Top 10 Cele Mai Periculoase Tari Conform Indicelui Global de Pace

Acest articol va va oferi o lista cu cele mai periculoase zece tari din lume, potrivit GPI. In fiecare an, Institutul pentru Economie si Pace (IEP) publica indicele de pace la nivel mondial pentru a masura linistea tarilor si a regiunilor. Procesul de clasare se bazeaza pe un sistem de punctare. Fiecarei tari ii sunt acordate puncte pentru anumiti indicatori si tarile cu un punctaj mai mare sunt considerate mai sigure, iar cele cu punctaj mai mic sunt considerate relativ periculoase. IEP ia in calcul un numar de 22 indicatori in masurarea nivelului de pace dintr-o anumita tara. Razboi/razboi civil, nr. de decese, crime la 100000 de oameni, accesul facil la arme, relatiile cu regiunile vecine, numarul de persoane din inchisoare, cheltuielile militare, activitatile teroriste, instabilitatea politica numarandu-se printre principalii indicatori.

Aici este lista cu top 10 cele mai periculoase tari cu cel mai mare scor la indicele de pace si cel mai scazut punctaj in clasamentul indicelui global de pace.

10. Coreea de Nord (punctaj GPI 3071)

Superputerea nucleara despre care lumea nu stie aproape nimic. Toate aspectele privind drepturile locuitorilor sunt gestionate de stat. Dupa ce si-a obtinut independenta fata de Japonia, Coreea s-a impartit in doua natiuni si Guvernul Coreei de Nord comuniste este condus de familia Un. In Coreea de Nord structura guvernamentala se invarte in jurul liderului suprem. Militarizarea masiva si razboiul cu Coreea de Sud a facut economia de stat vulnerabila. Acolo oamenii nu detin nimic, totul este proprietate de stat. Acest lucru duce la o coruptie de nivel inalt. Potrivit ONU, Coreea de Nord are una dintre cele mai grave incalcari ale dreptului omului inregistrate, iar oamenii de aolo nu au dreptul la libera exprimare sau accesul la necesitatile de baza. Guvernul detine in mod arbitrat si tortureaza cetatenii care se opun punctului de vedere al liderului suprem. Numeroase decese politice, executii, lipsa de hrana, infrastructura si necesitati de baza pun Coreea de Nord pe lista celor mai periculoase 10 tari din lume.

9. Pakistan (punctaj GPI 3107)

Pakistanul este a noua tara in randul celor mai periculoase din lume. De la declararea independentei Pakistanului s-au purtat 3 razboaie cu India care au slabit economia. Instabilitatea politica si conducerea militara au facut situatia si mai rea. O tara fondata in intregime pe religie este un rai sigur pentru extremisti si acestia se simt in Pakistan ca intr-un rai sigur. Uneori, pentru a manipula puterea geopolitica, Pakistan si ISI sprijina activ si antreneaza insurgenti (in special impotriva Indiei, Afganistanului si Iranului). Aceasta politica a functionat pentru o lunga perioada de timp, dar, recent, s-a intors impotriva lor ca Talibani, Lashkar-e-Tayiba, Harkat-ul-Mujahideen si numeroase alte grupuri carora Pakistan le asigura formarea si armele. In prezent, Pakistan este tara cea mai afectata de terorism din lume.

In prezent, Pakistanul se confrunta cu probleme dificile, cum ar fi saracia, coruptia, analfabetismul si extremismul, terorismul, inegalitatea veniturilor. Pakistanul este lovit de aproximativ 1500 de atacuri teroriste in fiecare an, inclusiv un atac recent la o scoala care s-a soldat cu moartea a 145 de persoane (printre care 135 de copii).

8. Republica Democrata Congo (punctaj GPI 3213)

Dupa destituirea unui regim autocratic, incepand din 1997, Congo este intr-un razboi civil continuu. Mai mult de 5,5 milioane de oameni au murit din cauza razboiului sau a situatiei cauzate de acesta. Deplasarea masiva a dus la conditii de viata inumane, malarie, diaree, pneumonie si malnutritie, raspandite in zonele insalubre supraaglomerate. Jumatate din victime sunt copii cu varsta sub 5 ani. Congo are unul dintre cele mai mici punctaje privind Indicele Dezvoltarii Umane, fiind clasat pe locul 186 din 187 de tari. 20 de armate ONU care lupta pentru pace incearca sa aduca linistea in Congo.

7. Republica Centrafricana (punctaj GPI 3331)

Republica Centrafricana, tara fara iesire la mare, si-a castigat independenta de Franta in 1960. Dupa proclamarea independentei, Republica Centrafricana a fost sub dominatie militara. Pentru prima data, alegeri cu mai multe partide politice au fost in 1993 si, dupa acest moment, au existat mai multe suisuri si coborasuri. Sudan si Sudanul de Sud se afla in Nordul si Nord-Estul Republicii Centrafricane si localizarea intr-o regiune cu probleme influenteaza starea acestei tari. Guvernul crestin si extremistii islamisti se lupta pentru controlul tarii. Acest conflict armat in desfasurare a dus la numeroase decese si la deplasarea unui numar mare de oameni. Numeroase abuzuri guvernamentale, violenta impotriva multimii, putinele drepturi ale oamenilor si violenta impotriva copiilor si femeilor plaseaza Republica Centrafricana in atentia a numeroase organizatii privind drepturile omului.

6. Sudan (punctaj GPI 3362)

Sudan se confrunta cu aceleasi probleme ca si Sudanul de Sud. Violente etnice de lunga durata, doua razboaie civile si conflicte tribale au impartit tara in mai multe sectoare, de unde a rezultat si crearea Sudanului de Sud.

In continuare, puritatea etnica, nivelul ridicat de saracie si sclavie trag tara in jos. Constitutia si legile se bazeaza pe Coran si fac tara vulnerabila in fata extremismului. Lipsa controlului Guvernului, conditiile de trai precare si incalcarea drepturilor omului aduc Sudanul in pozitia a sasea pe lista noastra.

5. Somalia (punctaj GPI 3368)

Somalia, tara fara Guvern, este locul ideal pentru gruparile radicale. Somalia este in razboi civil inca din 1991, acesta fiind unul dintre cele mai lungi razboaie civile din lume. Razboiul civil in desfasurare a condus tara spre saracie extrema si interventia internationala in timp util a inrautatit situatia. Atacurile cu drone ale SUA si NATO au crescut sprijinul gruparilor radicale. Al Qaida-afiliat Al Shabaab si multe alte grupari sunt responsabile pentru acest conflict. Razboiul in curs este responsabil pentru sute de mii de victime civile si de incalcarea mai multor drepturi fundamentale ale omului si legi internationale. In prezent, fortele de mentinere a pacii conduse de ONU incearca sa imbunatateasca situatia in Somalia. O economie ruinata, foametea si criza de apa potabila fac ca Somalia sa fie una dintre cele mai periculoase 5 tari din lume.

4. Iraq (punctaj GPI 3377)

Invadarea Iraqului de SUA in 2003, care a durat oficial pana in 2011, este cauza principala pentru care Iraqul se afla pe lista tarilor periculoase. Inainte de acest moment, Iraqul a fost condus de Saddam Hussein. Interventia SUA a dus la capitularea Guvernului condus de Saddam Hussein intr-un razboi de 21 de zile si a distrus armata irakiana. SUA a intervenit pentru un motiv intemeiat in Iraq, pentru a-l opri pe Saddam de la construirea unor arme chimice si nucleare, motiv care ulterior s-a dovedit a fi eronat. Mai tarziu, Statele Unite au incercat sa repare situatia instaland un Guvern pro SUA, lucru ce a inrautatit situatia, deoarece noul Guvern discrimina minoritatatea sunitilor.

In prezent, principala problema in Iraq o reprezinta expansiunea rapida a gruparii ISIS. Cu ajutorul sunitilor, aceasta grupare este capabila sa preia controlul mai multor orase importante cum ar fi Mosul, Tikrit, Fallujah, dar si mai multe zone cu petrol. In prezent, ISIS controleaza aproximativ o treime din  Iraq, o alta treime este controlata de fortele curde, iar restul este controlata de Guvern. Crimele de razboi, uciderea in masa de catre SUA/NATO si gruparile rebele fac ca Iraqul sa fie a patra din cele mai periculoase tari din lume.

3. Sudanul de Sud (punctaj GPI 3397)

In anul 2011 Sudanul s-a divizat in doua tari: Republica Sudan si Sudanul de Sud. De la obtinerea independentei, acest stat african nord-estic este in razboi civil din cauza diferitelor triburi care se lupta pentru putere. Acest conflict a dus la moartea a sute de mii de oameni, daca nu chiar milioane. Alaturi de violentele etnice, statul are una dintre cele mai precare conditii de sanatate din lume. Malaria destul de raspandita si HIV au inrautatit situatia.

2. Afganistan (punctaj GPI 3416)

Afganistan este a doua cea mai periculoasa tara din lume si principalul motiv din spatele acestui lucru il reprezinta cei mai mult de zece ani de ocupatie straina. Dupa 9/11, aliatii NATO in frunte cu SUA au decis sa rastoarne Guvernul taliban afgan sustinand ca acesta este o locatie sigura pentru teroristi. Din 2001, Afganistanul a fost ocupat de soldati americani si razboiul de mai bine de zece ani a dus la demolarea infrastructurii in mare parte. Statele Unite si aliatii incearca sa aduca inapoi pacea in tara prin oferirea de ajutor militar si ajutarea la construirea armatei afgane. Potrivit rapoartelor ONU, mai mult de 12000 de oameni au murit in conflicte armate numai in acest an, atat civili, cat si membri ai fortelor de securitate. Acest razboi a zguduit economia, ducand la o rata ridicata a somajului si la indrumarea tinerilor vulnerabili catre extremism.

1. Siria (punctaj GPI 3650)

Motivul principal pentru care Siria este cea mai periculoasa tara din lume este razboiul civil dintre mai multe grupari rebele si Guvernul dictator condus de Bashar al-Assad. Siria este o tara cu populatie sunita majoritara, condusa de un siit, al carui Guvern are putina sau chiar deloc sustinerea majoritatii populatiei. Aceasta situatie a dat nastere la proteste nationale si la conflicte armate. Guvernul sirian a incercat sa le zdrobeasca folosind forta brutala si armele chimice asupra cetatenilor sai. Aceasta tulburare politica a dat nastere mai multor grupari rebele cum ar fi Armata Siriana Libera si multe altele, ca de exemplu al-Qaeda, iar ISIS a profitat de situatie si, cu sprijinul populatie locale, a format un Guvern paralel. In acest conflict au murit in jur de 200000 de persoane si au fost ranite aproximativ 1-1,5 milioane de oameni.

Este cu adevarat dureros doar sa stim despre situatiile periculoase si amenintarile sub care traiesc acesti oameni din „cele mai periculoase tari”. Uneori situatiile sunt exclusiv create de politicile/interventiile militare asa-zisilor protectori ai pacii. Daca proveniti din una dintre aceste cele mai periculoase 10 tari din lume, povestiti-ne experienta voastra de acolo. Stim ca este greu, iar majoritatea oamenilor din tarile dezvoltate nu pot intelege. Speram si ne rugam ca situatia sa se imbunatateasca in curand incat sa nu se mai piarda vieti nevinovate, iar oamenii sa traiasca o viata fericita si prospera.

Add Comment