5 Lucruri mai putin cunoscute despre lapte

Toata lumea stie ca laptele este printre cele mai populare si consumate bauturi din toata lumea. Este consumat de catre copii, dar si de catre adulti, totodata, ca sa nu mai spunem de importanta sa in prepararea cremelor, inghetatei sau a cafelei. Cu toate astea, sa privim putin mai cu atentie unele aspecte mai ciudate legate de lapte.

Vacile, mancatorii de vaci

cow-eating

Producatorii de lactate au nevoie de modalitati ieftine de a mentine vacile sanatoase si productive. Pentru a da cat mai mult lapte, bovinele necesita foarte multa energie, iar pentru asta vom aduce in discutie grasimea topita.

Pentru a se ajunge la o hrana bio pentru vaci, este nevoie de animale moarte a caror corpuri sunt transformate in grasime, urmand ca o parte din aceasta sa fie adaugata in alimentatia vitelor.

Hranirea vacilor doar cu proteine din sol determina la acestea boala vacii nebune, asa ca, grasimile topite sunt o alternativa foarte buna, mai ales ca sunt mai usor de digerat decat semintele de floarea soarelui si fac ca vacile sa fie mai fertile si productia de lapte mai bogata.

Vacilor le place sa asculte muzica lenta

vaci asculta muzica

S-a ajuns la concluzia ca melodiile cu mai putin de o suta de masuri pe minut pot ajuta la sporirea productiei de lapte cu pana la trei procente. Se crede ca aceste melodii relaxeaza animalele, in felul asta dandu-le posibilitatea sa produca mai mult lapte. Desi multi cercetatori continua sa fie sceptici la adresa acestui studiu, nimeni nu a mai incercat acest experiment de cativa ani buni.

Adevarat sa nu, un lucru este sigur. Muzica lenta le face pe vaci sa fie mai putin atente la toate echipamentele zgomotoase de obtinere a laptelui, ceea ce este un atu in plus pentru producatorii de lactate.

Lactatele sunt digerate de foarte putini oameni

intoleranta la lapte

Stiati ca peste jumatate din populatia adulta de pe glob intampina dificultati in a digera cum trebuie laptele? Ei bine, o explicatie ar consta din faptul ca, dupa ce nu mai suntem alaptati, ne oprim din a mai produce lactaza, enzima responsabila cu digerarea lactozei sau zaharului din lapte. Fara un aport considerabil de lactaza, obligatoriu ajungem sa fim intoleranti la lactoza, prezentand pana la urma simptome de genul balonare, crampe abdominale si greata.

Restul de populatie, care nu prezinta aceasta intoleranta, fac parte din cei cu anomalii genetice. Teoria din spatele acestora este cea conform careia, datorita unei mutatii, organismul lor produce in continuare lactaza, ceea ce face ca ei sa poata bea lapte chiar si dupa intarcare.

Comercializarea laptelui matern

lapte matern

Chiar daca exista reguli stricte cu privire la lichidele umane, laptele matern a ajuns in tari precum Statele Unite sa fie considerat mancare, asta insemnand ca poti sa-l comercializezi oricui si oricum vrei. Sunt o multime de mame care isi doneaza laptele catre organizatii non-guvernamentale care, mai departe, ajung sa-l pasteurizeze si sa-l vanda catre spitale.

Desi asta este partea legala a unei astfel de tranzactii, sunt si situatii in care femeile isi vand laptele pe diferite site-uri de profil, cumparatorii expunandu-se in felul asta riscului de a cumpara un produs infestat, mai ales ca multe dintre donatoare pot suferi de boli precum sifilis, hepatita sau chiar si HIV.

Laptele de pasare

lapte de pasare

Nu doar mamiferele sunt cele care pot produce lapte. Exista, de asemenea, si unele pasari care pot face acest lucru. Porumbeii, de exemplu, produc o substanta pentru puii lor care arata exact ca laptele, doar ca este ceva mai densa.

Procesul de realizare a acesteia are loc in gusa, care functioneaza ca un orificiu intern, iar celulele direct responsabile cu lactatia elibereaza un fluid dens pe care puii il considera de-a dreptul delicios.

Ambii parinti produc acest lapte cu cateva zile inainte ca puii sa iasa din ou. Dupa ce puii au iesit din gaoace si trebuie hraniti, adultii isi deschid ciocurile si varsa toata cantitatea de lapte.

Add Comment