Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Lucruri Despre Iowa – Topist.ro

15 Lucruri Despre Iowa

Iowa

Poreclit oficial „Statul Hawkeye”, Iowa a fost cel de-al 29-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 28 decembrie 1846.

Are o populatie de 3.155.070 de locuitori (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 31 in topul celor mai populate state.

Iowa se invecineaza cu statele Dakota de Sud, Wisconsin, Illinois, Minnesota, Missouri si Nebraska.

Cu o suprafata de 58.272,81 mile patrate (145.746 kilometri patrati) de uscat si apa, este al 26-lea stat ca marime.

Capitala statului Iowa este Des Moines, situata chiar in mijlocul statului.

Totusi, deocamdata sunt suficiente date rapide despre statul Hawkeye; suntem aici pentru a afla cateva fapte interesante!

Statul a fost numit dupa unii dintre locuitorii originali ai tarii.

Numele Iowa provine de la numele Ioway, care este numele unuia dintre triburile originale care au trait in regiune inainte ca europenii sa ajunga pe scena.

Exista cateva idei diferite in ceea ce priveste originea numelui.

Unii spun ca Iowa este o intorsatura a cuvantului francez Ayuhwa, care se traduce prin „cei adormiti”.

Se sustine ca acesta este numele pe care tribul Dakota Sioux din apropiere il folosea pentru a se referi la natiunea Ioway.

O alta teorie sustine ca, atunci cand Natiunea Ioway a ajuns pentru prima data in zona, a exclamat „Iowa, Iowa!”, ceea ce se traduce aproximativ printr-o exclamatie despre cat de frumoasa este regiunea.

Regiunea a fost locuita de cel putin 13.000 de ani.

Cu mult inainte ca europenii sa se gandeasca sa traverseze oceanele spre America de Nord, regiunea Iowa era deja locuita.

La sfarsitul Epocii Glaciare, oamenii preistorici au traversat stramtoarea Bering din ceea ce este acum estul indepartat al Rusiei pana in Alaska, unde si-au croit incet drumul spre sud.

Diferite grupuri s-au despartit pe parcurs, iar unele dintre ele s-au stabilit in Iowa de astazi.

Pana la sosirea europenilor, mai multe triburi erau pe deplin stabilite in zona, traind in societati complexe si utilizand pamantul pentru culturi.

Unele dintre aceste triburi au fost poporul Ioway si popoarele Dakota, Ho-Chunk, Onoeta si Otoe.

Primii europeni care au ajuns pe scena au fost francezii.

La fel ca in multe state din Midwest, primii europeni care au explorat regiunea au fost misionarii si exploratorii francezi.

In cazul statului Iowa, misionarul francez Jacques Marquette si exploratorul Louis Jolliet au urmat raul Mississippi in 1673.

Acestia au cartografiat parti din regiune, notand orice sat de nativi americani pe parcurs.

In acest timp, au revendicat intreaga regiune ca fiind teritoriu francez si a ramas asa timp de aproape 100 de ani, pana in 1763.

Statul Iowa a fost fondat la aproape 200 de ani de la prima explorare europeana a regiunii.

Dupa ce francezii au cedat controlul regiunii Iowa (ca parte din La Louisiane) spaniolilor, aceasta a ramas in mainile spaniolilor pana in 1800.

Franta a controlat apoi din nou regiunea pentru inca doar trei ani, dupa care a vandut La Louisiane Statelor Unite in 1803, prin Achizitia Louisiana.

Ulterior, Iowa a devenit o parte a Teritoriului Indiana.

Abia in 1833 s-au mutat primii colonisti americani oficiali in regiune, iar la scurt timp dupa aceea, in 1838, zona a obtinut statutul de Teritoriu Iowa.

Din ce in ce mai multi colonisti au venit in regiune si, in curand, a fost nevoie de o forma mai organizata de guvernare.

Pentru a raspunde cerintelor, statul Iowa a fost creat la 28 decembrie 1846, devenind astfel cel de-al 29-lea stat american.

Iowa a contribuit in mod semnificativ la efortul din timpul Razboiului Civil american.

Cetatenii din Iowa l-au sustinut in mare masura pe Abraham Lincoln si, astfel, au sustinut partea Uniunii in razboi.

De fapt, Iowa a sprijinit atat de mult razboiul incat aproape 20% dintre cetateni au fost inrolati in sarcini militare.

Pana la sfarsitul razboiului, peste 116.000 de barbati din Iowa si-au jucat rolul, ceea ce face ca contributia statului Iowa sa fie mai mare, in proportie, decat a oricarui alt stat.

De fapt, nu au existat batalii desfasurate in Iowa, asa ca trupele inrolate ale statului au calatorit in schimb in multe dintre zonele inconjuratoare.

Populatia din Iowa a crescut dupa incheierea Razboiului Civil.

In anii 1850 si 1860, in regiune au fost introduse caile ferate, ceea ce a sporit semnificativ capacitatile agricole ale statului.

Cresterea rapida a oportunitatilor economice a facut din noul stat Iowa un loc foarte dorit pentru a-si intemeia o noua viata.

Populatia statului Iowa a crescut de mai mult de doua ori in decurs de 20 de ani, trecand de la 674.913 locuitori in 1860 la 1.624.615 in 1880!

Rolul statului Iowa ca putere agricola a crescut rapid, iar pana in timpul Primului Razboi Mondial, Iowa a ajuns sa fie lider in industria operatiunilor legate de agricultura.

Atat granita de est, cat si cea de vest a statului Iowa sunt formate in intregime de rauri.

De fapt, este singurul stat din SUA care poate pretinde acest lucru! De-a lungul granitei de est a statului Iowa, avem raul Mississippi, iar de-a lungul granitei de vest, avem atat raul Missouri, cat si raul Big Sioux.

Chiar si granita sudica este formata in principal de raul Es Moises.

Peisajul din Iowa este vibrant si cu o diversitate surprinzatoare.

In timp ce o mare parte a statului cuprinde dealuri, preerii si campii inundabile, acesta are, de asemenea, destul de multe lacuri naturale si zone umede in nord-vest.

In ciuda faptului ca este un stat fara iesire la mare, Iowa are un oras situat pe o insula.

La jumatatea frontierei estice a statului Iowa se afla orasul Sabula.

Ceea ce face ca acest oras sa fie demn de remarcat este faptul ca a fost fondat pe un banc de nisip, chiar in mijlocul raului Mississippi.

Acest orasel dragut are o populatie de doar 576 de locuitori (recensamantul din 2010) si este singurul oras insular din stat.

Nu este de mirare ca activitatile recreative zilnice, atat pentru rezidenti, cat si pentru vizitatori, se bazeaza pe apa, fie ca este vorba de sporturi nautice, plimbari cu barca sau pescuit.

Iowa este cel mai mare producator de porumb din Statele Unite.

Caracteristicile geografice ale statului Iowa il fac sa fie aproape regiunea perfecta pentru agricultura, si nici nu este un stat mic!

Statul este presarat cu rauri, parauri si fluvii si este acoperit de sol vegetal foarte fertil.

Tinand cont de aceste aspecte, nu este de mirare ca Iowa este cel mai mare producator de porumb.

Sunt sigur ca, daca si-ar pune mintea la contributie, ar putea fi cel mai mare producator al unei mari varietati de culturi!

Marea majoritate a porumbului cultivat in Iowa nu este folosit pentru consumul uman; in schimb, este folosit pentru a produce etanol sau hrana pentru animale.

Cea mai mare inventie a omenirii, painea feliata, a fost creata in Iowa.

Sigur, poate ca nu este oficial cea mai mare inventie a tuturor timpurilor, dar pentru multi, este una destul de grozava – si cu siguranta este foarte folosita!

In 1928, un locuitor al orasului Davenport din Iowa, Otto Frederick Rohwedder, a creat un dispozitiv care sa felieze automat o paine intreaga.

Aparatul sau a avut un succes instantaneu si s-a raspandit rapid in toate partile SUA.

Acest lucru ne duce la o singura intrebare – care a fost cel mai bun lucru inainte de painea feliata?

Sistemul de invatamant liceal din SUA a fost fondat in Iowa.

In anii 1910, Iowa a dezvoltat o forma de scoala secundara care a fost recreata in acelasi mod in tot statul.

Acest sistem de scolarizare mai lung si mai standardizat a inceput sa dea rezultate precise si s-a inteles ca, cu cat petreci mai mult timp la scoala, cu atat venitul tau va fi mai mare.

Pe masura ce popularitatea lor a crescut, scoli in acelasi mod au fost infiintate in toata tara.

Si cetatenii din Iowa sunt foarte bine educati!

Nu este o surpriza, avand in vedere ca au stabilit norma educationala care este practicata acum in intreaga tara.

In 2017, liceele din Iowa au avut o rata de absolvire de 91,3%, iar in 2019 au avut cele mai mari rate de absolvire din tara.

Ai crede ca un stat care isi pretuieste atat de mult educatia si-ar aprecia profesorii, dar, din pacate, nu este cazul.

Profesorii din scolile de stat din Iowan castiga in medie doar 55.647 de dolari, clasandu-se pe locul 22 in topul salariilor profesorilor din toate statele americane.

Iowa sufera de un caz sever de „exod al creierelor”.

La fel ca multe alte state din Vestul Mijlociu, Iowa a vazut din ce in ce mai multa populatie „evadata” din zonele rurale in regiunile urbane sau chiar in alte state mai urbane.

Desi Iowa are un sistem educational foarte aplaudat, un numar din ce in ce mai mare de absolventi bine pregatiti parasesc statul in fiecare an.

Unii pleaca pentru a scapa de orasul lor mic, altii pentru oportunitati mai bune, iar multi pleaca pentru a-si continua studiile.

Nici aceasta nu este o tendinta noua. In anii 1990, Iowa a avut cea mai mare rata din SUA a tinerilor adulti educati care isi parasesc statul natal.

Iowa gazduieste cel mai mare eveniment de cicloturism din lume.

Incepand din 1973, are loc Register’s Annual Great Bike Ride Across Iowa (RAGBRAI), care acopera diverse trasee in tot statul.

Evenimentul este sponsorizat de Des Moines Register, un ziar local, si a inregistrat pana la 23.000 de participanti care au luat parte la diferite etape ale calatoriei intr-un singur an.

In prezent, numarul participantilor la eveniment este mult mai restrans, permitand doar 8.500 de participanti.

Ozzy Ozbourne a mancat odata un liliac viu pe scena din Des Moines.

Este una dintre acele povesti care nu vor muri niciodata, oricat de mult si-ar dori Ozzy sa nu se fi intamplat.

Acest eveniment de neuitat s-a intamplat pe 20 ianuarie 1982, in timpul unui concert Black Sabbath din Des Moines, Iowa.

Un localnic pe nume Mark Neal a aruncat o bata pe scena, aterizand langa Ozzy Ozbourne.

Dupa cum se povesteste, Ozzy a crezut ca liliacul era fals, asa ca, in spiritul momentului, l-a luat si a muscat din el!

Evident, si-a dat seama de greseala sa in cateva secunde si s-a dus la spital dupa spectacol pentru a se injecta impotriva rabiei.

Add Comment