Top 8 Beneficii Praz

beneficii praz

Prazul este o planta sora cu ceapa si usturoiul si, la fel ca aceste alimente incredibile si bogate in nutrienti, prazul ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate.

Lista cu ceea ce poate face prazul este una lunga. De la prevenirea inflamatiilor – radacina majoritatii bolilor – la protejarea organismului impotriva cancerului, a bolilor de inima si a tot ceea ce se afla intre ele, exista o multime de motive pentru a face din praz o parte obisnuita a dietei tale.

Asadar, ce este prazul si cum puteti incepe sa profitati de numeroasele beneficii pe care le are de oferit? Continuati sa cititi pentru tot ce trebuie sa stiti despre aceasta leguma plina de putere si cum sa o adaugati in dieta dvs.

Ce este prazul?

Din punct de vedere botanic, prazul face parte din genul de legume Allium, care face parte din familia Amaryllidacea.

Sectiunea comestibila a plantei de praz este un manunchi de teci de frunze, care este frecvent confundat cu o tulpina sau o tulpina. In timp ce ceapa si usturoiul formeaza un bulb strans, prazul produce un cilindru lung de teci de frunze care se albesc prin imprastierea pamantului in jurul lor.

Cu cat mai mult din planta poate fi impiedicata sa intre in fotosinteza, cu atat mai mult pumn nutritiv va avea aceasta.

Ce gust are prazul?

Aceste legume crocante si ferme au un gust usor, foarte asemanator cu cel al cepei. Alti inlocuitori obisnuiti ai prazului sunt ceapa verde si esalotul, ambele cu profiluri de aroma similare.

Originar din zona mediteraneana si din Asia Centrala, prazul a fost, de asemenea, un aliment de baza al multor diete europene timp de secole, si se regaseste in multe retete cu praz din intreaga lume.

Prazul este o sursa excelenta de vitaminele A, K si C, precum si de acid folic si fibre.

100 de grame de praz contin urmatorii nutrienti:

61 calorii
14,2 grame de carbohidrati
1,5 grame de proteine
0,3 grame de grasimi
1,8 grame de fibre
47 micrograme de vitamina K
1.667 unitati internationale de vitamina A
0,5 miligrame de mangan
12 miligrame de vitamina C
64 micrograme de acid folic
0,2 miligrame de vitamina B6
2,1 miligrame de fier
28 miligrame de magneziu
59 miligrame de calciu
0,1 miligrame de cupru
180 miligrame de potasiu
0,9 miligrame de vitamina E

Beneficiile prazului

1. Protejeaza impotriva cancerului

Cea mai cercetata caracteristica a prazului este capacitatea sa de a proteja impotriva diferitelor tipuri de cancer, datorita prezentei mai multor compusi care lupta impotriva cancerului.

Un astfel de component care protejeaza impotriva cancerului este inulina, o fibra dietetica ce apartine familiei fructoanelor. Inulina stocheaza energia in plante, luand de obicei locul altor carbohidrati, cum ar fi amidonul.

Intr-un studiu publicat in Genetics and Molecular Research, inulina a fost testata pentru capacitatea sa de a proteja ADN-ul de daunele care provoaca mutatii. Mutatiile cauzate de ADN deteriorat sunt adesea considerate a fi motivul pentru care se formeaza multe tipuri de cancer.

Alte cercetari s-au axat pe impactul major al inulinului asupra cancerelor din tractul gastrointestinal. Consumul de legume Allium este, de asemenea, corelat cu o scadere semnificativa a riscului de cancer de prostata.

Un alt factor al capacitatii de combatere a cancerului de catre praz este trisulfura de dialil, un compus bioactiv care se gaseste in legumele Allium. Denumita si DATS, s-a demonstrat ca aceasta substanta valoroasa opreste cresterea de noi celule tumorale si impiedica formarea de vase de sange in celulele tumorale existente.

Prazul contine, de asemenea, alicina, un compus organosulfurat care produce acid sulfenic pe masura ce se digera. S-ar putea sa nu sune palpitant, pana cand va dati seama ca acidul sulfenic neutralizeaza raspandirea radicalilor liberi care cauzeaza cancerul in corpul dumneavoastra mai repede decat orice alt nutrient.

Cu toate acestea, poate cel mai fascinant element din praz este kaempferolul. Acest flavonol natural este un antioxidant, ameliorand stresul oxidativ din organism. Potrivit unei analize a proprietatilor sale:

Numeroase studii preclinice au aratat ca kaempferolul… [are] o gama larga de activitati farmacologice, inclusiv activitati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, anticancerigene, cardioprotectoare, neuroprotectoare, antidiabetice, antiosteoporotice, estrogenice/antiestrogenice, anxiolitice, analgezice si antialergice.

2. Protejeaza sanatatea inimii

Flavonoidele gasite in praz sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de boli de inima.

Flavonoidele au un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale, a functiei vasculare si a nivelului de colesterol. Aceasta protectie se datoreaza partial si prezentei kaempferolului in praz.

Prazul contine, de asemenea, o concentratie ridicata de vitamina B folat. Folatul joaca un rol esential in sanatatea inimii.

Acesta reduce nivelurile de homocisteina din sange, care este un compus legat de riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.

A treia trasatura de protectie a inimii a prazului este concentratia de polifenoli antioxidanti. Polifenolii protejeaza vasele de sange si celulele de daunele oxidative, ceea ce poate ajuta la protejarea sanatatii inimii si la prevenirea bolilor.

3. Sustine o sarcina sanatoasa

Prazul contine o cantitate buna de acid folic in fiecare portie, despre care se stie de mult timp ca este o componenta cheie a unei sarcini sanatoase.

Folatul ajuta la absorbtia ADN-ului si la diviziunea celulara. De asemenea, poate ajuta la prevenirea avortului spontan, precum si a defectelor de tub neural, care sunt un tip de defect congenital care apare atunci cand coloana vertebrala si spatele nu se inchid corespunzator in timpul dezvoltarii fetale.

Fructele si legumele Allium diminueaza, de asemenea, riscul de nastere prematura spontana, in special in perioada de gestatie de 28 pana la 31 de saptamani. Acest lucru este important, deoarece bebelusul dumneavoastra are nevoie de mult timp pentru a se dezvolta in uter pentru a putea veni pe lume sanatos si in siguranta.

4. Regleaza colesterolul

Compusii care contin sulf din praz pot reduce, de asemenea, in mod natural, nivelul colesterolului rau, ceea ce este deosebit de important daca sunteti la risc de boli de inima.

Allicina, unul dintre compusii despre care am discutat in cadrul calitatilor de prevenire a cancerului ale prazului, inhiba o enzima specifica din ficat responsabila de producerea colesterolului, HMG-CoA reductaza.

Fitonutrientii, sulfurile si tiolii din praz pot ajuta, de asemenea, la reglarea colesterolului si la combaterea inflamatiei din organism.

5. Stimuleaza metabolismul si favorizeaza pierderea in greutate

Cu doar 61 de calorii pe portie, prazul incarca o masa, ajutandu-va sa va simtiti satul, fara a va creste consumul zilnic de calorii.

In plus, fiind alimente bogate in fibre, acestea dureaza mai mult timp pentru a fi digerate, ceea ce inseamna ca nu va va fi din nou foame foarte repede dupa ce le mancati.

Continutul lor de fibre functioneaza, de asemenea, ca un stimulator al metabolismului, permitandu-va sa ardeti mai multe calorii mai repede si sa va mentineti nivelul de energie.

6. Imbunatateste sanatatea intestinului

Prazul este bogat in prebiotice, care sunt un tip de fibre care hranesc bacteriile benefice din intestin.

Prebioticele imbunatatesc absorbtia nutrientilor, elimina deseurile nocive din organism, stimuleaza miscarea alimentelor prin intestine si secreta fluidele digestive.

Alimentele bogate in fibre, cum ar fi prazul, pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei pentru a proteja impotriva unor afectiuni precum sindromul intestinului permeabil.

7. Combateti infectiile

Prazul este bine cunoscut pentru tratamentul natural al infectiilor, datorita actiunii lor calmante si efectului antiseptic asupra diferitelor sisteme ale corpului.

De asemenea, contin o cantitate semnificativa de vitamina A, care sustine dezvoltarea celulelor rosii si albe sanatoase din sange, care transporta oxigenul si lupta impotriva infectiilor.

Ceapa galeza, o leguma sora cu prazul, a fost cercetata pentru proprietatile sale de combatere a gripei. Se banuieste ca abilitatea sa de a lupta impotriva virusului gripal se datoreaza prezentei fructoanilor in aceasta leguma – aceiasi fructoani continuti in praz.

Desi nu a fost publicat un studiu comparabil asupra prazului, este o presupunere sigura ca acesta este probabil o parte din motivul pentru care prazul prezinta aceleasi proprietati antigripale.

8. Alte beneficii

Lista de beneficii continua cu prazul. Cercetarile arata ca acestia pot, de asemenea:

  • Imbunatati starea de spirit si functia cognitiva, inclusiv concentrarea si retentia memoriei
  • Sa va ajute retina sa vada mai bine in conditii de lumina slaba, datorita prezentei vitaminei A
  • Sa va protejeze tesutul ocular de daunele oxidative care pot provoca cataracta si degenerare maculara legata de varsta, datorita continutului de antioxidanti precum luteina si zeaxantina
  • Va mentineti oasele sanatoase prin reglarea fluxului sanguin, activarea proteinei osteocalcin si furnizarea unei cantitati bune de calciu si magneziu
  • Previn anemia si trateaza simptomele anemiei prin furnizarea atat de fier, cat si de vitamina C, care ajuta organismul sa absoarba fierul pe care il consumati

Cum se aleg, se pastreaza si se gatesc

Desi ii puteti gasi pe tot parcursul anului in majoritatea marilor magazine alimentare, prazul este cel mai proaspat in timpul iernii si la inceputul primaverii.

Atunci cand cautati prazul organic perfect, cautati prazul de dimensiuni uniforme, lung, ferm, cu tulpini albe si ferme, cu un bulb radacina sanatos (nu mai mare de 2,5 cm in diametru) si evitati prazul care s-ar fi ingalbenit.

Pastrati-i in frigider, inveliti intr-un prosop de hartie sau intr-o punga de plastic. Ar trebui sa ramana proaspeti intre doua zile si o saptamana.

Exista doua metode principale pentru modul de preparare a prazului. Indiferent de metoda pe care o alegeti, este important ca mai intai sa clatiti bine legumele, deoarece prazul vine de obicei cu murdarie sau nisip inca la exterior.

Cea mai simpla metoda pentru cum se taie un praz presupune ca acesta va fi tocat pentru a fi folosit in supa:

  • Mai intai, taiati radacina prazului.
  • Apoi, taiati-l pe lungime.
  • Dupa ce ati taiat prazul, puneti-l intr-un bol cu apa rece si folositi mainile pentru a agita apa si a indeparta orice murdarie suplimentara.

Pentru a pregati prazul pentru a-l folosi intreg:

  • Folositi un cutit ascutit (incepand de la aproximativ un sfert de centimetru sub cea mai joasa deschidere a prazului) pentru a scoate in evantai partea intunecata a prazului.
  • Curatati bine varfurile lungi, in evantai, sub apa rece.
  • Taiati apoi varfurile intunecate (lasand aproximativ 2-3 centimetri din zona in evantai) si fie le pastrati, fie le aruncati. Partea intunecata a prazului este in general folosita doar pentru a da gust la supe si tocanite sau pentru a crea bulion.
  • In cele din urma, taiati capatul radacinii prazului, ramanand cat mai aproape de radacina pentru a va asigura ca leguma ramane intreaga.

In general, prazul se consuma fiert, prajit sau crud si se adauga la o varietate de optiuni de retete cu praz. Cu toate acestea, cea mai mare concentratie de antioxidanti si bunatati sanatoase se pastreaza in prazul fiert la aburi, mai degraba decat in prazul fiert.

Riscuri si efecte secundare

Desi prazul este practic antialergenic, face parte dintr-un grup mic de alimente care contin oxalati, care sunt ioni naturali care se gasesc in plante, animale si oameni.

In general, acest lucru nu este nimic ingrijorator – cu toate acestea, la persoanele care au probleme netratate cu vezica biliara sau cu rinichii, o acumulare de oxalati in fluidele corporale ar putea eventual cauza complicatii in afectiunile preexistente.

Daca aveti probleme netratate la vezica biliara sau la rinichi, consultati-va cu medicul inainte de a consuma cantitati mari de praz.

Concluzii:

  • Ce este un praz? Leguma praz apartine genului de plante Allium, alaturi de usturoi, arpagic, ceapa si ceapa verde.
  • Gustul si textura prazului sunt deseori descrise ca fiind blande si crocante, ceea ce este similar cu ceapa verde, ceapa alba si esalotul.
  • Fiecare portie este saraca in calorii, dar bogata in vitaminele A, K si C, precum si in acid folic si fibre.
  • La ce bun prazul? Potentialele beneficii ale prazului includ imbunatatirea sanatatii intestinelor, cresterea metabolismului, scaderea nivelului de colesterol, protectia impotriva cancerului si multe altele.
  • Exista mai multe optiuni pentru modul de a gati prazul in supa sau alte idei de retete cu praz, care implica, de obicei, utilizarea de praz intreg, tocat sau taiat in cubulete.
  • Prazul poate fi un adaos grozav la supe, tocanite, salate si garnituri. De asemenea, pot fi savurati fierti, la aburi sau cruzi pentru a adauga un pumn de nutritie la dieta zilnica.

Add Comment