56 Lucruri Despre Lesotho

steag Lesotho

Lesotho, oficial Regatul Lesotho, este o tara enclavizata in interiorul granitei cu Africa de Sud. Are o suprafata de 30.355 km patrati. Capitala si cel mai mare oras al sau este Maseru. Lesotho a fost cunoscut anterior sub numele de Basutoland. Lesotho are ca limbi oficiale sesotho si engleza. Moneda sa oficiala este loti lesotho (LSL). Randul sud-african (ZAR) este, de asemenea, utilizat impreuna cu Lesotho loti. In total, in Africa exista 16 tari, inclusiv Lesotho, care nu au iesire la mare. Cu aceste 56 de date despre Lesotho, haideti sa descoperim mai multe informatii despre aceasta tara.

1. Lesotho a fost cunoscut anterior sub numele de Basutoland. Un individ se numeste Mosotho, iar poporul se numeste Basotho.

2. Sotho si engleza sunt limbile oficiale ale tarii.

3. Numele de „Lesotho” inseamna, in linii mari, tara oamenilor care vorbesc sesotho.

4. In prezent, peste 40% din populatia tarii se afla sub pragul saraciei.

5. Lesotho este o tara de mare altitudine, situata la o altitudine de 2161 m deasupra nivelului marii. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de „Regatul din cer”.

6. „Thabana Ntlenyana”, la 3.482 m, este cel mai inalt punct din tara.

7. Jonctiunea raurilor Orange si Makhaleng, la 1.400 m, este cel mai jos punct din tara. Este, de asemenea, cel mai inalt punct cel mai jos din orice tara din lume.

8. Lesotho este singura tara din lume care se afla in intregime la peste 1.000 m.

9. In ceea ce priveste suprafata, Lesotho este putin mai mica decat Maryland, SUA.

10. Lesotho are o granita terestra totala de 1.106 km.

11. Cresterea populatiei tarii cauzeaza desertificarea, eroziunea solului si pasunatul excesiv. Din aceasta cauza, calitatea vietii in tara este afectata.

12. Lesotho este o tara muntoasa, mai mult de 80% din teritoriul tarii aflandu-se la 1.800 m deasupra nivelului marii.

13. Lesotho are una dintre cele mai ridicate rate de alfabetizare a adultilor din Africa.

14. O mare parte din populatia sa lucreaza in afara tarii, motiv pentru care remitentele straine joaca un rol semnificativ in economia sa.

15. Multe femei din tara muncesc, de asemenea, din cauza saraciei, din cauza decesului sotului sau din cauza somajului sotului lor.

16. Maseru este capitala Lesotho. Orasul este situat pe raul Caledon. Numele orasului inseamna „gresie rosie”.

17. Aproximativ 75% din populatia tarii traieste in zonele rurale, iar cresterea animalelor si agricultura reprezinta principala lor ocupatie.

18. Aproape 90% din bunurile care sunt consumate in Lesotho sunt importate din tara vecina, Africa de Sud.

19. Extractia de diamante reprezinta o parte importanta a PIB-ului tarii si reprezinta 9% din acesta.

20. Copiii din aceasta tara joaca fotbal pentru a se distra si asculta muzica.

21. Radioul este cea mai populara forma de mass-media din tara. Tara primeste, de asemenea, posturi de radio si televiziune din tara vecina, Africa de Sud.

22. Prima faza a proiectului de apa din Lesotho Highland a fost inaugurata oficial in 2004. Acest proiect de apa este de o importanta capitala atat pentru Lesotho, cat si pentru Africa de Sud. De asemenea, Lesotho extrage energie electrica din acest proiect cu ajutorul planetei de energie hidroelectrica.

23. Lesotho beneficiaza de 300 de zile de soare in fiecare an. Sezonul ploios din aceasta tara se incadreaza intre octombrie si aprilie.

24. 11 martie este sarbatorita in tara ca „Ziua Moshoeshoe”. Aceasta zi comemoreaza moartea parintelui fondator al Lesotho – Moshoeshoe I – la 11 martie 1870. El a fost un mare ambasador si un mare lider care a lucrat pentru tara si i-a pastrat limba, arta si cultura. Aflati mai multe despre acest mare lider cu ajutorul acestor resurse: resursa 1 si resursa 2.

25. Lesotho se pronunta „le-soo-too”.

26. Lesotho are trei rauri: raul Caledon, raul Orange si raul Tugela. Toate aceste rauri isi au originea in Muntii Lesotho.

27. Barajul Katse din Lesotho este al doilea cel mai mare baraj in arc cu dubla curbura din Africa. Are o inaltime de 185 m si o lungime de 710 m. Costul total al proiectului a fost de 8 miliarde de dolari, iar barajul a fost finalizat in 1996.

28. Livrarea apei din barajul Katse a inceput oficial la 22 ianuarie 1998. Cu toate acestea, cea mai mare parte a apei din baraj este folosita de Africa de Sud care plateste aproape 35 de milioane de dolari catre Lesotho pentru aprovizionarea cu apa.

29. Tara se confrunta cu ierni aspre si reci. Iar imbracamintea traditionala a oamenilor, care este o patura facuta aproape in intregime din lana, ii protejeaza de temperaturile scazute. Aceste paturi contin adesea modele colorate si reprezinta identitatea lor culturala, precum si un simbol al statutului.

30. In Lesotho se afla si cea mai inalta statiune de schi din Africa, Afriski, situata la 3050 m deasupra nivelului marii.

31. Moneda din Lesotho, „Lesotho Loti”, nu este acceptata in Africa de Sud. Cu toate acestea, dimpotriva, randul sud-african este acceptat liber pe tot teritoriul Lesotho.

32. Pakalitha Mosisili, din 17 martie 2015, este actualul prim-ministru al Lesotho.

33. Lesotho a devenit o monarhie constitutionala in 1933.

34. Cascada Maletsunyane este o cascada cu o inaltime de 192 de metri din Lesotho. 35. Cascada Tulega din Africa este a doua cea mai inalta cascada din lume, cu o inaltime de 3.110 metri. 35. Sunteti curiosi cu privire la numele celor mai inalte cascade din lume? Retineti ca, este vorba de Cascada Angel, care se afla in Venezuela. Cu toate acestea, exista unele dezbateri cu privire la inaltimea exacta a Cascadei Tulega, care este considerata de multi ca fiind mai mare decat cea a Cascadei Angel.

35. Lesotho are mai putin de 2% din suprafata impadurita. Iar 10% din terenul tarii este arabil.

36. Tara este impartita in zece districte, fiecare dintre aceste districte poarta numele principalelor lor orase.

37. Cel putin 23% din populatia tarii este afectata de virusul HIV, iar guvernul apeleaza la ajutorul tehnologiei pentru a combate aceasta boala mortala.

38. In 2016, Lesotho s-a confruntat cu cea mai grava seceta din istoria de peste 40 de ani. Oamenii sunt nevoiti sa manance o data pe zi si trebuie sa mearga kilometri intregi pe jos pentru a colecta apa pentru a o folosi.

39. Sesotho a fost una dintre primele limbi africane care a dezvoltat o forma scrisa si are o literatura vasta.

40. Palaria Basotho este o palarie conica tesuta celebra, cu un nod distinctiv in varf. Designul acestor palarii este prezent si pe steagul national al tarii. (Vezi steagul de mai sus)

41. Capitala Lesotho – Maseru – a cunoscut un conflict politic in 1998, care a dus la distrugerea infrastructurii. In cadrul acestui eveniment, au fost distruse si multe cladiri istorice.

42. Pap-pap sau papa este alimentul de baza zilnic al locuitorilor din Lesotho. Acest fel de mancare este un terci de faina de porumb (un fel de mancare format din fulgi de ovaz sau o alta faina sau cereale fierte in apa sau lapte). Terciul este insotit de un sos gros facut din legume, mazare si alte verdeturi tocate.

43. Pentru a evita costurile de import al alimentelor din tara vecina, Africa de Sud, majoritatea familiilor isi cresc singure graul, porumbul, varza, dovleacul si mazarea etc.

44. Carnea de vita este cea mai importanta carne din Lesotho, iar oamenii sacrifica vaci la ocazii speciale. Oile si caprele sunt, de asemenea, crescute pentru lana, lapte si carne. Puiul furnizeaza oua proaspete care pot fi folosite la micul dejun.

45. Inmormantarile si nuntile sunt o ocazie costisitoare pentru o familie din Lesotho, deoarece trebuie sa serveasca mancare delicioasa pentru invitati si vecini.

46. Berea si ceaiul sunt destul de populare in tara. Ceaiul este adesea servit cu prajituri prajite, in timp ce berea care este preparata local este preferata de multe gospodarii din regiune.

47. Vaca in Lesotho este mai valoroasa decat banii.

48. Un automobil este posedat mai ales de clasa bogata a societatii.

49. Sistemul juridic al tarii se bazeaza pe dreptul comun englez si pe dreptul romano-olandez.

50. Lesotho este o tara omogena. Mai mult de 98% din populatia tarii apartine grupului etnic Basotho.

51. Lesotho este, de asemenea, asociat cu un dinozaur – Lesothosaurus – care a evoluat acum aproximativ 200 de milioane de ani in aceasta regiune. Lesothosaurus inseamna „soparla din Lesotho”. Avea o lungime de 1 m, era erbivor si biped. Numele a fost sugerat de paleontologul Peter Galton in 1978.

52. Lesotho este clasificata ca fiind una dintre tarile cel mai putin dezvoltate din lume.

53. Rata de alfabetizare a femeilor din regiune este mai mare decat cea a barbatilor. Barbatii se ocupa in principal cu cresterea animalelor si cu agricultura de subzistenta inca de la o varsta frageda.

54. In 1868, Lesotho a devenit un protectorat britanic oficial.

55. Oamenii care locuiesc in regiunile rurale si muntoase traiesc in colibe numite rondavels. Peretii acestor colibe sunt facuti din piatra si noroi, in timp ce acoperisurile sunt construite din iarba.

56. Datorita abundentei sale naturale, apa din aceasta tara este cunoscuta sub numele de „aur alb”.

Add Comment