Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Lucruri Despre Michigan – Topist.ro

15 Lucruri Despre Michigan

Michigan

Poreclit „Statul Marilor Lacuri”, dar cunoscut si sub numele de „The Wolverine State”, „The Mitten State” si „Water-Winter Wonderland”, Michigan a fost cel de-al 26-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 26 ianuarie 1837.

Are o populatie de 9.883.635 de locuitori (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 10 in topul celor mai populate state.

Michigan se invecineaza cu statele Indiana, Minnesota, Wisconsin, Illinois si Ohio.

Cu 96.716 mile patrate (250.493 kilometri patrati) de uscat si apa, este al 11-lea stat ca marime.

Capitala statului Michigan este Lansing, care se afla in sudul statului.

Totusi, deocamdata sunt destule fapte rapide despre statul Marilor Lacuri; suntem aici pentru a afla cateva dintre faptele cu adevarat interesante!

Numele Michigan inseamna, destul de potrivit, „apa mare”.

Numele de Michigan, ca multe alte nume din regiune, este o bastardizare a unui cuvant al unui trib local de nativi americani.

In acest caz, Michigan provine de la cuvantul mishigami, care inseamna, de asemenea, „lac mare”.

Mishigami provine de la poporul Ojibwe, care vorbea o varianta a uriasei familii de limbi algonquiene.

Michigan este locuit de mai bine de 13.000 de ani!

Ca si in cazul marii majoritati a Americii de Nord, Michigan a fost locuit pentru prima data de un grup de oameni numiti Paleo-Indieni.

Acesti primii oameni au trait, au prosperat si au supravietuit traind din pamant, vanand animale si cautand hrana cand si unde puteau.

Initial, insa, ei nu au trait in America, ci au traversat din estul indepartat al Rusiei de astazi in Alaska prin stramtoarea Bering.

Singurele dovezi arheologice pe care le avem despre existenta lor sunt o serie de unelte de piatra si varfuri de sageti, care au fost datate cel putin pana la 11.000 i.Hr.

Primii europeni care au explorat Michigan au fost francezii.

Celebrul explorator francez Etienne Brûlé a pus pentru prima data piciorul in regiunea cunoscuta acum sub numele de Michigan in 1620.

Brûlé a fost destul de diferit de numerosii exploratori de la acea vreme, in sensul ca, inainte de a porni in calatorii adevarate, a ajuns sa cunoasca obiceiurile si limba unuia dintre triburile locale de nativi americani, Huronii.

Studiile sale de limba si cultura i-au permis sa lucreze ca interpret si ghid pentru un alt explorator francez celebru, Samuel de Champlain.

Brûlé a pornit in calatoria sa in regiunea Marilor Lacuri la cererea lui Champlain, ajungand pana in Peninsula Superioara din Michigan.

Pana in 1760, in Michigan existau doar cateva sute de colonisti albi.

Initial, francezii nu au avut prea mult interes pentru regiunea Michigan si, ca atare, primele asezari nu au fost decat avanposturi si forturi pentru comertul cu blanuri, cu cateva sate minore imprastiate in jur.

Una dintre cele mai notabile asezari timpurii a fost Fort Pontchartrain de Détroit, infiintat in 1701, care avea sa devina mai tarziu Detroit, cel mai mare oras din statul american Michigan.

Cand Franta a pierdut Michigan in favoarea Marii Britanii, triburile locale de nativi americani s-au revoltat.

Tensiunile erau mari in regiune intre francezi si britanici, care se luptau cu totii pentru controlul profitabilului comert cu blanuri din regiune.

Aceasta tensiune a crescut pana la punctul in care a izbucnit razboiul dintre cei doi, care a devenit cunoscut sub numele de Razboiul de sapte ani.

Franta a pierdut razboiul in fata Marii Britanii si, ca atare, a renuntat la dreptul de proprietate asupra unei mari parti din teritoriul sau in favoarea Marii Britanii, inclusiv Michigan.

Triburile de nativi americani din regiune preferau mult mai mult tratamentul pe care il primeau de la francezi, asa ca, atunci cand britanicii au preluat controlul, acestia s-au revoltat sub conducerea lui Pontiac, o capetenie din tribul Odawa.

Acest razboi este cunoscut sub numele de Razboiul lui Pontiac si a durat trei ani, din 1763 pana in 1766.

Razboiul s-a incheiat prin mai multe tratate, care, in mare parte, au sporit drepturile si libertatile triburilor aflate in razboi.

Fortele britanice au capturat Detroit in repetate randuri in primii ani de existenta.

Soldatii care ar fi fost in timpul Revolutiei Americane

Prima data s-a intamplat in timpul Revolutiei Americane. Majoritatea colonistilor albi din regiune erau in favoarea Statelor Unite si astfel au ajutat la rebeliune.

Marea Britanie si-a masat rapid atat fortele proprii, cat si pe cele ale triburilor de nativi americani din jur si a ripostat impotriva diferitelor comunitati din Michigan.

Una dintre aceste asezari a fost Detroit, pe care au capturat-o in 1776.

Chiar daca razboiul s-a incheiat odata cu semnarea Tratatului de la Paris in 1783, Marea Britanie nu a renuntat la stapanirea orasului Detroit decat mult mai tarziu, in 1794.

Pacea din Detroit avea sa fie insa de scurta durata, deoarece, in timpul Razboiului din 1812, Marea Britanie a trimis forte din Canada pentru a recaptura Detroit pentru ultima data, de data aceasta mentinandu-l doar un an.

Populatia din Michigan a explodat intre 1825 si 1840.

Nu, prostutule, nu genul acela de explozie. Pana in anii 1820, numarul americanilor din Michigan era inca incredibil de mic pentru un stat de o asemenea marime.

La fel ca in cazul multor alte state din regiune, cea mai mare problema era lipsa de accesibilitate si tulburarile constante.

Toate acestea s-au schimbat odata cu constructia canalului Erie, care a fost finalizat in 1825.

Potrivit datelor recensamantului american, populatia din Michigan in 1820 era de doar 8.896 de locuitori, excluzand nativii americani.

In decurs de cinci ani, populatia s-a mai mult decat triplat, ajungand la 32.000 de locuitori in 1830.

Totusi, acest lucru nu reprezinta nimic, avand in vedere faptul ca, in 1840, populatia ajunsese la un numar impresionant de 212.267 de locuitori, totul datorita noului canal!

Michigan aproape ca a intrat in razboi cu Ohio.

Desi acest razboi a fost mai mult o batalie juridica decat una fizica, a fost totusi destul de serios!

Cunoscuta sub numele de Razboiul de la Toledo, batalia s-a purtat pentru granita dintre Ohio si Michigan.

Granitele dintre cele doua regiuni erau putin neclare inca de la infiintarea Teritoriului de Nord-Vest in 1787.

Incertitudinea a lasat o regiune cunoscuta sub numele de Fasia Toledo intr-un fel de no-mans-land.

Locuitorii locali s-au identificat cu Michigan si au votat in Michigan.

Cand Michigan facea pregatiri pentru a deveni stat in 1835, guvernatorul local, un tanar de 19 ani pe nume Stevens T. Mason, a organizat o forta care sa se indrepte spre Fasia Toledo pentru a intemnita pe oricine ar fi declarat ca acel teritoriu era altceva decat Michigan.

Trupele au sfarsit prin a aresta mai multi topografi din Ohio care sustineau contrariul, ceea ce, la randul sau, l-a suparat foarte tare pe presedintele Andrew Jackson.

Acest lucru l-a fortat pe Congresul SUA sa intervina, ceea ce a dus la un proces de negocieri de doi ani intre Ohio si Michigan pentru a gasi un compromis.

Se spune ca Razboiul de la Toledo ar fi sursa poreclei Michiganului „The Wolverine State”, deoarece era un termen folosit de locuitorii din Ohio pentru cei din Michigand, deoarece acestia considerau ghioceii animale urate si lacome.

Detroit a fost initial capitala statului Michigan.

Cand Michigan a obtinut statutul de stat in 1837, s-a inteles ca va avea nevoie de un sediu permanent si sigur al guvernului, de unde statul sa poata prospera.

Initial, Detroit a fost considerat cel mai mare oras din noul stat, desi a fost respins din cauza apropierii sale de o granita straina.

Un alt factor pentru respingerea sa a fost ideea de la acea vreme ca orasele mari erau o idee proasta pentru o capitala de stat, deoarece ar fi existat mai mult loc pentru coruptie in cadrul guvernului de stat.

In schimb, s-a decis ca Detroit sa serveasca drept capitala timp de zece ani, pana cand se va gasi o alternativa mai buna.

Dupa multi ani de dezbateri, a fost ales orasul Lansing, un oras mic si neinteresant, in principal pentru pozitia sa centrala in sudul statului.

Un presedinte american a dat in judecata un ziar minor din Michigan pentru ca l-a calomniat.

Al 26-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, Theodore Roosevelt Jr. nu a fost deloc incantat cand a aflat ca un ziar minor din orasul Marquette facea afirmatii false la adresa sa.

Diferite zvonuri se raspandisera ca Roosevelt ar fi fost un pic cam betiv, desi nimeni nu indraznise sa isi publice gandurile – pana la ziarul Iron Ore, adica.

Presedintele a facut calatoria pana in oras pentru a da in judecata ziarul pentru calomnierea sa si a sfarsit prin a castiga procesul.

S-a dovedit ca afirmatiile erau departe de a fi corecte, iar bautura sa preferata era de fapt laptele!

In anii 1940, Michigan a produs 60 % din totalul automobilelor.

Poate ca Michigan nu a fost locul unde au fost inventate masinile, dar cu siguranta a fost locul unde au castigat popularitate!

Henry Ford insusi era din Michigan, iar in orasul sau natal a experimentat multe stiluri si modele diferite la inceputul secolului XX.

Abia dupa lansarea, in 1908, a modelului T Ford, cunoscut cu drag sub numele de Tin Lizzie, compania Ford Motor Company a inceput sa ia avant.

Pana in anii 1920, aceasta companie de motoare cu sediul in Michigan producea peste 50% din toate masinile din SUA, iar alte 10% proveneau de la alte companii din jurul statului.

Michigan are propria versiune a Triunghiului Bermudelor.

Triunghiul Michigan, desi cu un nume relativ banal, a fost cauza a suficiente evenimente bizare pentru a-i indeparta pe cei superstitiosi.

La fel ca si Triunghiul Bermudelor, Triunghiul Michigan se intinde si el peste un corp de apa.

In acest caz, se afla in limitele unei portiuni triunghiulare a lacului Michigan, care se intinde de la Benton Harbor la Ludington, Michigan, pana la Manitowac, in Wisconsin.

Primul mister semnalat a fost in 1891, cand o nava numita Thomas Hume a fost surprinsa in mijlocul lacului in timp ce facea o treaba obisnuita pentru a ridica cherestea.

Nimeni nu stie cu adevarat ce s-a intamplat cu Thomas Hume, insa, deoarece nu s-a mai vazut nicio urma a echipajului sau a navei.

De atunci, portul Michigan a facut multe victime, ramanand in continuare un mister.

Este posibil sa vedeti aurorele boreale in Michigan.

Uitati sa faceti drumul pana in Alaska, Islanda sau alte locuri asemanatoare de sondare!

S-ar putea sa va surprinda, dar este posibil sa vedeti aurora boreala daca va indreptati spre nordul statului Michigan.

Michigan este norocos ca mai are cateva regiuni in care exista o poluare luminoasa minima.

Cea mai mare problema in ceea ce priveste observarea acestei minuni aici este pur si simplu copacii impunatori, desi acest lucru poate fi evitat daca va indreptati spre malul lacului Superior sau al lacului Huron.

Exista mai multi kilometri de tarmuri de apa dulce in Michigan decat in orice alt stat american.

De fapt, exista 3.288 de mile de tarmuri de apa dulce datorita lacurilor vecine Huron, Michigan si o fractiune din Lacul Erie.

In timp ce localnicii stiu sa se fereasca de Triunghiul Michigan, exista o multime de activitati de care sa te bucuri de-a lungul acestor frumoase intinderi de tarm.

Michigan a avut candva propriul sau regat, intr-un fel.

Pentru a spune aceasta poveste, trebuie sa ne intoarcem la inceputul secolului al XIX-lea, la moartea lui Joseph Smith, fondatorul Bisericii Sfintilor din Zilele din Urma.

Dupa moartea liderului lor, acesti primii mormoni s-au impartit in diverse grupuri, unii dintre ei urmand exemplul lui James J. Strang in Beaver Island, Michigan, unde au fondat orasul St. James.

Nu la mult timp dupa sosirea lor, Strang a cedat iluziilor de grandoare si a decis sa se numeasca pe sine rege.

Totusi, nu s-a numit rege al orasului St James sau al insulei Beaver, ci s-a numit rege al bisericii sale din 1950.

Domnia sa nu a durat prea mult, insa, deoarece a suparat mai multi oameni din regiune.

A fost asasinat la 16 iunie 1956, unde domnia sa tiranica a luat sfarsit.

Adeptii lui Strang au fost indepartati imediat de pe insula, iar regatul nu a mai existat.

Add Comment