15 Lucruri Despre Connecticut

Connecticut

Supranumit oficial „Constitution State”, dar denumit si „Provisions State” si „Nutmeg State”, Connecticut a fost al cincilea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 9 ianuarie 1788.

Are o populatie de 3.565.287 de locuitori, ceea ce il situeaza pe locul 29 in topul celor mai populate state. Connecticut se invecineaza cu statele Massachusetts, New York si Rhode Island.

Cu un total de 5.567 mp (14.357 kmĀ²) de uscat si apa, este al treilea cel mai mic stat. Capitala statului Connecticut este Hartford, situata la nord de centrul statului.

Destul cu faptele rapide pentru moment insa, sa aruncam o privire mai profunda asupra statului Constitutiei!

Numele Connecticut inseamna „rau lung cu maree”.

Inainte de colonizarea europeana, regiunea Connecticut a fost locuita de o serie de triburi de nativi americani, precum Paugussets, Moheganii si Pequots, care vorbeau limbi diferite din grupul lingvistic algonquian.

Numele Connecticut provine de fapt din cuvantul algonquian quinetucket, care poate fi tradus prin „rau lung cu maree”, „pe raul lung” sau „langa raul lung cu maree”, ambele referindu-se la raul Connecticut.

Orasul Connecticut din zilele noastre este locuit de peste 10.000 de ani!

Regiunea Connecticut a fost populata cu mult inainte de sosirea primilor europeni. Primii care au locuit acolo au fost paleo-indienii, care au ajuns in Americi prin stramtoarea Bering din Rusia de astazi.

Erau popoare primitive, care foloseau instrumente simple, cum ar fi uneltele de piatra.

Se spune ca paleo-indienii din Connecticut erau seminomazi si, ca atare, vanau, pescuiau si cautau hrana in diferite locuri, in functie de ceea ce era disponibil in functie de sezon.

Totusi, pana la sosirea europenilor in regiune, populatiile indigene locale, precum Pequot, Nipmuc si Mogegan, erau deja asezate in sate.

Acolo cultivau culturi, cum ar fi fasolea si dovleacul, in timp ce inca subzistau partial din pamant.

Primul european care a explorat Connecticut a venit din Olanda.

Exploratorul olandez Adriaen Block a ajuns pentru prima data in zona care astazi este cunoscuta sub numele de Connecticut in 1614.

Cu nava Onrust, el si oamenii sai au explorat aproximativ 97 km (60 mile) in sus pe raul Connecticut, pana in zona care este acum capitala statului, Hartford.

Datorita lui Adriaen Block si oamenilor sai, zona Connecticut a fost colonizata ulterior.

Primele asezari europene din Connecticut au fost englezesti, nu olandeze.

Desi este posibil ca olandezii sa fi fost primii europeni care au patruns in regiunea Connecticut, acestia nu au infiintat niciodata asezari permanente.

Au infiintat, desigur, posturi comerciale, dar colonistii englezi din Massachusetts au fost cei care au facut din Connecticut primul lor camin.

Colonistii erau puritanii englezi, un grup de protestanti care s-au despartit de Biserica Angliei deoarece credeau ca biserica trebuie purificata de influentele romano-catolice.

Connecticut a creat prima Constitutie scrisa.

La inceputurile statului Connecticut exista o mare libertate si independenta politica.

Ca urmare a acestei libertati, ei au creat ceva numit Ordinele fundamentale in 1639.

Ordinele fundamentale descriau, in esenta, modul in care oamenii din colonia Connecticut se vor guverna pe ei insisi, ca o colonie autonoma.

S-a spus ca ordinele fundamentale sunt de fapt prima forma de constitutie scrisa in cadrul culturii occidentale.

Datorita acestui fapt, Connecticut a capatat porecla de „Statul Constitutiei”.

Connecticut a jucat un rol important in Revolutia Americana.

Atunci cand a izbucnit razboiul dintre cele 13 colonii americane si Marea Britanie, Connecticut nu s-a ferit sa participe la lupta.

Desi vestul statului Connecticut a fost mai loial Marii Britanii decat altii, acestia au cedat presiunilor politice din est si au ajutat in conflict.

Una dintre cele mai mari contributii ale statului Connecticut la efortul de razboi au fost proviziile.

Desi poate ca nu pare atat de important, trebuie sa intelegem ca multe dintre aceste provizii erau arme!

Datorita contributiilor lor bine-meritate la efortul de razboi, Connecticut a capatat o alta porecla, The Provisions State.

Regiunea Connecticut a fost putin mai mult decat o regiune agricola pana in secolul al XIX-lea.

Cu exceptia catorva orasele mici, cum ar fi Hartford si New London, regiunea nu era buna pentru mai mult decat pentru scopuri agricole.

Din fericire pentru stat insa, au existat destul de multi pionieri intreprinzatori. Un astfel de pionier a fost Eli Whitney, care a venit cu ideea de a folosi masini pentru a fabrica diverse piese de armament.

Eli a continuat sa creeze o fabrica de muschete in Hamden dupa ce guvernul federal a facut o comanda de 15.000 de muschete.

Acesta este doar un exemplu al trecerii de la agricultura la productie, si multe altele asemanatoare.

Pana in 1850, existau mai multi angajati in industria prelucratoare decat in agricultura.

Connecticut are o istorie indelungata in ceea ce priveste productia de arme.

Totul a inceput cu Eli Whitney si muschetele sale din Hamden, Connecticut. Dupa succesul lui Eli, industria manufacturiera din Connecticut a cunoscut un boom – la fel si fabricarea armelor.

Eli nu a fost insa nici pe departe singurul antreprenor care a profitat de nevoia tot mai mare de arme de foc. Samuel Colt, inventatorul revolverului Colt, a inceput, de asemenea, in Connecticut.

Alte arme de foc celebre din regiune includ pistolul Tommy, pistolul Gatling, pusca Winchester.

Primul submarin cu propulsie nucleara a fost construit in Connecticut.

Submarinul cu propulsie nucleara USS Nautilus (SSN-571) a fost lansat in ianuarie 1954 in raul Tamisa si a fost pus in functiune in septembrie anul urmator in Marina Statelor Unite.

Datorita puterii sale nucleare, a putut sa calatoreasca mai mult decat orice submarin existent la acea vreme.

De asemenea, a fost primul submarin care a reusit sa parcurga calatoria pana la Polul Nord.

USS Nautilus a fost scos din uz in 1980 si a devenit o nava muzeu la scurt timp dupa aceea. O puteti vizita la Submarine Force Library and Museum din Groton, Connecticut.

Connecticut a fost unul dintre singurele doua state americane care au votat impotriva celui de-al 18-lea amendament.

Pentru cei care nu stiu, cel de-al 18-lea amendament a fost o incercare din partea guvernului american de a pune capat problemelor sociale legate de alcool, cum ar fi saracia.

Acest amendament a facut in asa fel incat productia, transportul si vanzarea oricarei bauturi alcoolice sa fie ilegale si a inceput la 17 ianuarie 1920.

Connecticut si Rhode Island au fost singurele doua state care au respins amendamentul, refuzand sa il transforme in lege pe teritoriul lor.

Din nefericire pentru aceste state si pentru locuitorii lor, atunci cand amendamentul a devenit o lege federala, acestea au fost nevoite sa se conformeze.

Connecticut are unul dintre cele mai mari decalaje intre bogati si saraci din SUA.

Daca va uitati doar la cifre, atunci Connecticut arata destul de bine.

In 2013, s-a calculat ca statul are cel mai mare venit pe cap de locuitor din SUA, situandu-se la 60.847 USD.

Din pacate, cand te uiti mai atent, situatia este putin mai dezastruoasa.

S-a constatat, de asemenea, ca Connecticut se afla in primele 3 state in ceea ce priveste milionarii pe cap de locuitor in 2013, iar aceasta statistica distorsioneaza datele privind venitul pe cap de locuitor al statului.

Un raport a constatat ca Connecticut are, de fapt, a doua cea mai mare diferenta de venit intre veniturile medii ale celor 99% si ale celor 1%.

Eroul oficial al statului Connecticut a fost un spion.

Asa este, exista chiar si eroi oficiali ai statului! Propriul erou al statului Connecticut a fost Nathan Hale, un soldat al Armatei Continentale in timpul Revolutiei Americane.

Si-a pierdut viata la doar 21 de ani, cand s-a oferit voluntar sa spioneze inamicul, Marea Britanie, in New York City.

A devenit un erou al cauzei atunci cand a fost prins de fortele inamice si spanzurat de gat.

Desi a fost intotdeauna considerat un erou american, abia in 1985 a devenit eroul oficial al statului!

Mark Twain a scris multe dintre romanele sale in Connecticut.

Cunoscut de cei mai multi sub pseudonimul sau Mark Twain, Samuel Langhorne Clemens este considerat parintele literaturii americane.

Desi s-a nascut in Missouri, unele dintre cele mai bune opere ale sale au fost scrise in casa sa din Hartford, Connecticut, unde s-a mutat la varsta de 40 de ani.

Atat Aventurile lui Tom Sawyer si Aventurile lui Huckleberry Fin, cat si multe altele au fost scrise in cei 17 ani in care a locuit acolo.

Ambii presedinti Bush s-au nascut in Connecticut.

Denumit uneori Bush 41 sau Bush Senior, George H. W. Bush a fost primul din familie care a intrat in politica.

El s-a nascut in orasul Greenwich, Connecticut, unde si-a petrecut cea mai mare parte a tineretii.

Pe de alta parte, George W. Bush este uneori denumit Bush Junior sau Bush 43, pentru a evita confuziile.

George W. Bush s-a nascut in New-Haven, Connecticut, dar a crescut in Houston, Texas, spre deosebire de tatal sau.

Locul oficial de nastere al hamburgerului este Connecticut.

Daca va indreptati spre orasul New Haven, puteti gusta din istorie. Acolo veti gasi un mic restaurant numit Louis’ Lunch, care functioneaza inca dinainte de 1900, dar nu aceasta este atractia principala.

Adevarata semnificatie a acestui local vine de la un eveniment din 1900, cand a fost creat primul hamburger din lume.

Povestea spune ca Louis Lassen, proprietarul si patronul de atunci, a pus laolalta cateva ingrediente simple pentru un client care se grabea. Restul este istorie!

Add Comment