Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
10 Lucruri Pe Care Nu Le Stiai Despre Amish – Topist.ro

10 Lucruri Pe Care Nu Le Stiai Despre Amish

familie-amish

Biserica Amish a aparut ca urmare a unei schisme fata de anabaptism (botezarea adultului) in Elvetia in 1693, condusa de catre Jakob Ammann. Acestia se remarca datorita modului simplu de viata si de a se imbraca, a refuzului de a adopta tehnologia moderna, preferand sa calatoreasca in carute trase de cai, decat cu masina. Lista aceasta prezinta zece aspecte ale oamenilor Amish.

10. Dormitul impreuna

In cultura Amish, un cuplu care se curteaza dorm intr-un pat cu cate doua plapume separate pentru a experimenta intimitatea fara contact sexual. Practica a disparut in cele mai multe zone din lume (a fost practicata si de catre non – Amish), dar in comunitatile Amish din Pennsylvania, inca se mai practica. In unele cazuri din trecut (probabil ca nu si azi), fata era legata intr-un sac si potentialul ei sot trebuia sa stea in pat cu ea. In timpurile moderne, nu este surprinzator sa vezi un pat despartit la mijloc de un placaj pentru a preveni atingerea.

9. Ordnung

Ordnungul (ordinul) este un set de reguli pentru fiecare comunitate Amish. Contine atat reguli religioase, cat si civile. Deoarece Amish cred intr-o interpretare literara a Biblei, aceste reguli sunt create pentru a mentine membrii in limitele legilor. Comunitatile Amish nu sunt guvernate central, deci, fiecare grup isi creeaza propria versiune a regulilor. Exista doua tipuri de Ordnung – cele create in istoria timpurie a religiei prin conferinte (acestea sunt, in general, reguli scrise) si acelea care sunt transmise prin viu grai prin fiecare grup. Regulile sunt derivate din Biblie, dar, cele care nu sunt, sunt justificate prin faptul ca vor face o persoana sa se dea cu lumea si sa nu incalce regulile Bibliei.

8. Religia si tehnologia

Comunitatea Amish crede ca e mai bine sa traiasca separat fata de cea non – Amish. Acestia citeaza Biblia pentru a-si justifica credinta: “Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul?” (Corinteni 6:14). Fiecare comunitate are un episcop, doi pastori si un diacon, toti fiind de sex masculin.

In loc sa se roage in biserica, grupul Amish fac cu schimbul pentru a tine slujbele in casele membrilor comunitatii – casele fiind construite special pentru a punea include un numar mare de oameni. Inmormantarile se tin in casele mortilor, iar sicriele sunt simple si facute de mana de catre comunitate. Gropile se sapa de mana pentru ca oamenii Amish cred ca tehnologia moderna este o piedica pentru viata de familie – ca rezultat, nu folosesc electricitatea sau aparate tehnologice moderne. In unele cazuri, totusi, electricitatea este permisa pentru a incalzi casele.

Electricitatea este produsa de catre comunitate prin aparate simple ca morile de vant. Din cauza convingerilor religioase, grupul Amish nu primeste ajutor guvernamental (si majoritatea nu au asigurare medicala) si nu se inroleaza in serviciul militar.

7. Imbracamintea

Curele, manusi, cravate, tenisi: interzise! Amish au un stil foarte simplist de a se imbraca – potrivit cu filosofia lor de viata. Imbracamintea lor este facuta de mana si are, de obicei, culori inchise. Paltoanele si vestele sunt prinse cu carlige, dar camasile au nasturi (este un mit ca Amish nu accepta nasturii). Pantalonii barbatesti nu trebuie sa aiba pliuri sau mansete. Barbatii insurati trebuie sa-si lase barba, iar mustatile sunt interzise. Femeile Amish nu pot sa poarte bijuterii sau haine cu modele si nu au voie sa-si taie parul. Lungimea hainelor, ca rochiile, sunt hotarate strict de catre Ordnungul comunitatii.

6. Subordinele

Nu toti oamenii Amish sunt la fel – ca in cele mai multe religii protestante, exista diviziuni intre fiecare grup, fiecare avand propriile reguli. Motivele acestor diviziuni sunt datorate, ca de obicei, neintelegerilor fata de doctrine. Exista opt divizii distincte in comunitatea Amish, cea mai conservativa, “Vechiul Ordin”, separandu-se in anii 1860. Uneori, divizunea poate varia fata de lucruri marunte – de exemplu, Troyer Amish s-au separat din cauza borurilor palariilor. Aceste diferente in credinte pot sa duca de multe ori la forme bizare de violenta.

5. Atacuri din cauza barbilor

Pentru ca barbatii trebuie sa-si lase barba sa creasca, iar femeile podoaba capilara, acestea sunt tinte prime de violenta intre diferite comunitati sau in aceeasi comunitate. Atacul implica taierea parului din barba cuiva. Aceasta nu este o forma legala de pedeapsa in Amish si, chiar daca persoana pedepsita nu este vinovata de ceva in fata propriei comunitati, pierderea parului duce la o mare rusine si la evitarea lui (nu ca in cazul unei excomunicari, ci doar ca rusine sociala). Mai recent, un lider sectant al Amish, Samuel Mullet i-a convins pe 15 dintre adeptii sai sa-i atace astfel pe membrii altor comunitati Amish. Au fost gasiti vinovati si risca 15 ani in inchisoare fiecare pentru incalcarea legilor de ostilitate.

4. Legaturi intre rude de sange

Deoarece cei mai multi Amish provin din familiile celor 200 de fondatori din secolul al XVIII – lea, acestia au o rata mai mare de aparitie a problemelor de ordin genetic din cauza legaturilor pe care le creeaza intre persoane care le sunt rude de sange. Au si o rata ridicata a mortalitatii infantile, insa asta nu ii opreste. Aceste boli si morti infantile sunt vazute de catre Amish ca fiind vointa Domnului. Refuza sa faca orice fel de testare genetica inainte de casatorie care i-ar asigura ca sunt destul de putin inruditi cu potentialul partener.

3. Sanatatea

Daca esti un Amish norocos care s-a nascut fara o mutatie sau boala genetica (si ai supravietui nasterii), ai beneficiul de a avea o sansa scazuta de a face cancer, lucru care ar putea fi atribuit stilului vestimentar, care include acoperirea capului. Este posibil si ca stilul lor de viata sanatos (care include foarte putin alcool si tutun) sa fie un factor important. In plus, au rate de suicid cu mult mai mici (o treime) fata de oamenii non – religiosi si cu 50% mai mici decat alte grupuri religioase.

2. Rumspringa (“fuga in salbaticie”)

Rumspringa este termenul Amish pentru adolescenta. In aceasta perioada tinerii adulti sunt mai probabil sa se intoarca impotriva comunitatii, asa ca sunt tratati mai usor, pentru a nu-i indeparta. La terminarea rumspringa, tineretul trebuie sa aleaga daca vrea sa ramana in comunitate sau sa plece. Daca ramane, este botezat si trebuie sa respecte reguli mai stricte. Adultii care nu se comporta intr-o maniera considerata a fi potrivita de catre grup sunt excomunicati. Majoritatea tinerilor care trec prin acest proces aleg sa ramana cu Amish.

1. Meidung

Meidung este forma Amish de excomunicare. Se aplica pentru incalcarea regulilor Ordnung sau pentru alte “infractiuni”, precum casatoria in afara religiei. Cand un ins este excomunicat, orice legatura cu membrii comunitatii este taiata. Asta inseamna ca un membru excomunicat nu mai poate avea niciun fel de contact cu alti membrii ai comunitatii, inclusiv familia apropiata sau prietenii. Evident, aceasta este cea mai mare pedeapsa din lumea Amish. Meidung dureaza pana la moarte in cazul in care respectivul nu se caieste pentru pacatele sale in fata comunitatii.

Add Comment