30 Lucruri Despre Vikingi

Despre Vikingi

Vikingii – chiar daca au numit Scandinavia casa lor, acesti experti ai marii din Tarile Nordice Antice au facut totul, de la explorari, comert, colonizari si jafuri.

In timpul lor, au insuflat teama in cea mai mare parte a Europei si chiar in unele parti ale Orientului Mijlociu.

Avand in vedere amploarea surprinzatoare a influentei lor, nu este de mirare ca au ramas notorii pana in ziua de azi pentru amprenta pe care au lasat-o!

Descopera aceste 30 de fapte incredibile despre vikingi, care te vor soca!

 1. Vikingii nu au purtat niciodata coifuri cu coarne! Este posibil ca pictorii sa fi inventat coifurile cu coarne in timpul secolului al XIX-lea
 2. Cuvantul „viking” inseamna „un raid de pirati” in vechea limba nordica.
 3. Epoca vikingilor a durat ceva mai putin de 300 de ani, intre 900 d.Hr. si 1066.
 4. Se stie ca vikingii aveau o igiena fantastica. Arheologii au gasit pensete, lame de ras, piepteni si chiar aparate de curatat urechile la sapaturi situri. Vikingii faceau baie cel putin o data pe saptamana, ceea ce este mai frecvent decat alti europeni din vremea lor.
 5. Datorita religiei nordice, se credea ca razboinicii mergeau pe taramuri incredibile dupa moarte, prin urmare, ingroparea mortilor in barci era ceva obisnuit pentru a-i ajuta sa ajunga in viata de apoi. In barci, mortii erau adesea trimisi in larg cu armele, bijuteriile si, uneori, chiar cu sclavi sacrificati.
 6. Schiurile primitive au fost dezvoltate in urma cu 6.000 de ani de catre scandinavi. Pana in vremea vikingilor, nordicii foloseau schiurile ca metoda eficienta de calatorie, dar si pentru distractie. Ei aveau chiar si un zeu al schiului, Ullr.
 7. Majoritatea vikingilor isi petreceau timpul cultivand orz, secara, ovaz, precum si crescand vite, capre, porci si oi in ferme suficient de mari pentru a-si intretine familia.
 8. Datorita idealurilor de frumusete din cultura nordica, vikingii bruneti (adesea barbati) isi decolorau parul. Aceste tratamente ajutau si la combaterea paduchilor!
 9. Vikingii nu se numeau niciodata vikingi si nu se considerau un grup unit. Erau o serie de triburi conduse de capetenii care se luptau intre ele in Danemarca, Suedia si Norvegia.
 10. Vikingii practicau paganismul nordic, capul zeilor lor fiind Odin si Thor. Vikingii credeau ca, daca mor in lupta, Odin ii putea alege pentru a-i duce in Valhalla – versiunea lor de Rai, unde merg doar eroii legendari nordici.
 11. Cu 500 de ani inainte ca Cristofor Columb sa „gaseasca” tarmurile Americii, vikingii au debarcat pe teritoriul actual al Canadei, in jurul anului 1000 d.Hr.
 12. In comparatie cu alte culturi, femeile vikinge aveau mai multe drepturi decat majoritatea femeilor. Femeile vikinge aveau dreptul de a divorta de sotii lor si de a mosteni proprietati.
 13. Este dificil de adunat informatii despre vikingi, deoarece acestia nu si-au scris niciodata propria istorie. Cea mai mare parte din ceea ce se stie despre raidurile si obiceiurile vikingilor provine din ceea ce dusmanii lor au documentat despre ei.
 14. Existau patru clase majore in societatile nordice: Regii, Jarl, Karls si Thralls. Regii erau conducatorii, Jarls erau nobilii, Karls erau fermierii, comerciantii si constructorii, in timp ce Thalls erau clasa sclavilor.
 15. Vikingii care intrau in lupta intr-o stare de transa si furie erau numiti berserkers. Se spunea ca acestia purtau adesea piei de urs sau de lup in lupta.
 16. Date despre vikingi
 17. 20% din cuvintele englezesti sunt derivate din vechea limba nordica. Printre acestea se numara furie, urat, slab, craniu si macel.
 18. Unii dintre vikingi detineau animale de companie – de la pisici, caini, soimi, pauni si ursi. Puii de urs ar fi fost prinsi ca pui si apoi crescuti de familiile vikinge. Ursii polari, insa, erau rezervati doar pentru nobili.
 19. Doar 80% dintre copiii vikingilor supravietuiau dupa varsta de 5 ani. Daca un copil era bolnav sau slabit, parintii fie il abandonau, fie il aruncau in mare. Acest lucru se datora mandriei puternice pe care o aveau vikingii fata de forta si putere.
 20. Exista o vale indepartata in Suedia unde inca se mai vorbeste un dialect viking antic al vechii limbi nordice.
 21. Simbolul Bluetooth este o veche runa vikinga – acestea reprezinta initialele unui rege viking.
 22. Groenlanda a fost descoperita de vikingi cu secole inainte de sosirea inuitilor. Cu toate acestea, cand inuitii au inceput sa se deplaseze spre sud, au atacat si au prabusit asezarile nordice.
 23. A existat un vechi rege viking care a luat Craciunul atat de in serios, incat supusii sai au fost fortati sa bea bere pe tot parcursul sarbatorilor. Oricine nu o facea era amendat.
 24. Cand vikingii se adunau pentru a face legi si a rezolva disputele, era o intalnire numita „Chestia”.
 25. Unul dintre regii vikingi a domnit odata ca rege al Angliei timp de 5 saptamani.
 26. Pentru a spune cat de grava era o rana de lupta, femeile vikinge ii dadeau unui razboinic ranit un bulion cu ceapa puternica. Dupa ce o mancau, daca puteau simti mirosul bulionului prin rana, stiau ca aceasta era prea adanca si ca nu exista nicio modalitate de a o repara.
 27. Cele mai apreciate arme ale vikingilor erau sabiile lor lungi. Adesea, acestia isi numeau sabiile cu nume precum „Fauritorul de vaduve” si „Carligul de cadavre”. Sabiile erau adesea transmise din generatie in generatie.
 28. Vikingii sunt renumiti pentru abilitatile lor impresionante de a construi barci pentru epoca lor. Ei au inventat chila, precum si spitele centrale pe partea inferioara a barcii pentru a face nava mai stabila.
 29. Unele dintre runele vikinge sunt doar forme de graffiti, cum ar fi „Tholfir Kolbeinsson a sculptat aceste rune la inaltime”.
 30. Se credea ca poezia era un dar de la Odin. Vikingii au inventat in cele din urma lupta rap in timpul celui de-al 5-lea Cunoscuta sub numele de „flyting”, este un schimb poetic de insulte care vizeaza adesea lasitatea sau perversiunea.
 31. Sportul national al Islandei este Glima, care este o arta martiala scandinava folosita de vikingi.

Add Comment