Top 9 Beneficii Pere

beneficii pere

Ce este de iubit la pere? Pe langa cat de satioasa si racoritoare poate fi o para crocanta, continutul perelor vine, de asemenea, incarcat de beneficii. De exemplu, perele au capacitatea de a lupta impotriva bolilor cronice prin furnizarea de niveluri ridicate de antioxidanti. De asemenea, sunt capabile sa scada colesterolul datorita continutului ridicat de fibre.

Perele contin fitonutrienti speciali, inclusiv flavonoizi antiinflamatori, polifenoli anticancerigeni si flavonoizi anti-imbatranire. Studiile privind nutritia perelor au legat consumul acestui fruct de niveluri mai scazute de constipatie, pietre la rinichi, colesterol ridicat si chiar diabet.

Care sunt alte beneficii pentru sanatate ale perelor? Desi nu sunt multe calorii intr-o para, perele pot ajuta la scaderea inflamatiei, care este la baza majoritatii bolilor. In plus, sunt una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice dintre toate fructele. Ele ofera cantitati mari de vitamina C, vitamina K si bor, care ajuta la sanatatea oaselor, iar nutritia perelor ajuta, de asemenea, la inversarea deficientei de cupru si a nivelului scazut de potasiu.

Informatii despre nutritia perelor

Perele, care au denumirea speciei Pyrus communis, sunt membre ale familiei de plante Rosaceae. Ele sunt considerate fructe pomacee care cresc pe o serie de peri diferiti. Astazi, in intreaga lume se consuma multe specii diferite de pere. Dintre toate speciile de pere cunoscute, exista trei soiuri principale de peri care sunt cultivate in principal in prezent: european, asiatic si hibrid.

Unele dintre cele mai comune tipuri de pere includ: Perele de tip european, perele de tip european, perele de tip european, perele de tip european, perele de tip european, perele de tip european, perele de tip european si perele de tip european:

Bartlett (inclusiv Bartlett rosu sau Bartlett verde). Perele Bartlett reprezinta aproximativ 75 % din productia comerciala de pere din SUA.
Pere Anjou (inclusiv Anjou rosu sau verde)
Bosc
Asiatic (exista multe soiuri diferite de pere asiatice cultivate in intreaga lume)
Comice
Comcord
Forelle
Seckel
Starkrimson
Clapp

Ce para este cea mai sanatoasa? Diferitele tipuri de pere au beneficii similare pentru sanatate, inclusiv continutul ridicat de fibre, vitamina C si antioxidanti. Veti gasi diversi fitonutrienti si alti antioxidanti mai ales in pielitele viu colorate ale perelor. Acesta este motivul pentru care este o idee buna sa mancati perele cu pielita/coaja pe ele. De asemenea, bucurati-va de diferite soiuri de pere si alegeti un amestec de pere de diferite culori.

In ceea ce priveste datele nutritionale ale perelor, o para medie (aproximativ 178 de grame) are aproximativ:

101-103 calorii
27,5 grame de carbohidrati
0,7 grame de proteine
0,2 grame de grasimi
5,5 grame de fibre
7,5 miligrame de vitamina C
8 micrograme de vitamina K
0,1 miligrame de cupru
212 miligrame de potasiu
0,1 miligrame de mangan
12,5 micrograme de acid folic
12,5 miligrame de magneziu

In plus, nutritia perelor contine o parte din vitamina A, vitamina E, niacina, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, fosfor, zinc si seleniu.

Cum se compara caloriile dintr-o para cu cele din alte fructe? Exista aproximativ 100 de calorii intr-o para. Aceasta este similara cu cantitatea de calorii dintr-un mar, o banana sau o portocala de marime medie. Perele sunt un pic mai calorice decat fructele de padure, fructele cu samburi, cum ar fi nectarinele sau piersicile, sau pepenele galben, cum ar fi pepenele galben, dar sunt totusi un aliment cu putine calorii in general.

Sunt perele pline de zahar si este acest lucru un motiv de ingrijorare? Desi perele si alte fructe sau legume contin zaharuri naturale sub forma de fructoza, studiile arata ca un consum mai mare de fructe si legume este invers asociat cu incidenta diabetului, in special in randul femeilor.

Deoarece perele sunt mai mari decat unele alte fructe, ele tind sa furnizeze ceva mai mult zahar decat fructele mai mici, cum ar fi capsunile sau prunele. Daca va ingrijoreaza faptul ca nu consumati prea mult zahar – de exemplu, pentru ca urmati dieta ketogenica sau o dieta saraca in carbohidrati – dar doriti totusi sa includeti fructe in dieta dumneavoastra pentru fibre, luati in considerare consumul zilnic a unei jumatati de avocado. Avocado este un alt fruct bogat in fibre, dar contine mult mai putini carbohidrati si zahar (si mult mai multe grasimi sanatoase!).

Beneficiile perelor pentru sanatate

Ce fac perele pentru corpul tau? Mai jos sunt cateva dintre cele mai importante beneficii ale nutritiei perelor.

1. Sursa mare de vitamina C, care stimuleaza imunitatea

De ce sunt perele sanatoase de consumat pe masura ce imbatranesti? Unul dintre motive este pentru ca perele ofera o doza buna din vitamina C de care ai nevoie zilnic. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic care lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si scade stresul oxidativ. O para proaspata, de marime medie, contine aproximativ 10 la suta pana la 12 la suta din doza dietetica recomandata pentru vitamina C (numita si acid ascorbic). Vitamina C este benefica pentru protejarea ADN-ului, stoparea mutatiilor celulare, mentinerea unui metabolism sanatos si repararea tesuturilor.

Sunt perele bune pentru piele? Da, nutritia perelor este benefica pentru pielea dumneavoastra datorita continutului de vitamina C. Consumul de vitamina C din alimente cu un continut ridicat de antioxidanti, precum perele, ajuta la cresterea imunitatii pielii. De asemenea, are efecte anti-imbatranire, deoarece promoveaza reinnoirea celulelor pielii. Alimentele cu vitamina C ajuta, de asemenea, la sustinerea mentinerii tesutului conjunctiv, la vindecarea taieturilor si vanatailor si la protejarea impotriva unui numar de boli legate de varsta si infectioase.

2. Sursa excelenta de fibre

Cu peste cinci grame de fibre in fiecare para de marime medie, perele sunt alimentele bogate in fibre prin excelenta. Consumul de pere este o modalitate excelenta de a va asigura ca va acoperiti bazele de 25-30 de grame de fibre zilnic. Fibrele contin zero calorii digerabile. Este un element necesar al unei diete sanatoase, deoarece ajuta la mentinerea unor niveluri sanatoase de zahar din sange si promoveaza regularitatea.

Unul dintre cele mai cercetate aspecte ale nutritiei perelor este compusul perelor numit fibre de pectina. Fibra de pectina este mai mult decat un simplu regulator; este un tip de fibra benefica speciala, solubila in apa, care ajuta la scaderea colesterolului si creste sanatatea digestiva.

3. Ofera antioxidanti

In plus fata de vitamina C, pielitele (sau cojile) perelor contin, de asemenea, fitonutrienti importanti. Asta include polifenoli, acizi fenolici si flavonoide. Acestia se gasesc mai ales in pielea perelor si pot ajuta la prevenirea formarii de boli, asa ca nu va decojiti fructele! De fapt, atunci cand cercetatorii au studiat capacitatea antioxidanta a perelor si merelor, au descoperit ca dietele care includeau coaja fructelor aveau un nivel semnificativ mai mare de acizi grasi sanatosi (niveluri mai ridicate de lipide plasmatice) si activitate antioxidanta decat dietele care au renuntat la coaja si au consumat doar pulpa fructului.

Dietele bogate in fructe proaspete, inclusiv perele, au castigat, de asemenea, multa atentie pentru ca au efecte antiinflamatorii si de protectie impotriva cancerului. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de nutrienti esentiali, cum ar fi vitamina C, antioxidanti si substante fitochimice. Acesti nutrienti esentiali si antioxidanti fac din pere unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatorii din zona.

Un alt mod important in care nutritia perelor va aduce beneficii? Perele au, de asemenea, efecte antioxidante si anticancerigene datorita glutationului. Glutationul este un „super antioxidant” cunoscut pentru ca ajuta la prevenirea cancerului, a hipertensiunii arteriale si a accidentului vascular cerebral.

Potrivit studiilor Institutului National de Cancer, consumul zilnic de fructe proaspete arata efecte pozitive asupra capacitatii organismului de a preveni cresterea cancerului, de a reduce inflamatia, de a ramane in echilibru cu pH-ul, de a diminua daunele oxidative asupra lipidelor si de a imbunatati statutul antioxidant la oamenii sanatosi. Este, de asemenea, adevarat ca a manca mai multe fructe si legume este cea mai buna modalitate de a va detoxifia organismul de substantele si toxinele daunatoare. Acesta este principalul motiv pentru care, in fiecare an, factorii de decizie politica nationala din SUA stabilesc un obiectiv national in materie de dieta pentru a creste consumul de fructe si legume atat in randul copiilor, cat si al adultilor.

4. Pot ajuta la atingerea satietatii si la pierderea in greutate

De ce sunt bune perele pentru pierderea in greutate? Consumul de fructe si legume poate ajuta la protejarea impotriva obezitatii, conform unor cercetari ample. In repetate randuri, observam ca, cu cat cineva mananca mai multe legume si fructe proaspete, cu atat este mai putin probabil sa ia in greutate si sa se lupte pentru a-si mentine sanatatea.

Studiile longitudinale in randul adultilor supraponderali constata ca o dieta bogata in fibre provenite din consumul de fructe si legume este asociata cu o crestere mai lenta in greutate. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca fructele si legumele sunt atat de dense in nutrienti si au un continut scazut de calorii, dar sunt satioase. O para este o gustare foarte satioasa si hidratanta, care nu va va ingreuna. In plus, este usor sa aruncati una in geanta si sa o luati cu dvs. in timpul unei zile aglomerate.

5. Sustine sanatatea inimii

De ce sunt perele bune pentru inima ta? Unul dintre cele mai notabile beneficii nutritionale ale perelor este ca perele iti pot proteja inima prin furnizarea de antioxidanti, vitamine si fibre. Un consum mai mare de fructe este legat de rate mai mici de boli de inima in anumite studii. Studiile epidemiologice arata o corelatie intre o dieta bogata in fructe si legume si un risc mai mic de boli cardiovasculare, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Efectele benefice ale fructelor si legumelor se datoreaza, probabil, prezentei fitochimicilor antioxidanti care mentin arterele limpezi, reduc inflamatiile si previn nivelurile ridicate de stres oxidativ. Stim, de asemenea, ca tipul specific de fibre care se gaseste in pere, numit pectina, este foarte util pentru a ajuta la scaderea nivelului de colesterol in mod natural.

Atunci cand cercetatorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health au urmarit adulti pe o perioada de 15 ani, au descoperit ca, in general, un consum mai mare de fructe si legume a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele, cancer si boli cardiovasculare. Acest lucru sustine recomandarea generala de sanatate de a consuma mai multe portii de fructe si legume (ideal ar fi de cinci pana la noua pe zi, de diferite tipuri). De asemenea, se acumuleaza dovezi ca fructele au un rol protector si in cazul accidentelor vasculare cerebrale, al bolilor pulmonare obstructive cronice, al diverticulozei si al hipertensiunii.

6. Imbunatateste digestia si poate combate constipatia

Fiind un aliment bogat in fibre care ofera nutrienti esentiali, consumul mai multor pere este o modalitate excelenta de a preveni sau de a trata problemele digestive. De ce sunt bune perele pentru constipatie? Da, adaugarea mai multor fibre in dieta ta din alimente integrale este cel mai bun remediu natural de ameliorare a constipatiei care exista.

Nutritia perelor aduce beneficii sanatatii digestive datorita pectinei care se gaseste in pere. Pectina este considerata un diuretic natural si are un efect laxativ usor. Acest lucru inseamna ca fie consumul de pere intregi (inclusiv coaja), fie amestecarea lor intr-un smoothie sau consumul de suc de pere poate ajuta la reglarea miscarilor intestinale, la prevenirea retentiei de apa si la diminuarea balonarii.

Un consum mai mare de fructe este, de asemenea, corelat cu o mai buna sanatate digestiva generala, in special a colonului. Fitonutrientii care se gasesc in pere si in alte fructe protejeaza organele digestive de stresul oxidativ. De asemenea, acestia ajuta la alcalinizarea organismului si la echilibrarea nivelului pH-ului. Consumul mai multor pere ar putea fi benefic si ca remediu si tratament natural pentru hemoroizi.

Perele te fac sa faci mai mult caca daca ai diaree? Este posibil, asa ca acesta este un lucru pe care ar trebui sa il testezi. Fibrele pot atat sa accelereze, cat si sa incetineasca miscarile intestinale, asa ca depinde de reactia ta. Incepeti prin a consuma cantitati mici de pere (unele persoane considera ca gatitul perelor le poate ajuta sa fie digerate mai usor) si cresteti consumul in functie de reactia dumneavoastra.

7. Ajuta la combaterea diabetului

Cercetatorii stiu acum ca anumite flavonoide din fructe, inclusiv perele, pot imbunatati sensibilitatea la insulina. Acest lucru este esential pentru prevenirea si tratarea diabetului, pe langa cresterea in greutate. Dupa ce au urmarit peste 9.600 de adulti cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani timp de aproximativ 20 de ani, cercetatorii de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au descoperit ca consumul zilnic a cinci sau mai multe portii de fructe si legume combinate reduce semnificativ riscul de formare a diabetului.

Perele sunt considerate un fruct cu un nivel scazut al indicelui glicemic. Fiecare are aproximativ 26-28 de grame nete de carbohidrati. Datorita continutului ridicat de fibre din pere, acestea elibereaza zaharul in fluxul sanguin lent si, prin urmare, au o incarcatura glicemica scazuta. In comparatie cu consumul de dulciuri ambalate pline de zaharuri rafinate care pot avea un impact negativ asupra nivelului de zahar din sange, consumul de pere in schimb este o modalitate excelenta de a va potoli „pofta de dulce” in mod natural, fara impact negativ.

8. Constituie o gustare buna inainte sau dupa antrenament

Ca toate fructele, consumul de pere va poate oferi un impuls rapid de energie inainte de un antrenament. Perele sunt o sursa naturala de fructoza si glucoza pe care organismul le foloseste rapid pentru a imbunatati performanta fizica, concentrarea si rezistenta. Acest lucru face ca perele sa fie niste gustari excelente inainte de antrenament. De asemenea, aveti nevoie de glucoza dupa un antrenament pentru a reface rezervele de glicogen si pentru a ajuta la vindecarea rupturilor musculare. Luati in considerare posibilitatea de a manca o para impreuna cu o sursa sanatoasa de proteine ca masa sau gustare dupa antrenament, dupa exercitii fizice.

9. Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor

Perele sunt o sursa buna de doua substante nutritive care sunt esentiale pentru sanatatea scheletului: vitamina K si borul. Deficitul de vitamina K te expune unui risc mare de afectiuni legate de oase. Aceasta lucreaza impreuna cu alti nutrienti esentiali precum calciul, magneziul si fosforul pentru a preveni degradarea oaselor. De fapt, unii experti considera chiar ca vitamina K este, potential, cel mai important nutrient care exista pentru combaterea osteoporozei. Credeti sau nu, vitamina K construieste oasele chiar mai bine decat calciul.

Utilizarile borului includ capacitatea de a ajuta la mentinerea oaselor puternice prin adaugarea la densitatea minerala osoasa, prevenirea osteoporozei, tratarea afectiunilor inflamatorii precum artrita si imbunatatirea fortei si a masei musculare. Borul este adesea subutilizat in ceea ce priveste prevenirea osteoporozei, dar multi experti in sanatate il considera o parte importanta a prevenirii afectiunilor osoase legate de varsta.

Perele in Ayurveda, MTC si medicina traditionala

Istoricii au dovezi ca perele au fost consumate inca din preistorie, in special in China, unde sunt cultivate de aproximativ 3.000 de ani. Chiar si cu secole in urma, populatiile stiau ca alimentatia cu pere aduce beneficii sanatatii digestive si poate fi folosita pentru a promova „regularitatea”, a combate deshidratarea si chiar a reduce febra.

In medicina ayurvedica, se recomanda ca fructele, inclusiv perele, sa fie consumate atunci cand sunt coapte si de sezon. Se spune ca fructele de sezon furnizeaza „fluidul nutritiv” care sustine intretinerea tesuturilor corpului. Fructele proaspete si coapte sunt, de asemenea, benefice, deoarece contin nutrienti usor de digerat, imbunatatesc imunitatea, pot creste placerea si fericirea, echilibreaza doshas si dau putere.

In bucataria ayurvedica, fructe precum perele si merele sunt adesea consumate sub forma de chutney si conserve sau gatite cu condimente benefice, precum scortisoara, feniculul, chimenul macinat prajit uscat, ghimbirul si coriandrul. De asemenea, acestea pot fi combinate cu ghee, lapte, iaurt sau sare. Este recomandat ca fructele sa fie consumate dimineata sau ca gustare, de preferat separat de alte alimente. Ideal ar fi ca fructele sa fie procurate din pietele agricole sau din livezile locale pentru a creste valoarea nutritiva.

In medicina traditionala chineza (TCM), se spune ca perele ajuta la racirea si lubrifierea plamanilor si a intestinului gros. Acest lucru ajuta la detoxifiere si la eliminarea excesului de lichid sau de caldura. Beneficiile perelor, conform TCM, includ eliminarea tusei, imbunatatirea respiratiei, reducerea constipatiei si hidratarea pielii. Perele sunt recomandate fie coapte, fie consumate proaspete, in functie de clima si de cat de bine sunt digerate.

Pere vs. mere

Ce este mai sanatos, o para sau un mar? Iata cum se compara aceste doua fructe:

Din punct de vedere botanic, fructul de para este capatul superior al pedunculului floral al plantei de para. In interiorul pulpei sale comestibile se afla cinci „carpele cartilaginoase”, cunoscute sub numele de „miez”. Acest lucru face ca perele sa fie foarte asemanatoare cu merele. In functie de culoarea ambelor, uneori s-ar putea sa nici nu le puteti deosebi. Ambele fac parte din familia Rosaceae si se crede ca isi au originea in Asia.

O diferenta majora intre pere si mere este ca pulpa unei pere contine celule de piatra (numite si „samburi”), in timp ce merele nu. Deoarece perele si merele au calitati moleculare si continuturi de fibre similare, vedem ca beneficiile nutritionale ale perelor le imita indeaproape pe cele ale merelor. De asemenea, ambele au miezuri care contin seminte mici.

Merele sunt cunoscute pentru ca furnizeaza pectina, dar perele sunt de fapt o sursa mai buna a acestui tip special de fibre. Fiind o fibra solubila, pectina actioneaza prin legarea substantelor grase din tractul digestiv, inclusiv a colesterolului si a toxinelor, si favorizeaza eliminarea acestora. Acest lucru inseamna ca alimentatia cu pere aduce beneficii capacitatilor de detoxifiere a organismului, ajuta la reglarea utilizarii de catre organism a zaharurilor si a colesterolului si imbunatateste sanatatea intestinala si digestiva. Merele sunt, de asemenea, o sursa buna de pectina si au beneficii similare.

Exista un numar similar de calorii intr-o para si intr-un mar. Ambele furnizeaza aproximativ 100 de calorii si au intre 17-19 grame de zahar. De asemenea, ele contin cantitati similare de carbohidrati, putine grasimi si putine proteine. Perele si merele furnizeaza ambele aproximativ 10 la suta pana la 14 la suta din necesarul zilnic de vitamina C.

Merele si perele sunt foarte versatile atunci cand vine vorba de crearea unor retete atat dulci, cat si sarate. Perele sunt un pic mai moi, in timp ce merele tind sa fie mai crocante. Acestea pot fi gatite/coapte pentru a face sos de mere sau pere si pot fi adaugate la produse de patiserie, marinate, salate etc.

Unde se gasesc si cum se folosesc

Perele sunt descrise ca avand o textura moale, dulce si onctuoasa, care le face sa fie excelente pentru gatit sau copt cu ele. De asemenea, sunt excelente pentru a fi consumate crude. Perele pot fi consumate proaspete, gatite, in sucuri, congelate si uscate. Sucul de pere este o modalitate excelenta de a indulci smoothie-urile si retetele fara a adauga zahar rafinat. De fapt, sucul de pere este folosit in multe feluri in intreaga lume, inclusiv prin fermentarea lui pentru a face „perry” sau cidru tare de pere.

Cate pere poti manca intr-o zi? Deoarece perele sunt bogate in fibre, cel mai bine este sa le introduceti incet in dieta dvs. daca in prezent nu consumati multe fibre. O para pe zi este un bun punct de plecare, desi atunci cand sunt in sezon si sunt disponibile pe scara larga, nu este exclus sa mancati doua pere pe zi.

Iata cateva sfaturi pentru cumpararea si pastrarea perelor:

  • Ori de cate ori este posibil, cautati pere organice. La fel ca in cazul merelor, perele sunt in mod obisnuit stropite cu niveluri ridicate de pesticide si substante chimice comune. Acest lucru le plaseaza in fruntea listei Grupului de lucru pentru mediu (Environmental Working Group) de fructe si legume care trebuie cumparate organic. De fapt, cel mai recent raport al Grupului de lucru pentru mediu privind „Ghidul cumparatorului privind pesticidele” enumera perele ca fiind unul dintre cele 12 alimente care contin cel mai frecvent reziduuri de pesticide. Cumpararea perelor organice va reduce riscul de expunere la pesticide nedorite, contaminanti si alte riscuri potentiale asociate cu substantele chimice agricole.
  • Treceti peste sucurile de pere cumparate din magazin (sau orice suc de fructe, de altfel). Acestea sunt de obicei pasteurizate, incarcate cu zahar si lipsesc majoritatea beneficiilor nutritionale ale perelor descrise mai sus. In schimb, faceti-va pur si simplu propriul suc, amestecand sau storcand o para intreaga.
  • In timp ce sucul de pere poate fi un adaos bun la retete ocazional, nu uitati ca in piele si pulpa se afla fibrele. Incercati sa le consumati si pe acestea cat mai des posibil.
  • Dupa ce cumparati pere, retineti ca acestea se coc la temperatura camerei. Acestea se coc mai repede daca sunt asezate langa banane intr-un bol de fructe, din cauza substantelor chimice pe care le emana bananele. Daca doriti ca acestea sa se coaca incet, le puteti pune in frigider. (Acest lucru este util daca cumparati multe dintr-o data si nu le puteti folosi la timp).
  • Perele sunt coapte atunci cand pulpa din jurul tulpinii pare moale atunci cand o presati usor. Odata ajunse la maturitate, incercati sa le mancati in doua-trei zile, inainte ca acestea sa inceapa sa se strice. De asemenea, le puteti congela pentru a le folosi mai tarziu.

Istorie

Perele este originar din regiunile temperate de coasta din Europa de Vest, Africa de Nord si Asia. Pomii de pere pot rezista la temperaturi scazute. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt recoltate pe tot parcursul anului si cultivate pe aproape toate continentele de pe Pamant. Inregistrarile arata ca perele dateaza de mii de ani, in special in Asia si in zonele din estul si nordul Europei din jurul lacurilor elvetiene.

Perele a aparut pentru prima data in vestul Chinei de astazi, la poalele lantului muntos Tian Shan. Fructul a fost cultivat si de vechii romani, care mancau fructele atat crude, cat si gatite, la fel ca si merele, si le placea sa le inabuse cu miere pentru a crea un desert simplu. Pe parcursul multor ani, perele s-au raspandit pe toate continentele. Astazi se crede ca exista mii de specii, toate inrudite cu doua subspecii salbatice originale.

Astazi, perele sunt cultivate in principal in China, SUA, Argentina, Italia si Turcia. Printre tipurile de pere care se gasesc astazi pe pietele din intreaga lume se numara perele Bosc, perele Bartlett, perele Anjou, perele europene, perele manciuriene, perele cu frunze de migdale, perele chinezesti, perele algeriene, perele Plymouth si multe altele. Desi toate difera putin in ceea ce priveste gustul si aspectul, beneficiile nutritionale ale perelor pentru toate tipurile sunt destul de asemanatoare.

Riscuri si efecte secundare

Care sunt potentialele efecte secundare ale consumului de pere? Perele pot provoca alergii la unele persoane. De asemenea, ele pot ridica probleme digestive, cum ar fi balonarea sau diareea, la persoanele sensibile la alimentele FODMAP. Acest lucru se datoreaza anumitor tipuri de carbohidrati care se gasesc in pere si care pot fi dificil de digerat in mod corespunzator.

Perele sunt adesea recomandate de catre medicii de sanatate, deoarece sunt considerate un fruct hipoalergenic. In comparatie cu multe alte fructe (cum ar fi fructele cu samburi sau fructele de padure), este mult mai putin probabil ca cineva sa sufere de probleme digestive sau de reactii alergice atunci cand mananca o para. Acest lucru face ca perele sa fie o alegere buna chiar si pentru sugari si pentru a face mancare de casa pentru copii.

Poti manca prea multe pere? Desi perele au multiple beneficii, ca toate fructele, ele contin zahar. Cel mai bine este sa le consumati cu moderatie. Includeti perele ca parte a unei diete care este, de asemenea, plina de multe legume, grasimi sanatoase si proteine. Cat de multe fructe sunt potrivite pentru tine depinde de cativa factori. Acestia includ nivelul de activitate fizica, istoricul afectiunilor medicale si greutatea actuala. Planificati sa mancati pere (si toate fructele) cu moderatie, echilibrate de alte alimente cu continut scazut de zahar. Pentru a obtine cele mai multe beneficii ale perelor fara a consuma zahar in exces, consumati-le intotdeauna cu pielita si limitati cantitatea de suc de pere pe care o consumati, care elimina fibrele.

Concluzii:

  • Perele (Pyrus communis) sunt un membru al familiei de plante Rosaceae care sunt originare din Asia. Ele vin in mii de soiuri, cu aproximativ 10 tipuri de pere cele mai comune in multe tari.
  • Exista trei soiuri principale de pere care sunt cultivate in principal in prezent: european, asiatic si hibrid.
  • Beneficiile nutritionale ale perelor includ furnizarea unei cantitati mari de fibre, vitamina C, vitamina K, potasiu, cupru si bor. Acest fruct contine, de asemenea, antioxidanti (in special pielitele lor) care lupta impotriva diabetului, sustin sanatatea inimii si hranesc pielea.
  • Nutritia perelor poate ajuta la tratarea constipatiei si a colesterolului ridicat. De asemenea, poate fi utila pentru a ramane satula si pentru a atinge obiectivele de pierdere in greutate.
  • Puteti consuma acest fruct proaspat/in stare cruda, copt, fiert, sub forma de piure sau adaugat la produse de patiserie. Folositi perele in acelasi mod in care ati folosi merele, cum ar fi prepararea de sos de pere, adaugarea unora in smoothie-uri sau in mesele de ovaz, folosirea lor pentru a umezi briosele etc.

Add Comment