai putine iritatii la nivelul pielii decat produsele fabricate cu aditivi, parfumuri, coloranti si vopseluri.

Pentru a-l folosi pe piele pentru a trata sau preveni uscaciunea si descuamarea, incercati sa-l amestecati cu alte produse benefice, cum ar fi uleiurile esentiale sau uleiul de argan, ricin sau jojoba. Daca aveti pielea foarte uscata (cum ar fi eczema), folositi intotdeauna unt de cacao pur si efectuati mai intai un patch test pentru a va asigura ca nu aveti o sensibilitate si ca nu ajungeti sa dezvoltati reactii negative.

Daca untul de cacao este foarte solid din cauza faptului ca a fost depozitat in casa intr-un loc racoros, incercati sa-l combinati cu putina apa fierbinte pentru a-l face sa se topeasca. Puteti fierbe putina apa pe aragaz si apoi o puteti turna pe o mana de unt de cacao pentru a-l face mai usor de intins. Unele persoane considera ca untul de cacao negru este cel mai moale si se intinde cel mai bine pe piele fara a fi nevoie sa fie incalzit prea mult, dar ca unturile de cacao din comert, deodorizate, sunt mai fragile si mai tari.

2. Vindeca buzele crapate

Unul dintre cele mai populare moduri de a folosi untul de cacao este pe buzele crapate, in special in balsamurile de buze facute in casa. Acesta poate fi folosit cu ulei de grapefruit, vanilie, portocala sau menta pentru a face balsamuri de buze aromate care sunt, de asemenea, hidratante pentru pielea delicata.

Untul de cacao este un emolient, ceea ce inseamna ca adauga un strat protector de hidratare pe buze, util pentru a bloca efectele temperaturilor foarte scazute, ale daunelor solare sau ale caldurii din interior, care pot lasa buzele uscate.

3. Combate semnele de imbatranire

Untul de cacao contine compusi numiti polifenoli din masa de cacao, despre care unele studii au descoperit ca pot ajuta la diminuarea semnelor de imbatranire, plus ca pot calma pielea sensibila care sufera de dermatita sau eruptii cutanate.

Polifenolii sunt tipuri de antioxidanti care promoveaza sanatatea atat la nivel intern, atunci cand sunt consumati, cat si atunci cand sunt folositi local pe piele. S-a constatat ca polifenolii din cacao lupta impotriva diferitelor boli cronice, a degenerarii pielii, a sensibilitatii si chiar a mutatiilor celulare.

Cercetarile arata ca polifenolii sai au mai multi indicatori pozitivi pentru sanatatea pielii, inclusiv reducerea fotoimbatranirii, imbunatatirea elasticitatii si tonusului pielii, o mai buna retentie/productie de colagen si o mai buna hidratare.

Atunci cand se compara untul de cacao cu produsele disponibile in comert, studiile au aratat ca ambele pot avea rezultate pozitive, dar numai untul de cacao este lipsit de ingrediente potential daunatoare sau iritante.

4. Calmeaza arsurile, eruptiile cutanate si infectiile

Puteti freca o cantitate mica de unt de cacao pur pe pielea arsa pentru a ajuta pielea sa se refaca. Asigura-te doar ca este pur si ca nu contine alcool, parfumuri/parfumuri sau alti aditivi care pot face ca pielea sa devina si mai inflamata si mai sensibila.

Este chiar suficient de blanda pentru a fi folosita ca tratament natural pentru eczeme, dermatite si eruptii cutanate. Gelul de aloe vera sau uleiul esential de arbore de ceai sunt doua adaosuri excelente pentru aplicarea pe pielea arsa sau deteriorata.

5. Ajuta la tratarea ranilor din gura

Daca interiorul gurii tale este predispus sa dezvolte rani dureroase sau daca buzele tale dezvolta basici recurente, incearca sa folosesti putin unt de cacao pentru a le mentine hidratate. Prevenirea unei uscaciuni prea mari in interior pe buze si in gura este o modalitate de a ajuta la prevenirea formarii ranilor si a basicilor.

6. Face o crema de ras excelenta

Poti folosi untul de cacao in cada pentru a te barbieri si a hidrata pielea in acelasi timp. Se topeste usor in apa calda si nu iti va infunda scurgerea.

Foloseste o mana mica inainte de barbierit pentru a preveni crestaturile si pentru a lasa pielea abia barbierita sa se simta placuta si neteda. Dupa dus este un alt moment excelent pentru a o unge cu ea, deoarece caldura deschide porii si o face sa absoarba mai bine produsele.

7. Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii

In timp ce grasimile saturate obisnuiau sa fie privite cu ochi rai si invinuite ca ar contribui la problemele cardiace, astazi multi cercetatori cred ca grasimile saturate derivate din plante pot fi de fapt benefice pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Componentele polifenolice care se gasesc in untul de cacao au demonstrat in anumite studii ca ajuta la scaderea markerilor inflamatori implicati in ateroscleroza (intarirea arterelor), motiv pentru care cacao este acum considerata un aliment antiinflamator.

De asemenea, cacaua pare sa ajute la metabolismul lipidelor (grasimilor) si este legata de un risc scazut de evenimente vasculare, cum ar fi un atac de cord.

8. Furnizeaza antioxidanti care pot combate inflamatia

Unii antioxidanti raman in untul de cacao chiar si dupa ce este separat de solidele din boabe, ceea ce inseamna ca poate fi benefic pentru scaderea inflamatiei.

Multe studii au aratat ca polifenolii din plante exercita puteri antioxidante in cadrul sistemului imunitar, luptand impotriva inflamatiei, a deteriorarii ADN-ului si a mutatiilor celulare, care sunt cauza de baza a unor boli precum bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile autoimune.

9. Furnizeaza acizi grasi care sustin sanatatea creierului

Grasimile din dieta ta, in special colesterolul si grasimile saturate, sunt de o importanta vitala pentru sanatatea creierului si mentinerea unei stari de spirit pozitive, pe langa faptul ca sustin productia de hormoni si controleaza apetitul. Grasimile servesc ca element de constructie pentru celulele creierului si sunt necesare pentru a produce pentru a hormoni sexuali, inclusiv estrogen, progesteron si testosteron, care controleaza numeroase procese corporale.

Untul de cacao pentru vergeturi?

Una dintre cele mai populare utilizari pentru untul de cacao este prevenirea sau tratarea vergeturilor, in special in timpul sarcinii. Functioneaza cu adevarat aceasta metoda? In general, rezultatele studiilor au fost amestecate in ceea ce priveste eficacitatea sa pentru a scapa de vergeturi.

Multe persoane raporteaza imbunatatiri ale vergeturilor vizibile dupa ce il folosesc, dar anumite studii au constatat ca, in comparatie cu tratamentele placebo, femeile nu prezinta de fapt imbunatatiri semnificativ mai mari atunci cand folosesc lotiunea facuta cu unt de cacao. Nu este rau sa o incerci pentru prevenirea vergeturilor, dar nu pare sa le inverseze pe cele care s-au format deja.

Unt de cacao vs. alte creme hidratante

Unt de shea

Din moment ce au utilizari si beneficii similare pentru piele, s-ar putea sa se reduca intr-adevar la preferinte atunci cand vine vorba de utilizarea untului de shea fata de untul de cacao pe pielea ta. Ambele sunt modalitati hidratante, vechi de cand lumea, de a trata buzele crapate si de a preveni uscaciunea. De asemenea, le puteti folosi pe amandoua impreuna pentru a le potenta efectele, mai ales daca aveti eczeme sau psoriazis.

Doua dintre diferentele dintre aceste produse sunt mirosul lor si modul in care pot fi folosite. Multe persoane prefera mirosul tropical al untului de cacao in detrimentul parfumului foarte bland al untului de shea. Pe de alta parte, untul de shea are un miros neutru, ceea ce inseamna ca se combina bine cu alte parfumuri de uleiuri esentiale. Untul de cacao este folosit si pentru a gati cu el, in timp ce untul de shea este folosit doar local, pe piele.

Uleiul de nuca de cocos

Aceste doua produse au proprietati hidratante similare, deoarece beneficiile uleiului de cocos pentru piele le imita pe cele ale untului de cacao. Cu toate acestea, uleiul de nuca de cocos are cateva beneficii suplimentare, inclusiv proprietati antibacteriene. Acest lucru ar putea face ca acesta sa fie mai practic pentru tine sa il pastrezi acasa, deoarece are zeci de utilizari diferite in bucatarie si in baie.

Uleiul de cocos contine acizi grasi care mentin pielea sanatoasa si curata, inclusiv acidul capric, acidul lauric si acidul caprilic. Acesta se topeste atunci cand este frecat pe piele sau incalzit, si are o senzatie fina si un miros/gust placut. Nu ezitati sa le folositi pe amandoua impreuna sau in scopuri diferite, cum ar fi untul de cacao pe buze, dar uleiul pe par.

Cum se utilizeaza

Untul de cacao ramane solid la temperatura camerei, dar se topeste la temperaturi mai ridicate, cum ar fi cele din interiorul corpului uman. Acest lucru este ceea ce ii permite sa fie frecat pe piele si ceea ce il face o grasime buna pentru a gati sau coace cu ea.

Are un punct de topire de aproximativ 33-38 grade C, ceea ce inseamna ca devine lichid odata ce este ingerat sau, uneori, atunci cand este aplicat local. Capacitatea sa de a se topi ii confera o „senzatie de gura” atractiva atunci cand este adaugata la ciocolata sau cand este folosita in lotiuni cremoase.

Cele mai bune produse cu unt de cacao de cumparat:

In mod ideal, cumparati unt de cacao organic, pur. Preturile untului de cacao variaza in functie de tipul de produs. Untul de cacao pur va ofera cele mai multe beneficii, dar este mai greu de gasit si mai scump decat produsele amestecate, care amesteca untul de cacao cu alte materiale de umplutura sau uleiuri.

Cum va puteti da seama daca un produs de cacao este de inalta calitate? Cititi etichetele ingredientelor si uitati-va la culoare: untul de cacao pur are, de obicei, o culoare mai deschisa decat unturile de cacao din comert, care tind sa fie de un galben mai inchis.

Atunci cand cumparati unt de cacao, incercati sa evitati tipurile care sunt vandute sub forma de lotiuni albe, matasoase si care vin in sticle cu pompa sau in sticle care se pot stoarce. Produsele de acest tip ar putea contine ceva unt de cacao, dar sunt departe de a fi pure si probabil contin multi alti aditivi, care este exact modul in care isi pastreaza o textura si o culoare uniforme (ceea ce untul de cacao adevarat nu face).

Puteti sa va faceti acasa propriile betisoare cu unt de cacao usor de utilizat, ceea ce va asigura ca obtineti cele mai multe beneficii si ca puneti pe piele cea mai mica cantitate de gunoaie.

Cumparati o placa de unt de cacao adevarat online sau de la un comerciant cu amanuntul natural, apoi rupeti sau radeti o bucatica si puneti-o in interiorul unui recipient vechi de ruj de buze. Poti freca acest lucru direct pe piele si il poti pastra cu usurinta in geanta sau in alta parte. Sau poti pur si simplu sa pasezi untul solid si sa adaugi cateva picaturi de uleiuri esentiale pentru a obtine o lotiune de casa cu unt de corp matasos.

Pentru ca este atat de stabil, se crede ca rezista mai mult de doi ani. Multi oameni pastreaza acelasi borcan de unt de cacao timp de doi pana la cinci ani, deoarece grasimile sale saturate sunt rezistente la rancezire si deteriorare.

Retete de gatit si retete cu unt de cacao:

Unul dintre cele mai mari avantaje ale untului de cacao este ca este o grasime foarte „stabila”, ceea ce inseamna ca nu este posibil sa se strice si sa devina ranced atunci cand este incalzit. Spre deosebire de sursele de grasimi mai delicate, cum ar fi cele bogate in grasimi polinesaturate (cum ar fi uleiurile vegetale) sau in grasimi mononesaturate (cum ar fi uleiul de masline), grasimile saturate isi pastreaza cu usurinta nutrientii si compozitia chimica chiar si atunci cand sunt fabricate si folosite la gatit. Acest lucru ajuta la pastrarea multora dintre beneficiile untului de cacao, cum ar fi antioxidantii sai.

Este untul de cacao vegan? Da, deoarece nu contine de fapt niciun fel de unt real (un produs lactat), ci provine dintr-o planta.

Riscuri si efecte secundare

Produsele de cacao sunt bogate in grasimi si calorii, ceea ce inseamna ca este mai bine sa le consumati in cantitati mici sau moderate.

Daca sunteti in cautarea celui mai bun raport calitate-pret in ceea ce priveste continutul de antioxidanti, concentrati-va pe consumul de ciocolata neagra din pudra de cacao, mai degraba decat din unt de cacao. S-a demonstrat ca pudra de cacao are un continut mai mare de polifenoli, mai ales atunci cand optati pentru cea neagra si va asigurati ca este un procent ridicat (cercetarile arata ca puteti obtine cel mai mare continut de fenoli din cacao consumand ciocolata neagra/”ciocolata de copt” neagra).

Concluzii:

  • Ce este untul de cacao? Este un ulei natural, fondant, care se extrage din boabele de cacao, care sunt seminte din planta Theobroma cacao L. Este sursa de grasime folosita pentru a face ciocolata si este, de asemenea, excelent pentru hidratarea naturala a pielii.
  • Nu numai ca acest unt este complet comestibil, dar produsele pe baza de unt de cacao sunt, de asemenea, folosite pentru a face lotiuni hidratante pentru piele, creme, luciu de buze, betisoare si alte unguente de infrumusetare.
  • Printre beneficiile sale se numara hidratarea pielii; vindecarea buzelor crapate; combaterea semnelor de imbatranire; calmarea arsurilor, a eruptiilor cutanate si a infectiilor; tratarea ranilor din gura; functioneaza ca o crema de ras; sustine sanatatea cardiovasculara si poate reduce inflamatiile.

Add Comment