Top Zece Rase De Caini Interzise

La sfarsitul anilor 1980, o serie de atacuri ale cainilor de tip pitbull si alte rase inrudite au dus la mai multe interziceri. In 1991, Casa Parlamentului din Regatul Unit a interzis detinerea unor rase ca Tosa Inu, dogul argentinian, Fila Brasileiro si Pitbullul, alte tari luand apoi aceeasi decizie. Chiar si in zonele in care este legal sa ai un astfel de caine, poate sa fie aproape imposibil pentru proprietarii de caini sa incheie o asigurare de responsabilitate daca detin o astfel de rasa.

10. Bulldogul american

Interzis in Danemarca, Singapore si alte municipalitati, originile bulldogului american se afla in sudul american, unde era folosit pe post de caine de ferma. Specialitatea sa este prinderea porcilor salbatici, care pot sa cantareasca pana la cateva sute de kilograme si au colti foarte ascutiti. Cand sunt inconjurati, acestia devin foarte violenti, fiind nevoie de un caine de mare putere si atletic pentru a se lupta cu ei, facand porcul sa se supuna, tinandu-l intr-o pozitie pana cand ajunge proprietarul. Din acest motiv, au un prag al durerii foarte ridicat. Bullgodul american poate sa cantareasca intre 30 si 55 de kilgroame, dar s-au intalnit exemplare chiar si mai mari.

9. Bandogul

Termenul de “bandog” era folosit inca din Evul Mediu, fiind utilizat pentru a descrie un caine mare care era scos din lesa pe timp de noapte pentru a pazi proprietatea. Bandogul modern nu este o rasa pura, existand mai multe “retete” pentru a-l obtine, inclusiv pitbullul terrier american si mai multi buldogi. Telul este sa creezi un caine cu dimensiunea unui buldog si puterea pitbullui terrier american. Rasa a inceput sa devina cunoscuta catre sfarsitul anilor 1960, cand veterinarul Joh Swinford a inceput sa-i reproduca. Cel mai faimos caine al sau a fost Bantu – un caine tare si fioros, cunoscut pentru indemanarea si curajul in lupta. Greutatea poate varia, insa, intre 35 si 70 de kilograme sunt cele mai multe exemplare. Bandogii sunt interzisi cam oriunde in lume unde exista restrictii fata de rasele parintilor sai.

8. Mastifful Napolitan

Mastifful Napolitan provine din Italia, unde era folosit in trecut pe post de caine gladiator in spectacolele sangerande din Colosseum. De asemenea, erau utilizati si pe post de caini de razboi de catre regiunile romane. Astazi, sunt protectori ai caselor. Aspectul lor este distinctiv, cei mai mari masculi ajungand la 90 de kilograme, fiind acoperiti de piele lasata si ridata, falcile lor fiind si ele orientate in jos. Un Mastiff Napolitan a fost utilizat pentru a-l juca pe animalul de companie al lui Hagrid in seria de filme “Harry Potter”. Sunt interzisi in Singapore, iar, pentru a detine unul in Romania, ai nevoie de un certificat abil psihic.

7. Cainele lup

Exista multe rase cunoscute realizate intre lupi si caini domestici, inclusiv cainele lup cehoslovac (o combinatie intre cainele lup german si lupul carpatin) si cainele lup de Saarloos (intre cainele lup nemtesc si rasa Mackenzie Valley). Poate cel mai faimos este Colt Alb al lui Jack London. Datorita structurii genetice variate, cainele lup este extrem de imprevizibil, reactionand la anumite situatii ca un lup si la altele ca un caine. Continua sa aiba un instinct puternic de a-si vana prada si nu este vazut ca un animal de companie foarte bun. S-au inregistrat atacuri contra oamenilor, in special asupra copiiilor, pe care probabil ca-i vad ca fiind prada. Este interzis in Norvegia.

6. Boerboel

Boerboelul provine din Africa de Sud, semanand mult cu o varianta mai atletica a bulldogului. Numele provine din olandeza si inseamna “caine de ferma”. A fost reprodus din mai multi caini nativi africani si caini de paza, fiind adusi in tara de catre colonistii europeni, in special de catre olandezi. La sfarsitul anilor 1920, compania de diamante De Beers a adus buldogii in Africa de Sud pentru a le pazi numele, contribuind mult la rasa moderna. Paznici grozavi ai casei, fara sa fie foarte agresivi, sunt si prietenosi cu cei mici. Ajung usor la 70 de kilograme, fiind interzisi in Danemarca.

5. Dogul argentinian

Prima data reprodus in Argentina in 1928, dogul a fost obtinut din cainele de lupta Cordoba (care astazi nu mai exista) si alte rase, inclusiv marele danez, dogul de Bordeaux si ogarul irlandez. Antonio Nores Martinez a creat acest caine pentru a fi un mare vanator, putand chiar sa se lupte cu leul de munte. Desi nu acesta era scopul sau initial, dogul a fost folosit si in lupte. In general cantareste ceva mai mult de 45 de kilograme, e alb complet si seamana cu un pitbull mai mare. Dogul este interzis in macar zece tari, inclusiv in Australia, Noua Zeelanda si Portugalia.

4. Dogul de Canare

Dogul de Canare este un caine de lupta masiv care isi are originile in Insulele Canare ale Spaniei, cantarind in jur de 50 de kilograme. Acestia provin din bulldogi si au devenit cunoscuti in 2001 cand o pereche, Bane si Hera, au atacat si au ucis un antrenor de Lacrosse in varsta de 33 de ani, Diane Whipple, pe holurile unui bloc de apartamente din San Francisco. Proprietara lui Bane si Hera, Marjorie Knoller, a fost condamnata pentru crima de gradul II (o decizie importanta in acea vreme), primind 15 ani de inchisoare. Dogul de Canare este interzis in Australia si Noua Zeelanda.

3. Fila Brasiliero

Fila Brasiliero este un caine urias, reprodus pentru a vana porcii mistreti si jaguarii, fiind, in trecut, utilizat chiar si pentru a gasi sclavii care fugisera de pe plantatie. Stramosii sai sunt bulldogul, mastifful si copoiul. Este rasa cea mai grea de gasit de pe lista aceasta si este foarte apreciat pentru agresivitatea sa. Aceasta trasatura de personalitate se numeste “ojeriza” care se traduce din portugheza unde inseamna “neincredere”. Fila detesta strainii atat de mult incat arbitrii de la concursurile de caini sunt sfatuiti sa nu-i atinga. Este ilegal sa detii un Fila Brasiliero in Regatul Unit.

2. Tosa Inu

Un Tosa Inu poate sa ajunga pana la 90 de kilograme si reprezinta un mix intre cainii indigeni japonezi si o serie de rase vestice, precum mastifful si bull terrierul. Tosa este un caine de lupta – desi, ideea de lupta japoneza este diferita fata de cea din alte zona. O ceremonie intreaga are loc la meciurile cu Tosa. Acestia sunt precum luptatorii de sumo, cel mai bun dintre ei primind rangul de “Yokozuna”. Tosa are un stoicism iesit din comun, deoarece se asteapta de la ei sa lupte in liniste, fara sa maraie sau sa planga. Este ilegal sa detii unul in Danemarca, Malta si Norvegia, pe langa alte tari.

1. Pit Bull Terrier American

Nu exista o rasa de caini pe pamant mai contrastanta. Mult calomniata, Pit Bull–ul a fost o rasa intre primii buldogi si terrieri, avand scopul de a se lupta cu alti caini. Cand vine vorba de acest lucru, nu are rival. Inainte un iubit caine de familie (Petey din “Micutii smecheri” era pit bull), rasa a inceput sa atraga o atentie neplacuta in anii 1980. Apreciat pentru puterea sa si calitatea de a dori sa lupte, indiferent de costuri, pit bullul a devenit un simbol urban pentru masculinitatea criminala. Reproducerea de calitate proasta si lipsa de antrenament a dus la atacuri asupra oamenilor, unele dintre ele fatale. Acest lucru este oarecum anacronic cu istoria rasei, deoarece pit bullii nu au fost niciodata reprodusi pentru a fi agresivi contra oamenilor. Pe vremuri, detinatorii acestor caini ii spalau inainte de fiecare lupta (pentru a elimina posibilitatea de otrava din blana). Fie ca ii vezi ca pe un caine iubitor sau un monstru mortal, nu pot fi detinuti in Miami – comitatul Dade, Florida; Ontario, Canada, si alte tari din lume.

Add Comment