Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Top 9 Beneficii Papaya – Topist.ro

Top 9 Beneficii Papaya

beneficii Papaya

Cristofor Columb era cunoscut pentru ca numea papaya „fructul ingerilor”. Acest fruct de culoare portocalie, asemanator pepenelui, este originar din sudul Mexicului si din America Centrala, dar poate fi cultivat in majoritatea zonelor tropicale. Cand este coapta, este folosita in mod obisnuit in intreaga lume pentru a face suc sau ca adaos delicios la salate, salsa sau deserturi. Nu numai atat, dar este folosit in mod obisnuit si ca inmuiere a carnii sau ca enzima digestiva.

Papaya contine o enzima speciala numita papaina. Papaina este motivul pentru care este cel mai cunoscut faptul ca functioneaza ca un puternic ajutor digestiv. Dar imbunatatirea digestiei si ajutarea organismului la detoxifiere nu sunt singurele beneficii ale papaya. De asemenea, poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, la reducerea inflamatiilor, la intarirea sangelui si multe altele. Ca si alte tipuri de fructe tropicale, este, de asemenea, bogata in multiple vitamine, minerale, flavonoide si antioxidanti. In plus, este folosita in intreaga lume pentru a stimula sanatatea generala intr-o serie de moduri incredibile.

Ce este papaya?

Papaya, cunoscuta si sub numele de pawpaw sau papaya, este un fruct tropical originar din Mexic si din nordul Americii de Sud. Face parte din familia de plante Caricaceae si creste pe copacul Carica papaya in climatele tropicale.

Papaya este un fruct deosebit de interesant, deoarece pomii lor sunt de fapt de trei „sexe”: masculin, feminin si hermafrodit. Numai planta hermafrodita produce fructul de papaya, in timp ce celelalte doua tipuri produc copaci, frunze si seminte, dar nu si fructul comestibil pe care il cunoastem sub numele de papaya. Din acest motiv, aproape toti cultivatorii comerciali planteaza si cultiva plante de papaya hermafrodite, deoarece acestea contin toate partile necesare pentru a germina singure si a continua sa reproduca noi seminte.

In prezent, papaya este cultivata in intreaga lume, in multe zone tropicale diferite. India, Indonezia, Brazilia, Nigeria, Mexic, Statele Unite si multe natiuni din America Centrala sunt cei mai mari producatori. Popularitatea utilizarii acestui fruct in retete din intreaga lume nu a facut decat sa creasca in ultimele decenii. De fapt, tari precum India reprezinta acum o parte substantiala din productia si exportul de papaya.

Beneficii papaya pentru sanatate

1. Promoveaza o digestie corecta

Anumiti compusi enzimatici din papaya pot ajuta organismul sa descompuna si sa utilizeze corect proteinele. Papaina, in special, ajuta la ruperea legaturilor dintre aminoacizi. Aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor. Papaina este similara cu alte tipuri de enzime produse in pancreas care ajuta organismul nostru sa digere carnea, dar, spre deosebire de alte enzime, aceasta poate functiona chiar si fara prezenta acidului.

Prin urmare, datorita capacitatii sale de a descompune aminoacizii, aceasta enzima din papaya poate fi de ajutor pentru persoanele care se lupta cu un nivel scazut de acid gastric si care nu pot tolera consumul anumitor tipuri de carne. De asemenea, poate promova absorbtia proteinelor la cei cu alte probleme digestive.

Consumul de papaya poate ajuta, de asemenea, la prevenirea constipatiei datorita continutului sau ridicat de fibre. Fibrele adauga volum la scaun si faciliteaza excretia acestuia din organism. De fapt, o analiza din 2012 publicata in World Journal of Gastroenterology a constatat ca cresterea aportului de fibre a fost eficienta in cresterea frecventei scaunelor la persoanele cu constipatie pentru a ajuta la promovarea regularitatii.

2. Calmeaza inflamatia

Inflamatia este un raspuns imunitar natural conceput pentru a respinge invadatorii straini si pentru a proteja impotriva bolilor si infectiilor. Cu toate acestea, inflamatia cronica se afla la baza majoritatii bolilor. Se crede ca aceasta contribuie la afectiuni grave, cum ar fi bolile de inima, cancerul, diabetul si multe altele.

Un studiu din 2011 publicat in jurnalul Molecular Nutrition and Food Research a constatat ca markerii inflamatori au scazut atunci cand subiectii de test au primit papaya. Cercetatorii au descoperit ca poate ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea simptomelor pentru persoanele cu anumite afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida. Se mentioneaza, totusi, ca, desi sunt necesare cercetari suplimentare.

S-a demonstrat, de asemenea, ca papaina ajuta la scaderea inflamatiei la persoanele cu boli precum astmul sau artrita. Si nu numai ca nivelurile mai scazute de inflamatie pot incetini progresia bolilor cronice, dar poate ajuta si la inversarea naturala a semnelor de imbatranire, de asemenea.

3. Intareste sangele

Papaya a captat o buna parte din atentie ca intaritor al sangelui pentru a ajuta persoanele care au o afectiune medicala numita trombocitopenie, sau trombocite scazute in sange. Aceasta este o afectiune medicala periculoasa care poate reduce capacitatea organismului de a forma cheaguri de sange si poate duce, potential, la hemoragii interne.

Un studiu pe animale din Malaezia efectuat pe soareci a constatat ca cei carora li s-a administrat extract din frunze de papaya au avut un numar semnificativ mai mare de trombocite si de globule rosii dupa 72 de ore, comparativ cu cei dintr-un grup de control. Desi sunt necesare mai multe cercetari, cercetatorii cred ca extractul de papaya ar putea fi utilizat in cele din urma ca tratament pentru persoanele cu tulburari de sange si coagulare sanguina deficitara.

4. Imbunatateste sanatatea inimii

Papaya este incarcata cu vitamina C. Vitamina C este un micronutrient important care actioneaza ca un antioxidant pentru a proteja impotriva deteriorarii radicalilor liberi. De asemenea, protejeaza impotriva oxidarii colesterolului, reducand capacitatea colesterolului de a forma placi de-a lungul peretilor arterelor.

Unele cercetari au constatat ca o deficienta de vitamina C poate fi legata de un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inima, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina mecanismul exact. Papaya contine, de asemenea, folat, care poate ajuta la transformarea homocisteinei, un tip de aminoacid care a fost legat de bolile de inima, in alti aminoacizi pentru a reduce riscul de probleme cardiace.

5. Poate avea proprietati anticancerigene

S-a demonstrat ca mai multi compusi gasiti in papaya au efecte puternice anticancerigene. S-a demonstrat, de exemplu, ca papaina blocheaza cresterea si raspandirea tumorilor in studiile pe animale. Intre timp, vitamina C si beta-carotenul, ambele gasite in papaya, au fost legate de scaderea riscului de aparitie a mai multor tipuri diferite de cancer. In plus, pe langa faptul ca promoveaza regularitatea, studiile arata ca cresterea aportului de fibre alimentare poate fi, de asemenea, asociata cu un risc mai mic de cancer colorectal.

6. Poate preveni degenerarea maculara

Fiecare portie de papaya contine o doza consistenta de beta-caroten, unul dintre principalii nutrienti implicati in pastrarea vederii si protejarea sanatatii ochilor. (15) De asemenea, contine luteina si zeaxantina, doua flavonoide care pot ajuta la prevenirea degenerarii maculare, sau a pierderii vederii legate de varsta. Zeaxantina ajuta in mod specific la filtrarea luminii albastre care poate fi daunatoare pentru retina, pentru a optimiza vederea chiar si atunci cand imbatraniti.

7. Ajuta la prevenirea astmului

Pe langa faptul ca mentine vederea sanatoasa, s-a demonstrat ca beta-carotenul ajuta la reducerea riscului de astm. Mentinerea unor niveluri adecvate de vitamina A in alimentatie poate fi deosebit de cruciala pentru copii pentru a ajuta la reducerea inflamatiei cailor respiratorii.

Semintele de papaya au, de asemenea, propriul lor beneficiu nutritional. Acestea pot fi si ele consumate, desi sunt destul de amare. Semintele au fost folosite ca medicament popular pentru a trata infectiile parazitare, E.coli si alte infectii virale si bacteriene.

8. Incetineste semnele de imbatranire

Datorita nivelului ridicat de vitamina C, vitamina A si alte flavonoide, papaya este un fruct excelent pentru a ajuta la mentinerea pielii sanatoase si fara riduri. Acesti nutrienti functioneaza ca antioxidanti, ajutand la prevenirea formarii radicalilor liberi si a deteriorarii oxidative a pielii, ambele fiind considerate unele dintre principalele cauze ale imbatranirii.

9. Lupta impotriva infectiilor virale

Frunzele de papaya au fost folosite pentru a trata febra dengue, o infectie virala mortala provocata de tantari in zonele tropicale. Intr-un studiu particular, frunzele au fost amestecate cu apa si administrate pacientilor de doua ori pe zi. S-a constatat ca a scazut semnificativ activitatea virala dupa cinci zile.

Culturile traditionale polineziene din Hawaii si Tahiti faceau cataplasme din piele de papaya pentru a ajuta la vindecarea ranilor. De ce? Pielea este deosebit de bogata in papaina. Ei aplicau cataplasma direct pe piele pentru a vindeca arsurile, eruptiile cutanate sau muscaturile de insecte. Papaina poate fi folosita pentru a trata infectiile fungice si virale ale pielii, cum ar fi verucile si tegumentele. Aceasta ajuta la distrugerea stratului de proteine care protejeaza virusii si ciupercile impotriva atacului, diminuand capacitatea lor de a se reproduce si de a se raspandi.

Informatii nutritionale

Papaya este un aliment bogat in nutrienti. Asta inseamna ca fiecare portie contine o cantitate scazuta de calorii din papaya, dar o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti. In special, este o sursa buna de vitamina C si vitamina A. De asemenea, ofera o doza buna de acid folic si potasiu.

O cana (aproximativ 140 de grame) de fructe crude de papaya contine aproximativ:

54,6 calorii
13,7 grame de carbohidrati
0,9 grame de proteine
0,2 grame de grasimi
2,5 grame de fibre alimentare
86,5 miligrame de vitamina C
1.531 unitati internationale de vitamina A
53,2 micrograme de acid folic
360 miligrame de potasiu
1 miligram de vitamina E
3,6 micrograme de vitamina K

Pe langa nutrientii enumerati mai sus, acest fruct contine si o cantitate mica de tiamina, riboflavina, acid pantotenic si calciu.

Utilizari in medicina traditionala

Papaya a fost folosita de mult timp in multe forme de medicina traditionala. Se crede ca ofera beneficii in tratamentul unei mari varietati de afectiuni de sanatate. In multe parti ale lumii, de exemplu, se crede ca acest fruct ajuta la tratarea naturala a malariei, a E. Coli si a infectiilor parazitare.

Potrivit Ayurveda, papaya poate ajuta la alcalinizarea organismului, la reducerea inflamatiilor si la intarirea functiei splinei. De asemenea, se crede ca hraneste organismul, sporeste nivelul de energie si imbunatateste vederea si sanatatea ochilor.

Papaya vs. Mango vs. Ananas vs. Guava vs. Banana

Papaya, mango, ananas, guava si banana sunt toate soiuri de fructe tropicale care sunt indragite pentru aroma lor delicioasa si dulceata caracteristica. Toate sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, oferind o multime de vitamina C, potasiu, vitamina A, fibre, antioxidanti si multe altele. Cu toate acestea, exista, de asemenea, multe diferente distincte care diferentiaza aceste fructe populare.

Mango este un tip de fruct cu samburi care apartine familiei de plante caju. Fructul este produs de un copac mare. Este cultivat in intreaga lume in climatele tropicale si subtropicale. Mango a devenit un ingredient popular folosit pentru a face sucuri, smoothie-uri, inghetate si chutney-uri.

Ananasul, pe de alta parte, este un fruct produs de o planta erbacee perena. Se crede ca isi are originea in zona dintre Brazilia si Paraguay. Ananasul este adesea savurat ca gustare in salate de fructe si dulciuri. Acest fruct este folosit si pentru a echilibra mancarurile sarate, cum ar fi pizza sau burgeri. De asemenea, este folosit in scopuri medicinale pentru continutul sau de bromelaina, un tip de enzima proteolitica folosita adesea in tratamentul osteoartritei, sinuzitei si ranilor.

Guava este un tip de fruct apreciat in mod obisnuit in America Centrala si de Sud. Coaja poate avea o culoare de la verde la galben sau maro. Pulpa dulce sau acrisoara din interior poate fi alba sau roz, in functie de soi. Guava poate fi gasita adaugata in bauturi, bomboane, batoane de fructe sau deserturi. De asemenea, poate fi consumata cruda sau asezonata doar cu un varf de cutit de sare sau piper cayenne.

In cele din urma, bananele, care, din punct de vedere tehnic, sunt considerate fructe de padure, sunt un tip de fruct originar din Asia de sud-est si Australia. Inrudite indeaproape cu plantainul, bananele sunt de obicei consumate atunci cand sunt complet coapte. Ele pot fi savurate crude sau adaugate in deserturi, smoothie-uri, preparate pentru micul dejun si multe altele.

Unde se gasesc si cum se folosesc

Desi odata era dificil sa gasesti papaya in regiuni din afara habitatului lor tropical, acum poti gasi acest fruct delicios in majoritatea supermarketurilor importante atunci cand este in sezon.

Exista doua soiuri principale ale acestui fruct: Tipul mexican si cel hawaiian. Tipul mexican poate ajunge pana la 3 kg, in timp ce cel hawaiian este in general mai mic. Ambele au o pulpa dulce, de culoare portocalie si seminte intunecate si gelatinoase in interior. Cand este imatur, fructul este verde si poate fi consumat doar daca este gatit. Papaya verde este folosita pentru amestecuri si curry in multe mancaruri asiatice. Pe masura ce fructul se coace, acesta isi dezvolta culoarea galben-portocalie si dulceata caracteristica. O papaya coapta are o coaja portocalie care cedeaza putin atunci cand este impinsa.

Daca achizitionati fructul pentru a-l consuma in aceeasi zi, alegeti unul care are o coaja portocalie-rosiatica si este mai moale. Poate dura cateva zile pe tejghea pentru a se coace daca este inca galbena la exterior. Acest fruct se consuma cel mai bine la temperatura camerei. Acest lucru permite ca aromele dulci si gustul familiar de papaya sa se dezvolte. Daca intentionati sa il taiati in cubulete, asigurati-va ca il consumati imediat ce este taiat pentru o cantitate maxima de aroma.

Va intrebati cum sa mancati papaya pentru a profita de numerosii micronutrienti si de beneficiile papaya? Exista o multime de moduri diferite de a va bucura. Puteti pregati o salata sanatoasa de papaya sau puteti face suc de papaya. Si asta nu este tot. Pentru o gustare simpla, poate fi consumata chiar si cruda, cu un strop de lamaie pentru a-i spori aroma. Exista multe tutoriale online despre cum se taie o papaya, dar de obicei implica doar taierea fructului pe lungime, scoaterea semintelor si taierea pulpei fructului departe de coaja.

Semintele sunt de obicei aruncate, dar si acestea sunt comestibile. Acestea sunt usor picante si pot fi folosite ca inlocuitor al piperului in pansamente pentru salate si alte sosuri.

Istoric

Se crede ca papaya a fost cultivata pentru prima data in sudul Mexicului si in regiunile din America Centrala. Se crede ca exploratorii spanioli au intalnit pentru prima data semintele de papaya si fructele dulci comestibile. Acestia le-au adus cu ei in timpul calatoriilor prin America Centrala, India si alte insule din Pacific.

In jurul anului 1626, se crede ca semintele au fost aduse in Italia si apoi s-au raspandit in intreaga Europa. Astazi, fructul este folosit in multe tipuri de bucatarii si mancaruri din intreaga lume. Este predominant in multe retete din Insulele Pacificului, Thailanda, Hawaii, India, Malaezia, Filipine si multe altele. Deoarece papaya este populara in intreaga lume, este cunoscuta sub mai multe nume diferite, inclusiv „pawpaw”, care este folosit in multe natiuni europene si in Australia.

Riscuri si efecte secundare

Papaya poate provoca reactii alergice la persoanele alergice la latex. Papaya si alte fructe contin o substanta numita chitinaza, care este asociata cu reactii incrucisate intre latex si fructe. Papaya verde contine cel mai mare potential de reactii alergice si nu trebuie consumata cruda.

Multi oameni se intreaba, de asemenea,: Pot cainii sa manance papaya? In timp ce fructul in sine poate fi un deliciu gustos pentru prietenii dvs. blanosi, asigurati-va ca il taiati in bucati mici si evitati sa-i lasati sa manance semintele pentru a preveni problemele digestive.

In plus, acest fruct este vulnerabil la cativa virusi si ciuperci raspandite, inclusiv o varietate de papaya ringworm care distruge fructele plantei. In incercarea de a combate aceasta problema, cercetatorii au inceput sa efectueze experimente pe seminte pentru a vedea daca modificarea genetica a acestora ar putea oferi protectie impotriva acestor virusi daunatori. Cercetatorii au reusit sa creeze un sir de seminte de papaya modificate genetic (GMO) care erau mai rezistente la daunatori si bacterii. La randul lor, ei au produs papaya Rainbow si papaya SunUp, doua soiuri care reprezinta acum 80% din papaya cultivata in Hawaii, unul dintre cei mai mari producatori din lume.

Desi este inca posibil sa gasiti papaya nemodificata genetic vanduta in SUA, trebuie sa va asigurati ca achizitionati un soi organic pentru a sti ca fructul nu a fost modificat in niciun fel. Exista mai multe probleme de sanatate asociate cu culturile OMG, de la reactii alergice pana la rezistenta la antibiotice, asa ca optati pentru fructe nemodificate genetic ori de cate ori este posibil.

Concluzii:

  • Papaya este un tip de fruct derivat din copacul papaya, originar din Mexic si din nordul Americii de Sud.
  • Fructul este sarac in calorii, dar impacheteaza tone de fibre, vitamina C, vitamina A si acid folic in fiecare portie.
  • Exista numeroase beneficii potentiale ale papaya pentru sanatate, inclusiv o digestie imbunatatita, reducerea inflamatiei, o mai buna sanatate a inimii si multe altele.
  • Exista, de asemenea, multe moduri diferite de a va bucura de acest fruct. Sunt disponibile o multime de retete si tutoriale pentru modul de taiere a papaya. Unele dintre cele mai populare moduri de a va bucura de acest fruct includ adaugarea lui in salate sau smoothie-uri, transformarea lui intr-un suc sau consumul lui crud cu doar o stoarcere de lamaie.
  • Selectarea fructelor organice, nemodificate genetic si includerea lor in cadrul unei diete sanatoase si echilibrate este o modalitate excelenta de a profita de beneficiile unice pentru sanatate pe care le poate oferi acest fruct tropical.

Add Comment