15 Lucruri Despre Minnesota

Minnesota

Poreclit „Tara celor 10.000 de lacuri”, dar cunoscut si sub numele de „Statul Gopher”, „Statul Stelei de Nord”, „Statul Agate”, „Nordul adevarat” si „Statul hocheiului”, Minnesota a fost al 32-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 11 mai 1858.

Are o populatie de 5.639.632 de locuitori (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 22 in topul celor mai populate state.

Minnesota se invecineaza cu statele Dakota de Sud, Dakota de Nord, Michigan, Iowa si Wisconsin.

Cu un total de 86.950 de mile patrate (225.163 de kilometri patrati) de uscat si apa, este al 12-lea stat ca marime.

Capitala statului Minnesota este Saint Paul, care se afla in sud-estul statului.

Totusi, deocamdata sunt destule fapte rapide despre Tara celor 10.000 de lacuri; suntem aici pentru a afla unele dintre cele mai magnifice fapte!

Exista doua traduceri foarte diferite ale numelui statului.

Este un lucru care este inca in dezbatere astazi si, probabil, va fi intotdeauna.

Statul Minnesota a fost numit dupa raul Minnesota, asta stim cu siguranta.

Stim, de asemenea, ca raul Minnesota a fost numit dupa numele dat de poporul Dakota, mni sóta.

Punctul in care lucrurile devin putin discutabile este atunci cand incercam sa traducem numele Dakota mni sóta.

Nici cele doua traduceri cele mai populare nu ar putea fi mai diferite, una dintre ele numindu-l „apa albastra si limpede”, iar cealalta „apa tulbure”.

Se povesteste ca, atunci cand primii colonisti s-au mutat in regiune, numele raului a fost explicat aruncand niste lapte in apa si rostind cuvintele mni sóta.

Oamenii traiesc in Minnesota de cel putin 11.000 de ani!

Desi se accepta in mod obisnuit ca majoritatea Americii de Nord a fost colonizata candva in jurul anului 9.000 i.Hr., in general, exista putine sau deloc dovezi arheologice, in afara de cateva varfuri de sageti care sa sustina acest lucru.

O exceptie in acest sens poate fi gasita in Minnesota, cu Browns Valley Man, unul dintre cele mai bine conservate schelete umane care dateaza din epoca indienilor Paleo, de acum aproximativ 11.000 de ani.

Omul din Browns Valley a fost descoperit in 1933, impreuna cu o serie de unelte care au ajutat la datarea scheletului.

In zilele noastre, se accepta pe scara larga ca primii oameni care au pus piciorul in Americi au fost indienii Paleo care au traversat din ceea ce avea sa devina estul indepartat al Rusiei in Alaska prin stramtoarea Bering in jurul anului 12.000 i.Hr.

Acestia nu s-au stabilit intr-un singur loc, ci au urmat turmele de animale, cum ar fi mamutii, traind din ceea ce puteau vana si aduna.

Cand europenii au descoperit Minnesota, existau deja multe asezari tribale.

A fost nevoie de mult timp pentru ca primii indieni Paleo sa se aseze si sa infiinteze triburi si sate.

Primele dovezi arheologice ale unei asezari permanente dateaza din anul 3000 i.Hr., dovezile provenind din petroglifele din piatra gasite in sudul statului Minnesota.

In jurul anului 700 i.Hr. au inceput sa apara primele movile funerare, o traditie intalnita peste tot in America de Nord.

Abia in jurul anului 800 d.Hr. lucrurile au inceput cu adevarat sa ia avant, odata cu cultivarea orezului salbatic si a porumbului, permitand asezari din ce in ce mai mari.

In momentul in care europenii au pus pentru prima data piciorul in Minnesota, existau multe triburi diferite asociate cu culturi diferite raspandite in intreaga regiune.

Cel mai mare dintre acestea era poporul Dakota, una dintre natiunile Sioux.

Alte cateva triburi din regiune erau A’ani la vest, Ioway la sud-vest, Ho-Chunk in Minnesota centrala, precum si cateva triburi mai mici de-a lungul malurilor Lacului Superior.

Primii europeni care au explorat Minnesota au fost comerciantii de blanuri.

Abia in jurul anului 1650 europenii au ajuns in anumite parti din Minnesota. Cu toate acestea, nu este clar cine anume a pus primul piciorul in regiune.

Exploratorii si comerciantii de blanuri francezi Pierre Esprit Radisson si Médard des Groseilliers au fost, cel mai probabil, primii care au luat contact cu poporul Dakota.

Totusi, acest lucru s-a intamplat pe malul sudic al Lacului Superior, in ceea ce avea sa devina Wisconsin.

Cel mai probabil, primul european care a ajuns in Minnesota a fost exploratorul francez si misionarul iezuit Claude Allouez.

Allouez a trait o vreme pe o insula din mijlocul Lacului Superior si a creat o harta a zonei in 1671.

Minnesota a trecut de mai multe ori de la o persoana la alta inainte de a ajunge sub controlul SUA.

Intrucat primii europeni care s-au stabilit in Minnesota au fost francezii, acestia au revendicat regiunea ca parte a unei mari intinderi de pamant, pe care au numit-o La Louisiane (Louisiana).

Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, o serie de jucatori europeni importanti au inceput sa lupte cu totii pentru controlul regiunii, motivati in primul rand de oportunitatile profitabile de comert cu blanuri.

Acest lucru a dus la Razboiul de sapte ani, care a durat din 1756 pana in 1763.

Inainte de sfarsitul razboiului, Spania a obtinut controlul asupra intregului teritoriu al Frantei aflat la vest de raul Mississippi, inclusiv asupra unor parti din ceea ce avea sa devina mai tarziu Minnesota.

Spania a detinut controlul asupra acestei regiuni pana in 1802, cand aceasta a fost returnata Frantei.

Franta abia a avut timp suficient pentru a semna actele necesare inainte de a vinde intreaga La Louisiane Statelor Unite ale Americii nou formate in 1803.

Parti din Minnesota (la est de raul Mississippi) au fost pierdute in favoarea britanicilor la sfarsitul Razboiului de sapte ani. La randul lor, au fost castigate de SUA prin Revolutia Americana.

Prima asezare americana din Minnesota a fost Fort Snelling.

Fortul a fost construit pe un teren achizitionat de celebrul militar si explorator american Zebulon Pike in 1805, terminand fortul in 1825.

La momentul infiintarii Fortului Snelling, Minnesota era inca in mare parte neexplorata si necartografiata si, ca atare, fortul a fost in primul rand un avanpost de frontiera.

Una dintre sarcinile principale ale fortului a fost medierea numeroaselor conflicte dintre populatia locala Dakota si populatia Ojibwe, aceasta din urma migrand in regiune la mijlocul anilor 1700.

Capitala statului Minnesota a fost denumita initial dupa un om care producea moonshine.

La inceputul anilor 1800, colonia Red River a fost fondata de-a lungul granitei dintre SUA si America de Nord britanica (ceea ce avea sa devina ulterior Canada).

Multi rezidenti au abandonat colonia la scurt timp dupa ce a fost fondata, dar in loc sa se intoarca in nord sau in Europa, s-au indreptat spre sud si s-au stabilit in cele din urma in afara Fort Snelling.

Acolo a fost fondat satul darapanat Pigs Eye, numit dupa Pierre „Pig’s Eye” Parrant, un refugiat din colonia Red River, celebru pentru ca facea cea mai buna bautura de luna din zona.

Orasul a fost redenumit mai tarziu Lambert’s Landing, iar apoi din nou Saint Paul, inainte de a deveni capitala atunci cand regiunea a obtinut statutul de stat in 1858.

Cele doua cele mai mari orase din Minnesota sunt atat de apropiate incat sunt aproape unul peste celalalt.

Este vorba despre orasele gemene din Minnesota, Saint Paul, si Minneapolis. Capitala statului Minnesota a fost incorporata ca oras in 1854, cu doar 13 ani inaintea Minneapolisului.

De asemenea, sunt la o aruncatura de bat unul de celalalt, orasele aflandu-se de o parte si de alta a raului Mississippi.

Nu este de mirare ca intre locuitorii celor doua orase a crescut o rivalitate puternica.

In timp ce Saint Paul a crescut in marime datorita importantei sale ca si capitala de stat, Minneapolis a crescut si mai mult datorita capacitatilor sale industriale.

La un moment dat, se parea ca Minneapolis va inghiti Saint Paul si il va absorbi, ceea ce a dus la inventarea termenului de „Orase gemene” pentru a se asigura ca fiecare oras isi va pastra propriul oras.

Minnesota are mai multi lupi decat aproape orice alt stat american.

Spun aproape, pentru ca singurul alt stat cu mai multi lupi este Alaska, si cine nu se asteapta ca Alaska sa fie plina de lupi?

O mare parte din padurile originale din Minnesota au fost defrisate fie pentru terenuri agricole, fie pentru lemn, afectand dramatic fauna locala.

Daca astazi mai sunt atat de multi lupi in stat, imaginati-va cati erau inainte!

Constitutia originala a statului Minnesota are doua exemplare diferite semnate.

Minnesota a avut un drum destul de dificil pana la obtinerea statutului de stat, dar una dintre cele mai mari provocari a fost sa se ajunga la o constitutie de stat cu care toata lumea sa fie de acord.

Problema constitutiei s-a redus la partidele democrat si republican, care nu au putut ajunge la un acord in multe puncte.

De fapt, au fost atat de in dezacord unul cu celalalt incat au ajuns sa redacteze doua constitutii complet diferite!

Asa cum era de asteptat, niciuna dintre parti nu a fost de acord cu celalalt proiect si a fost organizata o conventie pentru a gasi o forma de compromis.

Cand, in cele din urma, a fost redactata o constitutie asupra careia ambele parti au cazut de acord si totul parea ca va merge inainte, a existat o ultima problema.

Nici democratii, nici republicanii nu voiau sa semneze un document care avea semnatura celuilalt partid!

Au fost create doua copii ale constitutiei ca solutie de avarie. Democratii au semnat o copie scrisa pe hartie de culoare albastra, in timp ce republicanii au semnat o copie scrisa pe hartie alba.

Constitutia a fost in cele din urma aprobata, statul Minnesota formandu-se la 11 mai 1858.

Izvorul raului Mississippi se afla in Minnesota.

Nici aceasta nu este o descoperire recenta! Inca din anii 1800, au existat mai multe incercari de a gasi sursa raului Mississippi.

Dupa ce cateva dintre aceste incercari au esuat, izvorul a fost in cele din urma localizat in 1832 de catre Henry Schoolcraft, un geograf, si geolog american.

Schoolcraft a avut succes atunci cand altii au esuat, deoarece a apelat la populatia locala Ojibwa pentru a-l ghida spre izvor, pe care l-a gasit provenind dintr-un lac pe care l-a numit Lacul Itasca.

In timp ce lacul era cunoscut de localnici sub numele de Omashkooz, care inseamna elan, Schoolcraft l-a numit Itasca, dupa cuvintele latinesti pentru adevar si cap.

Cea mai mare executie in masa din istoria SUA a avut loc in Minnesota.

Cand Minnesota a obtinut statutul de stat, pamanturile poporului Dakota au fost reduse din ce in ce mai mult, iar promisiunile de ajutor monetar nu au dus niciodata la altceva decat la dezamagire.

Un grup de tineri Dakota, pe jumatate infometati pana la moarte, au ucis o familie de colonisti albi in timp ce se aflau la vanatoare.

Un consiliu de lideri Dakota a decis sa le urmeze exemplul, declarand razboi vecinilor lor albi in incercarea de a-i alunga si de a-si recastiga pamanturile ancestrale.

Razboiul care a avut loc a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Razboiul Dakota din 1862 si a durat sase saptamani.

Pana la sfarsitul razboiului, un grup de 38 de barbati Dakota a fost spanzurat de moarte in Mankato, asa ceva nu a mai fost vazut, din fericire, de atunci.

Cel mai nordic punct din Minnesota poate fi accesat doar pe apa.

In nordul extrem al comitatului Lacul Padurilor se afla o bucata de pamant cunoscuta sub numele de Unghiul de Nord-Vest.

Este o bucata de pamant care nici nu ar fi trebuit sa faca niciodata parte din SUA, deoarece America o detine doar datorita unei erori de topografie atunci cand a fost trasata granita dintre SUA si Canada.

Singura modalitate de a ajunge acolo fara a parasi SUA este de a traversa apele Lacului Padurilor. Alternativ, daca doriti sa ajungeti acolo pe uscat, trebuie sa treceti in Canada si apoi inapoi in SUA.

Oamenii din Minnesota sunt atat de prietenosi incat exista un termen pentru asta.

Se numeste „Minnesota Nice” si este, probabil, cel mai confuz lucru din toate timpurile.

In timp ce unii sustin ca oamenii din Minnesota sunt cu adevarat atat de prietenosi, altii se vor grabi sa sublinieze ca se reduce mai mult la o inclinatie de a evita confruntarile, bune sau rele.

Indiferent ce parere aveti despre acest lucru, este considerat a fi unul dintre cele mai derutante lucruri pe care le va experimenta orice persoana din afara statului in timp ce trece prin Minnesota!

Darwin, Minnesota, este locul unde se afla cel mai mare ghem de sfoara facut de o singura persoana.

Exista ceva in America oraselor mici care este obsedata de urmatorul lucru cel mai mare, iar in acest caz, vorbim la propriu!

In timp ce cel mai mare ghem de sfoara inregistrat vreodata se afla in Cawker, Kansas, locuitorii din Darwin cred ca al lor este mai bun.

Motivul? Ghemul lor de sfoara a fost facut de un singur om! Francis A. Johnson a inceput sa-si ruleze ghemul de sfoara in 1950 si a continuat sa o faca timp de patru ore pe zi pana in 1979, cand ghemul a ajuns la o greutate uriasa de 7.900 kg (17.400 pounds).

Add Comment