Cu totii am auzit zicala „un mar pe zi tine doctorul departe”. Dar, cu toti antioxidantii, micronutrientii si proprietatile care promoveaza sanatatea inghesuite in interiorul portocalei, putem spune ca portocalele pot fi la fel de eficiente pentru a va mentine sanatosi. De fapt, profilul nutritional al portocalei contine o buna parte din fibrele, vitamina C, acid folic, tiamina si potasiu de care aveti nevoie in intreaga zi.
Consumul de portocale – impreuna cu utilizarea uleiului de portocale – a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, de la reducerea riscului de boli de inima pana la combaterea cancerului. Avand in vedere numeroasele varietati de portocale disponibile, de la kumquat la clementine, la cara caras si nu numai, exista o multime de moduri de a va bucura de acest delicios fruct citric si de a obtine beneficiile nutritiei portocalelor.
Informatii nutritionale despre portocale
Portocalele sunt sarace in calorii, dar contin o cantitate buna de fibre si vitamina C, precum si o serie de alte vitamine, minerale si antioxidanti importanti.
O portocala mare (aproximativ 184 de grame) contine aproximativ:
86,5 calorii
21,6 grame de carbohidrati
1,7 grame de proteine
0,2 grame de grasime
4,4 grame de fibre
97,9 miligrame de vitamina C
55,2 micrograme de acid folic
0,2 miligrame de tiamina
333 miligrame de potasiu
414 unitati internationale de vitamina A
73,6 miligrame de calciu
0,1 miligrame de vitamina B6
0,5 miligrame de acid pantotenic
18,4 miligrame de magneziu
In plus fata de nutrientii enumerati mai sus, fructele de portocale contin si ceva cupru, riboflavina, fosfor si mangan.
Retineti ca aceste date nutritionale despre portocale se refera la portocalele crude. Nutritia sucului de portocale, pe de alta parte, este mai bogata in calorii si zahar, plus mai saraca in fibre.
Beneficiile portocalei
- Bogata in antioxidanti
- Imbunatateste imunitatea
- Lupta impotriva cancerului
- Bogata in fibre
- Imbunatateste sanatatea inimii
- Stimuleaza functia creierului
- Mentine pielea sanatoasa
1. Bogat in antioxidanti
Citricele, cum ar fi portocalele, sunt pline de antioxidanti care favorizeaza sanatatea. Antioxidantii sunt compusi care lupta impotriva radicalilor liberi pentru a preveni stresul oxidativ si pentru a proteja impotriva bolilor cronice. Se crede ca antioxidantii joaca un rol in dezvoltarea unor afectiuni precum bolile de inima, cancerul si diabetul.
In special, portocalele au un continut ridicat de bioflavonoide, cum ar fi hesperidina si hesperetinul, despre care s-a demonstrat in studiile de testare in eprubeta ca ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, reduc inflamatia si diminueaza daunele oxidative asupra celulelor.
2. Imbunatateste imunitatea
Portocalele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C, incorporand 163% din ceea ce ai nevoie pentru intreaga zi intr-o singura portie. In plus fata de proprietatile sale antioxidante puternice, vitamina C este, de asemenea, venerata pentru capacitatea sa de a imbunatati functia imunitara.
O analiza publicata in Annals of Nutrition & Metabolism a aratat ca un aport suficient de vitamina C ar putea ajuta la reducerea simptomelor si la scurtarea duratei infectiilor tractului respirator, cum ar fi raceala comuna. In plus, ar putea, de asemenea, sa scada incidenta si sa imbunatateasca rezultatul pentru afectiuni precum pneumonia, malaria si diareea.
3. Ajuta la combaterea cancerului
Datorita continutului lor ridicat de antioxidanti, unele cercetari indica faptul ca administrarea dozei zilnice de portocale ar putea ajuta la protejarea impotriva si prevenirea dezvoltarii cancerului. De aceea, citricele se numara adesea printre alimentele de top care lupta impotriva cancerului.
De fapt, consumul mai multor citrice a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a mai multor tipuri de cancer. Un studiu efectuat in Coreea, de exemplu, a constatat ca un aport ridicat de citrice a fost asociat cu o reducere cu 10 procente a riscului de a dezvolta cancer de san.
Alte cercetari au descoperit asocieri inverse similare intre consumul de citrice si riscul altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul esofagian, pancreatic, de stomac si de prostata.
4. Bogata in fibre
Portocalele sunt o sursa excelenta de fibre, o singura portocala mare eliminand pana la 17 la suta din necesarul zilnic de fibre. Atunci cand mancati fibre, acestea se deplaseaza incet prin tractul gastrointestinal, favorizand satietatea, adaugand volum la scaun si punand lucrurile in miscare.
O analiza ampla din China a compilat rezultatele a cinci studii si a aratat ca fibrele pot creste frecventa scaunelor la persoanele cu constipatie. Fibrele actioneaza, de asemenea, ca un prebiotic pentru a oferi combustibil pentru bacteriile benefice din intestinul dumneavoastra. Microbiomul dvs. intestinal este crucial pentru multe aspecte ale sanatatii si se crede ca influenteaza dezvoltarea multor tipuri diferite de boli.
Fibrele pot ajuta, de asemenea, la indepartarea poftelor si a foamei. Capacitatea sa de a va mentine senzatia de satietate este, de asemenea, unul dintre principalele beneficii ale portocalelor pentru pierderea in greutate. Cu doar 87 de calorii intr-o portocala, aceasta reprezinta o gustare hranitoare si hranitoare daca vrei sa slabesti rapid.
5. Imbunatateste sanatatea inimii
Adaugarea portocalelor in dieta ta zilnica poate avea un efect profund asupra sanatatii inimii tale. Mai multe studii au constatat ca cresterea aportului de citrice, cum ar fi portocalele, ar putea face totul, de la imbunatatirea nivelului de colesterol pana la protejarea impotriva bolilor coronariene.
Intr-un studiu, persoanele cu un nivel ridicat de colesterol au primit suplimente cu flavonoide din citrice pentru o perioada de patru pana la 12 saptamani. Tratamentul zilnic a redus colesterolul total cu pana la 30 la suta, a redus colesterolul rau LDL cu pana la 27 la suta si a redus nivelul trigliceridelor cu pana la 34 la suta.
In mod similar, un alt studiu publicat in Journal of Epidemiology a aratat ca un consum frecvent de citrice a fost asociat cu o reducere semnificativa a riscului de boli de inima si de accident vascular cerebral.
6. Stimuleaza functia creierului
Flavonoidele gasite in portocale ar putea ajuta la pastrarea functiei cognitive si la prevenirea tulburarilor neurodegenerative, cum ar fi dementa sau Alzheimer. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition a constatat chiar ca un aport mai mare de citrice a fost legat de imbunatatiri ale functiei cognitive in randul adultilor in varsta.
Potrivit unui studiu recent din 2017, efectele neuroprotectoare ale citricelor pot proveni din prezenta a doua flavonoide importante, nobiletin si tangeretin. Desi sunt necesare mai multe cercetari, constatarile preliminare din studiile pe animale sugereaza ca aceste flavonoide ar putea fi utile in tratamentul si prevenirea dementei.
7. Mentine pielea sanatoasa
Fiind un ingredient comun in multe produse de ingrijire a pielii, nu este un secret ca beneficiile fructelor de portocale pentru piele sunt destul de impresionante. De fapt, unele cercetari arata ca anumite tipuri de portocale ar putea fi chiar in masura sa ajute la combaterea si inversarea imbatranirii pielii.
Intr-un studiu in eprubeta, cojile de mandarine s-au dovedit a avea proprietati anti-imbatranire si anti-rid datorita continutului lor de antioxidanti. Un alt studiu publicat in Journal of Cosmetic Dermatology a aratat ca suplimentarea cu un extract din portocale sanguine a ajutat la protejarea impotriva deteriorarii pielii induse de razele UV si a scazut pigmentarea petelor de varsta cu 20 de procente.
Nutritia portocalelor vs. nutritia merelor
Merele si portocalele sunt probabil printre cele mai populare fructe, dar exista o multime de diferente nutritionale care le diferentiaza, de unde si expresia: „Nu comparati merele cu portocalele”. Cu toate acestea, vom compara totusi nutritia portocalelor si nutritia merelor!
Daca te uiti la continutul nutritional al unui mar mediu fata de o portocala medie, de exemplu, portocalele contin mai putine calorii si fibre, dar sunt mai bogate in vitamina C, acid folic, tiamina si potasiu.
Lasand cifrele la o parte, merele sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti precum quercetina, catechina, phloridzin si acidul clorogenic. Consumul de mere a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, iar studiile arata ca merele pot proteja impotriva unor afectiuni precum cancerul, bolile de inima, diabetul si chiar astmul.
Desi pot exista unele diferente distincte intre mere si portocale, fiecare dintre ele aduce un set unic de nutrienti si beneficii pentru sanatate si poate fi un plus pozitiv pentru dieta dumneavoastra. Includeti cateva portii din ambele pentru a profita de ceea ce are fiecare de oferit.
Unde se gasesc si cum se folosesc portocalele
Portocalele sunt disponibile pe scara larga in majoritatea marilor magazine alimentare si supermarketuri, in sectiunea de produse alimentare. Sa puneti mana pe unele dintre soiurile mai putin comune poate fi putin mai dificil, dar acestea pot fi gasite adesea in magazinele de specialitate si in pietele de fermieri.
Cel mai frecvent, portocalele sunt decojite si consumate crude, in sucuri sau chiar adaugate in mancarurile si deserturile dvs. preferate pentru o explozie de aroma si nutrienti. Puteti, de asemenea, sa radeti coaja exterioara si sa adaugati coaja de portocala la produsele de patiserie, la mancarurile cu paste si la sosuri. Asigurati-va insa ca spalati bine portocala in prealabil.
Uleiul de portocale, care este extras din coaja exterioara a portocalei, poate fi adaugat si in produsele de infrumusetare si in produsele de curatare pentru a spori proprietatile antibacteriene si pentru a oferi o doza concentrata de antioxidanti.
Istorie
Portocalele au o istorie vasta si s-au bucurat de secole pentru aroma lor dulce si profilul impresionant de nutrienti. Se crede ca portocalii sunt originari din regiunile tropicale din Asia, iar mai tarziu s-au raspandit in India, Africa si Marea Mediterana.
Desi portocala amara a fost adusa in Sicilia in secolul al IX-lea, portocala dulce a fost introdusa abia la sfarsitul secolului al XV-lea. Intre timp, in Spania, se crede ca cultivarea portocalelor pe scara larga dateaza din secolul al X-lea, deoarece au fost dezvoltate sisteme complexe de irigatii special pentru livezile de portocali.
Scorbutul, o afectiune cauzata de o deficienta de vitamina C, era deosebit de raspandita in randul marinarilor in timpul Epocii Explorarii. Marinarii erau adesea incurajati sa bea suc de portocale si de lamaie pentru a preveni scorbutul, iar citricele erau chiar plantate de-a lungul rutelor comerciale.
Portocalele au fost aduse pentru prima data pe continentul american de catre exploratorii spanioli. Unii spun ca este posibil ca Cristofor Columb sa fi plantat chiar un portocal pe insula Hispaniola in timpul celei de-a doua calatorii a sa, in 1493.
Astazi, Brazilia este in fruntea clasamentului ca fiind cel mai mare producator de portocale din intreaga lume. Printre ceilalti producatori de top se numara Statele Unite, China si India.
Precautii
In timp ce beneficiile nutritionale ale portocalei sunt destul de impresionante, este important sa ne amintim ca aceleasi beneficii s-ar putea sa nu se extinda la sucul de portocale. Acest lucru se datoreaza faptului ca portocalele contin o cantitate buna de fibre, care ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in fluxul sanguin. Sucul de portocale, pe de alta parte, ofera o cantitate concentrata de zahar care se gaseste in portocale, fara niciuna dintre fibrele benefice. Soiurile comerciale, in special, sunt pompate cu zahar si aditivi, minimizand valoarea nutritiva a sucului de portocale.
De asemenea, este posibil ca unele persoane sa fie nevoite sa mentina consumul de portocale cu moderatie sau sa le elimine complet din alimentatie.
Desi rare, unele persoane pot fi alergice la citrice precum portocalele. Simptomele alergiilor alimentare pot include mancarimi, umflaturi si chiar anafilaxie, care poate pune viata in pericol. Daca prezentati aceste simptome sau orice alte simptome adverse dupa ce ati consumat portocale, intrerupeti imediat consumul si discutati cu medicul dumneavoastra.
Portocalele sunt, de asemenea, foarte acide, ceea ce poate agrava simptomele arsurilor la stomac si ale refluxului acid la cei care sufera de reflux gastroesofagian, sau GERD. Daca observati ca portocalele provoaca efecte secundare negative, cum ar fi senzatia de arsura in piept, greata sau eructatii, luati in considerare reducerea consumului.
Ganduri finale despre nutritia portocalelor
- Exista foarte putine calorii intr-o portocala mare, dar nutritia portocalelor este bogata in fibre, vitamina C si o serie de alti micronutrienti.
- In comparatie cu nutritia merelor, portocalele sunt mai sarace in calorii si fibre, dar mai bogate in vitamina C, acid folic, tiamina si potasiu. Includeti-le pe amandoua in dieta dvs. pentru a va bucura de toate proprietatile care favorizeaza sanatatea.
- Beneficiile portocalei includ o imunitate sporita, imbunatatirea sanatatii digestive si cardiace, o mai buna functionare a creierului si o piele mai buna. Portocalele sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti si au fost asociate cu un risc redus de cancer.
- Exista multe soiuri de portocale disponibile si o multime de modalitati de a le incorpora in dieta dumneavoastra pentru a va ajuta sa profitati de beneficiile nutritionale ale portocalelor.