Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
30 Lucruri Despre Marele Canion – Topist.ro

30 Lucruri Despre Marele Canion

Marele Canion

Marele Canion este unul dintre acele locuri pe care trebuie sa le vezi ca sa crezi – dar chiar si atunci cand esti acolo nu pare real!

Nu e de mirare ca acest incredibil obiectiv natural este vizitat de milioane de oameni in fiecare an.

De asemenea, gazduind al 6-lea cel mai mare rau din SUA, Marele Canion ar trebui sa se afle cu siguranta pe lista de dorinte a tuturor.

La cat de vast este, nu e de mirare ca sunt multe de invatat despre acest monument incredibil!

 1. Marele Canion este situat in Arizona. A fost cel de-al 15-lea parc national infiintat in Statele Unite.
 2. Are o lungime de 277 de mile, cel mai larg punct al sau este de 18 mile, in timp ce punctul cel mai ingust este de 4 mile.
 3. Chiar daca Marele Canion are o adancime de 6.093 de metri, cel mai adanc canion din lume este Marele Canion Yarlung Tsangpo din Tibet, care are o adancime de 17.567 de metri.
 4. Prima expeditie de coborare a Marelui Canion a avut loc in 1869, condusa de John Powell. Powell a fost primul care l-a numit Marele Canion.
 5. In fiecare an, aproximativ 5,9 milioane de oameni viziteaza Marele Canion. In 1919, au fost doar 44.170 de vizitatori.
 6. Teddy Roosevelt a fost un mare sustinator al Marelui Canion. A vrut sa pastreze zona intretinuta pentru viitor, asa ca a facut din zona o rezervatie federala de vanat, iar la 11 ianuarie 1908 a creat un Monument National.
 7. Marele Canion a devenit oficial parc national in 1919.
 8. Din cauza adancimii sale, exista o diferenta drastica de vreme in functie de locul in care va aflati in Marele Canion. Cea mai rece si cea mai umeda locatie se afla la doar 8 mile distanta de cea mai calda si cea mai uscata locatie a Marelui Canion.
 9. Exista doar opt specii de pesti indigeni in raul Colorado, care traverseaza Marele Canion.
 10. Marele Canion este mai mare decat statul Rhode Island.
 11. Exista sute de pesteri ascunse in vasta intindere a canionului. Din cele 1.000 de pesteri, doar aproximativ 335 au fost inregistrate si doar una este deschisa publicului.
 12. Exista un singur sat in Marele Canion. Situat la baza daca Rezervatia indiana Havasupai, acest sat are o populatie de 208 locuitori. Este cea mai indepartata comunitate din partea continentala a Statelor Unite si este inaccesibila pe drumuri. Este singurul loc in care posta este livrata cu catarul de povara.
 13. Desi North Rim si South Rim se afla la doar 16 km distanta, este nevoie de aproximativ 5 ore pentru a merge cu masina de la o parte la alta, strabatand 215 mile pentru a face o bucla in jurul canionului.
 14. In 1981, recordul mondial pentru cea mai rapida alergare de la o margine la alta a fost stabilit de Allyn Cureton. Peste 30 de ani mai tarziu, acel record a fost in cele din urma invins cu doar 36 de secunde. Jared Scott a parcurs cele 20,6 mile in 3 ore, 6 minute si 10 secunde.
 15. Chiar si astazi, eroziunea provocata de raul Colorado, vant si ploi continua sa modifice canionul.
 16. Traind in Marele Canion, veti gasi o cantitate imensa de animale salbatice – 90 de specii de mamifere, 250 de specii de pasari, 25 de specii de reptile si 5 specii de amfibieni.
 17. Marele Canion este una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii.
 18. Canionul si zona inconjuratoare au fost ocupate continuu de nativii americani.
 19. Zona din interiorul si din jurul Marelui Canion are unul dintre cele mai curate tipuri de aer din Statele Unite.
 20. De la jumatatea anilor 1800 pana in 2015, au existat aproximativ 770 de decese care au avut loc in Marele Canion.
 21. In afara de vizitele turistice tipice, puteti face parasutism, rafting, camping si puteti merge pe skywalk – o platforma cu fund de sticla care se intinde deasupra canionului.
 22. In functie de locul in care va aflati in canion, temperaturile pot varia intre -10 si 110 Fahrenheit (-23 si 43 Celsius).
 23. Daca ati ingramadi intreaga populatie a lumii in interiorul Marelui Canion, nu ar fi suficienti oameni pentru a-l umple.
 24. Marginea Marelui Canion se afla la 7.000 de metri deasupra nivelului marii.
 25. Mai putin de doua duzini de oameni au parcurs o drumetie pe toata lungimea Marelui Canion – adica mai putini oameni decat cei care au fost pe Luna!
 26. Cel mai mare apartament de hotel din lume se afla intr-o pestera din Marele Canion. In general, Grand Canyon Cavern and Inn este cel mai vechi, cel mai adanc, cel mai intunecat si cel mai linistit motel din lume. O noapte costa aproximativ 700 de dolari.
 27. In anul in care a aparut filmul original Jaws, numarul vizitatorilor la Marele Canion a crescut cu aproximativ 40%.
 28. De-a lungul Marelui Canion, exista peste 20 de straturi de roci.
 29. In 1956, doua avioane comerciale au zburat in Marele Canion aratand turistilor privelistea. Din nefericire, cele doua avioane s-au ciocnit intre ele, iar toata lumea a murit. Acest dezastru a dus la infiintarea Agentiei Federale de Aviatie.
 30. Datorita climatului sau vast, in Marele Canion exista peste 1.700 de specii de plante diferite.

Add Comment