15 Lucruri Despre Indiana

Indiana

Poreclit oficial „The Hoosier State” si numit uneori „Mama vicepresedintilor”, Indiana a fost cel de-al 19-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 11 decembrie 1816.

Are o populatie de 6.732.219 locuitori, fiind al 17-lea cel mai populat stat.

Indiana se invecineaza cu statele Ohio, Michigan, Kentucky si Illinois.

Cu un total de 36.418 mile patrate (94.321 kilometri patrati) de uscat si apa, este al 38-lea stat ca marime.

Capitala statului Indiana este Indianapolis, situat chiar in mijlocul statului.

Destul cu faptele rapide despre statul Hoosier pentru moment, insa, suntem aici pentru a afla cateva fapte reale!

Indiana inseamna „Tara indienilor”.

Multe state americane au nume ale caror origini sunt invaluite in mister, se bazeaza pe cuvinte din una dintre numeroasele limbi ale nativilor americani sau au origini atat de indoielnice incat nimeni nu poate fi de acord cu un singur raspuns.

Indiana, pe de alta parte, nu este unul dintre aceste state.

Indiana inseamna pur si simplu „Tara indienilor” sau, mai simplu, „Tara indienilor”.

Regiunea care alcatuieste Indiana a fost initial o parte a Teritoriului de Nord-Vest.

Acesta includea o mare intindere de pamant care cuprindea toate teritoriile actuale din Ohio, Indiana, Illinois, Michigan, Wisconsin, precum si o parte din nord-estul statului Minnesota.

In mai 1800, Congresul SUA a impartit Teritoriul de Nord-Vest, numind sectiunea vestica Teritoriul Indiana.

Nimeni nu este cu adevarat sigur de ce locuitorii din Indiana sunt numiti Hoosiers.

In timp ce originea numelui Indiana este prea simpla, numele pe care si-l aplica locuitorii sai este mai putin simplu.

Nu exista nicio dovada istorica a modului in care s-a ajuns la acest nume, dar exista o teorie care este acceptata in mod obisnuit, cel putin atat de catre Societatea Istorica din Indiana, cat si de Biroul Istoric din Indiana.

Dupa cum spune povestea, termenul Hoosier provine din regiunile Tennessee, Virginia, precum si din Carolina de Nord si Carolina de Sud.

Se spune ca acest termen a fost folosit pentru a se referi la oamenii care traiau in paduri, padurari, taranoi si asa mai departe.

Indiana a fost locuita inca de la sfarsitul Epocii Glaciare.

La sfarsitul Epocii Glaciare, in jurul anului 8000 i.Hr., ghetarii din partile nordice ale lumii au inceput sa se retraga.

In aceasta perioada, primii oameni au trecut in America de Nord si au inceput sa se stabileasca din ce in ce mai mult spre sud.

Acesti oameni sunt numiti paleo-indieni, iar unii dintre ei s-au stabilit in Indiana ca nomazi, traind de pe urma pamantului si a tuturor bunatatilor sale.

Cu timpul, traditiile si culturile au aparut si au disparut, dar, in cea mai mare parte, descendentii paleo-indienilor au dezvoltat societati din ce in ce mai complexe.

Aceste societati duceau o viata sedentara, stabilindu-se intr-o singura locatie pentru cea mai mare parte a anului.

Primii europeni care au ajuns in Indiana au fost francezii.

Exploratorul francez René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle a fost primul care a traversat parti din Indiana de astazi in 1679.

La Salle si oamenii sai au intrat in regiunea Indiana dinspre Lacul Michigan, unde au vaslit de-a lungul raului St Joseph pana la locul unde se afla South Bend de astazi.

La South Bend si-au dus barca pe uscat pentru o scurta perioada de timp pana la raul Kankakee, de unde au calatorit apoi pana la raul Illinois, traversand intreaga sectiune nordica a statului Indiana si sectiunea centrala a statului Illinois.

Franta a pierdut Indiana in favoarea britanicilor in Razboiul de sapte ani.

Desi francezii au fost primii care au infiintat posturi comerciale in Indiana, nu a trecut mult timp pana cand Marea Britanie a vrut sa intre in actiune.

Atat Franta, cat si Marea Britanie au fost atrase de regiune in primul rand din cauza comertului foarte profitabil cu blanuri, dar la acea vreme nu erau interesate sa se stabileasca permanent in regiune.

Franta a intrat in regiune dinspre nord, iar Marea Britanie s-a strecurat dinspre est.

Pana in anii 1750 au existat ciocniri aproape continue intre francezi si britanici.

In Razboiul de sapte ani, nativii americani din regiune au trecut de partea Frantei si au continuat sa faca acest lucru si dupa ce regiunea a fost cedata Marii Britanii in urma infrangerii Frantei.

Indiana a jucat un rol esential in Razboiul Civil American.

In general, Indiana a contribuit mult la efortul din timpul Razboiului Civil.

Atunci cand s-a facut apelul de mobilizare a trupelor pentru efortul de razboi, Indiana a fost primul dintre statele vestice care a raspuns.

Cand armata Uniunii a alocat o cota modesta de doar 7.500 de oameni pentru a umple randurile armatei, au fost atat de multi voluntari incat mii de oameni au trebuit sa fie refuzati.

Pe masura ce efortul de razboi devenea tot mai intens, tot mai multi voluntari au fost acceptati, iar pana la sfarsitul Razboiului Civil s-au inrolat in total 208.367 de barbati din Indiana.

Sigiliul statului Indiana a fost folosit neoficial timp de 162 de ani.

Sigiliul statului Indiana infatiseaza o scena linistita de inceput de colonie.

In sigiliu, soarele este ascuns in spatele unor dealuri, stralucind la orizont.

In prim-plan se afla un padurar care taie un copac, speriind un bivol din apropiere si punandu-l pe fuga.

Desi sigiliul de stat a fost folosit inca din 1801, nu a fost acceptat ca sigiliu oficial al statului pana in 1963.

Primul jaf de tren din SUA a avut loc in Indiana.

In anii 1840 a fost construita o cale ferata care a legat Indianapolis de Madison, Wisconsin.

Nu dupa mult timp, in 1866, o banda numita Fratii Reno a intrat in istoria SUA.

La 6 octombrie 1866, Fratii Reno s-au urcat la bordul unui tren al caii ferate Ohio si Mississippi si au spart un seif, reusind sa fuga cu 16.000 de dolari.

Nu a trecut mult timp pana cand unii membri ai bandei au fost identificati si arestati, dar au fost eliberati pe cautiune.

Indiana este cu adevarat una dintre marile rascruci ale Americii.

Motto-ul oficial al statului Indiana este „The Crossroads of America” (Rascruce de drumuri ale Americii), si nu ar putea fi mai adevarat de atat.

Initial, motto-ul s-a aplicat la Indianapolis, deoarece prin oras treceau mai multe drumuri interstatale importante.

Pe masura ce Indiana a devenit mai conectata, cu alte drumuri interstatale care o strabat, numele a fost adoptat pentru intregul stat.

In zilele noastre, Indiana are de fapt mai multi kilometri de drumuri interstatale decat toate celelalte state americane, asa ca motto-ul este inca valabil!

Locuitorii din Indiana au ajutat la trecerea clandestina si adapostirea a mii de sclavi fugari.

Viata era incredibil de dificila pentru sclavii fugari care fugeau pentru a-si salva viata.

Acestia erau restrictionati sa calatoreasca noaptea, adapostindu-se in diverse locatii in timpul zilei, atunci cand nu era sigur sa calatoreasca.

Multi oameni, in special in Indiana, au simtit compasiune fata de ei si i-au adapostit.

Acele case care au facut acest lucru mai des au devenit cunoscute ca parti ale „Caii Ferate Subterane”, deoarece erau ca niste statii pe drumul spre libertate in statele libere sau chiar in Canada.

O astfel de casa a fost cea a lui Catharine si Levi Coffin, care au adapostit si hranit peste 2000 de fugari pe o perioada de 20 de ani.

Casa lor a devenit cunoscuta ca fiind Marea Gara Centrala a Caii Ferate Subterane, deoarece multe dintre rutele pe care le luau evadatii convergeau spre casa lor inainte de a face ultimul drum spre nord.

Indianapolis 500 se desfasoara aproape in fiecare an din 1911.

Prima editie a cursei Indianapolis 500 a avut loc pe circuitul Indianapolis 500 Motor Speedway la 30 mai 1911.

Un barbat pe nume Ray Harroun a luat trofeul acasa, terminand cursa in 6 ore si 42 de minute – departe de timpii in care se termina astazi!

Cursa a avut loc in fiecare an de cand a inceput in 1911, cu exceptia anilor din timpul Primelor doua razboaie mondiale.

Speedway isi revendica cu mandrie titlul de cel mai mare loc de desfasurare sportiva din lume, cu locuri fixe pentru peste 250.000 de persoane.

In zilele de curse mai aglomerate, capacitatea poate ajunge pana la 400.000 de persoane!

In Indiana a avut loc si primul meci de baseball profesionist din lume.

Un eveniment care a ramas in cartile de istorie, primul meci de baseball organizat de Asociatia Nationala a Jucatorilor Profesionisti de Baseball a avut loc in Fort Wayne, Indiana.

Meciul a avut loc noaptea, pe 4 mai 1871, si s-a desfasurat intre Cleveland Forest Cities si Fort Wayne Kekiongas.

200 de persoane s-au adunat pentru a asista la spectacol, iar Kekiongas a castigat meciul cu un scor de 2-0.

Indiana este bogata, cel putin in minerale!

Mai exact, din calcar. Indiana este onorata cu una dintre cele mai mari concentratii de calcar din lume.

In primii ani ai statului Indiana, exploatarea calcarului a reprezentat o mare parte din industria statului, si pe buna dreptate!

Calcarul din Indiana a fost folosit in multe cladiri si monumente importante si faimoase din SUA, printre care Catedrala Nationala, Empire State Building si chiar Pentagonul!

Legendarul spargator de banci John Dillinger a evadat odata dintr-o celula „rezistenta la evadare” din Indiana.

Celebrul jefuitor de banci a fost de fapt si un localnic din Indianapolis.

Nascut si crescut in oras, Dillinger era mereu prins intr-un lucru sau altul, fie ca era vorba de o incaierare de strada sau de un furt marunt.

A fost arestat pentru prima data pentru jefuirea armata a unui magazin alimentar, dupa care a petrecut peste 9 ani in inchisoare.

La doar o luna de la eliberare a jefuit prima sa banca, plecand cu 10.000 de dolari.

In 1934, Dillinger si banda pe care o formase erau inca la vechile lor trucuri cand au fost arestati in Tucson, Arizona.

Dillinger a fost escortat inapoi in Indiana, unde a fost inchis la Crown Point, o asa-numita inchisoare „rezistenta la evadare”. La scurt timp dupa ce a fost internat, a evadat.

Povestea devine putin vaga in acest punct, cu detalii contradictorii. Unii sustin ca a evadat cu o arma pe care un complice i-a adus-o pe ascuns.

Cea mai legendara poveste despre evadarea lui Dillinger este ca a sculptat o arma din lemn si a vopsit-o in negru cu lac de ghete, pacalindu-si astfel iesirea si distrugand reputatia politiei locale!

Fondatorul KFC este de fapt din Indiana, nu din Kentucky!

Daca ar fi sa intrebati pe oricine de unde este colonelul Sanders, cel mai frecvent raspuns ar fi Kentucky.

Desi Sanders a fost imortalizat de afacerea sa cu pui prajiti, el a crescut de fapt in orasul Henryville, Indiana.

Abia dupa ce a fost lasat la vatra cu onoruri din armata americana, a colindat o vreme prin state, deschizand in cele din urma ceea ce a devenit KFC in Kentucky.

Add Comment