Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
39 de Lucruri despre Marele Zid Chinezesc – Topist.ro

39 de Lucruri despre Marele Zid Chinezesc

Marele zid chinezesc

 1. Marele Zid Chinezesc nu este una dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice, el fiind inclus în cele Sapte Minuni ale Lumii Medievale.
 2. În 1987, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a plasat Marele Zid Chinez pe lista sa de mari monumente naționale și istorice din lume.
 3. Marele Zid nu a fost construit dintr-o data. În realitate, zidul este o rețea discontinuă de segmente de perete construite de diferite dinastii pentru a proteja granița nordică a Chinei.
 4. În timpul construcției sale, Marele Zid Chinezesc a fost numit „cel mai lung cimitir de pe pământ”, deoarece atât de mulți oameni au murit clădindu-l. Se pare că a costat viața a peste un milion de oameni.
 5. Marele Zid al Chinei este, de asemenea, cunoscut ca wanli changcheng sau „Zidul lung de 10.000”.
 6. Marele Zid din China este cea mai lungă structură omenească din lume.
 7. Încă din secolul al VII-lea î.Hr., în jurul Chinei au fost construite o serie de ziduri mai mici care au servit ca fortificații și turnuri de veghe. Inițial, fiecare stat (Chu, Qi, Wei, Han, Zhao, Yan și Qin), care urma să fie unit în Primul Imperiu Chinez, avea propriul zid individual.
 8. Lungimea tuturor zidurilor de apărare chineze construite în ultimii 2000 de ani este de aproximativ 50.000 km. Circumferința Pământului este de 40.000 km.
 9. Cele mai vechi ziduri extinse au fost construite de Qin Shi Huang (260-210 î.Hr.) din dinastia Qin, care a unificat pentru prima data China, acesta mai fiind renumit si pentru armata de teracota. Din dinastia Qin (pronunțată „bărbie”) este derivată cuvântul modern „China”. Puține dintre cele mai vechi ziduri mai sunt azi in picioare.
 10. Deoarece Marele Zid era discontinuu, invadatorii mongoli condusi de Genghis Khan („domnitorul universal”) nu au avut nici o problema in a ocoli zidulso a cuceri ulterior cea mai mare parte din nordul Chinei intre 1211 si 1223 AD. Ei au condus toata China pana in 1368 cand Ming i-au învins pe mongoli.
 11. Dinastiile care s-au ocupat si ele de continuarea constructiei Marelui Zid, au fost Hanul (206 BC-AD 220), Sui (581-618), Jin (115-1234) si cel mai faimos Ming (1368 -1644). Ceea ce supraviețuiește astăzi sunt pereții de piatră și cărămidă, predominant din dinastia Ming.
 12. Potrivit legendei, un dragon a trasat cursul Marelui Zid al Chinei. Constructorii au urmat apoi urmele dragonului.
 13. O legendă populară despre Marele Zid Chinezesc face referire la povestea lui Meng Jiang Nu, o soție a unui fermier care a fost forțat să lucreze pe zid în timpul dinastiei Qin. Când a auzit că soțul ei a murit în timp ce lucra la perete, ea a plâns până când zidul sa prăbușit, dezvaluind oasele sotului, astfel încât să le poată îngropa.
 14. La un moment dat, membrii de familie ai celor care au murit lucrând la Marele Zid din China ar purta un sicriu deasupra căruia se afla un cocos alb in cusca. Sunetul facut de cocoș trebuia să țină spiritul trezit până când cortegiul traversa Zidul.
 15. Contrar credinței comune, Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut de pe Lună fără ajutor. Acest mit omniprezent pare sa fi inceput in 1893 in revista americana The Century si apoi sa reaparut in 1932 cand Robert Ripley a spus ca Marele Zid ar putea fi vazut de pe Luna. Este discutabil dacă Marele Zid poate fi văzut dintr-o orbită apropiată cu ochiul liber.
 16. Uranus, sau Tianwang, care a fost personificarea Raiului, este adesea portretizat pe reliefurile găsite la punctele strategice și pe trecatorile Marelui Zid al Chinei.
 17. Istoricul Arthur Walden a stabilit că acest concept popular al unui Mare Zid, a intrat în conștiința chineză nu direct din tradiția chineză, ci mai degrabă prin surse europene care au idealizat Zidul. De fapt, Zidul a apărut rar în arta chineză înainte de secolul al XX-lea.
 18. Voltaire (1694-1778) a discutat de mai multe ori despre Marele Zid Chinezesc, dar a rămas nedecis în ceea ce privește adevăratul obiectiv al zidului. El credea că piramidele egiptene erau „copilărești” în comparație cu Zidul, ceea ce era o „lucrare grozavă”. El numește Zidul un „monument de teamă”
 19. Franz Kafka (1883-1924) a lăudat Marele Zid, numindu-l un mare succes al ingineriei umane. A scris chiar și o scurtă poveste intitulată „Marele Zid Chinezesc” despre un om educat, care supraveghează construirea unor porțiuni mici ale Zidului.
 20. În timpul Revoluției Culturale Chineze (1966-78), Marele Zid a fost văzut ca un semn al despotismului, iar oamenii au fost încurajați să ia cărămizi din acesta pentru a le folosi în fermele sau casele lor.
 21. Vizita președintelui Nixon în China în 1972 a crescut turismul la Marele Zid. Cu turismul sporit, au fost restaurate secțiuni ale zidului, iar după moartea lui Mao Zedong, guvernul chinez a recunoscut Zidul drept simbol unificator al națiunii.
 22. Marele Zid a fost adesea comparat cu un dragon. În China, balaurul este o divinitate protectoare și este sinonim cu primăvara și energia vitală. Chinezii au crezut că pământul era plin de dragoni care formau munții.
 23. În timpul dinastiei Ming, se spune că aproape un milion de soldați aparau Marele Zid din China de „barbari” și non-chinezi.
 24. Forța de muncă pentru construirea Marelui Zid Chinez a venit de la gărzi de frontieră, țărani, intelectuali, șomeri, nobili bătrâni și condamnați. De fapt, în timpul dinastiei Qin și Han a existat o pedeapsă specială în care infractorii condamnați au fost făcuți să lucreze pe zid.
 25. Este comun să auzi că mortarul folosit pentru a lega pietrele Marelui Zid Chinez a fost făcut din oase omenești sau că oamenii sunt îngropați în Marele Zid pentru a fi mai puternic. Cu toate acestea, mortarul a fost de fapt făcut din făină de orez.
 26. Înainte de dinastia Ming, Marele Zid Chinezesc a fost construit cu pământ și piatră. Aproximativ 70% din zid e realizat din pamant si piatra. Dupa dinastia Ming au inceput sa fie folosite caramizi.
 27. Chinezii au inventat roaba și au folosit-o extensiv în construirea Marelui Zid.
 28. O secțiune a Marelui Zid Chinez din provincia Gansu poate să dispară în următorii 20 de ani din cauza eroziunii.
 29. Traversele de veghe au fost construite la intervale regulate de-a lungul Marelui Zid din China și ar putea fi de până la 40 de metri înălțime. Ele au fost folosite ca pasaje și fortărețe, precum și pentru găzduirea de garnizoane de trupe și de resurse. Erau, de asemenea, folosite pentru transmiterea mesajelor prin fum sau steaguri. Ele au reprezentat, de asemenea, o mare diversitate de stiluri arhitecturale.
 30. Marele Zid al Chinei, a oferit protectie celor care calatoreau pe Drumul Matasii.
 31. Părți ale Marelui Zid Chinezesc erau înconjurate de șanțuri defensive, care erau pline de apă sau lăsate ca șanțuri.
 32. Pentru a apăra Marele Zid, chinezii foloseau arme sofisticate, cum ar fi topoarele, ciocanele, lăncile, arcurile, și o invenție chineză: praful de pușcă.
 33. Ultima bătălie care a avut loc la Marele Zid a fost în 1938 în timpul războiului chino-japonez, între Republica China și Imperiul Japoniei. Urmele de gloante pot fi vazute încă în Zidul de la Gubeikou.
 34. Numeroase temple au fost construite de-a lungul Marelui Zid Chinezesc pentru ca oamenii sa se inchine zeului razboiului, Guandi.
 35. Marele Zid Chinezesc are în unele locuri o înălțime de 8 metri și are o lățime de 15-30 de metri.
 36. Cel mai înalt punct al Marelui Zid din China este la Beijing la Muntele Heita (5.033 metri / 1.534 metri). Cel mai mic punct este la Laolongtou (nivelul mării).
 37. Cea mai vizitată secție a Marelui Zid Chinez este în Badaling, aproape de Beijing, care a fost construită în timpul dinastiei Ming. A fost prima secțiune a zidului deschisă turistilor în 1957. Aici a vizitat Nixon și a fost locul de finisare al unui concurs de ciclism în Jocurile Olimpice de Vară din 2008.
 38. În 2004, au existat peste 41,8 milioane de vizitatori străini la Marele Zid din China.
 39. În timp ce Marele Zid este în prezent un simbol al mândriei naționale, China se străduiește să gestioneze și să protejeze Zidul, controlând în același timp dezvoltarea turmismului. nDouă organizații, China Great Wall Society și Prietenii Internaționali ai Marelui Zid, se lupta pentri conservarea zidului.

Add Comment