30 Lucruri Despre Pablo Picasso

Pablo Picasso

Pablo Picasso este unul dintre cei mai renumiti artisti din lume.

Acest creator impresionant a produs lucrari incredibile de la o varsta frageda, pana la moartea sa.

Unele dintre picturile sale sunt cu siguranta foarte bizare si abstracte, ceea ce il diferentiaza de toti ceilalti care incearca sa manuiasca o pensula.

Arunca o privire la aceste 30 de fapte despre acest ilustru pictor!

 1. Acest celebru pictor s-a nascut pe 25 octombrie 1881, in Malaga, Spania.
 2. Desi majoritatea se refera la el doar ca Picasso, numele sau complet era de fapt format din 23 de cuvinte: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso. Toate aceste nume provin dintr-o lista de sfinti si rude.
 3. Cand Picasso s-a nascut, era atat de mic incat asistenta a crezut ca s-a nascut mort si l-a lasat sa aiba grija de mama sa. Din fericire, unchiul sau a ajuns sa observe si l-a salvat de la moarte.
 4. Destul de potrivit, primul cuvant al lui Picasso a fost „lapis”, care in spaniola inseamna creion.
 5. Tatal sau, fiind si el artist, a inceput sa-l invete pe Picasso arta cand acesta avea sapte ani.
 6. La varsta de noua ani, Picasso a realizat primul sau tablou. Acesta a fost intitulat „Le Picador”, iar compozitia este un barbat care calareste un cal intr-o corida.
 7. Cand Picasso avea 13 ani, tatal sau a renuntat la pictura, deoarece credea ca fiul sau era deja un pictor mai bun decat el.
 8. Picasso a fost acceptat la Scoala de Arte Frumoase la 13 ani, unde a terminat examenele de admitere in doar o saptamana – o performanta care le lua majoritatii studentilor o luna.
 9. Acest artist a realizat foarte multe la varsta de 13 ani. La aceasta varsta, Picasso a avut si prima sa expozitie in spatele unui magazin de umbrele.
 10. Unul dintre cele mai cunoscute portrete ale sale, intitulat „Prima comuniune”, a fost realizat cand Picasso avea doar 15 ani.
 11. In adolescenta, sora sa mai mica, care avea sapte ani, a murit din cauza difteriei. Dupa aceasta, el si familia sa s-au mutat la Barcelona.
 12. Primul loc de munca pe care Picasso l-a avut a fost sa lucreze pentru un dealer de arta pe nume Pere Menach.
 13. Picasso era cunoscut pentru faptul ca era un barbat cu multe femei – a avut patru copii de la trei femei si a fost casatorit de doua ori.
 14. In plus, a avut multe amante. Cerinta lui pentru ele era ca acestea sa fie supuse si sa fie mai scunde decat el – masura doar 1,70 m.
 15. Picasso este considerat inventatorul curentului de arta moderna cunoscut sub numele de cubism, care este un stil care reduce subiectele la forme geometrice.
 16. Pe langa pictura, Picasso a fost, de asemenea, sculptor, ceramist, scenograf, poet, dramaturg si tipograf.
 17. Se pare ca Picasso ar avea tendinta de a purta cu el un pistol pe care il incarca cu gloante oarbe. Il folosea pentru a trage in oamenii pe care ii considera plictisitori sau in oricine care il insulta pe Cézanne, care era un artist francez si impresionist.
 18. In timp ce Germania ocupa Parisul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, picturile lui Picasso au fost interzise de nazisti, deoarece acestia considerau ca nu respecta regulile artei.
 19. Pablo Picasso a fost comunist.
 20. Mai multe tablouri ale lui Picasso au fost furate decat ale oricarui alt artist.
 21. In mod impresionant, Picasso detine un record mondial pentru cele mai multe opere de arta create de o singura persoana. In 78 de ani, a produs peste 13.500 de picturi sau desene, 100.000 de gravuri sau tiparituri, 34.000 de ilustratii de carte si 300 de sculpturi sau ceramica. Acest lucru face ca totalul general sa ajunga la peste 147.800 de opere de arta.
 22. Acesta nu este singurul record pe care l-a stabilit – cel mai scump tablou vandut vreodata a fost lucrarea „Femeile din Alger” a lui Picasso, care s-a vandut in 2015 pentru 179,3 milioane de dolari!
 23. Interesant este faptul ca Picasso iubea animalele de companie! In timpul vietii sale, a detinut un soarece, o broasca testoasa, o maimuta si cateva pisici si caini.
 24. Ultimele cuvinte ale lui Picasso au fost: „Beti pentru mine, beti pentru sanatatea mea. Stiti ca nu mai pot sa beau”.
 25. Cand Picasso a murit, era cel mai bogat artist din istorie.
 26. Picasso a murit pe 8 aprilie 1973, la Mougins, Franta, din cauza unui edem pulmonar si a unei insuficiente cardiace.
 27. Picasso nu a avut un testament, asa ca, atunci cand a murit, impozitul pe succesiune a fost platit francezilor sub forma picturilor sale.
 28. Dupa moartea lui Picasso, sotia sa, Jacqueline Roqe, a fost atat de devastata si de singura, incat s-a sinucis 13 ani mai tarziu prin impuscare.
 29. Aceasta nu este singura victima a mortii lui Picasso – Jacqueline nu i-a permis nepotului lui Picasso, Claude, sa mearga la inmormantare din cauza unei dispute privind distribuirea averii lui Picasso. Din aceasta cauza, Claude a baut o sticla de inalbitor, dar i-au trebuit trei luni pentru a muri.
 30. Unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui Picasso este „Arta este minciuna care ne permite sa intelegem adevarul”.

Add Comment